آخوندی

کم‌کاری‌های عامدانه دولت روحانی در بخش مسکن آنقدر فاجعه‌آمیز بوده که بنا بر اجماع کارشناسان، چند سال طول خواهد کشید تا با طرح‌هایی همچون نهضت مسکن‌سازی، بتوان کمبودها در این بخش را جبران کرد.

سرویس اقتصاد مشرق- اولین پیش نشست از همایش «مسکن؛ پیشران تولید» سه‌شنبه ۲ آذرماه با موضوع «رویکرد قانون اساسی در تأمین مسکن خانوار» با حضور صاحب‌نظران برگزار شد. در این نشست ضمن تاکید بر اینکه طبق قانون اساسی دولت موظف است مسکن متناسب با نیاز مردم را تأمین کند، به مسائلی همچون توجه به نیاز مردم به جای استطاعت مالی آن‌ها، جلوگیری از تبدیل شدن مسکن به یک کالای سرمایه‌ای، سهم بازار اجاره در تأمین مسکن مردم، اثر ساخت مسکن بر فقرزدایی و اولویت روستاها در زمینه تأمین مسکن اشاره شد.

نشست «رویکرد قانون اساسی در تأمین مسکن خانوار»، عصر روز سه‌شنبه ۲ آذرماه، با حضور جمعی از اساتید و صاحب‌نظران و فعالان این حوزه در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. این نشست، اولین پیش نشست تخصصی از هشتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در تاریخ یکم اسفند سال جاری با موضوع «مسکن؛ پیشران تولید» برگزار خواهد شد.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

لزوم توجه به اصل ۳۱ قانون اساسی برای تأمین مسکن خانواده‌های ایرانی، جلوگیری از تبدیل شدن مسکن از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای، واگذاری زمین و تسهیلات به اقشار مردم جهت ساخت مسکن متناسب، توجه به جبران کمبود مسکن در بخش روستایی و مسئله مالکیت مسکن اجتماعی از جمله مواردی بود که به طور مفصل در این نشست به آن‌ها پرداخته شد.

اصل ۳۱ قانون اساسی مبنای عمل دولت در بخش مسکن

در ابتدای نشست دکتر اقبال شاکری عضو کمیسیون مجلس شورای اسلامی با اشاره به اصل ۳۱ قانون اساسی در تأمین مسکن مردم گفت: دولت باید زمینه اجرایی شدن این اصل مهم قانون اساسی را طوری فراهم نماید که برای مردم قابل استطاعت باشد و مردم بتوانند مالک خانه شوند. دولت باید مسکن شایسته خانواده ایرانی را تأمین کند که علاوه بر سرپناه زمینه فعالیت‌های دیگر نیز فراهم شود. باید تعالی انسان را در نظر گرفت و تنها به دلیل کاهش فاصله عرضه و تقاضا نباید بلندمرتبه‌سازی کرد یا مردم را مجبور به سکونت در خانه‌های دورافتاده و کوچک کرد. باید افق زندگی را برای مردم روشن کرد تا مسیر رشد افراد مسدود نشود.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

جلوگیری از تبدیل شدن مسکن از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای

شاکری ادامه داد: دولت باید وظیفه خود را در مسئله تأمین مسکن به خوبی بشناسد و با دقت اجرا کند، چرا که در صورت عدم ساخت مسکن مورد نیاز و متناسب، لطمه‌ای جبران‌ناپذیری به مردم وارد خواهد شد. ورود بخش خصوصی نیز می‌تواند به این امر کمک کند و به تقویت ایمنی اقتصادی منجر شود.

وی تصریح کرد: نکته‌ای که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد، توجه به نحوه واگذاری زمین، نحوه ایفای تعهدات مالی و مسائلی از این جنس است. اینکه چون بلندمرتبه‌سازی ساده‌ترین کاری است که توسط شهرداری‌ها انجام می‌گیرد، درست است، باید مورد بازنگری قرار گیرد. همچنین بایستی برای جلوگیری از تبدیل شدن مسکن به یک کالای سرمایه‌ای و قابل مبادله، تدابیری اندیشیده شود تا افرادی که به عنوان مصرف‌کننده مسکن هستند، دچار مشکل نشوند.

در اقتصاد تورمی مسکن اجاره‌ای مشکل را حل نمی‌کند

در ادامه مهندس هادی عباسی مشاور اسبق وزیر راه و شهرسازی گفت: در شرایط تورمی معلوم است که خانه استیجاری فایده ندارد، چون مستأجر از دو جنبه ضرر می‌کند. هم دسترسی آن‌ها به مسکن کم می‌شود و هم اجاره‌بهای آن زیاد می‌شود. سؤال مهمی که اینجا مطرح می‌شود این است که مستأجری که بیکار است چطور می‌تواند تحمل کند.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

واگذاری زمین و تسهیلات دو حقی است که به مردم ندادند

مشاور اسبق وزیر راه و شهرسازی گفت: چرا واژه مستضعف را به کار می‌بریم، چون دولت در حق آن‌ها ظلم کرده و آن‌ها را از فرصت بهره‌مندی از زمین وسیع ایران محروم کرده است. مساحت سیستان نصف آلمان است، چرا باید زاهدان و زابل قیمت مسکن بالا باشد و مساله مسکن داشته باشند. چرا زمین تعلق نگرفته است؟ در صورتی که باید یک بار در طول عمر افراد به آن‌ها تعلق می‌گرفت.

این کارشناس مسکن اشاره کرد: ظلم دوم اینکه اجازه داده عده‌ای هزار میلیارد تسهیلات بگیرند ولی به افراد مستضعف ۲۰۰ میلیون تسهیلات برای ساخت مسکن تعلق نگرفته است. ملتی که فرصت دسترسی به زمین و تسهیلات ندارند محروم می‌شوند. یک شهروند در طول حیاتش از این همه زمین، سهم اجارهٔ ۲۰۰ متر را ندارد؟ اگر بنا بر انتقال مالکیت هم نباشد، حداقل سهم آن‌ها از طریق تسهیلات داده شود. اصلاً نیازی به تصدی‌گری دولت نیست. با اینکه ایران ۴.۵ برابر آلمان است، مازندران و گیلان و گلستان از هلند بزرگتر است، چرا مشکل زمین ایجاد شده است؟

نقش دولت در تأمین مسکن رعایت مصالح عمومی است

در بخش دیگری از نشست رضا خیرالدین عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: موضوع مورد مناقشه در نقش دولت در بازار مسکن است. در دولت تدبیر و امید هم این بحث سابقه داشته است. در سال ۱۳۸۶ لایحه ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن ارائه شد و دولت وقت آن را دنبال کرد. همان ایده‌ها تا سال ۹۲ ادامه پیدا کرد و به طرح دوفوریتی جهش تولید و تأمین مسکن منجر شد. این طرح علی‌رغم نیت خوب برای حل مشکل که می‌تواند تولید را تکان بدهد؛ اما مشکلاتی دارد. درواقع دولت به بهانه مشکلات مسکن نباید تصدی‌گری کند.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

این استاد دانشگاه افزود: در گذشته نیز از قیمت بالای آموزش و کمبود سرانه فضای آموزشی گفته می‌شد و دولت شروع به افزایش سرانه کرد و مدام این درخواست تا سال ۸۴ وجود داشت. سرانه افزایش یافت؛ اما چون مهاجرت نیز رشد پیدا می‌کرد، مدام سرانه پایین می‌ماند و کار روی معلول‌ها انجام می‌شد. در مسکن نیز همین رویکرد اشتباه در دستور قرار گرفته است.

کمبود ۷۰ هزار واحدی مسکن در بخش روستایی

در ادامه نشست فرهاد بیضایی در خصوص سیاست تأمین مسکن گفت: باید طوری عمل کرد که مردم با اختیار خود، خانه استیجاری یا ملکی را انتخاب کنند و از روی اجبار تقاضای خانه‌های استیجاری بالا نباشد. همچنین اولویت اصلیِ تأمین مسکن، توجه به نیازهای مختلف از جمله فرهنگی، اجتماعی، حریم و زندگی خصوصی است که باید برای شکل گیری سکونت پایدار در نظر گرفته شود.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

این کارشناس مسکن تأکید کرد: در حال حاضر روستاهای کشور نزدیک به ۷۰ هزار واحد مسکونی به نسبت جمعیت و خانواده کمبود دارند و سطح فرسودگی مسکن روستایی بسیار بالاست. به طوری که از ۵ میلیون واحد روستایی بیش از ۲ میلیون خانه فرسوده در روستاها قرار دارند؛ در حالی که این عدد در مسکن شهری مجموعاً نزدیک به ۴ میلیون واحد است.

مالکیت مسکن اجتماعی نباید به مردم واگذار شود

در بخش دیگری پویا باقرزاده کارشناس حوزه مسکن با اشاره به نقش دولت در مسئله مسکن گفت: دولت‌ها باید یک تصوری نسبت به بازار مسکن کشورشان داشته باشند. سؤال من این است که بعد این ۴۰ سال قانونگذار چه تصوری نسبت به بازار مسکن دارد. سه اقدام نیاز است: یک قسمت مسکن اجتماعی. بخش دوم طبقه متوسط جامعه. بخش سوم طبقه مرفه جامعه.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

وی ادامه داد: مسکن اجتماعی همه جای دنیا بلندمدت نیست. بهترین شکل مسکن اجتماعی در کشور ما سال‌های ابتدای انقلاب مسکن نیروهای مسلح و خانه سازمانی بوده است. چرا این بهترین است؟ چون اگر بخواهیم دولت‌ها را به این سمت سوق بدهیم که وظیفه تأمین مسکن برای مردم فقط بر عهده شماست باعث سردرگمی برای همه دولت‌ها می‌شود که باید برای همه مسکن تهیه کنیم؟

نگاه سرمایه‌ای به مسکن از هدف سیاستگذار فاصله دارد

باقرزاده تصریح کرد: ما تعداد زیادی مسکن مهر ساختیم. بعد گذشت چندین سال از تحویل اینها، چند درصد مخاطب‌های اولیه الآن در اینها ساکنند. دومی اینکه مالکیت ساکنین مهر چند درصد نگه داشتند؟ در دنیا تجربه شده هرجا دولت‌ها مالکیت مسکن اجتماعی را به مردم واگذار کردند کالای سرمایه‌ای شده و با بازار خصوصی رقابت کرد.

آپارتمان‌نشینی و توسعه عمودی در مسکن‌سازی، مطلوب نیست

در بخشی دیگر دکتر آرامی استاد دانشگاه و عضو شورای شهرسازی حوزه علمیه قم گفت: طبق ماده ۲۰ قانون جهش تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی مکلف است، حوزه صیانت از هویت و سبک زندگی اسلامی ایرانی را استخراج کند. اما اگر یک مجموعه سکونتگاهی را بخواهیم توصیف کنیم، اولاً باید خانواده بنیان باشد، دوما صیانت از هویت کند و نهایت خوداتکا و مولد باشد.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

وی گفت: بر اساس شرع، عقل و تجربه دیگران، بین آپارتمان مرتفع و آمار جرم و بزهکاری و طلاق و هنجار بدخیم، ارتباط معناداری وجود دارد. بدین صورت که با افزایش ارتفاع ساختمان و بلندمرتبه‌سازی، جرم بیشتر شده است.

آرامی ادامه داد: در شهرهای کوچک و روستاها کاملاً امکان ساخت خانه ویلایی فراهم است و در حال حاضر ۹۵۹ شهر زیر ۲۵ هزار نفر وجود دارد که باید سیاست متفاوتی نسبت به شهرهای بزرگ برایشان در نظر گرفت. به طوری که در تأمین مسکن این شهرها باید به بخش مولدسازی و متراژ توجه ویژه کرد و تأمین مایحتاج خانواده را خود انجام دهند.

مسکن ۴۰ متری متناسب با نیاز خانوار و قانون اساسی نیست

در پایان نشست میرهادی رهگشای کارشناس اقتصادی گفت: در شرایط فعلی، مسکن ۴۰ متری غنیمت محسوب می‌شود؛ اما آیا متن قانون اساسی به همین متراژ کفایت می‌کند؟ بنابراین در صورتی که مردم را به فرزندآوری تشویق می‌کنیم باید الزامات آن را نیز فراهم کرد و حداقل متراژ مسکن متناسب با افزایش جمعیت خانواده در اختیار آنها قرار داد.

دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد

وی افزود: دولت در روستاها و شهرهای کوچک هم زمین زیادی دارد و هم تسهیلاتی کمی برای ساخت لازم است و انتظار می‌رود که از روستاها و شهرهای کوچک مسئله مسکن را رفع کند. با این کار در بلندمدت نیز مهاجرت معکوس شکل خواهد گرفت و بدین ترتیب دولت نیز برای تأمین زمین و تأمین مالی با مشکل مواجه نمی‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 19
  • حاجی اذری IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    14 0
    وزیر مسکن که گفت افتخارم اینست که یک متر مسکن نساختم انتظاری نیست یعنی این اندیشه بدرد ایران نمیخورد
    • IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      8 1
      ریش غرب گداها باید اعدام گردد
    • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
      4 0
      در اينكه قوم «تُبّع» چه كسانى هستند نظرهاى مختلفى است از جمله: الف) پادشاهان يمن كه چون مردم تابع آنان بودند به نام تُبّع خوانده شدند. ب) پادشاهانى كه يكى پس از ديگرى روى كار آمدند. (يعنى يكى تابع ديگرى بود) ج) تبع نام شخصى است كه خودش خوب بود ولى پيروانش بد بودند. در قرآن عواملى سبب هلاكت و گرفتارى به قهر الهى شمرده شده است از جمله: فسق، مكر، كفر، تكذيب، ظلم، استكبار، طغيان و گناه. چنانكه مى فرمايد: «فاهلكوا بالطاغية»(11) به خاطر طغيان نابود شدند، و يا «فاخذهم اللّه بذنوبهم»(12) به خاطر گناهانشان آنان را گرفتار كرديم. براى افراد لجوج، معجزه آوردن بى اثر است، كسى كه با قاطعيّت مى گويد: پس از مرگ خبرى نيست و اين گونه پيش داورى دارد و با لحن «اِن كنتم صادقين» سخن مى گويد لجوج است. ----- 11) حاقّه، 5 . 12) آل عمران، 11
  • جواد IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    19 10
    شیادی به نام حسن روحانی
  • US ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    14 1
    همینطوری که گرانی و داغ خانه دار شدن را بر دل ما گذاشت ، انشالله در همین دنیا شاهد عذاب او و دار و دسته اش باشیم کسانی هم که بدون بصیرت ، عمدا ، و یا هر دلیلی به این آدم رای دادند در فلاکت ، بدبختی و وضعیت اکنون جامعه شریکند و باید در پیشگاه خدا جوابگو باشند هر چند که خودشان هم در این آتش میسوزند
    • IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
      0 1
      ان شاءالله اصله
  • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    18 1
    روحانی اعدام باید بشه
  • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    8 3
    و متأسفانه همچنان تفاله های دولت روحانی در دولت رئیسی سرکار هستند و درحال سنگ اندازی شبانه روزی بر سر راه دولت رئیسی و برنامه هایی که برای حل مشکلات مردم و کشور دارد هستند
  • IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    7 0
    - كيفر اصلىِ مجرمان، در قيامت است و هلاكت در دنيا مقدمه اى براى آن مى باشد. «ثم يوم القيمة يخزيهم» - آنان كه در دنيا مؤمنان را خوار مى شمردند، خود در قيامت خوار مى شوند.«يخزيهم» - به دنبال هر كس بروى، بايد در قيامت جوابگو باشى. «اَين شركائى» - در دادگاه قيامت، مشركان حرفى براى گفتن ندارند. «اين شركائى» خدا، پاسخى ندارد. - علم واقعى كه موجب ايمان و عمل مى شود، هديه اى الهى است. «اوتوا العلم»
  • IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    13 1
    چرا باید امروز جمعه تعطیلمون رو با دیدن تصاویر چندش آور این دو نفر رییس و نوکر بی خاصیت که کشور را سال ها به قهقرا بردند، حالمونو خراب کنی مشرق؟؟
  • سامان IR ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    13 0
    احمدی نژاد 4 میلیون مسکن مهر ساخت اما روحانی حتی یک لانه مرغ هم نساخت.
    • IR ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
      6 1
      یعنی در کل 8 سال دولت جناب آقای دکتر محمود احمدی نژاد هر 58 ثانیه یک مسکن مهر ساخت و به مستاجران تحویل داد. این خدمت کوچکترین خدمات ارزنده ایشان در طول 8 سال ریاست جمهوریش بود
  • آرش IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    11 0
    دولت روحانی در 8 سال گذشته در وزارت خارجه و برجام خلاصه شده بود و هیچ اقدام مفید و موثری انجام نداد.
  • IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    13 0
    محاکمه و مجازات عباس آخوندی بدلیل ترک فعل در وزارت مسکن یک مطالبه عمومی است و باید محقق بشود.
  • سعید IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    9 1
    روحانی به خودی ها و نورچشمی ها هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم بی پناه 20 میلیون وام هم نداد.
  • IR ۲۰:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 0
    جا دارد که یادی هم از قبر پدر غرب گداها بشود.
  • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 0
    علی برکته الله
  • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    7 0
    چرا هیشکی به من خسته نباشید نمیگه ؟! مدیریت یعنی این ! شما زبان حرف زدن با دنیا را بلد نیستید ! این منم شیخ بی سواد یعنی ببخشین شیخ دیپلمات ! اصلا این عمه من بود که مدرک تحصیلی اش مشکل داشت من نبودم ! من با سوادم و منتقدین من بی سواد و بی شناسنامه هستند ! بروید به جهنم !
  • ایرانی IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    5 2
    جانباز ۷۰% با یک روز سابقه جبهه صبح فوتبال و بعد از ظهر والیبال بازی می کند و ماهی ۱۵ ملیون تومان حقوق می گیرد . و جانباز عزیز زیر ۲۵ % با ۸ سال سابقه جبهه ماهی ۲ ملیون حقوق می گیرد . ظلم و رانت به این بزرگی در دنیا سابقه ندارد .
  • IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    3 5
    رییسی که پیرو امام و انقلابه چرا زمین رایگان در اختیار مردم نمیزاره تا مردم ه. جوری که دوست دارن خونشون بسازن. همون جوری که امام دستورش داده بود زمین ها پلاک بندی بشه(کاداس) و به ایرانی یه پلاک زمین بدن. ما چه اجازه ای داریم به زور مردم اپارتمان نشین کنیم
  • IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 1
    چه هشت سال حکومتی کرد این غرب گدایی خیر ندیده و چه بدبختی به این مردم هدیه داد .
  • IR ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    5 0
    خوب کاری نداره بجای زدن مردم معترً-بروید هزاران میلیاردی را که هرکسی روحانی بهش داده را از با جرینه ازش پس بگیرید
  • علی آقا IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    5 0
    بجای نصب عکس مفسدین زمینه محاکمه خائنانه ملک ومملکت رافراهم بیاورید
  • IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    6 1
    محاکمه و اعدام تمام افراد دولت روحانی باید در اولویت باشه چون دولت روحانی جز خسارت مالی جنایت هم کرده و فقط در دولت حسن روحانی 500 نفر در منا و صدها نفر در اشوبهایی که دولت مصببش بود و کشته های بنزینی و 300 هزار نفر کشته های کرونا و شهادت دانشمندان و سردار بزرگ حاج قاسم سلیمانی و غیره که همه اینها در دولت اصلاحات حسن روحانی اتفاق افتاده و مصبب اصلی دولت روحانی و وزیران خائنش است فقط در یک دولت اصلاحاتی هم خسارت مالی و جانی اتفاق می افتد چون این جماعت هم دزد هستند هم جنایتکار تاریخ ثابت کرده جنایت اصلاحاتی ها رو
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    3 3
    چقدر فریاد زدیم روحانی رو زودتر استیضاح کنید چقدر سال آخرش نقدینگی رو زیاد کرد و اقتصاد رو نابود کرد. نمایندگان مجلس اگر همون روز اول سال 99 ایشون رو استیضاح می‌کردند و انتخابات زودهنگام برگزار می‌شد قطعا آسیب کمتری می‌دیدیم.
  • Aliostad IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    3 0
    سلام. یکی بیاد و به این ملت بگه اصلا جایی برای نظر دادن گذاشتن .مسکن ساختن دولت اصلاحات پیشکش .تو آو ضاع اقتصادی که ملت و مملکت به تک تک دلار های نفتی نیاز داشت 37 میلیارد دلار 4200تومانی کجا رفت حال بماند از مابقی اختلاص ها و سر بر آوردن آنهمه آقا زاده .اینجا کار جالبه که خودشونو طلبکار ملت و مملکت میدونن طوری صحبت میکنند که اگر کسی نداند فکر میکنه که اینها تمام سرمایه خودشون و فک و فامیلش رو خرج این مردم کرده.روزی که اومدن با بنز و خونه و ویلا اومدن و حالا با دوچرخه و کلی بدهی دارن میر ن .ملت از این قشر زحمتکش و فقیر چیزی نمیخواد اینها تو این 8 سال به اندازه 80 سال دینشان را ادا کردن این ملت باید به این آقایان و آقا زاده ها ادای دین کند.
  • DE ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۶
    2 1
    دولت روحانی به برخی هزاران میلیارد تومان وام داد اما به مردم وام ۲۰۰ میلیونی ساخت مسکن نداد./_ ای دادو بیداد زن علی داد تخمه بو میداد به من نمیداد وقتی که میداد پوست هاش رو میداد من هم بو میدم به او نمیدم....اگر هم بِدم پوست هاش رو میدم....وقتی سیاطت بیافتد دست یک مشت غربگدایِ شیتیل بگیر رانتخوار پارتی باز ...همین میشه
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
    2 1
    دولت روحانی مثل یک سرطان بود که در کالبد مردم جا خوش کرده بود و لامصب بیرون رو هم نبود با آمدن دولت سید مظلومان این سرطان جراحی و از بدن خارج شد خدا را صد هزار مرتبه شکر
  • NL ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
    0 0
    به مردم هم وام بدهید باهاش کار خیر نمیکندد. میخرن و 4 برابر میفروشند و یک چهارم پس میدن... با وام در شرایط تورمی... درشرایط تورمی وام باید نباشد...
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۶
    0 0
    زوداست قضاوت. رییسی 6ماهه اومده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس