کد خبر 1393803
تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۶
چرا مخالفین در ترکیه، کار اردوغان را تمام شده می‌دانند؟

رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان در نشست آتی خود اصلاح قانون اساسی و دوران انتقال قدرت را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهند.

به گزارش مشرق، رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه به مقامات حزب خود دستور داده که در ۸۱ استان ترکیه، به طور شبانه روزی فعالیت کنند تا این حزب در انتخابات سال آتی میلادی، همچنان بر سر قدرت بماند. اما واقعیت این است که از دید مخالفین، کار اردوغان تمام است و حزب عدالت و توسعه در انتخابات آتی برای همیشه از صحنه قدرت کنار زده می شود.

تحمیل یک شکست سنگین بر اردوغان و شریک او یعنی دولت باغچلی رهبر حزب راست افراطی حرکت ملی، مهمترین استراتژی مخالفین اردوغان است و این هدف مشترک باعث شده که آنان دست کم به صورت موقتی اختلافات خود را کنار بگذارند.

۶ رهبری که برای طراحی یک حمله ائتلافی گسترده علیه اردوغان و حزب حاکم گرد هم آمده و شب و روز در حال فعالیت هستند، عبارتند از:

۱.کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق.

۲.مرال آکشنر رهبر حزب خوب.

۳.تمل کاراملا اوغلو رهبر حزب سعادت.

۴.گلتکین اویسال رهبر حزب دموکرات.

۵.علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی.

۶.احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده.

یکی از تاکتیک های مهم این ۶ حزب، این است که هر چند وقت یک بار، در ساختمان مرکزی یکی از احزاب گردهم آمده در یک ضیافت کاری، سیاست های اقتصادی دولت را به چالش می کشند و به مردم اعلام می کنند که اردوغان و حزب او رفتنی هستند.

پنجمین نشست ائتلاف مزبور به شکلی برنامه ریزی شده است که ظاهراً دستور جلسه آن مهمتر و برجسته تر از دوره های پیشین است. رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان، در نشست آتی خود اصلاح قانون اساسی و دوران انتقال قدرت را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

جلسه ۳ جولای در روز یکشنبه آتی با میزبانی خانم مرال آکشنر رهبر حزب خوب برگزار می شود. آکشنر که در دوران دولت ائتلافی اربکان – چیللر، عهده دار پست وزارت کشور بوده، سیاستمداری است که در سه سال گذشته به سرعت برق و باد قلمرو نفوذ اجتماعی و محبوبیت خود را گسترده کرده است.

آکشنر یک ملی گرای دوآتشه است و حرف تازه ای برای گفتن ندارد. اما واقعیت این است که او شب و روز در میان مردم است و درباره مفاهیم ملموس و اثرگذاری همچون معاش، آشپزخانه، قدرت خرید، وضعیت زنان، میانگین مصرف گوشت و تجمل گرایی خطرناک دولت حرف می زند.

آکشنر جدیداً گفته است: «میزان بودجه و هزینه های کاخ ریاست جمهوری، در تاریخ صد ساله جمهوری ترکیه سابقه نداشته است. اردوغان به زندگی لوکس و تجملی عادت کرده و هزینه های  سنگینی را بر کشور تحمیل می کند.»

اردوغان در چند سال گذشته با احداث کاخ بزرگ آک سارای در بش تپه آنکارا انتقادات زیادی را برانگیخت. این کاخ یک هزار و دویست اتاق دارد و برای ساخت آن، مصالح بسیار لوکس و گرانقیمتی به کار رفته است. آکشنر وعده داده بعد از آن که اردوغان را از صحنه قدرت کنار زد، این کاخ در اختیار آکادمی علوم و فرهنگستان ترکیه قرار می گیرد و اصلی ترین کانون تجمع دانشمندان برتر ترکیه خواهد بود.

دستور جلسه ای برای پایان دادن به زمامداری اردوغان

احزاب مخالف رئیس جمهور ترکیه بر این باورند که او در نظام سیاسی جدیدی که با رای ناپلئونی ۵۱ درصدی تاسیس کرده، اصل حیاتی و بنیادین تفکیک قوا را زیر پا نهاده و امکان نظارت بر قدرت را از بین برده است.

مهم ترین موضوعات جلسه ۶ سیاستمدار مخالف اردوغان در هفته آتی عبارتند از:

۱.بررسی مشکلات مهم در سیاست خارجی ترکیه و رویکرد اردوغان در برابر آمریکا و اروپا در نشست سران ناتو.

۲.توجه به بحران اقتصادی و تورم بی سابقه و وضعیت دشوار میلیون ها خانوار فقیر ترکیه و به ویژه بازنشستگان.

۳.آمادگی حقوقی برای اصلاح قانون اساسی ترکیه.

۴.چند و چون گذار از نظام سیاسی – اجرایی ریاستی و تاسیس نظام «پارلمانی تقویت شده».

۵.بررسی ابعاد حقوقی و امنیتی شورای صیانت از آراء و سلامت انتخابات.

نامزد نهایی کیست؟

یکی از مهم ترین سوالات رسانه ها و افکار عمومی ترکیه از ۶ حزب مخالف اردوغان این است: می خواهید پس از کنار زدن اردوغان و باغچلی چه کسی را بر کرسی ریاست جمهوری بنشانید؟ احزاب مخالف اردوغان فعلاً تمایلی ندارند به این سوال پاسخ دهند. چرا که از سه موضوع مهم هراس دارند:

۱. به محض معرفی نامزد مزبور، ماشین عظیم تبلیغاتی حزب حاکم برای حمله به نامزد مزبور شروع به کار و فعالیت می کند و از ترور شخصیتی گرفته تا طرح اتهامات واهی را در دستور کار قرار می دهد.

۲. ۶ حزب مخالف اردوغان، اختلافاتی در مورد تعیین نامزد نهایی دارند و نمی خواهند این اختلافات علنی شود.

۳. پافشاری بر تغییر نظام سیاسی ترکیه از ریاستی به «پارلمانی تقویت شده» به این معنی است که در دوران قدرت گرفتن مخالفین اردوغان، یک رئیس جمهور تشریفاتی با اختیارات محدود خواهیم داشت، یک نخست وزیر مقتدر با چهار معاون و یک پارلمان که از هر زمانی قوی تر خواهد بود. لذا فعلاً مشخص نیست که تقسیم قدرت در مورد تعیین رئیس جمهور و نخست وزیر به چه شکلی خواهد بود.

رهبران ۶ حزب مزبور در ۴ جلسه ای که تاکنون برگزار شده، اراده خود را برای معرفی نامزد مشترک اعلام کرده اند، اما تا امروز نامی به میان نیامده است. اما در مورد ویژگی های نامزد ریاست جمهوری، ۶ معیار کلی اعلام شده که عبارتند از:

۱.برخورداری از نگرش و ارزش های صلح جویانه

۲.باور به اصول لیبرالیسم و بازار آزاد.

۳.باور به ارزش های نهادینه شده دموکراتیک.

۴.پرهیز از نگرش های قومی – نژادی و گروهی و پذیرش کل ملت.

۵.برخورداری از حسن شهرت و اصول اخلاق سیاسی.

۶.کفایت و شایستگی.

در پایان باید گفت، اغلب سران احزاب مخالف اردوغان از محبوبیت سیاسی و سوابق اجرایی خوبی برخوردارند. اما به گفته بسیاری از تحلیل گران، مهمترین و قدرتمندترین رقیب اردوغان در انتخابات سال آتی میلادی، بحران اقتصادی و تورم است!

در شرایطی که تورم در ترکیه از رقم سهمناک ۹۵ درصد فراتر رفته و دو بخش دولتی و خصوصی ترکیه مجموعاً بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار به بانک های خارجی بدهکارند، بسیار بعید به نظر می رسد که در ۱۱ ماه پیش رو، حزب حاکم ترکیه برای ترمیم وضعیت اقتصادی اقدام اثرگذاری انجام دهد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 5
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • mojtaba SE ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    1 0
    کشوری که کاملا فروخته خودش رو ,و دیگه بدرد مزدوری از نوع تجاوز هم نمیخوره,چون دوران جنگهای نقطه ای برای انگلیسی زبانهای فاشیست تمام شده و دم تکان دادن تو چند کیلومتر تو مرز سوریه و عراق هم آبی برای ارباباش گرم نمیکنه..
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    1 1
    زنده باد هموطن های آذری خودمون که نشون دادند واقعا ناموس پرست هستند و در مقابل حفاظت از ناموس (یعنی مام وطن ایران) با هیچکس تعارف ندارند حتی با همزبان. زنده باد ترک های ایران که بیش از هزارسال است در خاورمیانه سلطان هستند
  • احمد IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    4 1
    مهم نیست که چه کسی سر قدرت باشه. مهم سربلندی و اعتلای ترکیه ست. یاشاسین تورکیه
  • IR ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۱
    2 0
    در همین فکر باشید یعنی اردوغان به این راحتی حکومت رو که بعد از ۸۰سال دست اسلام‌گراها افتاده ول می‌کنه اون واسه سه ماهه انتخابات برنامه ریزی دقیق داره حالا ببینید و تماشا کنید که باز اردوغان از صندوق موفق بیرون میاد
  • IR ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۵
    0 0
    احمد داود اوغلو خود یکی از عوامل بدبختیهای ترکیه است که سالهای زیادی با اردوغان در جهت وابستگی و بدبختیهای مردم ترکیه نقش داشته است و برداشتن صفرهای پول ملی ترکیه زیر سر او بوده است و حالا برای مردم ترکیه به کاسه داغتر از آش تبدیل شده در صورت انتخاب داود اوغلو بدبختیهای ترکیه روزافزون خواهد شد چرا اوهم مثل اربابش اردوغان بشدت وابسته به غرب است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس