روایت الجزیره از جزئیات پیشنهاد اروپا برای احیای برجام

روزنامه غربگرایی که زمانی ادعا کرده بود «امضای کری تضمین است»، حالا می‌گوید: ایران بدون گرفتن تضمین و بدون مطالبه بسته شدن پرونده سیاسی آژانس، برجام را احیا کند!

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: «شرق» نوشت: روند پر افت‌وخیز برای احیای برجام در یک سال و نیم اخیر، با افتی دیگر مواجه شد.

افت جدید در منحنی امید بعد از بیانیه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا رخ داد که مدعی شد «متأسفانه پاسخ ایران سازنده نیست». هم زمان یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز از «بسته شدن چند شکاف در چند هفته اخیر و باقی ماندن برخی شکاف‌های دیگر» گفته بود.

در همین زمینه نشریه پولیتیکو به نقل از یک مقام آمریکایی، نقل کرده که «ما در حال بررسی پاسخ ایران هستیم؛ اما اصل مسئله این است که این پاسخ اصلا دلگرم‌کننده نیست». او اضافه کرده است که «بر مبنای این پاسخ به نظر می‌رسد که عقبگرد کرده‌ایم».

صرف نظر از اظهارات مقامات آمریکایی که می‌تواند تبلیغی و با توجه به سیاست داخلی باشد، تنها راهی که برای حدس محتوای پاسخ ایران وجود دارد، مرور آخرین اظهارات مقامات ایرانی است. آقای امیرعبدالهیان در جریان سفر به مسکو بر دو نکته، یکی تضمین‌ها و دیگری پادمان، تأکید کرده بود. ایشان درباره تضمین‌ها بر لزوم «یک متن نیرومند در موضوع تضمین... و ضمانت‌های قوی‌تر و قابل اعتمادتر» در این زمینه تأکید و اضافه کرده بود که «موضوع حل وفصل مسائل باقی مانده پادمانی در آژانس هم مورد توجه جدی ماست»؛ بنابراین می‌توان حدس زد که موضوعات اصلی باقی مانده ممکن است این دو موضوع باشد. درباره تضمین‌ها و با توجه به سابقه پایبندی کامل ایران به برجام ۹۴ و خروج کاملا بی‌دلیل آمریکا از توافق، ایران بدون تردید حق دارد به آمریکا بی‌اعتماد باشد؛ اما مسئله این است که آیا «ضمانت‌های قوی‌تر و قابل اعتمادتر» اساسا ممکن است یا خیر.

واقعیت این است که از ابتدا قرار بود برجام یک «برنامه عمل داوطلبانه» برای ایجاد اعتماد باشد. مهم اینکه شکل گیری این توافق به این صورت به سود ایران بود؛ چرا که تعهدات هسته‌ای ایران در قالب ان پی تی و موافقت نامه پادمان مشخص است و ایران نباید خود را به تعهدات بیشتر و الزام‌آوری ورای دو سند مذکور متعهد می‌کرد. آنچه موجب خروج آمریکا از برجام شد، پدیده ترامپ بود که در تاریخ حدودا ۲۴۰ ساله آمریکا یک استثنا بود؛ کمااینکه او از شماری دیگر از توافقات آمریکا نیز خارج شد و حتی برای خروج از ناتو هم دورخیز کرده بود.

در چنین پس زمینه‌ای، آنچه مهم است، این است که تضمین حقوقی و اقتصادی برای برجام ممکن نیست. به علاوه، حتی خروج از یک عهدنامه نیز غیر ممکن نیست؛ کما اینکه آمریکا به راحتی از عهدنامه مودت با ایران خارج شد. بدیهی است که اگر دولت آتی آمریکا قصد خروج از اصل توافق را داشته باشد، چند بند به عنوان تضمین در همین توافق به هیچ عنوان مانع آن نخواهد بود. تضمین اقتصادی به معنی ذی نفع کردن آمریکا و ایران در اقتصادهای یکدیگر نیز ممکن نیست؛ چون برجام تنها بر تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است و تحریم‌های اولیه آمریکا و دیگر تحریم‌های ثانویه هیچ گاه قرار نبود که لغو شوند.

اما دو نوع تضمین ممکن است: یکی تضمین سیاسی و دیگری «تضمین ذاتی». عمر تضمین سیاسی البته محدود به دولت حاضر در آمریکاست؛ اما تضمین ذاتی به معنی امکان احیای برنامه هسته‌ای ایران در صورت خروج آمریکا از برجام همیشه وجود داشته و دارد. در واقع این تنها تضمین قوی برای برجام است. ایران می‌تواند با اعتماد به نفس و بدون درخواست تضمین از آمریکا بر اهرم معتبر خود که عبارت است از دانش و تجربه هسته‌ای کارشناسان خود و زیرساخت‌های هسته‌ای خود متکی باشد و هر آن، در صورت خروج آمریکا از برجام اقدام به احیای برنامه هسته‌ای کند. بی‌شک این تنها تضمین مؤثری است که می‌تواند مانع معتبری در راه خروج دولت آتی آمریکا از برجام باشد.

نویسنده می‌افزاید: یک راه‌حل خروج از بن‌بست می‌تواند این باشد که ایران بسته شدن پرونده پادمانی را به یک خط قرمز قطعی تبدیل نکند و ضمن کوشش برای حل این مسئله تا روز اجرای مجدد برجام، بر اولویت‌های مهم‌تر و در رأس آنها «سفره مردم» که آقای رئیسی آن را اولویت اصلی خود اعلام کرده بود، متمرکز شود. اگر احیای برجام در روزهای آتی ممکن نشود، ممکن است دینامیک سیاسی جدید در ماه سپتامبر و اوج گرفتن مبارزات انتخاباتی در آمریکا موجب تعلیق مذاکرات تا بعد از پایان انتخابات آمریکا شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • علی IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    0 1
    متاسفانه زمان را نادیده گرفتید فرصت یکساله می توانست در امدهای بالایی برای کشور ایجاد کند که نشد. مسیله بعدی موضوع مذاکره است!- طرف اصلی امریکاست شما دارید با همسایه بغلی او مذاکره می کنید- طبیعی است که دستاورد ناچیزی داشته باشید(حالا برخی بیان بگن ظریف و کری ... که اون هم داستان خودش دارد!!)
    • سید IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
      2 0
      منظور این اظهار کننده بسیار فهیم این است: مذاکره کنیم برای پیشبرد مذاکره !!!!!!!!!
    • IR ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
      0 0
      میدونیم که داوطلبانه بوده، اما حالا که اونها تحت فشارن بابت قیمت سوخت مامنتظریم تا زمستون برسه و غرامت بگیرم بابت اینهمه نامردی در حق ایران.و تضمین و اینجور چیزها هم بهانه است تا مذاکرات کش بیاد.
  • علی IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    مسئله بعدی - تضمین گرفتن ان هم از امریکا برای هیچ کشوری الزام اور نیست مگر اینکه منافع طرفین حفظ شود.
  • محمود IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 0
    چکیده کلام برید گردن خودتان را زیر گیوتین آمریکا بگذارید.اگر برجام هیچ گونه نفع اقتصادی برای ایران ندارد در عوض به دنیا ثابت می‌کند ما چقدر اخلاق مدار و با کلاس هستیم.این طیف وطن فروش با برجام نسنجیده و نخوانده چنان سنگی در چاه انداختند که ملت مظلوم ایران سالیان سال باید در رنج باشند
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 0
    کاری با این روزنامه که لباس روشنفکری به تنش میخندد ندارم، اما امریکا دیگر محال است که از برجام منحوس خارج شود، بجای تضمین باید بدنبال کشف دسیسه ها و نقشه های شومی بود که برای مصادره توافق و سود یکطرفه دنبال میکنند به گونه ای که تحریمها برجا باشد و ایران دست بسته، آنچه برای امریکا اهمیت داشت همراهی و حمایت تروئیکای اروپا یا همان ریزه خوران سفره برجام و خروج از انزوا بودکه به آن رسید، مطمئن باشید آنها هرگز از برجام خارج نخواهند شد اما کاری می کنند که هزار بار خسارتبارتر از خروجشان باشد.
  • IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    4 0
    درباره نوع تضمین با شرق موافقم. تنها تضمین، تضمین در میدان هست. ایران فعالیت هسته ایش رو تعطیل، تخریب یا پلمپ نمیکنه بلکه در سطح توانایی کنونی تعلیق میکنه و اجازه بازررسی میده. تا زمانی که تحریم ها تعلیق هستند این فعالیت ها نیز تعلیق خواهد بود. به محض بازگشت تحریم ها فعالیت ها از سر گرفته میشود. ولی اینجا یک ذ ایراد وجود داره. اقتصاد ایران به یک توافق کوتاه مدت شرطی میشه و با خروج احتمالی دولت بعد آمریکا دوباره نوسانات شدید اقتصادی به کشور تحمیل خواهد شد. مگر اینکه ایران مثل دوره روحانی تمام اقتصاد را به منافع احتمالی این توافق موقت گره نزد.
  • IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 0
    درست می گوید. آنها می خواستند شرف، غیرت، وطن پرستی، انقلاب و باورهای دینی مردم را تقدیم دشمنان کنند که کردند و برجام یکی از آن کارهایشان بود. ضمناً هرکاری دولت سیزدهم بکند - چه درست باشد و چه خدای ناکرده بی خاصیت - بالاخره این بزرگ وارها! یک نقّی باید بزنند.
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    وطن فروش کت شلواریه یقه بسته
  • / IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    وطن فروش
  • . IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    عجب
  • حسین IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    عجب نمک به حرومهایی
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    عجب وطن فروش
  • حسین IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    عجب نمک به حرومهای وطن فروش کت شلواریه یقه بسته ای داریم/؟/
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 1
    عجب وطن فروش کت شلواریه یقه بسته ای داریم/؟/
  • سید IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 0
    برای اصلاح طلبان تنها خود برجام مهم است نه نتیجه اش برای ایران! زیرا که حیات و ممات نحله کثیف شان به برجام گره خورده است! بودن برجام یعنی بودن ایشان و مرگ برجام هم !!
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۴
    1 0
    تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.
  • شاهرود IR ۰۶:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۵
    0 0
    اگر فرآیند تصویب برجام غلط بوده (که بوده) و یکی از افراد موثر در آن جناب دکتر کاظم جلالی نماینده گاه اصولگرا، گاه لیست امیدی و رفیق گرمابه لاریجانی بوده، و بعدش شد سفیر ایران در روسیه، چرا در دولت جدید کماکان در همین سمت مهم باقی مونده؟ آیا میشه به چنین فردی اعتماد کرد؟ منتظر باشید تا گندش درآد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس