به گزارش مشرق، رافائل ماریانو گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه در مصاحبه با آسوشیتدپرس، بر تداوم کار آژانس هم در بازرسی از تأسیسات اتمی ایران و هم در پیگیری پاسخهای مربوط به فعالیتهای هستهای گذشته خود تاکید کرد.
گروسی با اشاره به کارهای انجام شده توسط ایران قبل از سال ۲۰۰۳ در سایت هایی که آژانس ادعا می کند بعداً ردی از اورانیوم را در آنها کشف کرده، گفت: «مسائلی وجود دارد که ایرانی ها باید توضیح دهند که برای ما چندان روشن نیست.» ایران قرار است تا ۳۱ خرداد نگرانی های آژانس را برطرف کند.
گروسی به انتقال اخیر تولیدات هستهای ایران از کرج به نطنز اشاره کرد و آن را تغییری به «جایی که احساس میکنند بیشتر محافظت میشوند» تعبیر کرد.
کارگاه کرج که قطعات سانتریفیوژهای مورد استفاده برای غنیسازی اورانیوم را میساخت، در خرداد ۱۴۰۰ در حملهای که به طور گسترده عوامل رژیم صهیونیستی در آن دست داشتند، دچار ضایعاتی شد.
گروسی خاطرنشان کرد که کارخانه جدید تولیدی در نطنز نیز منعکس کننده رشد برنامه هسته ای ایران است. وی تایید کرد: فعالیت جدیدی صورت نگرفته، اما خطوط تولید و ظرفیت های تولید ایران در حال گسترش است.
گروسی به آسوشیتدپرس گفت که ارزش واقعی ترتیبات دسترسی موقت که از اسفند ۱۳۹۹ با سازمان انرژی اتمی ایران توافق شده و برقرار شده است، تنها در صورتی محقق میشود که برجام به جای خود بازگردد، زمانی که آژانس بتواند تمام دادههای موجود در تجهیزات نظارتی خود، از جمله اطلاعات دوربینهای موجود در سایت های هستهای ایران را بازیابی کند .
گروسی گفت: «میدانید که دسترسی به اطلاعات بخشی از تفاهم من با ایران است که این اطلاعات را در اختیار دارد، که به محض اعمال برجام، آنها این اطلاعات را برای ما ارسال خواهند کرد. اگر قرار باشد مذاکرات برجام شکست بخورد که من نمیخواهم آن را تصور کنم، اما این یک احتمال است، پس باید با همتایان ایرانیام بنشینم و دوباره این موضوع را بررسی کنم.»
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی که از آذر ۱۳۹۸ عهده دار این سمت شده، اذعان داشت که «تلاشها برای موفقیتآمیز کردن این فرآیند آسان نیست».
گروسی خاطرنشان کرد: «یک جو سیاسی پیرامون این موضوع وجود دارد.» وی افزود: «و من این را رد نمیکنم که ایران و دیگران، البته، به صورت پیرامونی به آنچه در جاهای دیگر میگذرد نگاه میکنند و واکنشهای خود را نسبت به این موضوع میسنجند. کار من این است که روی این موضوع تمرکز کنم، اصرار کنم، در پرسشهایمان بسیار کنجکاو باشم و تلاش کنم تا به یک شفافسازی برسیم. و من مطمئن هستم که اگر به آنجا برسیم بسیار مفید خواهد بود. اگر این کار را نکنیم، ممکن است عوارض بیشتری ایجاد شود. بنابراین، امیدوارم این انگیزه کافی برای همکاری همه طرف ها باشد.»
در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی مستقیماً در مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران، برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) دخالتی ندارد، گروسی به صراحت پایان این توافق را پس از خروج یک طرفه آمریکا در سال ۲۰۱۸ و تصمیم ایران در سال ۲۰۱۹ برای کاهش دسترسی های آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تایید کرده است. کارشناسان معتقدند نقض مکرر برجام از سوی طرف های غربی، نقش نظارتی آژانس را تضعیف کرده است.
از جمله موضوعاتی که مذاکرات یک ساله وین برای احیای برجام را متوقف کرده است، اصرار آمریکا بر تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و قرار دادن نام این ارگان در فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» است که از سال ۲۰۱۹ برقرار شده است.