به گزارش مشرق، با توجه به موفقیت در تولید واکسن، دارو و تجهیزات پزشکی، گروه دارویی برکت در سفر سه روزه به نیکاراگوئه در قالب برگزاری نشستهای متعدد با عالیترین مقامات نیکاراگوئه در این زمینه تبادل نظر کرده و درباره راهکارهای همکاری در حوزه سلامت نیز توافقات بین این گروه و وزیر بهداشت نیکاراگوئه و مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی و تعدادی از مدیران ارشد وزارت بهداشت ایران صورت گرفته است.
طبق نشستهای متعدد و ارتباطات طرفین در حوزههای سلامت، برای صادرات واکسن کووایران برکت، ملزومات پزشکی و دارو توافق شده است که ایران برای تسهیل این موضوع اقدامات جدی را انجام دهد همچنین پس از بازدید از انبارهای وزارت بهداشت نیکاراگوئه، واکسنهای کوویران برکت به میزان ۲۰۰ هزار دُز به صورت رسمی تحویل این کشور شد.
به دنبال تفاهمنامه میان ایران و نیکاراگوئه برای صادرات واکسن «کووایران برکت» به این کشور آمریکای لاتین، «روساریو موریو» معاون ریاست جمهوری نیکاراگوئه از دریافت نخستین محموله حاوی ۲۰۰ هزار دُز واکسن متعلق به این شرکت ایرانی خبر داد و اعلام کرد: واکسنها از طرف جمهوری اسلامی ایران به این کشور رسیده است و این ۲۰۰ هزار دُز واکسن کووایران به منظور ادامه واکسیناسیون است.
آیین امضای تفاهم نامه ارسال واکسن «کوویران برکت» به کشور نیکاراگوئه روز پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ با حضور مدیران گروه دارویی برکت ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، سفیر نیکاراگوئه در ایران، نمایندگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت امور خارجه برگزار شد.
محمدحسین نیکنام معاون بینالملل وزارت بهداشت نیز در آیین امضای تفاهمنامه با کشور نیکاراگوئه گفته بود که با توجه به موفقیتهای واکسن برکت در داخل کشور، اکنون در آستانه ارائه محصول ارزشمند خود به سایر کشورها هستیم و اینکه نیکاراگوئه اولین کشوری است که واکسن برکت در اولین مرحله به آن وارد میشود، حکایت از همکاریهای عمیق میان دو کشور است و بیتردید امروز از روزهای مهم در تاریخ همکاری بین ایران و نیکاراگوئه خواهد بود.
ایساک لنین براوو سفیر نیکاراگوئه نیز گفت: رابطه نیکاراگوئه با گروه دارویی برکت تقریبا از ۱.۵ سال پیش آغاز شد و اینکه نیکاراگوئه بتواند به عنوان اولین کشور خارجی از این واکسن استفاده کند، بسیار قابل احترام است. وزارت بهداشت نیکاراگوئه براساس آزمایشهایی که انجام شد، اجازه استفاده این واکسن را برای مردم نیکاراگوئه صادر کرد چون ما از امنیت تولید این واکسن اطمینان داریم.
وی افزود: من واکسن برکت را سال قبل دریافت کردم و هیچ عارضه جانبی برایم نداشت و ایمنی بدن من در آزمایشی که سه ماه بعد انجام دادم، بسیار بالا بود و این گزارش را به دولت نیکاراگوئه نیز ارائه دادم، اطمینان دارم همبستگی ایران و گروه دارویی برکت برای ارسال واکسن به نیکاراگوئه نتیجه بسیار خوبی برای پیشبرد استراتژی مهار بیماری در نیکاراگوئه خواهد داشت.
براساس نشستهایی که بین مسئولان ایران و کشور نیکاراگوئه برگزار شد، اکبر برندگی مدیرعامل گروه دارویی برکت و هیات همراه با مدیرعامل و قائم مقام سازمان تامین اجتماعی، مدیران ارشد این سازمان و روسای شرکتهای پخش کروساسول و لابراتور راموس و مدیران ارشد وزارت بهداشت از جمله مدیرکل خریدهای وزارت بهداشت نیکاراگوئه نیز نشستهایی داشتند که بر نحوه خرید دارو و تجهیزات پزشکی و همکاری مشترک در تولید دارو و تجهیزات پزشکی، نحوه عملکرد مجموعههای تحت پوشش در همکاری تاکید شد.
در نهایت در مراسمی با حضور دستیار رئیس جمهور، وزیر بهداشت و مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و برخی روسای شرکتهای داروسازی و پخش دارو در نیکاراگوئه دو یادداشت تفاهم به امضای طرفین رسید که براساس این تفاهمنامهها، تسریع صادرات و واردات تجهیزات و ملزومات دارویی شرکتهای ایرانی به نیکاراگوئه و اقدام برای تولید مشترک، از اساسیترین مفاد آن است و براساس دعوت طرف ایرانی مقرر شد وزیر بهداشت نیکاراگوئه ضمن حضور در ایران، از شرکتهای دارویی این کشور نیز بازدید به عمل آورد.
صادرات چهار میلیون دز واکسن کرونای داخلی به خارج از کشور
بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز پیشتر اعلام کرد: تعدادی از تولیدکنندگان داخلی واکسن مشتریانی در خارج از کشور دارند و حدود چهار میلیون دُز واکسن کرونای داخلی به خارج از کشور صادر شده است.
وی اظهار داشت: با وجود محدودیتهای سازمان بهداشت جهانی، تولیدهای ایرانی برای تأییدیه این سازمان در نوبت بوده و واکسن برکت از همه آنها جلوتر است.
واکسنهای تولید داخل مانند برکت، فخرا، بهارات و پاستو کووک در دولت سیزدهم به سرانجام رسید و اکنون در سبد واکسیناسیون کشور این واکسن ها به افراد تزریق می شود.
تولید ۹۷ درصد داروهای موردنیاز کشور در داخل
ایران از نظر تولید دارو و تجهیزات پزشکی همیشه حرفهایی برای گفتن داشته است و اکنون ۹۷ درصد داروهای موردنیاز کشور در داخل تولید میشود به این معنی که ایران در تولید داروها و تولید مایحتاج خود و چرخه تامین دارو که آخرین و مهمترین چرخه درمان است، خودکفایی دارد.
این اقدامات با استفاده از توان بیش از ۳۰ هزار داروساز، ۳۰ دانشکده داروسازی و ۱۲۰ شرکت داروسازی به نتیجه مطلوبی رسیده تا امروز با توجه به تهیه و تولید داروهای مهم در ایران، کشور برای صادرات دارو به دیگر کشورهای دنیا پیشقدم باشد و صادرات این داروها به دیگر کشورهای دنیا از سالهای گذشته انجام شده و این روزها به کشورهایی همچون نیکاراگوئه با مسافت بسیاری که با ایران دارد این اقدام در حال انجام است.
البته این نکته هم دارای اهمیت است که ایران در داروهای بیوتکنولوژی و یا داروهای زیست فناورانه بسیار پیشرفته است به طوری که میتواند دارو با اثربخشی زیاد و عوارض کم تولید کند و با سرمایهگذاری جدی با توجه به اینکه دانش و علم آن را داریم، برای صادرات آن اقدامات خاصی انجام شود.
ایران همچنین علاوه بر اینکه از نظر دارو توانمندی زیادی برای صادرات دارد، برای کالاهای سلامت و ملزومات پزشکی با توجه به ظرفیتهایی که دارد میتواند بسیاری از تجهیزات پزشکی را به خارج از کشور و حتی اروپا صادر کند.
واکسن کووایران برکت
ایران اگرچه از نظر تولید دارو و تجهیزات پزشکی دارای ظرفیتهای بالایی است پس از شیوع کرونا برای تولید واکسن کرونا هم عملکرد و کارنامه قابل قبولی از خود نشان داد که این موضوع علاوه بر تولید انبوه واکسن کرونا از نوع کوو ایران برکت، از مدتها پیش به دنبال صادرات این نوع واکسن به دیگر کشورهای دنیا است.
براساس اعلام گروه دارویی برکت، پس از اینکه واکسن کووایران برکت به ظرفیت تولید ۶۰ میلیون دُز واکسن رسید و همه خطوط تولید آن راهاندازی شد، نیاز کشور ما به تولید واکسن کرونا برطرف شد. با افتتاح خطوط جدید کارخانه شفافارمد، ایران به قطب تولید واکسن برکت در غرب آسیا تبدیل شد و از این فرصت برای برداشتن گامهای جدی در جهت ارسال واکسن به خارج از کشور استفاده میکند.
زمانی که واکسن برکت در ایران تولید شد و اثربخشی آن در برابر ویروس کرونا در ژورنالهای معتبر علمی جهان به اثبات رسید برخی از کشورهای دنیا خواهان صادرات این واکسن به این کشورها بودند که به همین منظور گروه دارویی برکت با این کشورها مذاکراتی انجام داده است که اکنون با حمایت دولت و پس از افزایش کیفیت در حال صادرات این واکسن به کشورهای دنیا از جمله نیکاراگوئه است.
براساس اعلام پایگاه خبری سازمان جهانی بهداشت، این سازمان در تاریخ ۱۸ فوریه، وضعیت واکسنهای کرونا را در فرآیند ارزیابی EUL/PQ منتشر کرد و شماره ۲۱ از این فهرست به واکسن برکت اختصاص داد. نام این واکسن CovIran محصول شرکت شفافارمد وابسته به گروه دارویی برکت ایران است.
واکسن کووایران برکت، نخستین واکسن کووید-۱۹ ساخت متخصصان کشور است که توسط گروه صنعتی شفافارمد، از شرکتهای وابسته به گروه دارویی برکت تولید شده است. برای تولید واکسن کوو ایران برکت از روش واکسنسازی مبتنی بر یک ویروس غیرفعال استفاده شده و فاصله دُز اول تا دوم آن ۲۸ روز تعیین شده است. اکنون این واکسن در مراکز بهداشتی به عنوان واکسن مقابله با بیماری کرونا تزریق میشود.
فاز مطالعات بالینی واکسن کووایران برکت روی ۱۲ تا ۱۸ سالهها آذر ماه سال ۱۴۰۰ با دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو، آغاز شد همچنین این واکسن در آخرین ارزیابی سازمان جهانی بهداشت در فرایند ثبت جهانی قرار گرفته است.
از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون جمع کل واکسنهای وارداتی به ایران ۱۶۲ میلیون و ۷۶۳ هزار و ۷۲۸ دُز و جمع واکسنهای داخلی نیز ۴۴ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۴۵۵ دُز بوده است. مجموع واکسنهای وارداتی و داخلی در ایران ۲۰۷ میلیون و ۹۸ هزار و ۱۸۳ دُز است که بیش از ۱۵۰ میلیون دُز واکسن توسط مردم ایران استفاده شده است.
در مدت واکسیناسیون کرونا در ایران، آمار واکسنهای داخلی ۴۴ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۴۵۵ دز بوده است که براساس تفکیک شامل ۱۵ میلیون دز واکسن کووایران برکت، ۱۴ میلیون و ۴۶۰ هزار دز واکسن پاستوکووک، هشت میلیون دز واکسن سیناژن، چهار میلیون و ۷۷۷ هزار و ۸۰ واکسن رازی کووپارس، یک میلیون و ۳۴ هزار و ۹۱۵ دز واکس نورا، یک میلیون و ۶۲ هزار و ۴۶۰ دز واکسن فخرا در این مدت استفاده شد.