این شهر که دارای سابقه تاریخی است و به عنوان سومین پایتخت روسیه شناخته میشود دارای اغلبیت تاتار است که از نوادگان قوم بلغار در حاشیه رود ولگا سکنی گزیدند و از قرن هفت میلادی و همزمان با حکمرانی مامون عباسی به اسلام گرویدند.این قوم از آن زمان تا زمان برپایی اتحاد جماهیر شوروی سابق زبان ترکی بلغاری را به رسم الخط فارسی و عربی مینوشتند.
این قوم اولین حکومت در این منطقه بود که دارای حکومت مستقل شد اما در سال 1237 میلادی مورد حمله مغولها قرار گرفت و سقوط کرد.
پس از آن در قرن پانزدهم میلادی در عین داشتن استقلال نسبی توسط ایوان چهارم تزار روسیه فتح و به قلمرو روسیه تزاری افزوده شد تا نهایتا در سال 1920 به یکی از جماهیر شوروی تبدیل شد.
از بزرگانی که در این منطقه زندگی کردهاند نیز میتوان به لئو تولستوی، سرگئی آکساکوف، ماکسیم گورکی و درژاوین اشاره نمود و عبدالله توکای و موسی جلیلی از برجستهترین مشاهیر فرهنگی تاتار هستند.
دین بیش از 50 درصد مردم جمهوری تاتارستان اسلام است و شهر کازان به عنوان مرکز اسلامی روسیه شناخته میشود و در این شهر بیش از 40 مسجد وجود دارد که محل اجتماع و عبادت مسلمانان محسوب میشود.
اینک این شهر از آسمان به دیده شدن منارههایش شهرت دارد چراکه گذشته سختی که بر مسلمانان این دیار سایه افکنده بود، شیرینی خود را در رویت این منارهها به فضا میافشاند.
اینها تنها مناره نیستند بلکه نشانهای از بروز باورهای پنهان شده در جان
مردم این دیار هستند که سالها حکومت بلشویکی کوشید تا با تسلط بر سرزمین و
افکار مردمان این دیار آموزههای تهی خود را جایگزین باورهای دینی مردم
کند و نتوانست.