به گزارش مشرق، به نظرمیرسد از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، آلمان از وابستگی انرژی خود به روسیه کاسته است.
وزارت اقتصاد آلمان در "دومین گزارش پیشرفت در امنیت انرژی" اعلام کرده که این کشور در طول هفتههای گذشته به ویژه در حوزه نفت و ذغالسنگ پیشرفت قابل ملاحظهای در تأمین نیازها از منابع متعدد داشته است.
تلاش مشترک عظیم همه نهادها در مسیر استقلال
این ارزیابی کارشناسی، میگوید که وابستگی به نفت روسیه از ۳۵ درصد در سال گذشته به ۱۲ درصد کاهش یافته و واردات گاز روسیه از ۵۵درصد به ۳۵درصد تنزل کرده است. میزان واردات ذغالسنگ نیز از ۵۰درصد به ۸درصد رسیده است.
اتحادیه اروپا اخیرا ممنوعیت واردات ذغالسنگ روسیه را با قید یک مهلت گذار، تصویب کرد.
روبرت هابک، وزیر اقتصاد و محیط زیست آلمان از حزب سبزها، در این رابطه گفته است: «تمام گامهایی که ما برداشتهایم، حاصل تلاش مشترک عظیم تمام دستاندرکاران بوده و البته هزینه آن را حوزه اقتصاد و نیز مصرفکنندگان حس خواهند کرد.»
هابک این اقدامها را برای پرهیز از "وابستگی به روسیه" ضروری دانسته و افزوده که سرعت بخشیدن به روند چرخش در حوزه انرژی، مبنای اصلی تأمین انرژی با قیمت مناسب، مستقل و مطمئن در آینده است.
نخستین گزارش پیشرفت در استقلال تأمین انرژی در اواخر ماه مارس ارائه شده بود و بر اساس آن، قراردادهای اقتصادی نفتی تمدید نشده و واردات ادامه داشتند.
گزارش کنونی عنوان میکند که پایان دادن وابستگی به واردات نفت خام روسیه "در اواخر تابستان سال جاری" زمانبندی واقعبینانهای است.
به همین دلیل دولت آلمان از برنامه "ممنوعیت واردات نفت از روسیه" برای تمام کشورهای اتحادیه اروپا حمایت کرده است. با این حال اجرای این طرح برای ایالتهای شرق آلمان چندان ساده نخواهد بود.
بیشترین وابستگی در حوزه انرژی گازی
بر اساس این ارزیابی کارشناسانه، نفت خام پالایشگاه "شوت" (Schwedt) در شرق آلمان، کاملا توسط روسیه تأمین میشود: «از آنجا که اکثریت سهام [این پالایشگاه] در اختیار کنسرن دولتی "روسنفت" روسیه است، انتظار نمیرود که به واردات نفت داوطلبانه پایان دهد.» اما از نظر فنی، این بدیل وجود دارد که نفت خام آن از طریق دو بندر روستوک آلمان و دانسیگ لهستان تأمین شود.
گزارش میگوید که طولانیترین مدت برای رفع وابستگی انرژی، در حوزه واردات گاز است. اواسط ماه آوریل حدود ۳۵درصد از این وابستگی کاسته شد و در ازای آن بر واردات گاز از نروژ و هلند افزوده شد. به ویژه واردات گاز مایع LNG به طور "قابل ملاحظهای" افزایش یافته است.
گزارش تأکید میکند که تلاش مشترک شرکتها و مصرفکنندگان خصوصی در کاهش مصرف گاز، از طریق به کارگرفتن مؤثر انرژی، صرفهجویی انرژی و بهرهگیری از برق، میتواند تا پایان سال جاری ۲۰۲۲ سهم گاز وارداتی از روسیه را به سطح ۳۰درصد تقلیل دهد.
طبق ارزیابی این گزارش، در طول سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میتوان از چند ترمینال شناور گاز مایع (LNG) در سواحل آلمان بهرهبرداری کرد. طرح ساخت چند ترمینال الانجی دیگر در دست اقدام است.
به کمک این پایانهها و دیگر اقدامات، مانند سرعت بخشیدن به روند توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، میتوان انتظار داشت که تا تابستان سال ۲۰۲۴ سهم گاز وارداتی روسیه را در حد امکان به ۱۰درصد رساند.