به گزارش مشرق، به رغم اینکه رکورد ۱۰۰ میلیون دوز تزریق واکسن کرونا را پشت سر گذاشتهایم، اما هنوز با رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در کشور فاصله داریم. آمارهای روزانه وزارت بهداشت نشان میدهد که تا کنون ۴۴ میلیون نفر در کشور ۲ دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند و برای رسیدن به برنامه
کشوری واکسیناسیون، حداقل ۳۵ میلیون نفر دیگر میبایست دوز دوم واکسن را بزنند. این در حالی است که پیش بینی میشد تا پایان آبان ۱۴۰۰ به نقطه ایمنی جمعی برسیم.
تا کنون ۵۶ میلیون و ۳۸۳ هزار و ۱۷۹ نفر دوز اول، ۴۴ میلیون و ۵۱ هزار و ۷۴۳ نفر دوز دوم و ۷۰۵ هزار و ۱۹۶ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۰۱ میلیون و ۱۴۰ هزار و ۱۱۸ دوز رسید.
بیشتر بخوانید
مردم ایران به جای انتظار تزریق واکسن، مشتاق چی هستند؟
این در حالی است که مشکل کمبود واکسن و کمبود تعداد مراکز واکسیناسیون در کشور، حل شده و از این بابت هیچ گونه مشکلی وجود ندارد. اما، روند تزریق واکسن از سرعت افتاده و در اغلب روزهای آبان، تعداد واکسنهای تزریق شده در مرز ۵۰۰ هزار دوز و کمتر بوده است.
در همین حال، با ورود به ماه سوم فصل پاییز و شدت گرفتن روزهای سرد سال، نگرانی از بابت شیوع آنفلوانزا نیز تشدید شده و همچنین، روند رعایت پروتکلهای بهداشتی هم نزولی شده است.
بر اساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، میانگین رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و سایر شیوه نامههای بهداشتی در کشور ۴۷.۴۳ درصد بوده است.
نتیجه یک پژوهش جهانی نشان داده که استفاده از ماسک تنها اقدام منحصر به فرد و مؤثر در بین اقدامات بهداشتی عمومی برای مقابله با کووید ۱۹ است که میتواند ابتلاء به این بیماری را تا ۵۳ درصد کاهش دهد.
بنا بر اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، میانگین استفاده از ماسک در اماکن عمومی طی یک هفته گذشته ۴۸.۳۶ درصد بوده است.
تحقیقات نظام مند تحلیلی از مداخلات غیر دارویی در مقابله با کرونا برای اولین بار نشان داده است استفاده از ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و شستن دستها همگی شیوههای مؤثری هستند اما ماسک بیشترین تأثیر را دارد.
واکسنها ایمن و مؤثر هستند و نقش بسزایی در جلوگیری از مرگ و میر انسانها در سراسر جهان داشتهاند اما ایمنی آنها ۱۰۰ درصدی نیست و همه کشورها نیز همه جمعیت خود را واکسینه نکردهاند و هنوز به طور دقیق مشخص نیست که آیا تزریق واکسنها میتواند با پیدایش سویه های ویروس کرونا از انتقال این ویروس جلوگیری کند یا نه، اما زدن ماسک میتواند جلوی انتقال این بیماری را به یکدیگر بگیرد.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد که بهترین زمان برای رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در کشور، قبل از شروع پیک ششم است. اگر ما بتوانیم جمعیت هدف را به طور کامل واکسینه کنیم، نگرانی زیادی از بابت شروع پیک جدید کرونا نخواهیم داشت.
علی شریفی زارچی سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، در خصوص پیشبینی پیک ششم کرونا، گفت: پیش بینی زمان شروع یک پیک جدید، پیچیده و سخت است و محتملترین شرایط در شکل گیری یک موج میتواند ناشی از ورود یک سویه جدید به کشور باشد.
وی افزود: هنوز شواهدی از ورود سویه جدید به کشور گزارش نشده و اکنون روند بستری در اکثر استانها به جز خراسان جنوبی، نزولی و در شهرستانهای قرمز هم روند بستری صعودی است و همچنان باید نکات بهداشتی را رعایت کنیم.
در این بین، باید به مهمترین چالش پیش رو در مسیر رسیدن به نقطه ایمنی جمعی توجه کرد و آن، رها شدن پروتکلها و عادی انگاری شرایط کرونایی کشور است که میتواند زنگ خطری برای خطرناک شدن پیک جدید بیماری باشد. زیرا، قرار است از اول آذر ۱۴۰۰، اعمال محدودیتهای هوشمند جایگزین روشهای قبلی شود. اما، به صرف واکسن زدن، نباید ماسکها را از صورت برداشت و اجازه داشت بدون هیچ نگرانی از کرونا، بار سفر بست. زیرا، عادی انگاری در شرایطی که هنوز به نقطه ایمنی جمعی نرسیدهایم، میتواند حاصل ماهها تلاش برای رسیدن به نقطه ایمنی جمعی را از بین ببرد.
به نظر میرسد وزارت بهداشت باید با روشهای ابداعی، سرعت واکسیناسیون را دوباره بالا ببرد تا هر چه زودتر به ایمنی جمعی برسیم.