سرویس سیاست مشرق -تقریبا روزی نیست که رسانه ها و فعالین اصلاح طلب به سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی رئیس جمهور حمله نکرده و آن را مورد تخطئه قرار ندهند.
در همین رابطه «علی صوفی» وزیر تعاون دولت اصلاحات در روزهای گذشته در مصاحبه با خبرآنلاین گفت:« دولت آقای روحانی در ۱۰۰ روز نخست کاملا موفق تر از دولت آقای رئیسی بود چون دولت آقای روحانی با آمادگی کامل سرکار آمد...به نظر می آید سفرهای استانی آقای رئیسی را اقناع می کند، او فکر می کند کار رئیس جمهور همین است. گرچه در دور دوم ریاست جمهوری آقای روحانی نیز مملکت به تدریج رها شد ولی الان به کل رها شده است».
سفر استانی صرفا اثر روانی دارد
همچنین «فیاض زاهد» فعال سیاسی اصلاح طلب که در دولت روحانی مشاور اقتصادی مقامات ارشد دولت بوده است، در روزهای گذشته در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «گویا رییسجمهور بر این باور است که خود باید راسا به همه معضلات رسیدگی کند. در دسترس مردم باشد و از گزارشات مستقیم باخبر شود. این یک روحیه عالی و دوست داشتنی است. هر چند جز اثر روانی و تنویر افکار عمومی؛ آن هم به شرطی که تمهیدات لازم برایش تدارک دیده شود، فایده دیگری ندارد».
این فعال اصلاح طلب در ادامه نوشت: «سفر کردن و مطلع شدن از مشکلات مهم است، اما این تنها نیمی از کار است. مساله مهمتر درمان این دردهاست. برای این مهم چه کردهاید؟ شما به تنهایی نمیتوانید شرایط را تغییر دهید... وقتی به تیم اطرافتان مینگرم تنها میتوانم دعاگوی شما باشم! ».
دنیا را هم می توان از یک اتاق مشاهده کرد
«شهربانو امانی» فعال اصلاح طلب و عضو شورای شهر پنجم تهران نیز در هفته های گذشته در یادداشتی نوشت:«در عصر اینترنت، دنیای مجازی و انفجار دانش و اطلاعات الان دنیا را هم از یک اتاق میتوان مشاهده کرد. جدای از هزینههای سفرهای استانی، شرایط کرونا ایجاب میکند که هزینههای تصمیم گیری در کف جامعه و در سفر مردم تاثیرش دیده شود. متاسفانه سفرهای استانی مخصوصا چندین سال است که از حیزانتفاع ساقط شده و تاثیرگذاری بسیار کمتری دارد ».
این فعال اصلاح طلب در ادامه تصریح کرد:«الان تیم اجرایی در دولت تعدادشان بالاست، علاوه بر آن سیستم حاکمیتی هم مستقر است. اگر هر شخص و نهادی وظیفه خودش را درست انجام بدهد، نیازی به حضور فیزیکی و سفرهای مستقیم نیست».
سفر استانی هزینه دارد
همچنین «هدایت آقایی» فعال اصلاح طلب و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ و عضو حزب کارگزاران چندی پیش در یادداشتی نوشته بود:«غیر از اوقات مدیران که باید صرف حضور در این سفرها بشود خود هزینههای مالی این سفرها کم نیست... با رفتن و در یک منطقه صحبت کردن به دنبال این هستند که جو روانی قضیه را پایین بیاورند و از شدتی که مردم انتظار دارند بکاهند».
«محمد هاشمی رفسنجانی» فعال اصلاح طلب نیز پیش از این گفته بود:«گفته میشود در شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی لزومی به سفرهای استانی نیست، چرا که سفرهای استانی برای حل مشکلات استانها و شهرستانهاست و جنبه داخلی دارد اما بحث تحریم و مشکلات اقتصادی جنبه ملی و کلی دارد که باید در جای خود مورد بحث، بررسی و حل و فصل قرار گیرد».
سفر استانی، وقت تلف کردن است
«عباس عبدی» فعال اصلاح طلب نیز چندی پیش گفته بود:«اکنون که سفرها هفتگی شده است، گمان میکنم در مسیر نادرستی قرار گرفته است. اگر این سفرها میتوانست مشکلی را حل کند، باید در دوره احمدینژاد کمترین مشکل را میداشتیم. اگر این سفرها موجب محبوبیت و اعتبار میشد، هیچگاه سال 1392 کسی رای نمیآورد که در نقطه مقابل او تعریف شده بود. سفرهای استانی شرط لازم و نه کافی برای اداره جامعه است و بهطور مشخص سفرهای استانی و پرداختن به مسائل مردم و حل آنها خلاف منطق اداری است. این بیمعنی و غیرممکن است که رییسجمهور برای حل مسائل مردم به مناطق برود».
عبدی در ادامه نوشته بود:«خیلی روشن و بدون ابهام باید گفت که وقت و توان و ذهن هر یک از ما محدود است. باید آنها را در موضوعاتی صرف کنیم که بهرهوری بیشتری دارد. بهطور قطع ترجیح دارد که آقای رییسی با راهحلهای مسائل کلان کشور آشنا شوند تا موضوعات خرد و موردی که تعداد آنها هزاران است. ورود به هر کدام از آنها ذهن و جسم را خسته و فرسوده میکند. باید نظام اداری خود را برای انجام مشکلات موردی قدرتمند کرد نه اینکه شخص رییسجمهور دست به کار شود».
همانطور که ملاحظه کردید، فعالین اصلاح طلب، سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی و حضور رئیس جمهور در میان مردم را «وقت تلف کردن» و بی فایده قلمداد کرده و مدعی هستند که این رویکرد رئیس جمهور فقط اثر روانی دارد!
برنامه ریزی دقیق دولت
آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور- 22 مهر 1400- در پاسخ به منتقدان سفرهای استانی گفت:«قبل از هر سفر استانی هیأتی به استان مقصد اعزام میشود و جلساتی نیز در تهران با نمایندگان و مسئولان استان برگزار میشود و مسایل و مشکلات احصا و جمعبندی میشود و طرحها و اعتبارات لازم برای استان به تصویب میرسد».
رئیسی در ادامه تاکید کرد:«پروژههای بسیاری هستند که با تزریق اعتبارات اندک و رفع مشکلات کوچک تکمیل و به بهرهبرداری میرسند و بنده به عنوان رئیس جمهور مصمم هستم به حضور در میان مردم و مدیریت میدانی مسائل ادامه دهم. برخیها به سفرهای استانی خرده میگیرند و میگویند که این سفرها پرهزینه است، اما بنده میگویم اگر رئیس جمهور به استانها سفر نکند، چگونه مشکل کارخانهای که ۸۷ درصد عملیات احداث آن انجام شده و برای ۱۳ درصد باقیمانده، هشت سال معطل مانده، حل خواهد شد».
به این نمونه توجه کنید؛ در شهریورماه سالجاری رئیس جمهور در سفر به خراسان جنوبی و شهرستان طبس به کارگران معدن پروده وعده پیگیری مشکلات داد و به پبمانکاران هم ۲۰ روز مهلت داد.
با پیگیری های صورت گرفته مشخص شد که مطالباتی از جمله بیمه کارگران معدن و گلایه آنان در زمینه تفاوت در میزان حقوق دریافتی و استراحتگاه کارگران تحقق یافته و بخش قابل توجهی از مشکلات کارگران معدن پروده طبس مرتفع شده است.
در ماجرای اخلال در جایگاه های عرضه سوخت نیز اقدامات دولت و تدابیر اتخاذ شده و بازدیدهای میدانی دولتمردان و نوع انعکاس این رویداد توسط رسانه ملی در کنار متانت و همراهی مردم، موجب شد که تیر دشمن در ایجاد غائله بنزینی به سنگ خورده و ناکام بماند.
این دو نمونه، مصداق روشنی است مبنی بر اینکه سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی مسئولان صرفا به جنبه روانی خلاصه نمی شود و برکات و فواید زیادی دارد.
مردمی بودن، نقطه قوت دولت
رهبر معظم انقلاب- ۷ شهریور ۱۴۰۰- در نخستین دیدار هیات دولت سیزدهم در تبیین نخستین توصیه مهم خود به دولتمردان، به جلوههای مختلف «مردمی بودن» اشاره کردند و فرمودند: «رفتن به میان مردم و گفتوگوی بیواسطه با آنها از ابعاد بسیار خوب مردمی بودن است که آقای رئیسی دیروز با سفر به خوزستان آن را نشان داد».
ایشان اتخاذ سبک زندگی مردمی، رفتار بیتکلف، دوری ازاشرافیگری و پرهیز از نگاه از بالا به مردم را از دیگر جلوههای مردمی بودن برشمردند و گفتند: «باید مشکلات و راهحلها را با مردم در میان گذاشت و ضمن پرهیز از بیان حرفهای غیر واقعی و ناامید کردن مردم، از آنها کمک فکری و عملی خواست».
شواهد و مستندات حکایت از آن دارد که سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی رئیس جمهور، رضایتمندی مردم را در پی داشته است؛ اما قطعا برای آنکه این سفرها و بازدیدها به ثمر بنشیند و قاطبه مردم طعم شیرین آن را بچشند، دستگاههای اجرایی موظف هستند تا با جدیت اجرای مصوبات سفرهای استانی را تا مرحله نهایی پیگیری کنند.
و اما علت مخالفت مستمر و گسترده فعالین و رسانه های اصلاح طلب با سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی رئیس جمهور، در نگاه این طیف به مردم سالاری و کشورداری ریشه دارد.
متاسفانه بخش قابل توجهی از جریان اصلاح طلب که پیش از این در دولت، مجلس و دیگر ارگان ها و سازمان ها نیز حضور داشته اند، نگاهی ارباب- رعیتی به مردم دارند. از نگاه این طیف، مردم شهروندان درجه 2 و خود این افراد و هم قبیله های آنان، شهروند درجه یک هستند.
اینجاست که متوجه می شویم که چرا یک مقام دولتی با کفش به داخل چادر زلزله زدگان می رود و مقام دیگر دولتی، مسکن بخش قابل توجهی از هموطنانمان را مزخرف! می نامد و...
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، سفرهای استانی و بازدیدهای میدانی رئیس جمهور، رضایتمندی مردم را در پی داشته است؛ اما قطعا برای آنکه این سفرها و بازدیدها به ثمر بنشیند و قاطبه مردم طعم شیرین آن را بچشند، دستگاههای اجرایی موظف هستند تا با جدیت اجرای مصوبات سفرهای استانی را تا مرحله نهایی پیگیری کنند.