به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: به تازگی گروسی، دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواستار تعویض دوربینهای مجموعه کارگاهی «تسا»ی کرج شد که در آنجا قطعات مربوط به سانتریفیوژها تولید میشود. ولی این درخواست با مخالفت ایران مواجه شده است. در این خصوص تکاتی را میتوان ذکر کرد:
۱- بعد از دو حمله خرابکارانه رژیم صهیونیستی در کمتر از یک سال به تأسیسات مونتاژ سانتریفیوژ، ایران با مخالفت با این درخواست، ضمن احتیاط بیشتر نسبت به مکانهایی با حساسیت بالا، بیاعتمادی خود به بازرسیهای آژانس را نیز ابراز میکند.
۲- ایران با این مخالفت نشان میدهد که تفاهم صورتگرفته با آژانس، یک تفاهم سیاسی ذیل مذاکرات وین است. بنابراین آژانس نمیتواند برای خود اختیارات حقوقی خاصی در خصوص این توافق، مانند تعمیم آن به هر مجموعه مد نظر و بازرسیهای سرزده از آن، قائل باشد.
۳- در تفاهم ایران و آژانس، از عبارت «تجهیزات مشخصشده» درباره سرویس فنی دوربینها استفاده گردید تا معین گردد صرفاً چه مکانهایی تحت تعویض کارت حافظه دوربینها قرار میگیرد و مجتمع تسای کرج از این امر مستثنا بوده است.
۴- این اقدام ایران از جهت افزایش ابهام طرف مقابل نسبت به برنامه هستهای کشور نیز میتواند نیاز دولتهای غربی به نظارتهای آژانس را افزایش داده و اهرم فشار بیشتری در مذاکرات در اختیار تیم ایرانی قرار دهد.
۵- نکته دیگر اینکه دو نوع دوربین در این مجتمع وجود دارد که یک نوع دوربینهای نظارتی پادمانی است که وجود دارد و دوربینهایی که آژانس بر آن اصرار دارد، دوربینهای پروتکلی است که با توجه به توقف اجرای پروتکل الحاقی، نصب دوباره آنها که در حمله خرابکارانه مورد ضربه قرار گرفتهاند، امکانپذیر نیست.
در عین حال با وجود نکات مذکور، این پرسش مطرح است که در شرایطی که طبق نظارتهای پادمانی صرفاً در اماکنی که مواد هستهای وجود دارد، آژانس میتواند دوربین نصب کند، چرا در مجموعهای که تنها مرکز تولید قطعات و مونتاژ است و موادی وجود ندارد، دوربینهای نظارتی پروتکلی همچنان فعال هستند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.