سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** ماهیگیری سیاسی اصلاح طلبان روی آوارهای ساختمان متروپل
در روزهای گذشته در اتفاقی تلخ ساختمان تجاری ۱۰ طبقه نوساز «متروپل» در آبادان فروریخت. بر طبق اخبار منتشر شده تاکنون متاسفانه ۱۱ نفر از هموطنانمان در این حادثه کشته شده و ۳۲ نفر نیز مجروح شده اند. عملیات آواربرداری همچنان ادامه داشته و تعداد دقیق محبوس شدگان در زیر آوار مشخص نیست.
پس از وقوع این حادثه تلخ، از یکسو نیروهای امداد و نجات به صورت شبانه روزی در محل حادثه به تلاش برای نجات جان مردم مشغولند و از سوی دیگر مردم غیور خوزستان و به خصوص هموطنان عزیزمان در آبادان با تشکیل صف های طولانی برای اهدای خون به آسیب دیدگان و مصدومین حادثه متروپل اعلام آمادگی کرده اند.
اما همزمان با ابراز همدردی مردم ایران با مردم آبادان و خانواده های عزادار در این حادثه، رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب در اقدامی مسبوق به سابقه، نمک به زخم مردم پاشیده و تقلا کردند تا صورت مسئله را پاک کنند.
روزنامه های این جریان سیاسی با تیترهایی از جمله «پلاسکو در آبادان، «فاجعه ای تلخ تر از پلاسکو»، «متروپل آبادان، پلاسکوی تهران، دو حادثه و یک سناریو» و...به این حادثه واکنش نشان دادند.
در همین رابطه روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «پلاسکو در آبادان» نوشت: « هنوز مشخص نیست چند نفر زیر تل خاک و آهن برجامانده از متروپل۲ اسیر شدهاند. این ساختمان در مکان سابق سینما متروپل ساخته شده و سازندهای معروف هم داشته است؛ در فیلمهای منتشرشده در رسانههای محلی برخی مدعی بودند او از قدرت بالایی در منطقه برخوردار است و برخلاف انتقادهایی که به ساخت این بنا بوده، او توانسته این ساختمانها را به پایان برساند؛ اما گفته میشد هنوز موفق به دریافت پروانه پایان کار نشده است.»
روزنامه آرمان نیز در مطلبی با عنوان «این بار، نگذرید از مقصران حادثه!» نوشت: «شش سال پس از فروریختن ساختمان پلاسکوی تهرانکه باعث جان باختن ۱۶ آتشنشان و شش شهروند شد، روز گذشته در حادثهای مشابه بال شرقی بزرگترین ساختمان اداری ۱۰ طبقهای در شهر آبادان به نام «متروپل» فروریخت و حجم حادثه مانند پلاسکوی تهران بهقدری عظیم بود که همان سناریوی فرو ریختن پلاسکو در حال تکرار است.»
همچنین روزنامه آفتاب یزد در مطلبی با عنوان «فاجعه ای تلخ تر از پلاسکو» نوشت: «تاریخ یکبار دیگر تکرار شد با همان صحنه های تلخ، همان فریادها و صداها که کمک می خواهند، زیر آوار ماندن ها و مرگ ها، چشم های نگران و مبهوت مانده از آنچه که می بینند و انتظاری کشنده از شنیدن یک خبر خوب. همه این ها شرح حالی از مردم آبادان است که ریختن یک ساختمان ۱۰ طبقه روز سیاهی را برایشان ساخته است. چیزی که درست ۶ سال پیش با فروریختن ساختمان پلاسکو، مردم تهران آن را تجربه کرده بودند.»
و اما درباره نوع واکنش این روزنامه اصلاح طلب چند نکته قابل ذکر است:
۱: روزنامه های اصلاح طلب با اشاره به مسئله پلاسکو، در حقیقت صورت مسئله فروریختن ساختمان متروپل در آبادان را پاک کرده اند. این ساختمان پرحاشیه و غیراستاندارد در دولت روحانی و علیرغم مخالفت های فنی و کارشناسی ساخته شد.
«غلامرضا شریعتی» استاندار پرحاشیه خوزستان در دولت تدبیر و امید! که بعدها در اقدامی تأمل برانگیز از سوی روحانی به عنوان رئیس سازمان استاندارد کشور منصوب شد! در واکنش به مخالفت های فنی و کارشناسی درخصوص ساخت مجتمع متروپل آبادان گفته بود: «ساخت چنین ساختمانهایی کمک به بهبود و توسعه آبادان است.»!
۲: گویا غارتگری از عواطف مردم و ماهیگیری سیاسی برای تأمین منافع شخصی و قبیله ای، به یک روال عادی در رفتار اصلاح طلبان تبدیل شده است؛ این طیف با زیرپاگذاشتن اخلاق و شرافت و بدون توجه به مسئولیت رسانه ای خود، به هر واقعه دردناک صرفا به عنوان یک «ابزار سیاسی» می نگرد.
برای نمونه در سال ۹۶ – چهارسال پس از روی کارآمدن دولت روحانی- پس از وقوع زلزله کرمانشاه و در شرایطی که هر انسانی سراسیمه به دنبال یافتن راهی جهت کمک رسانی به هموطنان آسیب دیده بود، روزنامه های اصلاح طلب به کاسبی سیاسی از «مسکن مهر» پرداختند.
همچنین در حادثه پلاسکو در شرایطی که مردم لحظه به لحظه اخبار حادثه را دنبال می کردند و تمامی دستگاه ها در تلاش برای نجات حادثه دیدگان بودند، اصلاح طلبان بی توجه به اصل ماجرا به موج سواری سیاسی پرداخته و دستگاه های دولتی را تبرئه و شهردار وقت را که در طیف مقابل آنها بود آماج حمله قرار دادند.
۳: حادثه آتشسوزی و فروریختن ساختمان ۱۷ طبقه پلاسکو در روز سیام دی ماه ۱۳۹۵(سه سال پس از روی کارآمدن دولت روحانی) به شهادت ۱۶ تن از آتشنشانان و جان باختن و زخمی شدن تعدادی از هموطنان انجامید. پس از وقوع این حادثه و در برههای که آتشنشانی، شهرداری، شورای شهر تهران و نیروی انتظامی و دیگر ارگانها در تلاش برای آواربرداری و ساماندهی اوضاع بودند، رسانههای زنجیرهای اصلاحطلب با بی اخلاقی به ماهیگیری سیاسی از این آب گلآلود مشغول شدند. اقدامی که با واکنش منفی افکار عمومی مواجه شد و در شبکههای اجتماعی با هشتگ #لاشخور_سیاسی بازتاب یافت.
در زمانیکه حادثه پلاسکو روی داد و ساختمان ۵۳ ساله تهران به تلی از آوار و نخاله تبدیل شد و تنی چند از فرزندان این خاک و بوم را به کام خود فرو برد، شوک و غم بزرگی بر ملت ایران مستولی شد؛ اما در این میان عدهای پلاسکو را به عنوان فرصت بی نظیر برای ابراز عقدهها و تسویه حسابهای سیاسی در نظر گرفتهاند. «قالیباف بعد از حادثه پلاسکو نباید کمر راست کند». این فرمان و فرمول «آشنا» و واضح برای رسانههای حامی دولت بود.
روزنامههای اصلاح طلب در آن برهه همصدا با رسانههای معاند نظام به سیاه نمایی در خصوص اقدامات شهرداری و سازمان آتش نشانی و تجهیزات آن پرداختند. در این ماهیگیری سیاسی سه موضوع مهم از طریق اتاق جنگ روانی این جریان به رسانهها ابلاغ شد:۱- انتقاد به شهرداری و پررنگ کردن چهره قالیباف به عنوان مقصر اصلی و متعاقب آن کم رنگ کردن نقش دولت و وزارت کار در این عرصه. ۲- تخریب صداوسیما در خصوص بازتاب اخبار پلاسکو که از ساعات اولیه ادامه داشته است ۳- به راه انداختن موج استعفا و به کارگیری اهرمهایی مانند شورای شهر و نمایندگان اصلاحطلب برای ایجاد فشار بر شهرداری تهران و ناکارآمد نشان شهرداری در مدیریت بحران.
لازم به ذکر است که دو نهاد دولتی وزارت کار و وزارت بهداشت دو مسئول مستقیم و اولی در اخطارهای کاری و بهداشتی برای پلمب پلاسکو بودهاند.
** هدف از ترور شهید خدایی، به تعویق انداختن برجام است!
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «ترور با هدف تخریب مذاکرات احیای برجام» نوشت: «غروب روز یکشنبه انتشار خبر شهادت سرهنگ حسن صیاد خدایی در یکی از خیابانهای تهران و در نزدیکی محل زندگیاش در صدر اخبار داخلی و بینالمللی قرار گرفت. در حالی که نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ایران هنوز درباره عامل یا عوامل این عملیات تروریستی گزارشی منتشر نکردهاند، نخستین ظن در فضای رسانهای و مجازی به سمت رژیم اسراییل رفت.»
در ادامه این مطلب آمده است: «در نخستین ساعات پس از این عملیات تروریستی، بیشترین تحلیل منتشر شده درباره دلیل این ترور در مقطع زمانی فعلی به مساله مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده در قالب تلاشهایی برای احیای برجام اختصاص داشت و بسیاری این ترور را تلاش احتمالی تلآویو برای به تعویق انداختن توافق احیای برجام دانستند.»
گویا اصلاح طلبان تخصص ویژه ای در ربط دادن موضوعات غیرمرتبط به یکدیگر دارند. در جدیدترین نمونه، این طیف سیاسی مسئله اقدام جنایتکارانه در ترور شهید صیاد خدایی را به برجام ربط داده است.
جریان اصلاح طلب اصرار دارد که حساب اسرائیل را از آمریکا جدا کند. این در حالی است که رژیم اسرائیل و دولت آمریکا در مسائل مختلف و از جمله حوزه بین الملل و سیاست خارجی کاملا با یکدیگر هماهنگ و همصدا هستند.
مقامات ارشد آمریکایی در دولت های مختلف و از جمله دولت بایدن بارها صراحتا اعلام کرده اند که در مسئله ایران و به ویژه در مسئله برجام با طرف اسرائیلی کاملا هماهنگ و هم نظر هستند.
آمریکا همواره شریک اسرائیل در اقدامات جنایتکارانه بوده است؛ از کودک کشی در فلسطین تا ترور دانشمندان هسته ای در ایران. در اقدام جنایتکارانه اخیر نیز همین مسئله صدق می کند.
آمریکا، اسرائیل و تروئیکای اروپا در تقلا هستند تا به طرق مختلف ایران را در موضع ضعف قرار داده و برجام موشکی و منطقه ای و دائمی کردن محدودیت های هسته ای ایران را کلید بزنند. خرابکاری در تاسیسات هسته ای و ترور دانشمندان و مدافعان حرم نیز در همین پازل قابل بررسی است.
هدف اصلی این است که ایران به عقب نشینی وادار شده و از خواسته های به حق خود کوتاه بیاید. متاسفانه برخی رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب- یا سهوا و یا عمدا- در این پازل بازی کرده و به نقشه ضدایرانی دشمن ضریب داده و آن را بزک می کنند.