به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: تارنمای اندیشکده کارنگی در یادداشتی بیان داشته که توافق راهبردی بین ایران و چین باعث مشارکت استراتژیک میشود که فراتر از اهداف اقتصادی است. این توافق جزیی از برنامه راهبردی چین برای دستیابی به منافع ژئوپلیتیک خود در غرب آسیا، اوراسیا و اقیانوس هند است.
چین قصد دارد که تا اواسط قرن ۲۱، قدرت برتر اقتصادی جهان باشد و برای این هدف، بسط نفوذ چین در خاورمیانه بسیار اهمیت دارد. ایران به عنوان مرکز ثقل این منطقه، مهمترین هدف سیاستگذاریهای اقتصادی پکن است. موقعیت جغرافیایی ایران در مرکز راههای تجاری زمینی و دریایی، آن را به یک بازیگر کلیدی برای اجرای پروژه «یک کمربند، یک جاده» تبدیل میکند.
یکی از هدفگذاریهای سیاسی چین در این توافق، رقابت با آمریکا در منطقه غرب آسیاست. با توجه به کاهش نظامیان آمریکایی در منطقه، پکن قصد دارد با گسترش راهبردی روابطش با بازیگران مؤثر در این محدوده ژئوپلتیک، از این خلأ قدرت نهایت بهرهبرداری را داشته باشد.
هدفگذاری دیگر پکن، رقابت اقتصادی با هند و روسیه در محدوده آسیای مرکزی است. ایجاد دو کریدور، یکی قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان، ایران و دیگری ایران، افغانستان، ازبکستان از جمله مهمترین پروژههای «یک کمربند، یک جاده» در راستای افزایش قدرت اقتصادی چین در آسیای میانه است.
ویژگی دیگر این شراکت راهبردی برای چین، آن است که با توجه به روابط مساعد با عموم بازیگران منطقهای میتواند به عنوان میانجی ایران و برخی کشورهای حاشیهای خلیج فارس ظاهر شده و موقعیت دیپلماتیک خود به عنوان یک قدرت بینالمللی را نیز ارتقا بخشد.
از نظر ایران نیز، مشارکت راهبردی پکن و تهران نشاندهنده مقاومت ایران، افول ایالات متحده به عنوان یک قدرت جهانی و توازنسازی به وسیله روابط با شرق پس از عدم رعایت توافقات گذشته توسط قدرتهای غربی است. علاوه بر اینکه توافق ایران و چین میتواند زمینهای برای همکاریهای آینده ایران ، چین و روسیه به ویژه در غرب آسیا فراهم کند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.