این گزارش می نویسد :خشونت در عربستان و بحرین، یادآور این نکته است که صادرات نفت از خلیج فارس علاوه بر بستن تنگه هرمز از سوی ایران، با تهدیدات دیگری نیز مواجه است.

به گزارش مشرق، انستیتو واشنگتن گزارشی را با موضوع تهدید جدید منابع نفتی به قلم سیمون هندرسون منتشر کرد.
این گزارش می نویسد: خشونت در شرق عربستان سعودی و ادامه تنش ها در بحرین، یادآور این نکته است که صادرات نفتی از خلیج فارس علاوه بر بستن احتمالی تنگه هرمز از سوی ایران، با تهدیدات دیگری نیز مواجه است.

در طول چند هفته گذشته، زد و خوردهای مسلحانه بین نیروهای امنیتی و تظاهر کنندگان در طول سواحل خلیج فارس در عربستان سعودی به وقوع پیوسته است. در این منطقه، اقلیت شیعه سکنی گزیده و همچنین میادین بزرگ نفتی و زیربناهای صادراتی مربوطه در آن موجود است. اعتراضات پس از دستگیری روحانی شیعی با نام نمر النمر که اخیرا از مرگ نایف شاهزاده سعودی ابراز خرسندی کرده بود آغاز شد. در طول زمامت نایف در سمت وزیر کشور، وی متهم به سرکوب شیعیان منطقه بود.

دو مرد شیعه در اعتراضاتی که پس از دستگیری نمر صورت گرفت جان خود را از دست دادند. این اعتراضات درست در چند کیلومتری راس تنوره – بزرگترین پایانه صدور نفت جهان – و بقیق – بزرگترین تاسیسات فراوری نفت در جهان – صورت گرفت. در حوادث دیگری نیز، یک مرد  شیعه در 13 جولای  به قتل رسید.

این گزارش می افزاید: آشوب در عربستان سعودی به تنش های جاری در همسایگی آن یعنی بحرین ارتباط دارد. اگرچه بحرین تولید کننده بزرگ نفت نیست، اما برای منافع ایالات متحده حیاتی است چراکه این کشور میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا است. در سال 2011، زمانی که اکثریت شیعه علیه آل خلیفه، خانواده سلطنتی و سنی بحرین قیام کردند، نیروهای سعودی در این کشور دخالت مستقیم نمودند. هفته گذشته، وزیر کشور بحرین شیخ رشید بن عبدالله آل خلیفه با همتای سعودی خود شاهزاده احمد بن عبدالعزیز دیدار و گفتگو کرد که در آن جلسه وی گفت که بحرین "با هر کسی که سعی نماید توده های مردم را از یکدیگر جدا نماید مقابله خواهد نمود." همچنین هر دو نفر درباره پیشرفت ها در "کشف دندان های تروریسم در بحرین" بحث کردند. البته از ایران سخنی به میان نیامد، اما شکی نیست که هر دو نفر به جمهوری اسلامی به عنوان نیروی کنترل کننده پشت حوادث اخیر می نگرند.

نبردی در حوزه ارتباطات عمومی در سطح بین المللی نیز در جریان است. علی رغم خشم ریاض، وزارت خارجه روسیه، دستگیری نمر را محکوم کرد. و نشریه ساندی تایمز چاپ لندن چندی پیش گزارش داد که فعالین حقوق بشری در انگلیس سعی کردند تا از حضور شاهزاده ناصر بن حامد آل خلیفه، رئیس گارد سلطنتی بحرین و رئیس کمیته المپیک این کشور به خاطر اتهام دست داشتن وی در شکنجه جلوگیری نمایند. در عین حال، بردار ناتنی ناصر، شاهزاده سلمان بن حامد که چهره ای لیبرال است، در واشنگتن به سر می برد. دولت اوباما در حال بررسی ایجاد تعادل مناسب بین معاملات جدید تسلیحاتی و انتقادهای بی سر و صدا از دولت بحرین از یک سو و پشتیبانی از اصلاحات سیاسی بیشتر از سوی دیگر است.

اخیرا، خط لوله نفت امارات آغاز به کار کرد که به صادر کنندگان نفت اجازه می دهد تا تنگه هرمز در کنار سواحل ایران را دور بزنند. عربستان نیز به نوبه خود در حال احداث خط لوله جدیدی با همان هدف است. در مجموع این خطوط لوله جدید، می توانند روزانه 6.5 میلیون بشکه نفت از کل 17 میلیونی که در حال حاضر ترانزیت می شود را عبور دهند.

این گزارش مدعی می شود: اما تحریک مردم محلی یقینا تاکتیک جذابی برای تهران است تا در کنار واکنش به تحریم های نفتی خود، از آن ها بهره ببرد. مادامی که تنش های سیاسی شیعیان در دو کشور عربستان و بحرین برای استفاده مساعد باشد، تردید درباره امنیت تامین انرژی باقی خواهد ماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس