سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
********
روزنامههای امروز یکشنبه ۱۴ شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که چشمانتظاری اروپا برای زمستان سخت، ده فرمان رئیسجمهور برای تحول بانکی و ایجاد یک حزب جدید اصلاحطلب در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
امروزجوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنانی گفت: زمستانی سخت در انتظار ماست و شش ماه آینده، تعیینکننده خواهند بود. درصورتیکه بحران را پشت سر بگذاریم و یکپارچگیمان را حفظ کرده و تعادل نظامی را حفظ کنیم، با رسیدن بهار وضع بهتری خواهیم داشت. برخی میگویند اروپا جان سالم از زمستان به درنبرده و اعتراضات فراگیر خیابانی و ناکارآمدی دولتها در مهار بحران قاره سبز را به دورانی مانند جنگ جهانی دوم هدایت میکند، با این تفاوت که آمریکایی وجود ندارد که با طرح مارشال آنها را نجات بدهد!
روزنامه سازندگی ارگان رسانهای حزب کارگزاران با تیتر «در انتظار زمستان» بادل نگرانی از سرمازدگی در اروپا نوشته است:
زمستانی دیگر درراه است و باید سخت نگرانش بود. نه اینکه زمستان پیش رو سوز و سرمای بیشتری داشته باشد، یا اینکه طولانیتر از زمستانهای قبل باشد، نه؛ زمستانی سیاسی پیش روداریم. ر روزهای گذشته تهدیدهای زمستانی به ترجیعبند اظهارنظرهای سیاستمداران ایرانی و روسی تبدیلشده است، بااینهمه برخی هنوز باور ندارند که روسیه بتواند در عالم واقعیت این تهدید را عملی کند.
این روزنامه در ادامه گزارش خود آورده است:
حال اقتصاد روسیه خوب نیست و به نظر میرسد که تهدیدهای او (پوتین) برای ایجاد مشکل در تأمین گاز به اروپا معادل بستن جلیقه انتحاری است. این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشته است: برخی معتقدند ممکن است غرب وارد این بازی نشود و به خواستههای ایران وقعی ننهد.
روزنامه ایران اما اعتقاد دارد که سرمای سخت در اروپا آنها را بر سر عقل خواهد آورد؛ این روزنامه نوشته است:
واقعیت این است که ایران با دارا بودن دومین ذخیره گاز طبیعی و سومین تولیدکننده گاز طبیعی میتواند مانع از به وقوع پیوستن بحران سهمگینی باشد که اروپاییها در عرصه کمبود احتمالی انرژی انتظار میکشند. پیشبینی چنین شرایطی پیشتر از سوی تحلیلگران و مقامهای اروپایی و نیاز حیاتیای که اروپا به منابع انرژی ایران برای جبران کسری خود پیدا خواهد کرد، سبب شده بود دستیابی به توافق رفع تحریمها بیش از آنکه برای ایران دارای اهمیت باشد، به ضرورتی فوری برای طرفهای غربی این توافق تبدیل شود. چنانکه پیشتر مقامهای غربی به این واقعیت معترف شده و به تأمین نیازهای حیاتی خود از بازار پرمنفعت انرژی ایران ابراز نیاز کردهاند.
روزنامه ایران در ادامه گزارش خود آورده است:
خاصه آنکه مصرفکنندگان جهان بهویژه اقتصادهای بزرگ در بالاترین سطح نارضایتی از قیمت و مقدار عرضه نفت قرارگرفتهاند و به این واقعیت وقوف دارند که رفع هرچه سریعتر تحریمهای یکجانبه و ظالمانه امریکا علیه ایران و باز کردن فضا برای بازگشت تولیدات ایران با حداکثر توان به بازارهای جهانی میتواند گره از بحران جاری در بازار انرژی غرب باز کند. جالب آنکه حتی یکی از مقامهای دیپلماتیک امریکا به عنوان کشوری که با عهدشکنی نسبت به تعهدات بینالمللیاش مسبب شرایط موجود است، به نیازمندی جهان به بازار انرژی ایران اشاره کرده است. «وندی شرمن»، قائممقام وزارت خارجه امریکا در این رابطه گفته است: جهان به نفت ایران نیاز دارد بنابراین میتوانند قیمت خوبی برای آن تعیین کنند!
روزنامه کیهان نیز با تشریح وحشت از زمستان بدون گاز در غرب نوشت:
بیش از ۶ ماه جنگ در اوکراین فقط اوکراینیها و روسها را تحت تأثیر نگذاشته بلکه بحران مواد غذایی و حالا بحران گاز ناشی از این جنگ همه جهان بهویژه اروپاییهای متخاصم روسیه را بهشدت متضرر کرده است. همچنین باید توجه داشت که افزایش تحریمها علیه روسیه ازیکطرف و ارسال دهها میلیارد دلار کمک مالی و جنگافزار نظامی به اوکراین از سویی دیگر، نهتنها از حیثی تأمینکننده منافع غرب در حمایت از کییف نبوده، بلکه به تشدید تورم و رکود اقتصادی در آمریکا و اروپا دامن زده و حتی درجاهایی اعتراضهای داخلی را با شعارهای سیاسی به همراه داشته است. اروپاییها میگویند، جنگ اوکراین به آنها ربطی ندارد.
روزنامه فرهیختگان نیز ورود اروپا به سرمای زمستان را خوشآمد گفته و نوشته است:
اروپا در زمستان آتی، یکی از سردترین دورههای خود نهتنها ازلحاظ آبوهوا، بلکه از جهات گوناگونی تجربه خواهد کرد. تحریم یک ابرقدرت نظامی که وسعت بسیاری دارد، مردم و مسئولانش به دلایل تاریخی از روحیه بالایی برای رقابت برخوردارند، یک تولیدکننده عمده انرژی است و از انباشت تجربه طی قرون متمادی بهره میبرد پیامدهای حداکثری برای اروپا درپی خواهد داشت. آنها بهخوبی شاهدند که روسها پس از تلاش ناتو برای استقرار در اوکراین چگونه طی ۶ ماه اخیر جنگی بزرگ را علیه غرب مدیریت کردهاند.
این روزنامه در ادامه مینویسد:
افزایش قیمت انرژی، باعث افزایش هزینههای تولید و کاهش بهرهوری میشود. همچنین مردم در وضعیتی که با سرما و گرسنگی درگیر باشند پول کمتری را به خرید کالاهای غیرضروری اختصاص میدهند. این وضعیت موجب میشود تا با خوابیدن چرخ تولید برخی از صنایع در اروپا، کشورهای این قاره شاهد کاهش نرخ رشد اقتصادی خود باشند.
روزنامه وطن امروز نیز پیامد زمستان سخت در اروپا را شورشهای داغ دانسته و نوشته است:
جنگ در اوکراین، زلزله سیاسی در پایتختهای اروپایی را در پی داشته است. پایتختهای اروپایی از پاریس، رم، لندن تا پراگ جمهوری چک شاهد بزرگترین اعتراضهای معیشتی و اقتصادی از سال ۲۰۰۸ تاکنون هستند و بسیاری از دولتهای اروپایی که طرفدار حکومت زلنسکی بودند دچار تنشهای اساسی با روسیه شدند و به نظر میرسد شاهد دورانی جدید در اروپا خواهیم بود.
میترا استاد هم یک زن بود مثل بقیه!
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «۷۵ هزار مورد خشونت خانگی» نوشت: هنوز مدتزمان زیادی از فاجعه قتل بانوی اهوازی به دست شوهرش و نمایش عریان خشونت درملأعام و خیابانها نمیگذرد، اما هنوز نقشه راه قانونی برای پرهیز از وقوع یک چنین حوادثی شکل نگرفته است. مبتنی بر این ضرورتها معصومه ابتکار هم در شمایل معاون سابق رئیسجمهور در امور زنان و خانواده و هم در جایگاه یک زن ایرانی خطاب به رئیس مجلس ضرورتهایی را یادآور شده که باعث شکلگیری تجربههای تلخ خشونت علیه زنان ایرانی میشود. جلوههای تلخی از خشونت که یکبار در قالب فاجعه سربریدن بانوی اهوازی، روزی در شکل ماجرای اسیدپاشی اصفهان و در هنگامههای دیگر به اشکال دیگر نمایان میشود.
جالبتوجه آنکه گروهی سیاسی که با پایمال کردن خون میترا استاد برای شهردار اصلاحطلب سنگ تمام گذاشت؛ حالا با ارائه چند سری آمار مشکوک و بدون سند سعی دارد وضعیت روابط خانوادگی در کشور را سیاه نشان دهد. هنوز فراموش نشده است که چگونه خبرنگاران اصلاحطلب در ماجرای قتل میترا استاد به دست شهردار محبوبشان، مرزهای بیاخلاقی را جابهجا کردند. در آن زمان تقریباً اتهامی نبود که از سوی این جماعت به مقتول نسبت داده نشده باشد؛ از اتهامات غیراخلاقی تا اتهام پرستو بودن و ارتباط وی با نهادهای امنیتی و حتی مهدورالدم دانستن مقتول.
یکی از خبرنگاران اصلاحطلب در رشته توئیتی پیرامون میترا استاد نوشت: «گفتوگویی با یکی از دوستان نزدیک میترا داشتم. میترا پرستو بوده، کاش فقط پرستو بود. نجفی رو با حرفهای خیانتآمیز و تحریککننده به جنون میرسونده». «از نجفی و کارش دفاع نمیکنم اما دلیل نداره از طرف دوم ماجرا فرشته بسازیم وقتی نهتنها پر خطا بوده، بلکه اعمال غیراخلاقی و غیرانسانی داشته. پرستو رو فرشته جا نزنیم» جماعتی که بهسادگی به زنی بیپناه انواع صفات نادرست را نسبت داد؛ حالا باکمال وقاحت نگران خشونت خانگی است، این نقطه همانجایی است که یک اصلاحطلب در شرح آن از بوی مشمئزکننده دروغ میان چپها گفته بود!