به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: دور هشتم مذاکرات وین در حالی به میانه رسیده است که بازیگران غربی اعم از آمریکا و کشورهای اروپایی همچنان معتقدند اگر در هفتههای آینده توافق حاصل نشود، برجام کارکردی نخواهد داشت. لابیهای سیاسی مانند برخی اندیشکدههای آمریکایی نیز ایران را به دلیل اجتناب از مذاکره مستقیم با آمریکا، مقصر کُندی گفتگوها قلمداد کردهاند.
به نظر میرسد با وجود اینکه برجام نه در متن و نه در اجرا، توافق متوازنی نبوده، ولی ایستادگی ایران بر اجرای بیکموکاست این توافق و پایداری در برابر هر مطالبهای فراتر از آن، موجب سردرگمی طرف غربی شده است. این مسأله نهتنها مسیر تعمیم محدودیتهای برنامه هستهای به برنامه موشکی را مسدود کرده بلکه امکان محدودیت بیشتر این برنامه پس از غروبهای هستهای را نیز از طرف مقابل سلب کرده است.
از سوی دیگر، گفتگوی غیرمستقیم و مکتوب ایران و آمریکا و وادارسازی هیئت آمریکایی به گفتگوی با واسطه با ایران، سبب شده مذاکرات زمان بیشتری به طول بینجامد. این نکته فشار زمانی را بر طرف آمریکایی که نگران پیشرفت برنامه هستهای است افزایش داده و در واقع اصرار بر مذاکره مستقیم، دلیلی بر ناتوانی در تضعیف اهرمهای فشار ایران است.
تیغ تحریمها پس از گذشت زمان کُندتر شده است. از سوی دیگر با تشدید رقابت پکن و واشنگتن، اراده چین برای خرید نفت ایران و عدم وابستگی به متحدان آمریکا در منطقه نیز افزایش یافته است. بنابراین تیم مذاکرهکننده ایرانی با اراده بیشتری در برابر زیادهخواهیهای طرف مقابل خواهد ایستاد و دلیلی ندارد که برای تسریع در توافق، عجله کند.
افزایش فشار زمانی بر آمریکا و اروپا، آنان را وادار خواهد کرد تا اولاً بر اتخاذ تصمیمهای سخت در خصوص راستیآزمایی تمرکز کنند. ثانیاً تعداد بیشتری از تحریمهای دوران ترامپ را که انتفاع اقتصادی ایران را هدف قرار داده، مرتفع سازند. امروزه تعجیل در توافق، دامی است که از آن باید پرهیز کرد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.