به گزارش مشرق، روسیه امروز (شنبه) اعلام کرد قصد دارد تا پاییز موشکهای بالستیک قارهپیمای «سارمات» را که به تازگی آزمایش شده، مستقر کند.
به ادعای خبرگزاری رویترز، هدفی که «دیمیتری روگوزین» رئیس آژانس فضایی «روسکوسموس» روسیه اعلام کرد «بلندپروازانه» است، زیرا روسیه اولین پرتاب آزمایشی خود را تازه در روز چهارشنبه گزارش داد و کارشناسان نظامی غربی میگویند قبل از استقرار موشک کارهای بیشتری نیاز است.
طبق این گزارش، سارمات قادر به حمل ۱۰ یا بیشتر کلاهک اتمی است و میتواند اهدافی را هزاران مایل دورتر در ایالات متحده یا اروپا هدف قرار دهد. به تحلیل این رسانه انگلیسی، آزمایش این هفته، پس از سالها تاخیر به دلیل بودجه و مسائل فنی، حاکی از قدرتنمایی روسیه در زمانی است که جنگ در اوکراین تنشها را با ایالات متحده و متحدانش به بالاترین سطح از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ رسانده است.
روگوزین در مصاحبهای با تلویزیون دولتی روسیه گفت که این موشکها در واحدی در منطقه «کراسنویارسک» سیبری در حدود ۳۰۰۰ کیلومتری شرق مسکو مستقر خواهند شد. وی افزود این موشکها در همان مکانها و در همان سیلوهایی موشکهای «وایوودا» Voyevoda متعلق به دوران شوروی جایگزین میشوند، چیزی که باعث صرفهجویی بزرگی در منابع و زمان میشود.
او همچنین گفت که «پرتاب ابر سلاح یک رویداد تاریخی بود که امنیت فرزندان و نوههای روسیه را برای ۳۰ تا ۴۰ سال آینده تضمین میکند».
وزارت دفاع روسیه سه روز پیش (۲۰ آوریل) در بیانیهای اعلام کرد که اولین پرتاب سامانه موشک بالستیک قارهپیمای سارمات با موفقیت انجام شد. این موشک که قابلیت حمل کلاهک اتمی بیشتر نسبت به وایوودا را دارد، از توانایی نفوذ در سامانههای پدافند ضدموشکی و عبور از سپرهای ضد موشکی برخوردار است.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه روز هشتم اسفندماه در دیدار با مقامهای دفاعی روسیه گفت به وزارت دفاع این کشور دستور داده نیروهای بازدارنده هستهای در حالت آمادهباش قرار بگیرند. مسئلهای که گمانهزنی در غرب درباره احتمال وقوع جنگ اتمی را از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین افزایش داده است. «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد ماه گذشته گفت: چشمانداز درگیری اتمی که زمانی غیرقابل تصور بود، اکنون به محدوده احتمالی بازگشته است.
با این حال، «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اخیراً تصریح کرد که هیچ شواهدی از تغییر وضعیت استقرار یا آرایش نظامی نیروها و تجهیزات روسیه در جهت آمادهباش هستهای چند ماه پیش این کشور مشاهده نشده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین هم پیشتر گفته بود هیچکس در روسیه به استفاده از سلاحهای اتمی فکر نمیکند. او در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا پوتین در بیانیه قبلی خود اشاره کرده بود که در صورت دخالت طرف ثالث در درگیری اوکراین، از سلاح اتمی استفاده خواهد کرد، گفت: ««نه. اینطور فکر نمیکنم. اما او به وضوح گفت مداخله نکنید، اگر مداخله کنید، ما از همه امکانات ممانعت از آن و مجازات همه کسانی که قصد دخالت دارند، برخوردار هستیم».
سهگانه اتمی روسیه شامل موشکهای زمین پایه قابل حمل کلاهک اتمی، ناوهای مجهز به سلاح اتمی و هواپیماهای مجهز به موشکهای اتمی است.