سرویس فرهنگ و هنر مشرق - آیین اختتامیه چهلمین جشنواره فیلم فجر با پخش سرود ملی ایران و تلاوت آیاتی از قرآن مجید در سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد تهران آغاز شد.در ادامه تیزر جشنواره فیلم فجر و یک آیتم با مضمون وحدت کلمه در راه پیروزی انقلاب اسلامی در چهل و سومین سالروز جشن انقلاب روی پرده رفت.محمد سلوکی مجری مراسم به حاضران خیرمقدم و سالروز پیروزی انقلاب و شب میلاد امام جواد (ع) را تبریک گفت.
پس از سخنان دبیر جشنواره، کلیپی از روند برگزاری جشنواره در خانه جشنواره و سینماهای مردمی پخش شد.
محمد سلوکی در ادامه با احترام به همه سرمایههای حاضر هنر و سینما از جمله استاد علی نصیریان که در این مراسم حضور داشت و حضورش با تشویق حاضران روبهرو شد، یاد همه رفتگان سینما را گرامی داشت و سپس نماهنگی درباره درگذشتگان سینمای ایران در سالی که گذشت، پخش شد.
بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران
سپس نوبت به اعلام اسامی برندگان در بخش اقلام تبلیغاتی سینمای ایران رسید. مهرداد خوشبخت، محمد روحالامین و علی نیکرفتار که هیات داوران این بخش بودند برای اعلام نام برندگان به روی صحنه آمدند.
سیمرغ بلورین بهترین عکس فیلم به حبیب مجیدی برای فیلم منصور اهدا شد. دیپلم افتخار بهترین پوستر به احسان برآبادی برای فیلم پیرمردها نمیمیرند اهدا شد. [در این بخش سیمرغ اهدا نشد]
سیمرغ بلورین بهترین آنونس به امید میرزایی برای فیلمهای صحنهزنی و تکتیرانداز اهدا شد.
برگزیدگان بخش سینمای کوتاه
آنونسی از فیلمهای کوتاه حاضر در جشنواره چهلم پخش شد و سپس برندگان این بخش پس از معرفی هیات داوران ونامزدهای معرفی شدند.سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه جشنواره چهلم به رضا نجاتی برای فیلم ارفاق اهدا شد.
دانش اقباشاوی یکی از اعضای هیات داوران این بخش، از حضور اثرگذار دکتر احمدرضا معتمدی داور این بخش یاد کرد و گفت: یاد میکنم از دکتر معتمدی که همراه ما بود و تفکر و اندیشه او به ما کمک کرد. او گفت: فیلمهای کوتاه این دوره، خیلی خوب بودند.
رضا نجاتی پس از دریافت جایزه گفت: این جایزه را به خانوادهام تقدیم میکنم که همه چیز من هستم. از کسانی که در این فیلم کمک کردند تشکر میکنم. من از بچگی تمرین میکردم که پشت این تریبون چه بگویم که در این لحظه از یاد بردم. امیدوارم در فیلم بلندم از چشم و گوش مخاطب حفاظت کنم که چه چیزی را میخواهم به او بگویم.
برگزیدگان بخش سینمای مستند
در این بخش ضمن معرفی مرتضی شعبانی، محمد علی شعبانی، دکتر احمد ضابطی جهرمی، محمد تهامینژاد و محمدرضا عباسیان به عنوان هیات داوران و اعلام نامزدها، جایزه اهدا شد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند به احتضار ساخته حجت طاهری به تهیهکنندگی عبدالخالق طاهری اهدا شد.
بزرگداشت دکتر احمدرضا معتمدی
بعد از اعلام جوایز جشنواره چهلم در بخش فیلم کوتاه و مستند، بزرگداشت احمدرضا معتمدی برگزار شد.
در ابتدا ویدیویی درباره این کارگردان و استاد دانشگاه پخش شد که در بخشی از این ویدیو، دکتر معتمدی گفت: وقتی من مطلبی درباره فلسفه اگزیستانسیالیسم میخوانم، آن را به زبان سینما برمیگردانم. یعنی مفاهیم و محتوای فلسفی باید به فرم استحاله پیدا کنند تا هنر ناب پدیدار شود. من این تحقیقات را در قالب کتابی سه جلدی به نام «فلسفه فیلم» ارائه دادم.
در ادامه محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خراعی، رئیس سازمان سینمایی، استاد علی نصیریان، بازیگر پیشکسوت سینما و مسعود نقاشزاده دبیر جشنواره برای این مراسم بزرگداشت به روی صحنه آمدند و سپس احمدرضا معتمدی بر صحنه حاضر شد.
استاد نصیریان گفت: من از اوایل دهه بیست وارد کار نمایش شدم و حالا شاهد رشد و بالندگی هنرهای نمایشی ایران و تئاتر و سینما هستم. از ابتدای دهه چهل کار رونقبخشی به هنرهای نمایشی آغاز شد تا امروز شاهد درخشش آثار ایرانی در جشنوارههای جهانی سراسر دنیا باشیم. من با آقای معتمدی یک فیلم کار کردم.
او ادامه داد: باید بگویم معتمدی به لحاظ اخلاق و کار بسیار حرفهای است و من از همکاری با اوبسیار لذت بردم. باید به یاد داشت که فرهنگ پشتوانه هنرمند است و هنر صرفا به تخصص بستگی ندارد و هنرمند در ابتدا موظف است که با مقوله فرهنگ و پشتوانههای دینی و معرفتی آشنا باشد.
نصیریان گفت: در دهه ۳۰ تنها یک کتاب تئاتری موجود بود اما حالا شاهد سیل کتابها در این حوزه هستیم. فرهنگ، غذای روح و جان یک ملت است و روح افراد از طریق سینما، کتاب، تئاتر و موسیقی تغذیه میشود و به آگاهی دست مییابد. من به احمدرضا معتمدی تعظیم میکنم.
دکتر احمدرضا معتمدی گفت: از دستاندرکاران برگزاری جشنواره و علی نصیریان کمال سپاسگزاری را دارم. علی نصیریان با سلول به سلول وجودش کار میکند و همه هنر خود را با اخلاق در هم میآمیزد. من از همکاری با ایشان بسیار خرسند هستم. او همواره به دیسیپلین تئاتری متعهد بود و من از او مسائل بسیاری را یاد گرفتم.
معتمدی بیان کرد: من در ابتدای انقلاب سادهلوحانه شیفته "شعار طرحی نو براندازیم" شدم و امروز فهمیدم علم برای بیان طرحهای جدید کافی نیست بلکه فاسفه علم است که با بررسی نظریات علمی، نظریهپردازیهای جدیدی را جهت ارتقای سطح کیفی علم مورد بحث ارائه میدهد. من هم سی سال مشغول بررسی و نوشتن کتاب فلسفه فیلم بودم و طولانی شدن این روند به دلیل ذات خود این جریان است. او بیان کرد: نظریه خیال منفصل سهروردی منطبق بر سینما و راهگشا است و میتواند مسیر هنرمند را باز کند. یا نظریات ملاصدرا بسیار مورد تامل است و باید به آن پرداخت. باید از همسرم هم تشکر کنم که سی سال با حقوق مختصر معلمی زندگی کردم و میخواهم بگویم که بسیار دوستش دارم.
سخنان کوتاه رئیس سازمان سینمایی
در بخش بعدی مراسم محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی در سخنانی کوتاه گفت:خوشحالم که در آیین اختتامیه چهلمین جشنواره فیلم فجر در خدمت شما هستم. از همه مردم و علاقهمندان سینما در کلیه استانها تشکر میکنم و همه کسانی که ایستادند و در این شرایط مقاومت کردند. دست تمام شمایی که تلاش کردید تا سینما سرپا بماند، میبوسم.
جایزه سیمرغ بهترین فیلم از نگاه ملی به یاد سرباز وطن حاج قاسم سلیمانی
در بخش دیگر با پخش نماهنگی به یاد سردار شهید قاسم سلیمانی، نوبت به اهدای جایزه ویژه این بخش رسید و زینب سلیمانی برای اهدا جایزه حاج قاسم سلیمانی و محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خزاعی و مسعود نقاشزاده روی صحنه آمدند.
جایزه بهترین فیلم از نگاه ملی به بدون قرار قبلی (بهروز شعیبی) به تهیهکنندگی محمود بابایی اهدا شد.
سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این مراسم ضمن تبریک فرارسیدن ایام ماه رجب و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: جای بسی خوشبختی است که بهار سینمای ایران مقارن با بهار انقلاب اسلامی شده است. چهلمین جشنواره فیلم فجر امشب به پایان میرسد و عدد چهل عددی مقدس در فرهنگ دینی ما است. از صبح فردا جشنواره چهل و یکم فیلم فجر برای ترسیم سینمایی امیدآفرین، آگاهیبخش و انگیره دهنده شروع به کار میکند.
او اظهار داشت: عدالت فرهنگی که شعار دولت ما است، در این دوره از جشنواره با اکران آثار در ۳۱ استان به ثمر نشست. انواع ژانرها در سینما حضور داشتند و با حضور چهار نسل هنرمند سینمای بعد از انقلاب، جشنواره رونق گرفت.
او ادامه داد: با بررسی تجارب به دست آمده در این چهل سال و با بررسی نقاط ضعف و قدرت برای اعتلای سینمای ایران و متناسب با ارزشهای انقلاب اسلامی گام خواهیم برداشت. سینمای ما موفقیتهای زیادی تاکنون به ارمغان آورده اما چیزی که امروز میبینیم سطح توقع ما را براورده نمیکند و به دنبال اعتلای هر چه بیشتر هستیم. در این دوره از جشنواره نام و آوازه سردار شهید قاسم سلیمانی درخشید. امروز در آغاز گام دوم انقلاب اسلامی هنر باید پیشتاز باشد. با سینما میتوان روایت اصیل ایرانی را به تصویر کشید. با دیپلماسی فرهنگ و هنر که برای دولت اهمیت بسیار دارد میتوان موفق بود. کرونا لطمه بسیاری به بدنه سینما زده اما ما با برنامهریزی مدون برای حل مشکلات ناشی از این مشکل میکوشیم. من از همه دستاندرکارانی که باعث برگزاری این جشنواره شدند تشکر میکنم. ما همه همت خود را برای برگزاری وزین جشنواره چهل و یکم در ابعاد انقلاب مصروف میکنیم.
در ادامه نوبت به پخش موسیقی رسید و محمد معتمدی برای اجرای قطعاتی به روی صحنه آمد. معتمدی پیش از اجرا گفت: از همه هنرمندان سینما که برای همه ایرانیان خاطرهسازی و فرهنگسازی میکنند، تشکر میکنم.
آغاز اهدای جوایز بخش سودای سیمرغ
پس از معرفی هیات انتخاب و داوران بخش مسابقه سینمای ایران [سودای سیمرغ] نوبت به معرفی برگزیدگان بخشهای مختلف این بخش رسید و پس از معرفی نامزدها در هر بخش، جوایز اهدا شدند.
بهترین جلوههای ویژه بصری: حسن نجفی و امیر ولیخانی (دسته دختران)
حسن نجفی گفت: از داوران تشکر میکنم.. حجم کار آنقدر زیاد بود که دو گروه شدیم و خوشحالیم مورد تایید قرار گرفت. از همه بچهها تشکر میکنم و از خانم قیدی تشکر میکنم بخاطر سخت گیری هایی که کرد باعث شد ما کار خوبی را ارائه دهیم. امیر ولیخانی گفت: خوشحالم که با تنها بانوی جشنواره چهلم کار کنم و جایزه را به همسرم تقدیم میکنم.
*بهترین جلوههای ویژه میدانی: ایمان کرمیان (موقعیت مهدی)
کرمیان این جایزه را به گروه ۹ نفرهاش و کلیه عوامل فیلم تقدیم کرد.
* سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی: امید گلزاده (برف آخر و شادروان)
امید گلزاده گفت: امشب شب جذابی است. جای حسین نمازی خیلی خالی است. از تیم ۱۵ نفره که همراه من بودند تشکر میکنم. از خانوادهام تشکر میکنم و سیمرغم را به دخترم هورا تقدیم میکنم.
* سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس: مارال جیرانی (خائنکشی)
* سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه: محمدرضا شجاعی (ضد)
* سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری: مسیح حدپور سراج (موقعیت مهدی)
مسیح حدپور سراج گفت: شب تولدم این جایزه را گرفتم و در آستانه ورود به دهه ۴۰ زندگیام هستم و آن را به فال نیک میگیرم. از هادی حجاریفر تشکر میکنم که به من اعتماد کرد و همچنین از همه بچههای گروه تشکر میکنم.
*سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری: علیرضا علویان (بدون قرار قبلی و علفزار)
*دیپلم افتخار بهترین موسیقی متن: بهزاد عبدی (علفزار)
بهزاد عبدی پس از دریافت جایزه گفت: از بهرام رادان، کاظم دانشی و همه عوامل فیلم کمال تشکر را دارم و از عوامل برگزاری جشنواره ۴۰ و داوران محترم به ویژه استاد مجید انتظامی تشکر میکنم.
*سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن: مسعود سخاوتدوست (موقعیت مهدی)
*سیمرغ بلورین بهترین تدوین: حمید نجفیراد (علفزار)
حمید نجفیراد عنوان کرد: خوشحالم و از هیات داوران ممنونم که کارم را دیدند. دو فیلمی که کار کردم در شرایط عجیبی بود و شش ماه درگیر بیماری بودم. این جایزه برای همسرم است که از من حمایت که کار را تولید کنم. از دوستانم در فیلم و بهرام رادان متشکرم.
*سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری: آرمان فیاض (برف آخر)
آرمان فیاض به روی صحنه آمد و گفت: از حسن مصطفوی و تمام عوامل فیلم تشکر میکنم. خیلی خوشحالم که جایزه را از دستان آقای محمد داوودی گرفتم. او فیلمبردار مورد علاقه من است و امیدوارم باز هم کار کند. این جایزه متعلق به گروه «برف آخر» است و میخواهم آن را به پدرم تقدیم کنم که هنر را در من زنده کرد.
*دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل زن: فرشته حسینی (دسته دختران)
فرشته حسینی گفت: خیلی ممنون از هیات داوران. از خانم قیدی تشکر میکنم که جایش در این مراسم خیلی خالی است. او خطاب به همسرش نوید محمدزاده که در سالن حضور داشت، گفت: نوید، این لحظه مهمی است که تو مرا نگاه میکنی...
* سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن: صدف اسپهبدی (علفزار)
صدف اسپهبدی گفت: از هیات داوران ممنونم و متشکرم که جوانان را دیدید. از مادر و پدرم ممنونم که من را تحمل کردند تا به جایی که میخواهم برسم. از آقای دانشی و رادان متشکرم.
* دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد: علیاکبر اصانلو (نگهبان شب)
علیاکبر اصانلو پس از دریافت جایزه، اظهار داشت: راهی بسیار آمدهام و نیمی از قرن را پشت سر گذاشتهام. اینک خویش را سراسر آرزومندی و سپس برای کسانی میدانی که در گذر گذشتزمان مرا دیدهاند. آقای میرکریمی، بسیار از شما سپاسگزارم. متشکرم از همه عزیزانی که در طول فیلمبرداری زحمات مرا پذیرا شدند و مرا تحمل کردند.
*سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد: نادر سلیمانی (ضد)
نادر سلیمانی پس از دریافت جایزه گفت: کارم از این بعد سخت شد. قبلا طنز کار میکردم و الان ماندهام که چه کار کنم. از هیات داوران متشکرم. ۳۰ است که کار میکنم اما این برای اولین بار است که ضربان قلبم بالا رفته است. آرزو دارم زنان سرزمینم آزاد باشند. ضد را به مادران این سرزمین وهفده هزار و دویست نفر ترور (ترور شده توسط سازمان منافقین ) تقدیم میکنم. از همکارانم ممنونم و امیدوارم بتوانم کارهای بهتری انجام دهم. از مردم عزیزم هم سپاسگزارم.
*سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن: طناز طباطبایی (بیرویا)
طناز طباطبایی پس از دریافت این جایزه گفت: خدا را شاکر هستم و باید بگویم هرچه داریم مدیون آقای نصیریان و آن نسل طلایی در بازیگری است. از آرین وزیر دفتری بابت فیلم خوبی که ساخت تشکر میکنم. این جایزه مرهون زحمات تکتک عوامل فیلم است.
*سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد: امین حیایی (ِبرف آخر)
امین حیایی گفت: از یک قصه عشق برایتان بگویم. این دومین سیمرغ من است. عاشقانه در خدمت این گروه بودم و دست تک تک عوامل را میبوسم.
*سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی فیلم اول :هادی حجازیفر (موقعیت مهدی)
هادی حجازیفر گفت: از هیات داوران خیلی ممنونم. سینما در این شش سال با من مهربان بوده و امیدوارم ناامیدتان نکنم. یک شوخی کنم! هرچه میشود گردن ما میافتد. حذف سیمرغ مردمی را گردن ما انداختند، لو رفتن برندگان امسال کار ما نبود! از بچههای گروهم ممنونم و مومنترین آدمها بودند و از همه کارهایشان گذشتند و وقفههای یک ماهه بدون دستمزد را تحمل کردند. ما آمدیم بمانیم و این تازه اول راه است.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه: کاظم دانشی برای نگارش فیلمنامه علفزار
کاظم دانشی گفت: از آقای رادان و همه بچههای علفزار تشکر میکنم. حضور فیلم من در جشنواره شجاعت میخواست. اگر با تعامل نبود این فیلم ساخته نمیشد. از مادرم خیلی ممنونم اما جایزهام را به پدرم تقدیم میکنم.
دیپلم افتخار جایزه ویژه هیات داوران: سیدهادی محقق کارگردان فیلم درب
محقق پس از دریافت جایزه از حسین پناهی یاد کرد و گفت: یک بار حسین پناهی هم برای فیلم سایه خیال دیپلم افتخار گرفت و گویی همه چیز شبیه به هم است و تکرار میشود...
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیات داوران: امیرحسین عسگری برای برف آخر
امیرحسین عسگری گفت: خیلی ممنونم که فیلم من را دیدید. این جایزه برای من خیلی عزیز است. سال ۹۳ این جایزه را از دستان فرشته طائرپور گرفتم. مجید صالحی عزیز، خیلی ممنونم که به من کمک کردی. لادن مستوفی، ممنونم که پای این کار ایستادی.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی: سیدرضا میرکریمی برای نگهبان شب
تورج الوند بازیگر فیلم به نمایندگی از سیدرضا میرکریمی جایزه را دریافت کرد.در ادامه کلیپی پخش شد که به مرور خاطرات چهل دوره گذشته جشنواره فیلم فجر میپرداخت.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم: حبیب والینژاد تهیهکننده فیلم موقعیت مهدی
حبیباله والینژاد گفت: جایزه بهترین فیلم متعلق به همه عوامل است؛ عواملی که یکسال در شرایط سخت با جان و دل زحمت کشیدند. خوشحالیم که این فیلم دیده شد. همانطور که آقا مهدی باکری میخواست ما عمل کردیم. همه زحمات روی دوش هادی حجازیفر بوده است و من افتخار میکنم که در این کار کنار هادی حجازیفر بودم. سازمان صدا و سیما پای این کار ایستاد. از بنیاد روایت فتح که که در تولید این کار کمک کردند تشکر میکنم. از خانواده محترم شهید باکری نهایت تشکر را دارم. مثل همیشه جایزهام را به همسرم اهدا میکنم. اگر صبر او نبود، من هم نبودم.
بیشترین جوایز چهلمین جشنواره فیلم فجر میان دو فیلم «موقعیت مهدی» و «علفزار» تقسیم شد. فیلم «موقعیت مهدی» و «علفزار» با دریافت ۵ سیمرغ بلورین بیشترین جوایز این دوره از جشنواره را دریافت کرد.فیلم «برف آخر» با ۴ جایزه در رتبه بعدی قرار گرفت و فیلمهای «بدون قرار قبلی»، «دسته دختران»، «ضد» و «نگهبان شب» هر کدام دو جایزه دریافت کردند