کد خبر 1426588
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - ۰۷:۳۹
.

کشورهای غربی به‌دلیل بالابودن هزینه تربیت نخبگان به کمک مافیای داخل کشور دائما در حال مأیوس‌کردن نخبگان علمی کشور و تشویق و ترغیب آنها به مهاجرت هستند.

به گزارش مشرق، فرار مغزها یا مهاجرت نخبگان، قصه تازه‌ای نیست. اما در یک دهه اخیر رنگ و بوی دیگری به ‌خود گرفته است. کارشناسان اجتماعی از تزاید مهاجرت‌ها به‌خصوص از سوی نخبگان کشور خبر می‌دهند و می‌گویند گرچه مهاجرت جزء لاینفک ماهیت وجودی همه کشورها به‌خصوص کشورهای جهان سوم و در حال توسعه است اما در کشور ما در حال تبدیل شدن به یک چالش اساسی اجتماعی است.

رضا عامری، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با همشهری، نیروی انسانی متخصص و نخبه را بزرگ‌ترین سرمایه یک کشور دانست و گفت: کشورهای غربی به‌دلیل بالابودن هزینه تربیت نخبگان علمی و تخصصی به کمک مافیای داخل کشور دائما در حال مأیوس‌کردن نخبگان علمی کشور و تشویق و ترغیب آنها به مهاجرت با وعده وعیدهای دهان‌پرکن هستند.

او با بیان اینکه تربیت هر نیروی انسانی متخصص و نخبه به ۳۰سال زمان و هزینه نیاز دارد اظهار داشت:‌ کشورهای غربی با تمرکز بر شناسایی و جذب نخبگان ما می‌کوشند به تقویت بنیه‌های علمی خود بپردازند، از سوی دیگر ما در ایران هر روز با تنگ‌کردن عرصه کار و فعالیت بر   جوانان نخبه، آنها را در بوروکراسی‌های اداری گیج‌کننده خسته می‌کنیم و اجازه فعالیت به آنها در عرصه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی- صنعتی و فرهنگی نمی‌دهیم.

به‌گفته این استاد دانشگاه گرچه مهم‌ترین خواسته نخبگان کشور استفاده از توان و تخصص‌شان در جهت رفع مشکلات کشور است اما نخبه‌های ما جایی در عرصه‌های دولتی و غیردولتی ندارند؛ نه در وزارتخانه‌ها از این سرمایه‌های ملی استفاده می‌شود و نه در صنایع.

عامری به مشکلات و معضلات کشور در حوزه مدیریتی، محیط‌زیست، اخذ مالیات و معضلات اجتماعی اشاره کرد و گفت: برای رفع این مشکلات و حل این مسائل نخبگان ما کجا هستند؟ آیا از ظرفیت آنها در این بخش‌ها استفاده می‌کنیم؟ آیا ساختارهای مدیریتی، اداری و سازمانی ما اجازه ورود نخبگان برای رفع این مسائل را می‌دهد یا راه برایشان باز نیست.

او با بیان اینکه کسی با سفر تحصیلی و علمی نخبگان به کشورهای مطرح جهان مخالف نیست ادامه داد: «رهبر انقلاب بارها و بارها با تأکید بر ضرورت توجه به نخبگان کشور و به‌کارگیری آنها در عرصه‌های مختلف کشور گفته است مهاجرت جوان‌ها به خارج از کشور به بهانه کسب علم و استفاده از این علم و دانش در مسیر توسعه کشور بعد از بازگشت آنها امری منطقی است اما متأسفانه این موضوع از سوی مسئولین امر مورد توجه قرار نمی‌گیرد؛ در مقابل با مانع‌تراشی برای حضور نخبه‌ها در بخش‌های صنعتی و اقتصادی و اجتماعی و... باعث می‌شوند تا جوانان نخبه ما کشورهای دیگر را برای زندگی انتخاب کنند.»

عامری که به‌واسطه تدریس در دانشگاه، ارتباط نزدیکی با این نخبه‌ها دارد ادامه داد: اگر نخبه احساس کند در کشور از توان و تخصص او استفاده می‌شود و به یک انسان بیکار تبدیل نمی‌شود، به فکر مهاجرت نمی‌افتد. متأسفانه این خلأ از مهم‌ترین دلایلی است که نخبگان را به مهاجرت می‌کشاند. نخبه وقتی ببیند وجودش در کشور مورد توجه و استفاده نیست و کشورهای دیگر هم با زرنگی برای بردن آنها برنامه دارند، به رفتن فکر می‌کند. او تأکید کرد: «حالا بر ماست تا با اعتمادسازی‌ و جلب جوانان نخبه از آمار این مهاجرت‌ها بکاهیم.»

همایش نخبگان؛ فرصتی دوباره

موضوع بهره‌گیری از نخبه‌ها در داخل کشور آنقدر موضوع مهمی است که چند سالی به‌صورت مستمر همه نخبه‌های سرآمد کشوری گرد هم جمع می‌شدند و در دیدار با مسئولان مختلف نظام دنبال راه‌حلی برای کمی دیده‌شدن و جدی گرفته‌شدن از سوی آنها بودند.

اما یک وقفه نسبتا بلندی بین آخرین همایش برگزارشده با همایش امسال ایجاد شد و حالا امسال قرار است دوازدهمین همایش ملی نخبگان آن هم با شعار «حکمرانی نخبگان، سرآمدی ایران» ۲۶مهرماه برگزار شود.

شناسایی ۵۰هزار نخبه در کشور

به‌گفته باقری ۵۰هزار نخبه تا به حال شناسایی و مشخصاتشان در پایگاه اطلاعاتی بنیاد ملی نخبگان ثبت شده است: «‌بر اساس نرمال بین‌المللی یک تا ۱.۲درصد جامعه را این قشر تشکیل می‌دهند. این وضعیت نرمال در ایران یک‌میلیون است و شرط لازم و اولیه نخبگان کشور باید به میزانی باشد که هسته اولیه اداره کشور را درست کنند. هدف این است که  در یک سال آینده نخبگان کشور را بیشتر شناسایی کنیم. این به معنی کاهش استانداردهای ما نیست. راهکارهایی برای افزایش جامعه نخبگانی کشور داریم. یکی اصطلاح پایه نخبگی است و راهکار دیگر شناسایی نخبگانی است که اصلا شناسایی نکرده‌ایم.»

او یادآور شد: با توجه به ظرفیت‌هایی که در کشور شناسایی کردیم تمرکزمان را روی اثربخشی نخبگان کشور قرار داده‌ایم و هرچقدر می‌توانیم باید زمینه اثربخشی آنها را فراهم کنیم این اثربخشی با اشتغال آنها فراهم می‌شود. این نقش‌آفرینی بیشتر در ایجاد شرکت دانش‌بنیان و بخش خصوصی و... می‌تواند باشد.

قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه توجه ویژه به نخبگان علوم انسانی و علوم پایه در کشور مدنظر است، افزود: «در حوزه علوم انسانی و علوم پایه نیازمند حمایت از نخبه‌ها و اثربخشی آنها هستیم. نخبه ریاضیات یا فیزیک شاید در یک شرکت دانش‌بنیان نتواند احساس اثربخشی کند و باید بستر جدید برای آنها فراهم کرد و رشته‌های علوم انسانی مثل فلسفه نیز از این دست است که مورد توجه بنیاد است‌.»

 ۱۰هزار متقاضی همکاری با سازمان‌های ایران

باقری مقدم در ادامه با بیان اینکه براساس اطلاعات پایگاه ۱۰هزار نفر از ایرانیان خارج از کشور درخواست همکاری با سازمان‌های داخل کشور را داده‌اند، گفت: برای بازگشت این افراد تسهیلاتی به آنها داده می‌شود. برخی موقت و برخی دائم به کشور می‌آیند و برخی که مشکل سربازی دارند با طرح انجام پروژه تحقیقاتی سربازی آنها حل و فصل می‌شود و قبل از بازگشت آنها به کشور مقدمات کار آنها با شرکت‌های دانش‌بنیان را فراهم می‌کنیم. آنهایی که مایل به اقامت داخل کشور نباشند امکان برنامه‌های تعاملی با نخبگان داخل کشور را برایشان طراحی کرده‌ایم.

او افزایش نرخ بازگشت نخبگان را سالی ۱۰هزار نخبه به داخل کشور و از مهم‌ترین برنامه‌های بنیاد ملی نخبگان برشمرد و گفت:‌ «تا به حال ۲۷۰۰نخبه به کشور برگشته‌اند و ۱۰هزار نخبه از کشور رفته‌اند.»

برگزاری همایش نخبگان بعد از وقفه ۶ساله

عباس ابراهیمی، دبیر دوازدهمین همایش بنیاد ملی نخبگان با اشاره به وقفه ۶ساله در برگزاری همایش گفت: در این دوره از همایش نخبگان دیداری با مقام معظم رهبری خواهند داشت و روز اول سخنرانی ریاست‌جمهور را خواهیم داشت. در حاشیه همایش، نمایشگاهی پیش‌بینی شده که گروه‌ها و هسته‌های حل مسئله از برگزیدگان بنیاد ملی نخبگان،  خدمات نخبگانی خود را ارائه می‌دهند.

او گفت: بعد از ظهر همایش نشستی با موضوعات اقتصادی، سیاست داخلی و خارجی، علم و فناوری، صنعت، فرهنگی و هنری و اجتماعی داریم و استادانی نیز دعوت شده‌اند.

او تبیین گفتمان و شعار حکمرانی نخبگان را از اهداف بنیاد برشمرد  و گفت: «لزوم استفاده حداکثری از نخبگان و اجتماعات آنها در مدیریت کشور و استفاده از آن در مسئله‌شناسی را مدنظر داریم.»

منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۰۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    2 0
    لطفا درباره 5400 آقازاده خارج کشور مطلب بذار .همه خبرگزاری های داخلی دربارش گذاشتن ‌
  • IR ۰۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    2 0
    صددرصد درسته که مافیای کشورهای غربی پیوسته در حال قاپ زدن نخبه های مملکته، ولی وقتی یه جوالدوز به بقیه میزنیم یه سوزنم بد نیست به خودمون بزنیم و ببینیم چیکار کردیم که دسیسه های اونا راحت عملی میشه؟
  • حمید IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    3 0
    اگر نجنبید بچه های نخبه را می برند. اطلاعات غربی ها از بچه های نخبه ما بسیار کامل است. حتی آدرس خانه آنها را می دانند و بسیاری از اطلاعات دیگر. موردی بوده که حتی از شغل پدر باخبر بودند و پول برای سفر جهت گرفتن ویزا به در خانه فرستادند.
  • IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    3 4
    پیشنهاد می کنم نخبگان به همین روند ادامه بدهند الکی عمر و وقتتان را برای این کشور هدر ندهید
  • IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    1 0
    این معیارهای بنیاد ملی نخبگان معیار نخبگی نیست. ولی بیشتر تحصیل کردگان ایرانی توانمندند ولی گرفتار سیستمهای نادرست دانشگاهی و اداری و استخدامی و...غم نان و مسکن
  • علی IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 0
    نخبه به درد مملکت ایران نمی خورد باید زمینه کاری باشد که نیست نمی گذارند باند بازی فعلا در را س امور است .نخبه باید برود کشوری که از او بهتریت بهره برداری شود نه راننده تاکسی و یا در رستوران ظرف بشوید .فعلا در ایران روحانی از همه مهمتر است و همه به انها توجه دارند ببینید اخرش چه شود هر کسی باید در جایگاه خودش باشد البته با تعهد و وطن پرستی ارق ملی
  • IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 0
    حتما راهکارتون هم اینه از بیت المال به امثال زیبا کلام و ظریف حقوق بدین تا براتون نخبه ها رو حفظ کنن! نمیدونین اساتید غربزده محترم تو دانشگاه ها و جدیدا برخی معلمان تو مدارس مشغول و پروژه بگیر چه کاری هستن؟
  • IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 1
    کشورهای غربی نیاز به تبلیغاتی ندارند...وضع مملکت در حال فراری دادن تمام مردم هست!!!
  • IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 0
    بمانند که چه کاری کنند تو رستوران ظرف بشورند یا اسنپ کار کنن فرار را بر قرار ترجیح دادند و دارند میروند
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    3 0
    اینکه هر دانشجوی دانشگاه شریف و امیرکبیرو تهران و ...رو نخبه بدونیم درست نیست.سیستم آموزش و سنجش و گزینش در کشور ما صنعته.کنکور یک صنعت شده و به هیچ عنوان نخبه پرور نیست.فقط افرادی با بهره گیری از امکانات آموزشی و فرصت های آموزشی بیشتر رتبه کسب میکنن و میان دانشگاه مثلا چرا اغلب رتبه های برتر از مدارس تیزهوشان و کلان شهر ها و یا از خانوادهدهای ثروتمنده.چرا یک روستا نشین یا منطقه محروم رتبه برتر نمیشه چرا از مدارس دولتی عادی رتبه برتر نداریم آیا اونا نخبه ندارن.پس سیستم نخبه پروری ما غلطه.هر کس امکانات و پول بیشتری داشته باشه اون موفق میشه اما اگه نداشته باشه موفق نمیشه حتی اگه باهوش ترین و پرتلاش ترین باشه.این یک واقعیته.چه قبول کنیم چه نه.دولت چرا مدارس تیزهوشان و نمونه درست کرده و با پول بیت المال داره به عده ای آموزش متفاوت و سطح بالاتری میده و بعد کنکور واسه همه یکسانه.اموزش و جو متفاوت و سنجش یکسان آیا این عدالته؟؟؟رانت های آموزشی باعث شده بچه های مناطق محروم رویاهاشون بمیره و توان رقابت نداشته باشن.این سیستم نظام طبقاتی به وجود میاره و فقرا روز به روز فقیر تر میشن.روستانشین و فرزند کارگر باید کارگری کنه و فرزند استاد میشه استاد و این یعنی طبقاتی شدن.
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 0
    مافیا بزرگتر از قطع بی حساب و کتاب اینترنت در بیش از 1 ماه گذشته؟؟؟
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 0
    مشکل اینه که خیلی از نخبه گان ما میخوان پشت میز نشین باشند.از طرفی در همان کشورهای غربی هم نخبه گان توسط بخش خصوصی بکار گرفته میشن و در اونجا نشو و نما میکنند.و گر نه در همانجا هم خیلی از ایده ها و نخبه گان هرز میروند.در واقع بخش خصوصی باعث شکوفایی نخبگان میشوند.در کشور ما همه انتظار دارند تا دولت به همه سواری بده.در صورتیکه نه نخبه و نه غیر نخبه باید خودش رو مدیون مردم بدونه نه اینکه به خاطر نخبه بودنش احساس کنه تمام دنیا باید بایستند تا ایشون نظر لطفی بکنند.در کنار اینها به فساد سازمان یافته و رانت بازی رسوخ کرده در اجزای دولت و سازمانها و نهادها هم باعث میشه که اندک نخبه گان متعهد هم ناامید بشن.
  • معلمی IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    1 0
    سهمیه ی استخدام برای ایثارگران را با نخبگان علمی یکسان کنید
  • DE ۱۵:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۴
    0 1
    ۴۰ سال پیش اروپا نیاز فوری و فراوان به نسل جدید برای تامین مخارج بازنشستگان داشت که هرچه سعی و تلاش کردند موفق نشدند و در بسیاری از خانواده ها سگ فرزندی آمده بود...بالاخص با تغییر قوانین ورود افراد به اروپا را تسهیل کردند وبرای تسریع آن داعش تروریست را درست کردند که موفق بود و چندین میلیون نفر از کشورهای عربی را مانند برده داری مدرن بدون خرید وارد اروپا کرد و برعکس نوزادانی که حداقل ۱۶ سال باید خرجشان کنند تا کاری شوند این برده ها از همان روز اول ‌کاری بودند. همین برنامه را برای ایران هم دارند تا با فرار مغزها آنها را برده های مدرن خود کنند. آنجلا مرکل با ها و بارها فریاد زد این موقعیت طلایی ورود پناهجویان به اروپا را متاسفانه خیلی ها درک نمیکنند اروپا محتاج آنهاست. این کشورهای غربی همان کشورهای غرب وحشی هستند که برده داری و غارت منابع دنیا را فقط مدرن تر کرده اند و به چپاول مدرن ادامه میدهند
  • اهبرخان IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۵
    1 0
    متاسفانه عمده نخبه کشی توسط اساتید دانشگاه صورت می گیرد بعد توسط یک عده به ظاهر حق در سیستم. بنره سال 91 دکتری تخصصی ام را در دانشگاه سراسری تموم کردم. متاسفانه با تمام تلاشم اجازه ندادند هیات علمی بشم آنوقت امدند یک شخصی تجزیه طلب ضد نظام و هیات علمی کردند عزیز من در درون نظام بسیار افرادی هستند که نه به دین نه بخدا نه به راستی اعتقاد دارند و کارشان فقط ضربه به نظام است. اگر می خواهیم مملکت درست شود باید اقدام به انقلاب برای به گزینی کارمندان و کارگزاران نظام گردد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس