.

از آنجایی که وجه مشترک مناسبات روسیه و چین به مقابله با سیاست‌های آمریکا و هژمونی آن بر نظام بین‌الملل برمی‌گردد، سناریوهای متعددی برای آینده این روابط و موانع پیش روی آن ترسیم می‌شود.

سرویس جهان مشرق _ در سایه آشفتگی و پراکندگی ائتلاف ناتو در پی آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین و ناتوانی این ائتلاف در پاسخ به عملیات روسیه و یا هرگونه مداخله نظامی، به نظر می رسد که  تحریم‌های اقتصادی بارزترین سلاح غرب برای تحت فشار قرار دادن مسکو باشد. با این حال به نظر می‌رسد که روسیه خود را به خوبی برای این تحریم‌ها آماده کرده و طی سالهای گذشته روابط اقتصادی و راهبردی خود را با قدرت‌هایی همچون ایران و چین در هم تنیده تا تاثیرات اقدامات اقتصادی غرب را محدود کند. تقویت روابط روسیه و چین برای مقابله با محاصره و تحریم‌های اقتصادی غرب در همین چارچوب است.

در همین راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در فوریه سال ۲۰۲۲ به منظور شرکت در افتتاحیه بازی‌های المپیک وارد پکن شد. به نظر می‌رسد که این سفر در راستای تلاش برای خنثی کردن پیامدهای اقدامات اقتصادی غرب علیه مسکو بود؛ اقداماتی که از یک سو به دلیل عملیات نظامی روسیه در اوکراین و از سوی دیگر طبق اهداف قبلی واشنگتن  ضد مسکو انجام می‌شود. در همین چارچوب طرف روسی و چینی در سفر پوتین به پکن بر مشارکت استراتژیک دو کشور از طریق امضای توافق نامه‌هایی  که بالغ بر ۱۵ عدد بود از جمله قرارداد صادرات گاز روسیه به چین از طریق خط لوله‌های جدید تاکید کردند.

آغاز عصر جدید در روابط بین الملل

در جریان سفر پوتین به پکن، طرف‌های روسی و چینی همچنین از آغاز یک مشارکت استراتژیک عمیق با هدف ایجاد تغییر در نظام جهانی جهت مقابله با نفوذ آمریکا در سراسر دنیا خبر دادند.   اعلامیه خبر همکاری استراتژیک چین و روسیه هم‌زمان با آغاز بازی‌های زمستانی المپیک در پکن در اولین دیدار پوتین و «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین از زمان آغاز اپیدمی کرونا از دو سال گذشته منتشر شد. بر اساس بیانیه مشترک اجلاس شی جین پینگ و پوتین، اعلام شراکت جدید چین و روسیه آغاز یک عصر جدید در روابط بین الملل است.

در این بیانیه بر حمایت مجدد چین از خواسته‌های امنیتی روسیه به منظور حل و فصل بحران‌های شرق اروپا در ماه‌های اخیر و همکاری پکن با مسکو در مقابله با گسترش ناتو تاکید شده بود.   هرچند که در آن زمان در این بیانیه مستقیما به بحران اوکراین اشاره نشد، اما طرف چینی و روسی ائتلاف ناتو را به  اتخاذ گزینه جنگ سرد متهم کرده و خواستار پایان دادن به هژمونی آمریکا بر نظام بین الملل شدند.

از طرف دیگر بیانیه مشترک صادر شده از سوی چین و روسیه در جریان سفر ولادیمیر پوتین به پکن، آمریکا را به شعله‌ور کردن اعتراضات در هنگ کنگ و  تشویق به جدایی طلبی در تایوان متهم و به تاثیر منفی استراتژی واشنگتن بر  صلح و ثبات در منطقه هند و اقیانوس آرام اشاره کرد. در این بیانیه آمده که ایجاد یک ائتلاف نظامی جدید میان آمریکا و انگلیس و استرالیا رقابت تسلیحاتی در منطقه هند و اقیانوس آرام و استفاده از سلاح هسته‌ای در آن را تشدید می‌کند.

چالش‌ها و فرصت‌های ائتلاف استراتژیک چین و روسیه/ سناریو ائتلاف نظامی پکن و مسکو مقابل ناتو +تصاویر

دو طرف در این بیانیه همچنین تاکید کردند که روابط جدید پکن و مسکو بر هر اتحاد سیاسی و نظامی در دوران جنگ سرد برتری دارد و مشارکت میان دو کشور حد و مرزی نداشته و شامل سطوح مختلف از جمله انرژی، فضا، تغییرات آب و هوایی، هوش مصنوعی، اینترنت و ... است.

این بیانیه همچنین نگرانی چین و روسیه را درباره برنامه‌های واشنگتن و توسعه سامانه دفاع موشکی و استقرار موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد در منطقه آسیا-اقیانوسیه و اروپا  ابراز کرده و از همه قدرت‌های هسته‌ای خواست تا  ذهنیت جنگ سرد را کنار گذاشته و وابستگی به زرادخانه هسته‌ای در سیاست‌های امنیتی خود را کاهش دهند.

ائتلاف استراتژیک چین و روسیه در حوزه انرژی

در بیانیه مشترک روسیه و چین  دو طرف بر همکاری سیاسی جهت مقابله با تحرکات بدخواهانه واشنگتن تاکید کرده و از یک ائتلاف استراتژیک  بی‌سابقه میان پکن و مسکو در زمینه انرژی  پرده برداشتند. روسای جمهور چین و روسیه  همچنین درباره معاملاتی به ارزش صدها میلیارد دلار در زمینه انرژی به توافق رسیدند که ارزش برخی از آنها ۱۱۷.۵ میلیارد دلار  برآورد شده است.

در همین چارچوب شرکت روس‌نفت روسیه  قراردادی ۱۰ ساله با شرکت ملی نفت چین برای تامین ۱۰۰ میلیون تن نفت خام امضا کرد.   شرکت گازپروم روسیه نیز یک قرارداد ۲۵ ساله برای تحویل سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز  از طریق خط لوله گاز سیبری که در سال ۲۰۱۹ راه اندازی شد، با طرف چینی امضا کرد.

قابل ذکر است که روسیه سومین تامین‌کننده گاز چین می‌باشد؛ کشوری که بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان است. چین  حدود ۴۳ درصد از گاز مورد نیاز خود شامل ۸۹ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی مایع و ۴۶ میلیارد متر مکعب گاز را  وارد می‌کند.

چالش‌ها و فرصت‌های ائتلاف استراتژیک چین و روسیه/ سناریو ائتلاف نظامی پکن و مسکو مقابل ناتو +تصاویر

نیاز سالانه گاز چین بیش از ۳۳۱ میلیارد مترمکعب تخمین زده می‌شود و پیش‌بینی می‌گردد که این میزان تا سال ۲۰۳۰ به ۵۲۶ میلیارد متر مکعب افزایش یابد؛ ضمن این که پکن در حال برنامه‌ریزی برای کاهش وابستگی به زغال سنگ به عنوان یکی از منابع اصلی انرژی است.   پیش از این در سال ۲۰۱۴ شرکت گازپروم روسیه قراردادی ۳۰ ساله با شرکت ملی نفت چین برای ساخت خط لوله سه هزار کیلومتری سیبری در روسیه و ۵ هزار کیلومتری در چین امضا کرد.   این خط در سال ۲۰۱۹ با ظرفیت ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز آغاز به کار کرده است.

مناسبات روسیه و چین در بهترین مرحله تاریخی

در حال حاضر چین به بزرگترین شریک روسیه تبدیل شده و تجارت دو جانبه در سال ۲۰۲۱ میان آنها به رکورد جدید ۱۴۷ میلیارد دلاری رسید.   در سطح نظامی، پکن و مسکو سال گذشته با تشدید مانورهای نظامی مشترک نقشه راهی برای تعمیق مناسبات نظامی امضا کردند.   بر همین اساس بعد از تشدید بحران روسیه و اوکراین و تهدیدهای واشنگتن مبنی بر تحمیل اقدامات تهاجمی اقتصادی جامع علیه مسکو، بسیاری از کارشناسان روابط بین الملل انتظار دارند که پکن کمک‌های اقتصادی زیادی به روسیه ارائه دهد؛ همانطور که در جریان بحران الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴  پکن اقداماتی از قبیل ارائه سیستم‌های پرداخت جایگزین، اعطای وام به بانک‌ها و شرکت‌های روسی و خرید بیشتر نفت روسیه انجام داد.

به طور کلی تقویت همکاری‌های چین و روسیه نشان می‌دهد دو طرف به این نتیجه رسیده‌اند که هر دو آنها توسط غرب و آمریکا محاصره شده‌اند؛ به ویژه از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در ایالات متحده که تلاش کرده پکن را در سطح جهانی تضعیف کند. درواقع  روسای جمهوری روسیه و چین به این نتیجه رسیده‌اند که بهترین گزینه برای مقابله با این سیاست‌های آمریکا، پشتیبانی آنها از یکدیگر است.   در بیانیه مشترکی که در اجلاس اخیر شی جین پینگ و پوتین صادر شد بر حمایت روسیه و چین از یکدیگر در تمامی نقاط اختلاف با واشنگتن و متحدان آن به ویژه درباره مسائل تایوان و اوکراین و گسترش ناتو تاکید شده است.

چالش‌ها و فرصت‌های ائتلاف استراتژیک چین و روسیه/ سناریو ائتلاف نظامی پکن و مسکو مقابل ناتو +تصاویر

در همین زمینه روزنامه چینی «گلوبال تایمز» در گزارشی اعلام کرد که تعمیق  مناسبات نزدیک چین و روسیه آخرین خط دفاعی برای حفاظت از نظام جهانی است و حتی شاید ایجاد یک نظام بین‌المللی جدید را به دنبال داشته باشد که صراحتا در مخالفت با چشم‌انداز آمریکا و غرب است.

چین و روسیه در مسیر چند قطبی کردن جهان

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که حجم مبادلات تجاری چین و روسیه به میزان قابل توجهی افزایش یافته و به ۱۴۶ میلیارد دلار رسیده است و  در بیانیه مشترک روسای جمهور دو طرف تاکید شده که روابط میان آنها فراتر از همکاری‌های استراتژیک است. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین نیز  تاکید کرد که دوستی چین و روسیه مانند سنگ محکم است و یک چشم انداز گسترده همکاری میان چین و روسیه وجود دارد.   ظاهراً دو طرف توافق کردند که در صورت محاصره یا تحریم روسیه از جانب آمریکا و غرب، چین همه محصولاتی که مسکو پیش از این به اروپا صادر می‌کرد را خریداری کند.

در جریان سفر پوتین به پکن وزیر امور خارجه چین اعلام کرد که  این کشور ظرفیت خرید مقادیر بالای گاز از روسیه را دارد و بازار چین عرصه مناسبی برای واردات روسیه خواهد بود.

چالش‌های پیش روی همکاری پکن و مسکو

اما سوال مهمی که کارشناسان امور بین‌الملل مطرح می‌کنند این است که آیا همکاری چین و روسیه می‌تواند به یک ائتلاف بزرگ تبدیل شود و یا موانعی در این مسیر وجود دارد.   برخی کارشناسان معتقدند که روابط پکن و مسکو در همه سطوح در حال توسعه است و این مناسبات صرفاً به مبادلات تجاری محدود نشده و به ابعاد سیاسی نیز رسیده است.

به همین دلیل به نظر می‌رسد که چین و روسیه هردو اعتقاد دارند که اگر یکی از آن حذف شود دیگری نیز حذف خواهد شد؛ بنابراین آنها موظف هستند که متحد استراتژیک هم باشد. سپس  با تقویت روابط  مثلث روسیه و  چین و ایران که هند و پاکستان نیز به آن ملحق خواهند شد، معادلات جهان در سطح اقتصادی و انسانی و سیاسی با نقش آفرینی روسیه تغییر خواهد کرد.

اما از طرف دیگر طبق ارزیابی کارشناسان و تحلیلگران امور بین الملل ممکن است این مشارکت و همکاری عمیق چین و روسیه با موانعی روبرو شود.

پرواضح است که شراکت  چین و روسیه نشان دهنده عزم دو کشور برای مقابله با آمریکاست. بنابراین تعجبی ندارد که ایالات متحده نسبت به این روابط پکن و مسکو ملاحظاتی داشته باشد؛ زیرا آن را چالشی جدی برای تسلط خود بر  نظام جهانی می‌بیند. در همین راستا آمریکا در اولین واکنش به  اجلاس مشترک چین و روسیه به پکن هشدار داد که وقوع یک درگیری بی ثبات کننده در اروپا به منافع چین در کل جهان آسیب می‌رساند.

چالش‌ها و فرصت‌های ائتلاف استراتژیک چین و روسیه/ سناریو ائتلاف نظامی پکن و مسکو مقابل ناتو +تصاویر

به همین دلیل بود که در بیانیه مشترک پکن و مسکو اشاره مستقیمی به بحران اوکراین نشد و این مسئله نشان می‌دهد که چین همچنان به دنبال آن است که در موضع دشمنی با غرب قرار نگیرد. در همین راستا بسیاری از ناظران به وجود محدودیت‌ها و چالش‌هایی در همکاری چین و روسیه اشاره می‌کنند که مانع از توسعه واقعی شراکت دو طرف در آینده می‌شود.   هر چند که روابط کنونی میان پکن و مسکو در طول قرن گذشته به بهترین سطح خود رسیده است اما  هنوز چالش‌ها و اختلافاتی میان دو طرف وجود دارد.

در حوزه انرژی نیز با وجود همکاری کامل میان پکن و مسکو بسیاری از ناظران معتقدند که چشم اندازهای دوطرف  در این زمینه با واقعیت‌های میدانی تطابق ندارد.   به عنوان مثال انتقال گاز روسیه به چین مستلزم ساخت خطوط لوله جدید در شهرهای چین و همچنین تعهدات واضح و مشخص پکن برای انعقاد قراردادهای بلندمدت است و این مسئله همچنان در محافل دو طرف جای بحث و مناقشه دارد.

بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود که در آینده نزدیک  همکاری چین و روسیه در مقابله با تهدیدات آمریکا محدود به حمایت «پشت به پشت»   و نه جنگیدن «شانه به شانه» در کنار یکدیگر شود. آنچه که این فرضیه را تقویت می‌کند این است که توسعه همکاری چین و روسیه تا حد تشکیل یک ائتلاف نظامی مشابه ناتو بنا به دلایل مختلف که مهمترین آنها فقدان عناصر اتحاد نظامی میان دو کشور است بسیار دشوار می‌باشد  و علیرغم تقویت همکاری نظامی میان پکن  و مسکو آنها دست کم در آینده نزدیک قادر به تشکیل ائتلافی همانند ناتو نیستند.

در چشم‌انداز جهانی جدید چین و روسیه در موضع مخالفت با بلوک‌های بزرگ در نظام بین الملل هستند؛ همانند شرایطی که در دوره جنگ سرد وجود داشت.   بر همین اساس به نظر می‌رسد که مناسبات روسیه و چین در سطح بالایی از هماهنگی استراتژیک و نظامی قرار دارد اما هیچگونه تعهد دفاعی متقابل میان دو طرف دیده نمی‌شود.

اما با وجود این که پکن و مسکو آمادگی ورود به یک ائتلاف نظامی رسمی را ندارند تحت فشار سیاست‌های ناتو وارد روابطی شده‌اند که به آن روابط «شبه اتحادی» گفته می‌شود. به طوری که در این مناسبات هریک از طرفین از دیگری حمایت کرده و اساسا اقدامی که منافع طرف مقابل را به چالش بکشد انجام نمی‌دهد.   از طرف دیگر محتوای بیانیه مشترک اخیر چین و روسیه حاکی از امکان گسترش روابط راهبردی میان دو طرف تحت فشار جنگ سردِ تحمیل شده توسط آمریکاست و این روابط شامل یک رابطه نظامی مهم و نه  یک اتحاد نظامی کامل می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • مجتبی IR ۰۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 2
    چینیها متعهد نیستند ،تاربخ گواه آن است از عدم حمایت از خسرو پرویز ساسانی در حمله اعراب با وجود حمایت مکتوب تاریخی سرباز زدن با بهانه مسافت زیاد و عدم تدارکات امپراطوری چین
    • IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      3 1
      درود بر شما قطعا" هیچ کشوری متعهد به حمایت از امنیت کشور دیگری نخواهد بود چنانچه در تاریخ بارها شاهد بوده ایم نه تنها چین که در چند قرن گذشته فرانسه هم با این ایران عهد و پیمان هایی این چنین بسته بود که در زمانی که ایران به کمک نیاز داشت فرانسوی ها عهد شکنی کردن .. یعنی نه شرق و نه غرب هیچکدام قابل اتکا نیستند و نخواهند بود
    • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
      1 1
      حالت خوبه؟ چینی ها هیچ وقت به ساسانیان گواهی مکتوب حمایت ندادند! اصولا دولت ساسانی ایران هیچ. گاه نیاز به چنین حمایتی از یک کشور در دور دست نداشته. بین ایران و چین در زمان ساسانیان گوک ترک ها حاکم بودند و اصلا امکان ارسال نیرو نبود. خود چین تانگ درگیر جنگ با کره ای ها تبتی ها و اقوام جنوبی و گوک ترکهای شمالی بودند و اصلا امکان. کمک به کشوری دیگر را نداشتند لطفا از روی خواندن چاخان های تلگرام و اینستاگرامی نظر نده و آبروی خودت رو حفظ کن.
  • IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 1
    رفتار چین در قبال بحران اوکراین, تا کنون کاملا تدافعی بوده و متفاوت از انچه در اینجا مرقوم داشته اید. پس از این, در قضیه تایوان هم احتمالا چین بیشتر دست به عصا رفتار خواهد کرد.
  • US ۰۵:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 1
    یک نکته خیلی مهم فارق از موضوع این متن در مورد درخواست آذربایجان جهت داشتن راه و لوله گاز به قره باغ از خاک ایران هست که کاملا بر خلاف قانون اساسی ایران هست. ممکنه سواد گازی و یا نفتی انجام داد و با مجوز عبور از خاک ایران به قره باغ و بالعکس داده بشه ولی دادن راه مجزا و یا لولوه گاز مجزا کاملا برخلاف قانون اساسی ایران و مصالح ملی ایران هست. در ضمن عبور اتباع خارجی از خاک ایران کاملا بایستی منطبق با قوانین داخلی ایران باشد.
  • IR ۰۵:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 4
    چین در مقابل امریکا قد علم نمیکنه چون اقتصاد شیشه ای و ایدئولوژی سیاسی پوسیده ای داره. آینده دنیا دنیا به چین نمیرسه و نه حتی روسیه.
  • US ۰۵:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    18 11
    جهان چند قطبی جهانی بهتر برای مردمی هست که از دست لیبرالیسم صدمات شدید خورده اند. بایستی لیبرالیسم را برای همیشه دفن کرد
  • ناشناس IR ۰۷:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    2 1
    چین فقط یک استعمارگره که داره از شرایط دیگر کشورها سوء استفاده می کنه والا متحد هیچ کشوری نیست . یه زالو برای کشورهای گرفتار و یه هوو برای کشورهای غربی
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    7 1
    سلام 1-اتحادیه نظامی چین و روسیه ماندگار و بلند مدت نخواهد بود و در حد یک شعار تبلیغاتی جلوه گر خواهد شد 2-دنیایی قرن حاضر دنیای چند قطبی و چند ضلعی خواهد بود هم در بعد فرهنگی هم در بعد اقتصادی هم در بعد نظامی 3- سیاست های فوریتی جهانی اما کوتاه رهبران جهان به یک فرهنگ دیپلماسی جدید تبدیل خواهد شد4- نباید فراموش شود بزرگترین ثروتمندان روسیه یهودیها هستند و بیشترین جمعیت اسراییل روس زبان5- نباید فراموش شود بزرگترین ثروتمندان امریکا یهودیها هستند و بیشترین جمعیت اسراییل از غرب آمده6- اگر بیشتر شرکتهای مشترک چند میلیتی فعال در چین و هنگ کنگ و تایوان را بررسی کنید اکثریت سهامداران آن از یهودیان هستند7- روسیه امروز و چین امروز و حتی امریکا چه آگاه و چه نا آگاه بازیگر زرسالاران یهودی اما صهیونیستی نیوریورک نشین شده اند 8- نباید غافل شد که زرسالاران صهیونیستی نیوریورک نشین افزایش ثروت خود را با حرکات و رفتار سیاستمداران جهانی تضمین می کنند9-زرسالاران صهیونیستی با استفاده از رسانه ها برای سیاستمداران جهانی رفتار و گفتار و سیاست می سازندو حرکت و هدف را ترسیم می کنند10 سیاستمداران جمهوری اسلامی ایران هشیار باشند و نباید فریب انعکاس رفتار سیاستمداران جهان حاضر باشند نه شرقی و نه غربی تضمین حرکت به سمت حکومت جهانی امام مهدی عج الله الفرجه خواهد بود هیچوقت آن را فراموش نکنیم انشالله و توکل الله.
    • DE ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      0 0
      نه شرقی نه غربی منظور وابسته نبودن به شرق و غرب و باج ندادن به آنهاست نه قطع رابطه. ما فقط با رژیم آپارتاید رابطه نخواهیم داشت زیرا اولا این رژیم را برسمیت نمیشناسیم ثانیا چیزی به آخرش نمانده. تمام صهیونیستهای زرسالار نوکر زر و دلار و درآمد هستند آنها حتی با دوست پسر مادشان هم مشکلی ندارند در غیاب پدرشان اگر جیبشان پر شود. صهیونیست های زرسالار مشکل ساز نیستند . آنها فقط جایی سرمایه میگذارند که سرمایه شان‌چند برابر شود حتی با دشمنشانشان.
  • IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    با آرزوی موفقیت برای جناب آقای پرزیدنت پوتین و جناب پرزیدنت شی و همچنین دو ملت بزرگ و مستقل روسیه و چین!! به امید گسترش روابط همه جانبهٔ ایران با این دو کشور غیر متخاصم!!
  • IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    از محدودیتهای ایجاد ائتلاف نظامی و راهبردی چیزی نگفتید و فقط جمله بندی کردید.
  • SE ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 1
    اژدهای چینی خیلی زرنگتر از خرس زخمی و بی رمق روسی هستش که حالا در گل و لای اوکراین هم گیر کرده و مجبوره هر روز سربازاشو از اینطرف به اونطرف در خاک اوکراین منتقل میکنه!! چین دنبال اقتصاد و رونق بخشیدن به وضعیت کشور و مردم خودش هستش و هرگز در دام پوتین کله پوک نخواهد افتاد!
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 1
    روسیه تو اکراین پنچر شده .این دو کشور ضربدر 10هم کنید قدرتش به امریکا نمیرسه امریکا تو مریخ کم مونده شهر بزنه
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 1
    چین و روسیه هردو وابسته به حضور سرمایه داران امریکایی هستند وبدون امریکا ورشکسته ، البته زندگی و کشورشان نابود نمی شه ولی همیشه در فلاکت می مانندنگاهی به ایران ، روسیه ، نزولا ، کوباو ... بعد از تحریم امریکا کنید واضح خواهید دید البته چون من ریزه خوار کسی نیستم حقیقت واضح عنوان کردم وحتما مزدوران نارحت می شوند
  • IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    اللهم العجل لولیک الفرج ________ (فارغ از متن این خبر) لطفا برای ظهور امام زمان ع دعا کنیم ______ اللهم العجل لولیک الفرج
  • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    چین وروسیه شانس آوردند که پشتشان به قدتی مانند ایران است وبا اتحاد با آن می توانند خود را از چالش هاوتهدیداتی که از سوی آمریکا مرزها واقتصادشان را تهدید می کند حفظ کنند،اگر ایران نبود تحریمهای اقتصادی ویرانگر آمریکا تا بحال این دو کشور را به ورطه نابودی کشانده بود. بنظرم باید با تشکیل اتاق های فکر در سفارتخانه های ایران در این دو کشور امکان استفاده نخبگان وبازرگانان این دو کشور را از ظرفیتهای بزرگ اقتصادی ایران فراهم کرد اینکار علاوه بر تقویت روابط دوجانبه وکشاندن این دوکشو ر به زیر چتر جمهوری اسلامی نقش مهمی در مبارزه با هژمونی آمریکا وبه چالش کشیدن قدرت غرب در دنیا خواهد داشت
  • IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    چین و هند در صورت شکست روسیه . مراحل بعدی هستند ، پنج سال گشنگی بهتر از یک عمر حقارت بیشتر است
  • IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    سر و کله گاوهای بولوند چشم آبی پیدا شد ـــــ گاوهای بولوند چشم آبی آماده شیر دهی می شوندــــ آمریکا بر تنورجنگ می دمد تا سر و کله گاوهای بولوند چشم آبی بیشتری پیدا شود ـــــ آمریکا ؛ گاوهای بولوند چشم آبی شیرده پرورش می دهد ــــــ سرانجام با توطئه ودخالت های آشکار و نهان و کارگردانی آمریکا ؛ و بازی موفق مهره یهودی ــ رییس جمهور به ظاهر دلقک اوکراین ــ در یک جنگ زرگری تمام عیار(سیاست تحریک حداکثری)؛ پای روسیه در باتلاق جنگ اوکراین وارد شد. اکنون آمریکا به کمک رسانه هایش از روسیه غولی می سازد که هر لحظه تصمیم دارد کشورهای اروپایی را یک لقمه چپ کند. و بدین ترتیب ؛ آمریکای پس از ترامپ ؛ با انبوهی از مشکلات ؛ موفق گردید ، بحران های خود را صادر نماید. با افزایش سرسام آور نفت ؛ از یک سو ؛ اقتصاد چین را مهار می کند و از سوی دیگر؛ مهار دو جانبه ای در اروپا ایجاد نماید: 1ـــ روسیه را با تحریم اقتصادی و تهاجم رسانه ای و بحران های سیاسی مهار زده و به سقوط بکشاند . و 2ـــ نژاد جدید گاوهای شیرده؛ این بار؛ بولوند چشم آبی اروپایی (آلمان ، فرانسه ؛ فنلاند ؛ سوئد ، هلند؛ نروژ ؛ لهستان و .....) را ــ همانند گاوهای شیرده خلیج فارس ــ سر کیسه کند و کارخانه های اسلحه سازی خود را رونق بخشد و سلاح های بنجل خود را به اروپایی ها بیندازد. از نتایج بدیهی این آتش افروزی آمریکایی : 1- فرار سرمایه های اروپایی به آمریکا 2- فرار مغزهای اروپایی به آمریکا 3- فرار سایر نخبگان (هنری ؛ ورزشی و..... ) اروپایی به آمریکا می باشد. و برای قدردانی از بازی موفق دلقک اوکراینی ؛ در فریب روسیه ؛ به جای اسکار ؛ جایزه صلح نوبل به او داده می شود. زلنسکی: «من تبعه رژیم صهیونیستی هستم و شهروند اسرائیل! اما در اوکراین زندگی می‌کنم» به خاطر بیآوریم: آمریکایی ها ؛ به کابوی Cowboy معروفند. کابوی یعنی گاوچران یعنی: متخصص شناسایی ، به دام انداختن ؛ رام سازی و پرورش گاو وحشی .
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 4
    روسیه مرحوم دیگر نه توانی دارد نه آبرویی چبن هم در برابر امریکا محکوم به باخت است چون دنبا به امریکا بیشتر از چبن اعتماد دارد پاکستان هم که از چین به امریکا برگشت ترکیه هم داره له امریکا نزدیکتر میشه ایران هم چاره ای چز این نداره
    • DE ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      3 0
      خخخخخ امریکای در حال افول که عرضه نداشت در افغانستان بجنگد و مانند بند تمبان در رفت خخخخخخ الگوی ما عرعردوپا نیست او نوکر صهیونیست است نه ما.
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    فعلا قیمت پراید برای ما مهمتر از روسیه و اکراینه.
  • ابوالفضل IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    کدوم روسیه همون که چهارتا سرباز اوکراینی ابروشو بردن
  • DE ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    ......به نظر می‌رسد که روسیه خود را به خوبی برای این تحریم‌ها آماده کرده و طی سالهای گذشته روابط اقتصادی و راهبردی خود را با قدرت‌هایی همچون ایران و چین در هم تنیده تا تاثیرات اقدامات اقتصادی غرب را محدود کند. تقویت روابط روسیه و چین برای مقابله با محاصره و تحریم‌های اقتصادی غرب در همین چارچوب است.....// قابل توجه غربگدایان طنفروش و جاسوسان اجنبی و منافقین و بهایی ها و ضد انقلاب و فتنه سبز جورج سورسی و اشرافیون و اشرفیون و رانتخواران و اراذل و اوباش و دیوثان اقتصادی.. شنیدید تحلیل سیاسی را پس بیکار ننشینید و حمله خود به جمهوری اسلامی ایران و ملت انقلابی ایران و انگ و تهمت خود را افزایش دهید زیرا ملت های دنیا در مقابل قرنها جنایات و کشتارها و غارتهای عموسامتون داره خودش را آماده میکنه. امریکای در حال افول با یک مشت سوسول و فوفول کارش تمام است همچنانکه شوروی تجاوز گر از هم پاشید اولین ایالتی که از امریکا جدا خواهد شد تکزاس است که سالهاست مردمش خواهان این هستند و تظاهرات میکنند زیرا قرارداد 99 ساله بین ایالات متحد امریکا بیش از دهها سال پیش تمام شده است.
  • IR ۱۵:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    اتحاد پهلوان پنبه ها . این از روسیه که گندش در اومد ببین چین با یک و نیم میلیارد نفر با یه کم تحریم به چه روزی میافته . عقل هم خوب چیزیه والا
  • IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    چیزی به نام ارتش اوکراین وجود ندارد ارتش روسیه فقط تروریست ها را در پیش رو دارد و می تواند براحتی شهرهای محاصره شده در شرق و جنوب اوکراین را دور زده و خود را به روخانه دنیپر برساند
  • IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    نحوه ازادسازی اوکراین از دست نئونازی ها همان نحوه ازادسازی گروگان های مدرسه روسلان استیای شمالی و همچنین ازادسازی گروگان ها ی سینمای مسکو از دست چچن هاست همیشه تروریستها مردم عادی را به گروگان می گیرند راه ازادی مردم عادی جز کشتن بخشی از این مردم عادی نیست که سکوت هم کرده اند
  • FR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    با توجه به اینکه ناتو و امریکا مطلقا جرات و جسارت جنگ واقعی و برخورد نظامی مستقیم با چین و روسیه اتمی و حتی ایران را ندارند بنابراین حمایت پشت به پشت مناسب تر و لازم تر از جنگیدن در کنار یکدیگر برای این اتحاد جدید اسبایی خواهد بود
  • US ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    طرفین منازعه را انطورکه شما ترسیم کرده اید آقای به نظرنمی رسد طرف مقابل روسیه وچین کدخدای دهکده جهانی مالک ناتو و۰۰۰هرانچه درآن هست می باشد به ظاهر درهکده کدخدا همه چیز مثل شرکت های اسلحه سازی نفتی بانک‌ها و۰۰۰خصوصی وازآن مردم است د رواقع امر اینطورنیست ومالک اصلی آنها کدخدا است هرتصمیمی اوبگیرددراین شرکت‌ها اجرایی ،می‌شود درواقع آمریکا یکی ازمهره های بازی شطرنج کدخدا است وشما این مهره وزیر را کدخدا را طرف مقابله،با روسیه وچین ،معرفی میکنید سنا یو هم اینست که نظم جهانی جایگزین نظم کدخدا شود وهمه شرایط برای تحقق آن فراهم است
  • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    تاکتیک امریکا در تمام دنیا علیه ایران و روسیه همان تاکتیک داعش است یعنی سنگر گیری در شهر و گروگان گیری مردم و ایجاد جنگ درون شهری است روسیه باید بمانند سوریه ارایش نظامی پیدا کند نه ستون کشی تانک

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس