به گزارش سرویس بورس مشرق، مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در رابطه با اوراق گام گفت: اوراق گام یا گواهی اعتبار مولد که با هدف تامین مالی سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی ایجاد شده است با مجوز بانک مرکزی توسط بانکها برای مشتریان تولیدکننده منتشر میشود و در اختیار تامین کنندگان مواد اولیه مشتری بانک قرار میگیرد.
وی ادامه داد: اوراق گام ماهیتی مشابه با اوراق بدهی دارد که دولت در ازای بدهی هایش به پیمانکاران واگذار می کند، تفاوت این اوراق در فرآیند اجرایی و انتشار آن است و معمولا این اوراق بدون کوپن بوده و به کسر فروخته میشود. در این روش بانک به جای پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش به یک تولید کننده، به تامین کننده مواد اولیه یا واسط، اوراق گام میدهد تا بتواند در سررسید پولش را طلب کند یا قبل از آن اوراق گام را در بازار با تنزیل بفروشد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: در این فرآیند شرکت تولیدی باید توسط بانک اعتبارسنجی شود و میزان اعتبارش در قبال تضامین و وثایق مشخص شود. بعد شرکت، تامین کننده مواد اولیه را به بانک معرفی کند، بعد از بانک میخواهد در قبال دریافت اسناد مطالبات شرکت تامین کننده مواد اولیه از وی، اوراق گام را صادر و در اختیار تامین کننده بگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که اوراق گام چگونه می تواند به صنعت خودرو کمک کند؟ بیان کرد: برای تامین مالی سرمایه در گردش صنعت خودرو که ماهیت تامین مالی کوتاه مدت دارد این اوراق مناسب است، منوط به اینکه در سررسید، مشکل بازپرداخت دیون نداشته باشند. به این ترتیب که خودروسازها میتوانند از این طریق به تامین کنندگان قطعات پرداخت داشته باشد، یعنی خودروساز با ارائه فاکتور تامین قطعات به بانک، بعد از اعتبارسنجی و تعیین وثایق اش توسط بانک عامل، از بانک میخواهد که در ازای مبلغی که به قطعه ساز متعهد میشود اوراق گام را به قطعه ساز بدهد، بنابراین در مقابل، خودروساز در سررسید به جای پرداخت بدهی به قطعه ساز، به بانک بابت مبلغ اسمی اوراق گام پرداخت کند.
در تامین مالی تولید از طریق اوراق گام پول جدیدی خلق نمی شود
قلی پور تشریح کرد: این اوراق صرفا نوآوری نسبتا جدید برای تامین مالی تولید است و بانکها بدون ارائه تسهیلات صرفا به اتکای تعهدات تولید کننده در مقابل تهیه کننده مواد اولیه یا واسط، اوراق گام را تضمین و در اختیار تامین کننده میگذارد، یعنی فشار نقدینگی به بانک وارد نمیشود و به نوعی تامین مالی از طریق بازار سرمایه صورت میگیرد. همچنین در این روش پول جدید خلق نمیشود و آثار تورمی کمتری دارد.