به گزارش مشرق، ابوالفضل عموئی عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور هیئت پارلمانی کشورمان در شانزدهمین اجلاس اتحادیه بینالمجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی اظهار داشت:سفر آقای قالیباف و هیئت همراه در چارچوب عضویت مجلس شورای اسلامی در سازمان مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری های اسلامی انجام شد و از آنجایی که کشورمان عضو موثر این مجموعه است و مقرر آن در تهران است این سفر از منظر دیپلماسی پارلمانی از اهمیت بالایی برخوردار بود.
وی افزود:اجلاس شانزدهم این دوره به میزبانی مجلس ملی ترکیه در استانبول برگزار شد و بیش از ۳۰ کشور در سطح هیئت های پارلمانی و نمایندگان حضور داشتند و ۱۶ رئیس و نایب رئیس نیز در استانبول حاضر بودند اما به دلیل محدودیت های کرونایی اجلاس فشرده و در مدت کوتاهی برگزار شد و کمیته ها و مجمع عمومی در دو روز تشکیل شدند.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد:کشورها به فراخور توان دیپلماسی پارلمانی خود در خواست عضویت در کمیته های فعال در بین المجالس جهان اسلام را به رای اعضا میگذاشتند و کمیتههای اجرایی، سیاسی و روابط خارجی، اقتصادی و فرهنگی، حقوق بشر و اقلیت ها در این دوره از اجلاس اعضای خود را شناختند و مجلس شورای اسلامی توانست برای عضویت همه کمیته ها انتخاب شود و این انتخاب در اجلاس مجمع عمومی با حضور سران نیز تایید شد.
عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس با اشاره به سخنرانی رئیس مجلس در مجمع عمومی اجلاس با حضور روئسای مجالس عضو، عنوان کرد: در سخنرانی افتتاحیه روسای دوره ای فعلی و قبلی از ابتکار مجلس ایران از برگزاری کمیته دائمی قدس شریف و اجلاس آن در تهران قدردانی کردند همینطور نطق قالیباف نیز با محوریت مهاجرین، فلسطین و افغانستان یکی از نطق های مورد توجه حضار بود و مباحث آن در بیانیه پایانی مورد تاکید قرار گرفت.
عموئی خاطرنشان کرد: آقای قالیباف بر توسعه مراودات و دیپلماسی پارلمانی و اقتصادی در این سفر نیز توجه ویژه ای داشت، لذا در حاشیه این سفر با همکاری سفارت ایران در آنکارا و کنسولگری کشورمان در استانبول، رئیس مجلس دیدارهایی با تجار ایرانی فعال در ترکیه و همینطور بازرگانان ترکیهای فعال در بازار ایران داشت.
وی افزود: در این جلسات اقتصادی، مباحث و پیشنهادهایی برای مانع زدایی در مسیر تبادلات دوجانبه مطرح شد و از آنجایی که ما چشم انداز مبادلات تجاری به ارزش حدود ۳۰ میلیارد دلار را با ترکیه در پیش بینیها داریم، اگر موانع موجود رفع شود این هدفگذاری می تواند محقق شود.
نماینده تهران در مجلس تاکید کرد: لذا این جلسات می تواند بسیار کار ساز باشد همینطور موضوع تبادلات با ارزهای ملی با توجه به چالشهای دلاری که هر دو کشور با آن مواجه هستند نیز در این جلسات مطرح شد.
عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس درباره دیدار های حاشیهای دو و چند جانبه رئیس مجلس با بیان اینکه با وجود حضور ۱۶ رئیس و نایب رئیس مجالس کشورهای مختلف در اجلاس، رئیس جمهور ترکیه فقط با رئیس مجلس کشورمان دیدار دوجانبه داشت، اضافه کرد: درباره هدایایی که طبق پروتکل های دیپلماتیک در این گونه جلسات بین کشورها رد و بدل می شود، حواشی و خبرسازی هایی انجام شد که متاسفانه واقعیت ندارد. هم ارزش ریالی که درباره تابلویی که به آقای اردوغان اهدا شد مطرح شد غیرواقعی و فضایی ارزیابی شده است و هم هدیه ای که رئیس جمهور ترکیه به آقای قالیباف اهدا کرد، کتاب نبود و یکی از صنایع دستی ترکیه بود.
عمویی تصریح کرد: رئیس مجلس در این دیدار موضوعی را مطرح کرد که مورد استقبال اردوغان قرار گرفت و آن این که آقای قالیباف در این دیدار تاکید کرد ما دنیا را تنها در ۵ کشور غربی عضو دائم شورای امنیت محدود نمیدانیم و معتقد به توسعه روابط با همه کشورها از جمله کشورهای همسایه هستیم. این موضوع مورد توجه آقای اردوغان قرار گرفت و او بعد از این اظهار نظر آقای قالیباف، کتابی که توسط خود او با همین موضوع نوشته را به رئیس مجلس شورای اسلامی هدیه داد و این هدیه ارتباطی به هدایای دوجانبه ای که هیئتهای دیپلماتیک طبق پروتکل های مرسوم به یکدیگر تقدیم میکنند، ندارد.
وی اظهار داشت:گفت و گوی تفصیلی روسای مجلس ایران و الجزایر و بیان مواضع در موضوعات فلسطین و افغانستان نیز در حاشیه اجلاس انجام شد. همینطور آقای قالیباف در جریان سفر کوتاه خود در نماز جمعه وحدت آفرین مسجد "ایاصوفیه" استانبول حضور پیداکردند و با استقبال مردم این شهر مواجه شده و با آنها گفت و گو کرد.
نماینده تهران در مجلس افزود: بحث سند جامع همکاری های دوکشور که مدتی است توسط دو کشور در سطح وزارت خارجه در حال تدوین است نیز در ملاقاتهای این سفر مورد بررسی قرار گرفت و در سفر آینده رئیس جمهور ترکیه به ایران، در صورت نهایی شدن، احتمالا امضا شود.
ماجرای حاشیه سازی گروه های رژیم سابق یمن در اجلاس PUIC
عمویی با اشاره به مواضع گروه پارلمانی ایران به ریاست قالیباف در مقابل گروه پارلمانی مخلوع رژیم سابق یمن، گفت:در این اجلاس شاهد حرف های غلطی از طرف هیئت به اصطلاح یمنی بودیم که از اعضای مجلس دوره ی منصور هادی در رژیم گذشته این کشور بودند که در خاک این کشور حضور ندارند و البته با پاسخ قاطع هیئت ایرانی مواجه شدند.
وی افزود: در واکنش به فضاسازی هیئت وابسته به منصور هادی تاکید کردیم که جمهوری اسلامی در موضوع یمن صدای واقعی مردم یمن را صدای کسانی می داند که در داخل این کشور هستند و امروز متاسفانه تحت فشار ائتلاف سعودی قرار دارند و کسانی که در هتل های ریاض ساکن هستند نمی توانند نماینده واقعی مردم یمن باشند و باید نمایندگان واقعی یمن که تحت فشار و محاصره زندگی می کنند به این اجلاس دعوت می شدند.