کد خبر 1299276
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۳
بازار کالاهای اساسی سامان خواهد گرفت؟/ اقدامات عجیب دولت

نرخ‌هایی که وزارت جهادکشاورزی برای ۲۵ قلم کالای اساسی اعلام کرده، دور از واقعیت بازار و برخی از آنها برآمده از قیمت‌گذاری دستوری دولت دوازدهم بوده و تحقق پذیر نیست.

به گزارش مشرق، اخیراً دولت برای تنظیم بازار کالاهای اساسی و متعادل سازی قیمت‌ها اقدام به قیمت گذاری ۲۵ قلم کالای اساسی کرده است. به گفته ابراهیم زارع، مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی این تصمیم در جلسه ستاد تنظیم بازار مصوب شده و از بین ۲۰ قلم کالایی که قیمت گذاری شده‌اند، حدود ۵ قلم (گوشت قرمز، شکر، برنج داخلی و خارجی) قیمت مصوب ندارند و مابقی دارای قیمت مشخصی هستند.

این در حالی است که نرخ‌هایی که وزارت جهاد کشاورزی برای ۲۵ قلم کالای اساسی اعلام کرده، دور از واقعیت بازار و برخی از آنها برآمده از قیمت گذاری دستوری دولت دوازدهم بوده و تحقق پذیر نیست.

بررسی قیمت‌های کالاهای مذکور در یک ماه اخیر نشان می‌دهد که واکنش بازار به قیمت گذاری دستوری کالا کاملاً منفی است. حتی دولت دوازدهم نیز تقریباً درباره هیچ کالایی نتوانسته با برخوردهای تعزیری و سختگیری در نظارت‌ها و اقدامات قهریه و به اصطلاح بگیر و ببند، بازار را به تبعیت از قیمت‌های غیرواقعی مجبور کند.

جدول زیر نشان دهنده قیمت اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و قیمت موجود در بازار طی یک ماه اخیر برای برخی از این کالاهاست که نشان می‌دهد دولت حتی در محصولاتی مانند مرغ و تخم مرغ با اعلام نرخ مصوب و عرضه گسترده با نرخ دولتی موفق به مدیریت قیمت آنها نشده و عملاً در تنظیم بازار این محصولات شکست خورده است.

نام محصول قیمت اعلامی وزارت جهاد / تومان قیمت بازار در یک ماه اخیر / تومان
۱ مرغ تازه (هر کیلوگرم) ۳۱ هزار تومان بین ۳۳ تا ۳۷ هزار تومان
۲ تخم مرغ شانه‌ای ۴۳ هزار تومان ۶۰ هزار تومان
۳ تخم مرغ کیلویی ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان حدود ۳۰ هزار تومان
۴ برنج هندی هر کیلوگرم ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان ۲۵ هزار تومان
۵

شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی

۷ هزار و ۴۰۰ تومان ۸ هزار تومان
۶ شیر بطری پرچرب ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان
۷ پنیر ۴۰۰ گرمی ۲۰ هزار تومان ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان
۸ ماست ۲.۵ کیلوگرمی پرچرب ۳۷ هزار و ۶۰۰ تومان ۴۵ هزار تومان

بر اساس این گزارش، سیاست نادرست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی و تبعات آن برای تولید و واردات محصولات منجر به ایجاد شرایط فعلی شده و به نظر می‌رسد دولت سیزدهم نیز به جای آنکه خود را از تله پیشین رها کند، در دام آن افتاده و حرکت می‌کند.

دولت دوازدهم علیرغم همه انتقادات کارشناسی، به بهانه حمایت از مصرف کنندگان به سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی و روش‌های منسوخ تنظیم بازاری مانند قیمت گذاری دستوری و اعمال ممنوعیت و محدودیت‌های صادراتی ادامه داد و به بهانه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهاده‌های دامی، اقدام به قیمت گذاری دستوری برای محصولات و سرکوب قیمتی کرد. به همین بهانه، به محض ایجاد کوچک‌ترین نوسان در بازار داخل، اقدام به اعمال ممنوعیت یک شبه و ناگهانی برای صادرات می‌کرد؛ بدون اینکه به عواقب این کار و از دست رفتن بازارهای صادراتی که به دشواری به دست آمده بودند، فکر کند. در حالی که کارشناسان قیمت گذاری دستوری و اعمال ممنوعیت ناگهانی برای صادرات را روش‌های منسوخ برای تنظیم بازار می‌دانند و بارها از این اقدامات دولت دوازدهم انتقاد و آن را عامل ورشکستگی تولیدکنندگان و نابودی تولید دانسته اند. در نهایت این سیاست منجر به ایجاد اختلالات جدی در حوزه تولید برخی کالاها از جمله محصولات پروتئینی و در نتیجه کاهش تولید و عرضه شد که این مسائل تاکنون نیز ادامه یافته است و موجب شده قیمت این محصولات از کنترل خارج شود. به گونه‌ای که قیمت گذاری دستوری هم نتوانسته آرامش را به بازار برگرداند. جالب اینکه در مورد کالایی مثل مرغ دولت دوازدهم حتی اقدام به تشکیل قرارگاه ساماندهی کرد اما نتوانست کاری از پیش ببرد و قیمت را مهار کند.

بر این اساس از دولت سیزدهم انتظار می‌رود با تدبیر و دقت بیشتری در این حوزه عمل کند و با درس گرفتن از تجربیات شکست خورده گذشته، به جای در پیش گرفتن سبک سرکوب بازار و در پیش گرفتن برخوردهای تعزیری صرف، مسیر منطقی و کارشناسی شده را در تنظیم بازار کالاهای اساسی در پیش بگیرد و دور روش‌های منسوخ شده تنظیم بازاری را یک‌بار برای همیشه خط بکشد تا بازار نیز به تعادل برگردد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    3 0
    بهرت است یارانه کارت کالاهای اساسی به مردم داده شود تا مردم بتوانند از فروشگاههای معتبر در شهرها اقدام به خرید کنند
  • IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    1 0
    فعلا که رئیس جمهور جدید گرونی رو نادیده گرفته
    • IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      1 1
      مغلطه‌ نکن اونی که میگی رئیس جمهور محبوب شما بود که به صندلی ریاست جمهوری چسبیده بود و جز دغدغه رنگ ریشش دغدغه ایی نداشت و فقط از گرانی ها و له شدن مردم مکدر می شد
  • IR ۱۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    1 0
    شما بجای ارز 4200 تومانی بگویید ارز رانت خواران
  • IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    1 0
    بهترین کار کوپن الکترونیک هست .بستر وابزارهای لازم هم همون کارتهای بانکی مردم هست خیلی راحت کالاهای یارانه ای رو به نسبت مساوی بین مردم بر مبنای تعداد خانوار ماهانه توزیع می کنند ومردم از طریق فروشگاه ها درسراسر کشور همون کالاها رو میخرند .ارز 4200 تومنی رانت میلیاردی برای یک عده دلال وبی وجدان هست که متاسفانه بین ما ایرانیها هم کم نیستند .طرف سهمیه ذرت دولتی می گیره جوجه ها رو از بین میبره ذرت رو تو بازار آزاد میفروشه .بابا مسلمون این پولها رو چه طوری می خورین .
  • IR ۲۳:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    0 0
    حذف قیمت گذاری دستوری و دولتی نسخه اقتصاد لیبرال است ما در شرایط تورم بالا و تحریم های بی سابقه هستیم و سیاست آزاد سازی قیمت ها در این شرایط جواب نداده و نخواهد داد و در این شرایط هر جا قیمت گذاری دولتی کنار گذاشته شده قیمت ها چندین برابر گران شده است مثل قیمت شکر و برنج که سه برابر شد آزادسازی قیمت ها نفعش را دلالان و مافیاها خواهند برد چون وقتی دولت قیمت گذاری نکرد قیمت گذاری بازار به دست این دلالان بزرگ خواهد افتاد و خون مردم را در شیشه خواهند کرد خود غربیها که نسخه آزادسازی قیمت ها را تجویز کرده اند گفته اند که این سیاست در اقتصادی جواب خواهد داد که اقتصادش باثبات و شفاف و رقابتی باشد اقتصاد کشور ما که هیچکدام از اینها را ندارد و اگر بدون فراهم کردن این زیرساخت ها نسخه های اقتصاد بازار آزاد اجرا شود باعث گرانی ها شدید خواهد شد و قشر فقیر فقیرتر و ثروتمندان و دلالان ثروتمندتر خواهد شد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس