کد خبر 1270085
تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۵

به گزارش مشرق، محسن مهدیان، فعال رسانه‌ای در کانال تلگرامی خود نوشت: اگر بپرسند مهمترین و فوری ترین و اولی ترین درس سوادرسانه ای چیست؟ به فهم من، هوشیاری حین خواندن خبرست.

نسل ما خبر را با ساعت ۲۱و ساعت۱۴ می شناسند. عزم خود را حزم و جزم می کردیم خبر ببنیم. حتی روزنامه کیهان و اطلاعات به قطع و سایزی منتشر می شد که هرجایی مثل اتوبوس و تاکسی قابل مطالعه نبود. انقدر بزرگ بود که حتما باید در مکان مشخص و با طمانینه و سرفرصت باز و مطالعه میشد. مهمترین ثمره آنروزها هوشیاری حین خواندن خبر بود. قصد می کردیم خبر بخوانیم پس تماما حواس ها جمع خبر بود.

اما با رسانه عصر شبکه، ماجرا بسیار متفاوت شد. خواندن خبر جزئی از سرگرمی ماست. در اوقات فراغت انگشت حرکت می کند و اخبار را بالا و پائین می کند. از هرجایی چه گروه خانوادگی و چه رسانه ضدانقلاب و انقلابی و کانال جوک و طنز و فیلم توامان و همزمان پیام دریافت می کنیم. بی آنکه قصد خواندن خبر داشته باشیم لابه لای عکس و فیلم و موسیقی و شعر و طنز و گپ و گفت خانوادگی خبر می رسد.

آنقدر هم انبوه است که فرصت غربال آن نیست. انقدر هم متنوع است که دلیلی ندارد وقت بگذاریم و سره و ناسره کنیم. منبع خبر نیز در عصر شبکه از پیام جدا می شود. لذا انقدر هم وقت تنگ است، که فرصت نیست برای هر پیام وقت ویژه قرار دهیم. اینجاست که سیستم دریافت وپالایش و تفسیر خبر به غیر از خودمان سپرده می شود و رسانه بجای ذهن خبر را معنا می کند. وقتی چنین شود دریافت پیام روی ناخودآگاه ذهن می رود و از کنترل ما خارج می شود. مثل پیام تبلیغاتی بین یک سریال که ممکن است در ظاهر به آن بی اعتنایی کنیم اما اثرش را روی ناخودآگاه ما می گذارد و فردای آن روز ناخواسته در بقالی سرکوچه سراغ ماستی می رویم که بیشتر تبلیغ شده است.

مهمترین درس سواد رسانه ای است هوشیار بودن هنگام خبرخواندن است. باید برخبر مسلط بود و اجازه معناسازی خبر را به رسانه ها نداد. اگر مراقبت نکنیم یک روز به خودمان می آئیم و متوجه می شویم که از مهمترین خبرها نیزبی اطلاعم.

مثال بزنم.

شما هم ممکن است مثل من در محافل مختلف شنیده باشد که جمهوری اسلامی در خرید واکسن خارجی تعلل کرد. من همیشه در واکنش به این ادعا یک سوال ساده می پرسم. مطابق کدام دلیل؟ کدام خبر؟ کدام اظهار نظر مسوولین؟ سکوت می کنند. "شاید در دل می گویند اینکه روشن است. همه همین را می گویند"جلوتر می روم و می گویم هرکس دلیل موثر در این رابطه آورد جایزه دارد. بازهم سکوت می کنند. در نهایت می گویم اشکال ندارد. فرض که این ادعا درست باشد. حداقل برای من توضیح دهید با این گزاره چطور این اخبار رسمی را تحلیل میکنید.

ما دی ماه ۱۷ میلیون کواکس خریدیم. اسفند ماه ۲میلیون بهارات هند. مجدد بهمن یا اسفند ۱۰ میلیون سینوفارم چین. فروردین ۶۰ میلیون اسپوتنیک روسیه. یعنی حدود ۹۰ میلیون خرید در انتهای ۹۹ و ۱۴۰۰. دقت کنید کلا ۱۲۰ میلیلون دوز می خواستیم. یعنی برکت هم تولید نمی کرد مشکلی نداشتیم.  پیش از این تاریخ ها نیزامکان خرید وجود نداشت چون شرکت ها در دوره تست واکسن بودند.

لذا اینکه برخی عزیزان گفتند چین قصد داشت به ما ۱۸ میلیون دوز واکسن رایگان دهد، مربوط به دوران تست سینوفارم است که ما از اساس و منطقا قصد نداشتیم مردم را موش آزمایشگاهی دیگران کنیم. ولو رایگان.

اینکه به ما دادند یا ندادند هم بحث ثانوی است. بله ندادند چون یا تحریم بودیم و یا نتیجه بدعهدی تولیدکننده ها بود. مهم خیز جمهوری اسلامی برای خرید بود که انجام شد. مثلا در خرید کواکس ما جز اولین ها بودیم که هم درخواست خرید دادیم و تنها کشوری بودیم که به گفته نماینده کواکس پولش را کامل دادیم. جالب اینکه درمواردی تا سه برابر پول دادیم چون تحریم، هزینه نقل و انتقال پول را بیشتر کرده بود.

با این امار سکوت می کنند. اما آیا این آمار سری و محرمانه است؟ خیر. همه اش منتشر شده است. کافی است تیتر هر کدام را سرچ کنید. چرا ندیدم؟

از این مصداق عبور کنید. ما حین مرور خبر هوشیار نیستیم. کلا پروسه و پروژه خبرخوانی و پالایش و تفسیر و معنای خبر را به عهده رسانه می گذاریم. هر رسانه ای بیشتر تکرار کند روی ما موثر تر است. مهم نیست سند و مدرک دارد یا خیر. هر محتوایی بیشتر تکرار شود و هیجان انگیزتر باشد ذهن ناخوداگاه ما همان را می پذیرد. مثل برند فلان رب و ماست.

اولین درس رسانه هوشیاری است. واگرنه به خودمان می آئیم می بینیم بدیهیات را نمی دانیم. دقت دارید انشالله که اصلا سراغ عملیات رسانه دشمن نرفتم. فعلا مقصد کلام، خودمانیم.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • FR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۹
    5 7
    با یک خانم بازنشسته و مسن احوالپرسی میکردم و اینکه چه میکند میگفت مرتب خبرهای سیاسی را از طریق واتس اپ دنبال میکند !
  • IR ۲۲:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۹
    11 3
    دوست عزیز راست و دروغ را قاطی کردی .و یک انگ هم جسپاندی .مگر ما مرحله دوم واکسن کوبا را نزدیم .آیا موش شدیم . شما بخشی از حقیقت را گفتی . چرا پی گیر آوردن واکسن کواکس نشدند . خوب شما دوست نداشتی موش شوی .تقصیر ما چیست .
    • محمد IR ۰۶:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۰
      1 2
      کوبا تولید مشترک بود همراه با انتقال فناوری اولا، ثانیا فاز سه ش انجام شده. مسأله اصلی حجم زیاد واکسن در مدت زمان کم هست. والا رازی و پاستور 100 ساله واکسن می‌سازند. اما نه با این حجم زیاد و در مدت زمان کم. از هرجا که بشه خرید فرقی نداره. چین کوبا روسیه ژاپن کره و اروپا مسأله اینکه همه جای دنیا اولویت مردم خودشون هست. تازه حرف از دوز سوم و چهارم هم هست هر شش ماه نیاز داریم. آمریکا طبق قانون دفاعی اجازه صادرات محصولات خودشون رو نمیده، اجازه دسترسی به پول های خودمون هم تو کشور های دیگه نمی‌داد شما ی راه شدنی بگو نرفته باشیم. بله حالا اشتباه هم کردیم مثلا انتظارات رو نسبت به یک خط تولید خاص بردیم بالا اما همونم تحت فشار تحریم بود اگه نه بازم یکاریش میشد کرد.
  • حسین IR ۰۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۰
    3 1
    پست پرده را برایت می گویم. مسعولین وزارت بهداشت به وعده های دیگر مسعولین در تامین پنجاه میلیون دوز اعتماد کردند و برای خرید واکسن اهتمام نکردند. سپس مشخص شد وعده های مسعولین تولید واکسن واهی بود و واکسن تولید داخلی هرگز کفاف نمی دهد. لذا در خرید واکسن جدیت کردند و هفته ای پنج تا ده میلیون دوز خریدند. به همین راحتی! البته از هوش چینی ها هم غافل نشویم که هم تجهیزات ساخت واکسن را به ایران فروختند و هم خود واکسن را
  • IR ۰۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۰
    1 0
    اروپا داره با همین استرازنکا جلو می‌ره حتی کشور هایی که رابطه خوبی با آمریکا دارند مثل کانادا ژاپن و کره فایز درست حسابی بهشون ندادت. آمریکا 60 میلیون واکسن استرازنکا خرید از اروپایی ها و خودش هم مقداری تولید کرد اما اجازه صادرات نداد و انبارشون کرد. علارقم اینکه در آمریکا استرازنکا مصرف نمیشه و نمیشد و نیازی هم بهش نداشت. اگر جایی هم واکسن مدرنا ، جانسون و فایزر تولید و تزریق میشه یکدونه اش هم ساخت آمریکا نیست و به همین دلیل خط تولید اونها هم م پاسخگوی نیاز کشور ها نیست. حتی آلمان شریک تجاری فایزر هم دسترسی کافی به واکسن های آمریکایی نداشت و با استرازنکا کار رو جمع کرده!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس