کد خبر 1393212
تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۶
بانک

بررسی گزارش ماهانه ۱۱ بانک بورسی نشان می‌دهد رشد مانده تسهیلات اعطایی در بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افت قابل توجهی داشته است.

به گزارش مشرق، بانک مرکزی در دولت سیزدهم یکی از مهم‌ترین اولویت‌های خود را مهار تورم تعیین کرده است.

علاوه بر سیاست کنترل نرخ ارز که در هفته‌های اخیر موجب بازگشت ثبات به بازار شده است، سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها از ماه‌ها پیش در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است. کنترل نقدینگی از محل عدم استقراض دولت از بانک مرکزی و عدم اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی و همچنین کنترل رشد خلق پول بانکی قابل تحقق است.

در سال جاری دولت تاکنون تنخواهی از بانک مرکزی دریافت نکرده و این خود در مهار رشد نقدینگی موثر بوده است. همچنین اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی به دو دلیل مهار شده است. اول، منوط شدن اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی به ارائه وثیقه نقدشونده و دوم کنترل رشد مقداری ترازنامه بانک‌ها.

براساس برنامه بانک مرکزی رشد ترازنامه بانک‌های تجاری ۲ درصد در هر ماه و ۲۴ درصد در سال قابل افزایش است. این سقف  برای بانک‌های تخصصی ۲.۵ درصد در هر ماه و ۳۰ درصد در سال است.

بیشتر بخوانید:

البته این نسبت‌ها در سال ۱۴۰۱ تغییر کرده و بانک مرکزی براساس شاخص‌هایی چون نرخ کفایت سرمایه، سقف رشد ترازنامه بانک‌ها متفاوت خواهد بود. در همین باره میرعمادی مدیر اداره ارزیابی سلامت نظام بانکی گفته است: بانک ها به لحاظ شاخص های ثبات و سلامت دارای وضعیت های متفاوتی هستند و براساس مقررات پیش‌بینی شده در بانک مرکزی به بانک‌های دارای وضعیت شاخص ثبات و سلامت سالم‌تر اجازه رشد ترازی بیشتر و به بانک‌هایی که در وضعیت ناسالم‌تری فعالیت می‌کنند، اجازه رشد ترازی کمتری داده می‌شود.

بنابراین بانک‌های بد اجازه رشد ۲ درصدی ترازنامه در هر ماه نخواهند داشت.

سمت راست ترازنامه بانک‌ها گزینه‌های متعددی دارد اما به دلیل اینکه گزارش عملکرد ماهانه بانک‌ها صرفا جزئیات مانده تسهیلات اعطایی، تسهیلات اعطایی و تسهیلات وصولی را ارائه می‌کند، جدول زیر صرفا ارقام رشد مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها در سه ماهه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰ است.

منبع: گزارش عملکرد ماهانه بانک‌ها در کدال

بانک ۳ ماهه اول ۱۴۰۰ سه ماهه اول ۱۴۰۱ درصد تغییر
پاسارگاد ۱۷.۵+ ۹.۳+ ۴۶.۸-
صادرات ۱۵.۳+ ۳.۲+ ۷۹-
خاورمیانه ۲۱.۵+ ۱.۹+ ۹۱.۱-
پارسیان ۱۵.۷ ۰.۶+ ۹۶.۱-
دی ۵.۹+ ۴- ۲۵۰-
ملّت ۲۹.۲+ ۱.۲۹- ۱۰۴.۳-
اقتصاد نوین ۲۲.۳+ ۳.۱۹+ ۸۵.۶-
سینا ۲۷.۶+ ۶+ ۷۸.۲-
کارآفرین ۸+ ۱.۷+ ۷۸.۷-
تجارت ۱۴.۱+ ۷.۱+ ۴۹.۶-
پست بانک ۱.۶+ ۳.۲+ ۱۰۰+

هنوز آماری از حجم رشد نقدینگی در ۳ ماهه اول منتشر نشده اما با اعمال سیاست کنترل ترازنامه و نقدینگی در ۲ ماهه اول امسال رشد نقدینگی در سطح ۲.۳ درصد کنترل شده است. در حالی که این رقم در دو ماهه اول سال گذشته ۳.۶ درصد بود. درواقع سیاست‌های دولت سیزدهم موجب کاهش ۳۶ درصدی سرعت رشد نقدینگی در ۲ ماهه اول امسال شده است.

جدول و نمودار بالا نشان می‌دهد بانک ملت که بیشترین مانده تسهیلات اعطایی بین بانک‌های بورسی را دارد و  در سه ماهه اول سال گذشته ۲۹.۲ درصد در مانده تسهیلات اعطایی رشد داشته است، در سه ماهه اول امسال افت ۱.۲۹ درصدی در این بخش داشته است. از میان این ۱۱ بانک در بهار سال گذشته ۸ بانک رشدهای ۲ رقمی در مانده تسهیلات داشته‌اند اما در بهار امسال هیچیک از این بانک‌ها رشد دورقمی در این حوزه نداشته‌اند.

سیاست‌های کنترل نقدینگی دولت سیزدهم موجب شد نرخ تورم براساس گزارش بانک مرکزی از ۵۹.۳ درصد در شهریور ماه سال ۱۴۰۰ به ۴۱.۹ درصد در اردیبهشت ماه امسال برسد. باوجود افزایش مقطعی نرخ تورم در خرداد ماه، در صورت استمرار سیاست‌های کنترل نقدینگی، نرخ تورم در ماه‌های آینده به سیر نزولی خود ادامه خواهد داد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸
    6 0
    باید هرچی الکی خلق نقدینگی کردند رو پس بدهند. ابربدهکار بانکی، این بانک ها هستند (بدهی به بانک مرکزی)
  • عباس IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸
    2 0
    آمریکایی ها با چاپ دلار و سرازیر کردن آن به کشور های دیگر و خرید کالاهای با ارزش توسط این دلار ها جنایت میکنند. و در ایران بانک مرکزی و دیگر بانکها با خلق پول و با خرید کالاهایی مانند زمین و طلا و ارز و خانه و ... با این پول های بدون پشتوانه جنایت می کنند. آمریکا ام الفساد قرن است و بانکها در ایران ام الفساد همه مفاسد. پول کاغذی بیش نیست که توسط بانکها چاپ شده اند. تنها راه جلوگیری از فروپاشی اقتصاد کشور مشخص کردن پشتوانه برای این کاغذ پاره های رنگی هست. پشتوانه می تواند طلا و نفت و زمین و ... باشد. پول بدون پشتوانه قطعا بلای زمین و زمان است.
    • IR ۲۳:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸
      2 0
      نقدینگی ایران با دلار ۳ هزار تومن میشود ۱۶۰۰ میلیارد دلار معادل حدود ۱۲ میلیارد بشکه نفت. ذخیره نفت ایران حدود ۱۵۰ میلیارد بشکه نفت است. نقدینگی ایران با دلار ۳۰ هزار تومن میشود ۱۶۰ میلیارد دلار یعنی حدود ۱ میلیارد بشکه نفت! حتی اگه دلار رو ۱۰۰۰ تومن بکنند باز با همین نقدینگی، پشتوانه نفتی داریم. ولی درباره آمریکا درست اشاره کردید. فقط بدهی آمریکا بیش از ۳۰۰۰۰ میلیارد دلار است و فقط همین نقدینگی ناشی از بدهی اش، حدود ۶ برابر جمع پشتوانه طلا و نفتش است. ۲۵۰۰۰ میلیارد دلار بدون پشتوانه! (حدود ۸ هزارتن ذخیره طلا معادل۵۰۰ میلیارد دلار و ۳۶ میلیارد بشکه نفت معادل حدودا ۴۰۰۰ میلیارد دلار، جمعا ۴۵۰۰ میلیارد دلار)
  • IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸
    0 0
    مالیات ازشان بگیرین چاله ای که خودشون کندن روپرکنن
  • FR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    2 0
    در هیچ جای دنیا یک بانک حق چاپ پول ندارد وگر نه بانک مرکزی ان کشور دیگر توان رصد اوضاع را نخواهد داشت ! حتی در نظامهای ربایی !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس