به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت:روزنامه دنیای اقتصاد در بررسی «وابستگی انرژی به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد آلمان» نوشت: آلمان یکی از اقتصادهای پیشرفته جهان است. دادههای بانک جهانی نشان میدهد این کشور بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپاست.
در پایان سال ۲۰۲۱ میلادی اقتصاد آلمان از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی در رتبه چهارم قرار گرفت. همچنین از نظر شاخص برابری قدرت خرید این کشور در رتبه پنجمین اقتصاد جهان قرار دارد. علاوه بر این، براساس برآوردهایی که از سوی صندوق بینالمللی پول صورت گرفته است کشور آلمان بهتنهایی بیش از ۲۵ درصد اقتصاد اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۲۱ میلادی به خود اختصاص داده است. در ابتدای سال ۲۰۲۲ میلادی کشور آلمان به عنوان هفتمین مصرفکننده عمده انرژی جهان شناخته شده است. در این سال مصرف سالانه انرژی در آلمان به بیش از ۱۲۱۹۳ پتاژول رسیده است که بیش از ۷۵ درصد آن از طریق سوختهای فسیلی، ۶/۲ درصد از طریق انرژی هستهای و ۱۶/۱ درصد نیز با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر فراهم شده است.
آلمان یکی از نخستین کشورهایی است که سیاست زیستمحیطی انرژیوند (Energiewende) را با هدف کاهش تولید کربن و رساندن سطح آن به تولید کربن سالانه صفر در پیش گرفته و در تلاش است با استفاده از منابع تامین انرژی ایمن مصرف آن دسته از منابع انرژی را که خطرات زیستمحیطی بالقوهای دارند قطع کند. بر اساس این، و بر پایه طرحی که بیش از یک دهه است آغاز شده است و در پایان سال ۲۰۲۲ میلادی تکمیل میشود، آلمان بهرهبرداری از نیروگاههای هستهای خود را متوقف خواهد کرد که همین مسئله به معنای از دسترس خارج شدن بیش از ۶/۲ درصد از منابع انرژی کشور است.
با این وجود، آمارها نشان میدهد فعلا وابستگی آلمان به واردات انرژی فسیلی در سطح بالایی (بیش از ۷۵ درصد) قرار دارد. علاوه بر این، برآوردهای اقتصادی نشاندهنده آن است که حذف انرژی هستهای سالانه برای اقتصاد آلمان بیش از ۱۲ میلیارد دلار هزینه در بردارد که بخش عمده آن به سبب افزایش مصرف انرژیهای فسیلی بوده است که باعثشده میزان مواجهه شهروندان آلمانی با آلودگیهای ناشی از مصرف انرژیهای فسیلی افزایش یابد و به این ترتیب نرخ مرگ در اثر آلودگی انرژیهای فسیلی رشد
داشته باشد.
اقتصاد آلمان در یک دهه گذشته در نتیجه دو سیاست زیستمحیطی حذف تدریجی نیروگاههای هستهای و توقف کامل استخراج ذغالسنگ از معادن خود بهصورت فزایندهای به واردات انرژی از کشورهای خارجی وابسته شده است. این نخستین ریسک ژئوپلیتیک عمدهای است که آلمان در حوزه انرژی با آن روبهرو شده است. دومین ریسک ژئوپلیتیک انرژی که آلمان باید با آن کلنجار برود مربوط به هزینههای اقتصادی و اجتماعی است که حذف نیروگاههای هستهای از چرخه تولید انرژی به همراه داشته است، چرا که به علت گران بودن هزینه تولید انرژیهای تجدیدپذیر و چالشهای متعددی که در زمینه توسعه زیرساختهای این حوزه وجود دارد همچنان سرعت این کشور برای بهرهبرداری از آنها به حد کافی رشد نکرده است و همین موضوع زمینهساز رشد استفاده از سوختهای فسیلی شده که مصرف آنها مشکل آلودگی زیستمحیطی و رشد مشکلات مربوط به سلامتی را به همراه داشته است. برآوردها نشان میدهد کشور آلمان تنها در حوزه خدمات اجتماعی این مشکل، ۱۲ میلیارد دلار هزینه داشته است. ضمن آنکه هزینه اقتصادی واردات و مصرف سوخت فسیلی به بیش از ۲۰ میلیارد دلار میرسد. بنابراین پیامدهای انسانی و اقتصادی حذف نیروگاههای هستهای دومین ریسک ژئوپلیتیکی است که آلمان با آن مواجه است. سومین ریسک ژئوپلیتیک که آلمان با آن مواجه است افزایش وابستگی این کشور به واردات انرژی از کشورهای خارجی بوده است که بهخصوص مسئله روسیه برای اقتصاد و سیاست خارجی این کشور هزینهزا شده است.