کد خبر 1371226
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۰
خروج آمریکا از برجام - نمایه

اقدام مشترک سناتورهای ۲حزب سنتی آمریکا علیه مذاکرات وین و پروسه احیای برجام، مولد تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های زیادی است

به گزارش مشرق، «حنیف غفاری»، کارشناس مسائل بین‌الملل یادداشتی با عنوان «رمزگشایی از مصوبات ضدایرانی سنای آمریکا» در روزنامه همشهری نوشت.

متن این یادداشت به این شرح است:

اقدام مشترک سناتورهای ۲حزب سنتی آمریکا علیه مذاکرات وین و پروسه احیای برجام، مولد تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های زیادی است. صورت ماجرا از این قرار است که مجلس سنای آمریکا با تصویب ۲مصوبه ضدایرانی، گره به‌وجود آمده در مذاکرات وین را کورتر کرده ‌است. براین اساس، سناتورهای آمریکا با ٦٦رأی موافق و ٢۳رأی مخالف، طرحی را برای باقی ‌نگه داشتن سپاه‌پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی ادعایی آمریکا موسوم به FTO تصویب کردند.

براساس این مصوبه غیرالزام‌آور، سنای آمریکا از دولت جو بایدن خواسته است که درصورت بازگشت به برجام، سپاه پاسداران باید همچنان دراین فهرست ادعایی باقی بماند. در ادامه نیز مصوبه پیشنهادی سناتور جمهوریخواه تد کروز درخصوص محدودسازی همکاری‌های اقتصادی تهران و پکن (از طریق اعمال فشار بر بانک مرکزی ایران و نهادهای اعتباری در چین) با ۸۶رأی موافق سنا به تصویب رسید.

اگرچه این مصوبات فعلا غیرالزام‌آور هستند، اما هشداری صریح ازسوی کنگره آمریکا به دولت بایدن در قبال مذاکرات وین محسوب می‌شود. دراین خصوص، ۳نکته اساسی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد:

نخست اینکه هم‌پیمانی سناتورهای ۲حزب دمکرات و جمهوریخواه در تصویب این طرح‌های ضدایرانی، به‌وضوح نشان‌دهنده پایبندی آنها به تاکتیک «بازگشت پوچ به برجام» است. براین اساس، سران و تصمیم‌سازان ۲حزب سنتی آمریکا معتقدند در پروسه احیای برجام، نباید اقدامی فراتر از تعلیق «قطره چکانی» و «غیرعملیاتی» تحریم‌های ضدایرانی صورت گیرد. مصوبه اخیر مجلس سنا، پرده‌برداری از مخرج مشترک استراتژیک و راهبردی حاکمیت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود. این درحالی است که کشورمان بارها در مواضع علنی و صریح خود اعلام کرده بازگشت صوری و ظاهری واشنگتن به توافق هسته‌ای را هرگز برنتافته و اساسا مکانیسم‌های راستی‌آزمایی و ارائه تضمین‌های عینی و ذاتی در قبال رفع تحریم‌ها را به همین جهت طراحی و به طرف مقابل اعلام کرده ‌است.

نکته دوم اینکه اقدام اخیر کنگره، صرفا معطوف به مسئله خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست موسوم به FTO نبوده و فعالیت‌های بانک مرکزی ایران را نیز هدف قرار می‌دهد. بدیهی است که رفع تحریم‌های بانک مرکزی، نبض اصلی پروسه احیای برجام محسوب می‌شود و اگر محدودیتی در زمینه انتقال پول بانکی یا همکاری‌های اعتباری ایران و سایر کشورها ایجاد شود، پروسه‌ای به نام رفع تحریم‌ها حتی روی کاغذ نیز معنای خود را از دست خواهد داد. اگرچه دولت بایدن با توجه به غیرالزام‌آور بودن مصوبه کنگره، می‌تواند چنین موضوعی را در پروسه مذاکرات وین توجیه کند اما بدیهی است کنگره به مانند سال۲۰۱۶ میلادی (سال نخست اجرایی شدن برجام)، در تقابل ماهوی با این توافق خیز برداشته و حتی با  در دست داشتن اکثریت نسبی کرسی‌های سنا توسط هم‌حزبی‌های بایدن نیز از تکرار این بازی جلوگیری نکرده ‌است.

نکته سوم، به نوع و نحوه واکنش دستگاه دیپلماسی و سیاست‌خارجی کشورمان نسبت به این موضوع بازمی‌گردد. بدیهی است که بخشی از این واکنش، معطوف به زمان حال (نقطه کنونی در مذاکرات وین) و بخشی از آن معطوف به آینده خواهد بود. در برهه کنونی، اصرار بر خطوط قرمز تعیین‌شده در پروسه تعلیق تحریم‌ها و عدم‌عقب‌نشینی از مواضع و خواسته‌هایی که تحقق آنها در مسیر رفع عملیاتی تحریم‌ها الزامی محسوب می‌شود، باید در دستور کار تیم مذاکره‌کننده کشورمان قرار گیرد.

از سوی دیگر، با توجه به همراهی اکثریت قابل توجه سناتورهای دمکرات با ۲مصوبه ضدایرانی و ضدبرجامی اخیر، دیگر خلق دوگانه «دمکرات - جمهوریخواه» در قبال توافق هسته‌ای تبدیل به یک مفهوم کلیشه‌ای شده ‌است، اما اصلی‌ترین اقدامی که باید صورت داد، معطوف به آینده خواهد بود.

دراین خصوص باید نهاد متناظر با کنگره آمریکا در داخل کشورمان یعنی مجلس شورای‌اسلامی به معادله کنونی ورودی مؤثر پیدا کند و در هماهنگی با شورای‌عالی امنیت‌ملی، وزارت امورخارجه و دیگر نهادهای اجرایی دخیل در عرصه سیاست‌خارجی، تصویب طرح‌هایی را با هدف مقابله با آثار قانونی و عملیاتی اقدام اخیر سنا در دستور کار قرار دهد. بسط قانون راهبردی رفع تحریم‌ها (که قبلا توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده‌است) یا ارائه طرح‌های بازدارنده و محدودکننده جدید علیه آمریکا و حتی تروییکای اروپایی، در مدیریت صحنه بازی توسط جمهوری اسلامی ایران قطعا مؤثر خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 4
    خخخخ علی باقریتون کجاست؟!
    • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      0 0
      برجام یک مصیبت عظمی بود. نه میشد آن را ادامه داد و نه می شود از آن بیرون آمد چون در هر دو صورت متضرر می شویم. اگر ترامپ یک کار خوب کرده باشد آن هم همین خروج از برجام بوده است . هر چند رو ح ا نی بموقع عکس العمل نشان نداد و به ضرر روی ضرر ادامه داد. ولی الآن بهترین کار برای خلاصی از برجام ادامه مذاکره با رعایت شدید خطوط قرمز ایران حتی سرسختانه تر از آن برای جلوگیری ازسواستفاده غربیها است در عین حال کار اصلی عبارت است است از خنثی سازی تحریمها که سلاح تحریم را اولا بی خاصیت ثانیا یخ جلوی آفتاب خواهد کرد.و مهمتر اینکه ما هم از برجام بیرون نیامده ایم و هم عملا برجام دیگر نمی تواند دست برنامه هسته ای را بسته نگه دارد و ضمنا ما در منظر افکار عمومی مقصر نخواهیم بود. دولت باید سرسختانه در مذاکره حاضر باشد ولی کار اصلی همان خنثی سازی تحریمهاست که باید با جدیت دنبال شود همینطور رسیدگی به کسانی که شرایط معیشتی مناسبی ندارند این شرایط با جدیت دنبال شود بعد از مدتی نه طولانی شرایط خوب خواهد شد الحمد لله شرایط هم بگونه شده است که با بالا رفتن قیمت نفت شرایط هم از لحاظ فروش هم از نظر قیمت به نفع ما در جریان است.خدا رو شکر
    • IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      0 0
      در حال مقابله با دشمنی که یکبار سر تیم مذاکره کننده را کلاه گذاشتن
    • IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      0 0
      شما جواد بی سوادتون کجاست؟؟! خخخخخ یه بار دیگم خخخخخخخخخخ!
    • IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
      0 0
      خ خ خ نمکدون خودت کجایی عزیزم !
  • IR ۱۱:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 0
    مردم قربانیان آمریکا و حامیانش
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۷
    1 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هم هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مذاکره‌ی فرسایشی برای کشور مضر است؛ آمریکا نمی‌خواهد مذاکره کند تا حرف حقی را قبول کند؛ بلکه می‌خواهد مذاکره کند تا حرف باطلی را تحمیل کند. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، شرف دارد. مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم بازگشت به مذاکرات، و کوبیدن شجره‌ی خبیثه‌ی برجام بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • سید روح اله IR ۰۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
    0 0
    در این روز ها کشور های اروپایی التماس نفت و گاز ایران را دارند و شرایط کاملا به نفع ایران است و در ثانی در آینده نزدیک قحطی فراگیر در اروپا شروع می شود و سوال اساسی اینجاست آیا واقعا ایران به ارتباط با اقتصاد اروپا نیاز دارد.؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس