کد خبر 1304782
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۲
آمریکا، رقیب جدید پسته ایرانی!

هر چند از دیرباز حضور تجار ایرانی در بازار جهانی خشکبار، حضوری قدرتمند بوده اما به نظر می‌رسد در سال‌های اخیر، زنگ خطرهای جدی برای از دست رفتن این بازار به صدا در آمده است.

به گزارش مشرق، خشکبار ایرانی در کنار فرش، از گذشته دور اصلی‌ترین کالای صادراتی ایران را تشکیل می‌دادند و این محصولات در بسیاری از نقاط جهان با نام ایران شناخته می‌شوند. با این وجود اما در سال‌های گذشته بسیاری از کشورها با ورود به عرصه تولید این محصولات، بخشی از بازار را از تاجران ایرانی گرفته‌اند.

بر اساس اطلاعات جدیدی که اتاق بازرگانی تهران منتشر کرده، خطر جدیدی که تجارت محصولات خوراکی ایران را تهدید می‌کند در دو کالای خرما و پسته خود را نشان داده است.

به گفته امیرحسین زرگرزاده، از صادرکنندگان خرما ایران، فعالیت تجار پاکستانی برای خرید خرما استعمران ایران طی سال‌های اخیر تشدید شده و تجار این کشور با رفت‌وآمد به خوزستان، خرمای استعمران این منطقه از ایران را خریداری و صادرات‌ مجدد می‌کنند. به گفته وی، تجار پاکستانی حتی به کرمان نیز رفت‌وآمد کرده و خرمای شاهانی این منطقه را از کف بازار جمع می‌کنند.

زرگرزاده یادآور شد که در حال حاضر پاکستان، بازارهای بیش از ۳۰ ساله خرمای ایران در جهان را تصاحب کرده و آنطور که در رفت‌وآمدهای مقامات دولتی این کشور به ایران دیده می‌شود، به دنبال تهاتر خرما با ایران هستند. این صادرکننده خرما تاکید کرد که امسال به طور قطع، پاکستان بازار صادراتی خرمای ایران را بیش از سال‌های گذشته در اختیار خواهد گرفت.

پاکستان در سال‌های اخیر با بسیاری از کشورهای واردکننده خرما، توافقات اقتصادی با محوریت تجارت ترجیحی برقرار کرده و همین موضوع باعث شده بخش مهمی از بازار تجارت خرما به این کشور برسد.

در کنار خرما، پسته ایرانی نیز رقیب جدیدی پیدا کرده و ایالات متحده آمریکا در این زمینه به شدت فعال شده است. به گفته مجید بازیان نایب‌رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار، حجم تولید پسته ایران طی سال ۱۳۹۷  بشدت کاهش یافت و میزان برداشت و آنچه که به بازار داخل عرضه شد، بیش از ۵۰ هزار تن نبود و با پیاده‌سازی مقررات رفع تعهد ارزی، صادرکنندگان از عرضه بین‌المللی این میزان تولیدات باز ماندند.

وی با بیان اینکه در این سال و با غیبت ایران، پسته آمریکا بخش عمده‌ای از بازار صادراتی کشور را از آن خود کرد، افزود: تولید سالانه پسته در ایالات متحده به ۵۵۰ هزار تن رسیده‌ است و بازارهای خواهان پسته هیچ‌گاه منتظر نمی‌ماند تا پسته ایران را دریافت کند و با کوچک‌ترین وقفه در تجارت این محصول، دیگر کشورها محصولاتشان را جایگزین پسته و سایر فرآورده‌های خشکبار ایران می‌کنند.

بازیان افزود: طی سال ۱۳۹۸، صادرکنندگان پسته از ایران مجبور شدند برای بازگشت به بازارهای صادراتی، هر تن از این محصول را به قیمت ۵۰۰۰ دلار عرضه کنند در حالی که طی سال۱۳۹۵، نرخ صادرات پسته ایران حدود ۱۰ هزار دلار در هر تن بود. میزان صادرات پسته ایران طی سال ۱۳۹۵ در حدود ۱۳۸ هزار تن و به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار بود در حالی که در سال ۱۳۹۹، به‌رغم صادرات ۲۰۳ هزار تن پسته، ارزآوری این محصول رقمی حدود ۱.۳ میلیارد دلار بیشتر نبود.

منبع: ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    2 0
    جواب را باید در این سوال چستجو کرد چه کسانی درختان پسته را به آمریکا بردن؟
  • IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    2 0
    فرش رو چین و ترکیه گرفتند خرما رو پاکستان زعفران رو اسپانیا و افغانستان پسته رو امریکا انار رو هند
  • IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    1 0
    خوبه آمریکا هیچ غلطی نمیتونه بکنه!
  • IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    2 0
    البته یادشان رفته که به طمع دلار کل پسته ایران را به خارج صادر کردند تا جایی که بازار بین المللی دیگر ظرفیت خرید آن همه پسته را نداشت و از این طرف در داخل پسته را آنقدر گران کردند که مردم ایران عطای پسته را به لقایش بخشیدند. به جرأت می توان گفت که بیش از نود و پنج درصد مردم ایران سالهاست که طعم پسته را نچشیده اند. حالا هم مجبور هستند که در خارج بیش از پنجاه درصد تخفیف بدهند تا بتوانند پسته خود را بفروشند. اینجاست که این ضرب المثل معنی پیدا می کند: "نه خود خورند نه کس دهند ---- گنده شود به سگ دهند"
  • علوی IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
    1 0
    اززمان رونقف معدن سک آهن خواف دیگر جوانان منطقه تن به حرفه وکشاورزی ودامداری نمی دهند وهمه را رها کرده اند وهمه درپی استخدام درشرکت فولادند آخرچرا این قدرحقوق می دهید که همه را مست کرده اید درروستای سعادت آباد رشتخوار آرایشگران خیاطان میگکانیک ها همه شغل خودرا رها کرده اند ودرپی استخدام درشرکت فولاند برخی 24 ساهعت ملک وآب دارند ولی آن را اجاره داده ودرپی کار درمعدن اند وافرادی که هیچ وسیله کارندارند بیکارند برای ان فکری بکنید همین طور ازرادی مطلق داده وکشاورزی ودامداری منطقه خواف ورشتخواررو به نابودی می رود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس