به گزارش سرویس بورس مشرق، مرتضی شهیدی کارشناس حقوقی بازار سرمایه در رابطه با این پرسش که نقل و انتقال قهری سهام چیست؟ اظهار کرد: نقل و انتقال اوراق بهادار و سهام در بازار سرمایه مطابق آیین نامه معاملات باید در چهار چوب رقابت و حراج باشد. یعنی سفارش فروشندهای که پایینترین قیمت و خریداری که بالاترین قیمت را گذاشته است زمانی که با یکدیگر مچ شدند معامله اتفاق میافتد و خارج از این چهارچوب نقل و انتقال صورت نمیگیرد.
این کارشناس حقوقی در ادامه بیان کرد: در مواردی که طرفین قرارداد امکان نقل و انتقال ارادی در چهارچوب بورس و فرابورس را ندارند، قانونگذار به آنها این اجازه را داده است که نقل و انتقال خارج از بورس صورت گیرد. به طور مثال زمانی که شخصی فوت میکند و اموال فرد به وراث میرسد. در این جا سهام و اوراق بهادار در کد بورسی فرد فوت شده است که دیگر در قید حیات نیست. برای این که سهم به وراث منتقل شود باید نقل و انتقالی توسط سپرده گذاری مرکزی از کد مالکیت متوفی به کد مالکیت وراث صورت گیرد؛ که در اثر حکمی با ابلاغ دادگاه است. در این حکم که انحصار وراث نام دارد، مشخص میشود که اوراق بهادار چگونه باید بین افراد توسط سپرده گذاری مرکزی تقسیم شود.
شهیدی در ادامه افزود: مرجع رسیدگی کننده به این درخواست که نقل و انتقال قهری نام دارد شرکت سپرده گذاری مرکزی است. این شرکت با دریافت برگه انحصار وراثت از دادگاه اقدام به نقل انتقال سهام خارج از بورس و فرابورس میکند.
این کارشناس حقوقی در ادامه تصریح کرد: حال اگر وراثی تمایل به انتقال سهام فرد فوت شده به کد شخصی خود نداشته باشند میتوانند به یکی از وراث وکالت دهند تا آن ورثه با آن وکالتی که دارد اقدام به فروش سهم در بازار نماید و بعد پول حاصل از فروش بین وراث تقسیم شود.
این کارشناس حقوقی در رابطه با این پرسش که متقاضی پس از انجام کارتقسیم سهم بین ورثه، چگونه از پایان کار خبردار میشود؟ اظهار کرد: اگر پرونده از دفتر پیشخوان ارسال شده باشد یک پیامک که بیان کننده انجام کار است به شماره تماس همراه متقاضی تشکیل پرونده ارسال میشود.