به گزارش مشرق، مهدی بختیاری خبرنگار حوزه دفاعی و امنیتی شب گذشته در برنامه نقش جهان شبکه افق، با اشاره به سفر اخیر سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح به تاجیکستان به منظور افتتاح خط تولید پهپاد ایرانی ابابیل2 در این کشور گفت: سردار باقری سال قبل هم در سخنرانی خود گفته بودند که اگر تحریمها برداشته شود، به یکی از موثرترین کشورها در صادرات محصولات نظامی تبدیل میشویم . سفر اخیر به تاجیکستان هم دقیقا به همین منظور بود. این اولین خط تولید پهپاد ایرانی است که به طور رسمی در یک کشور غیر راه اندازی میشود و قبل از آن هم خبرهای غیررسمی از حضور پهپادهای ایران در ونزوئلا و اتیوپی شنیده شده بود.
وی ضمن اشاره به اهمیت صادرات به تاجیکستان تاکید شد: پیش از این عمق استراتژیک ایران بیشتر به سمت غرب و کشورهایی همچون عراق و سوریه بوده بود، حال این نگاه به سمت شرق هم کشیده شده و اگر ما جبهه مقاومت مرئی را در غرب کشور داریم، امروز جبهه مقاومت نامرئی را نیز در شرق کشور ایجاد کردهایم تا در خصوص تهدیدات احتمالی آینده، آینده نگری کرده باشیم.
وی افزود: به هرحال افغانستان یکی از کانونهای رشد گروههای تروریستی محسوب می شود و همین الان هم داعش در آنجا حضور دارد و این اقدام ایران و همکاری با کشوری مثل تاجیکستان که آن هم همسایه دیگر افغانستان است، میتوان با تهدیدات احتمالی آینده مقابله کرد.
بختیاری تاکید کرد که پهپاد یکی از مهمترین حوزه های صادرات محصولات دفاعی ایران است و امروز سایه پهپادهای ایرانی از آمریکای لاتین تا آسیای میانه کشیده شده است.
این کارشناس حوزه نظامی درخصوص مقایسه توان پهپادی ایران با دیگر کشورها نظیر روسیه گفت: کشوری مثل روسیه همانطور که میدانیم یک قدرت نظامی در جهان محسوب میشود ولی باید تاکید کنم که در حوزه پهپادی اصلا قابل مقایسه با ایران نیست. همین امروز هم در جنگ اوکراین این عقب ماندگی فناوری را میتوان به چشم دید. پهپادهای ایران در عین کاربردی بودن، قیمت پایینی نیز دارد. به همین منظور بیشتر مورد توجه قرار میگیرند.
وی با اشاره توان بالای پهپادی ایران در کنار توان موشکی در طول سالهای اخیر تصریح کرد: ژنرال مکنزی، فرمانده سابق سنتکام در کنگره آمریکا هشدار داد که توانمندی ایران در ساخت پهپادی برای ما یک هشدار است. این موضوع بعد از پرواز پهپادهای یمنی اتفاق افتاد. او گفت که پهپادهای ایرانی سلطه هوایی امریکا در منطقه را شکسته اند. پس این توانمندیها برای دشمنان ایران خطر آفرین است.
این خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی تایید کرد: امروز نیروهای مسلح کشورمان در کنار پهپاد به شناورها و زیردریاییای بدون سرنشین و هدایت پذیر از راه دور هم مجهز شدند ما اگر جنگهای اخیر در همین اطراف کشورمان را رصد کرده باشیم، متوجه نقش موثر پهپادها خواهیم شد.
بختیاری با اشاره به افزایش توان جبهه مقاومت در حوزه هواپیماهای بدون سرنشین نیز گفت: ایران این فناوری را به حزب الله لبنان هم منتقل کرد و دیدیم که در سال 91 وقتی پهپاد حزب الله با نام ایوب وارد سرزمینهای اشغالی شد، علی رغم اینکه صهیونیستها از سامانههای مدرن پدافندی بهره میگیرند، ولی تا وقتی این پهپاد به بالای نیروهای اتمی دیمونا نرسید، آنها متوجه نشدند.
وی یادآور شد: امروز مقاومت فلسطین و یمن هم به این فناوری ها دست پیدا کردند و ما دیدیم که یمنیها با پهپادهای انتحاری که بسیرا شبیه پهپادهای ایرانی است، چه بلایی بر سر آرامکو در عربستان سعودی آوردند.
بختیاری تاکید کرد: اگر روزی فلسطینیها فقط با سنگ به جنگ با صهیونیستها می رفتند،امروز به واسطه کمک های ایران، از پهپاد و موشک های برد بلند برخوردارند که یک نمونه آن یعنی موشک 250 کیلومتری عیاش را در جنگ سال گذشته غزه دیدیم.
وی با اشاره به شکار پهپاد آمریکایی RQ170 در سال 90 توسط ایران گفت: زمانی که ما پهپاد RQ170 را با کمترین خسارت به زمین نشاندیم، روسیه بسیار علاقه داشت که در بازسازی این فناوری مشارکت داشته باشد. خود امریکایی ها هم تلاش کردند تا این پرنده را پس بگیرند و این نشان می دهد که اهمیت آن هواپیما در چه حدی بود.
این کارشناس حوزه دفاعی اضافه کرد: این شکار توان پهپادی، ما را چند دهه به پیش برد و ما با فناوریها و زیرسامانههایی آشنا شدیم که قبل از آن شاید کمتر دیده بودیم.
بختیاری تصریح کرد: امروز انواع پهپادهای ایرانی با مهندسی معکوس از روی RQ170 در حوزه های شناسایی و رزمی ساخته شده است.
این خبرنگار دفاعی و امنیتی در پایان خاطرنشان کرد: پهپادهای ایران نه تنها در کشورمان بلکه در کشورهای حوزه مقاومت هم ایجاد باز دارندگی کرده است و این توانمندی میتواند سرنوشت جنگها را تغییر دهد.