به گزارش مشرق، کهگیلویه و بویراحمد با زمینهای حاصلخیزش در همجواری رودخانهها و سدها قرار گرفته و کشاورزی محور اصلیبرای تولید و درآمد زایی محسوب میشود.
استانی که باید این روزها برداشت گوجه فرنگی را به عنوان دسترنج مردمانش در نقاط مختلف جشن میگرفت، با چالشهای حمایتی و بازار هدف رو به رو شده و محصولات با کیفیت تولید شده همچنان بی اقبال است.
تعرفه صادرات افزایش یافت
در حالی که سال جاری علاوه بر منطقه تخصصی لیشتر به عنوان تولید کننده گوجه فرنگی چند منطقه برای اولین بار و با هزینه کرد بالا به سمت تولید رفته است، تولید کنندگان برای فروش محصول طلب یاری از دولت دارند.
طی هفتههای اخیر، تعرفه صادرات گوجه فرنگی از هر ۶ هزار تومان برای هر کیلوگرم به هر کیلو ۱۳ هزار تومان افزایش با اعتراض تولیدکنندگان مواجه شده که شاهد حذف تعرفه برای برخی استانها بودیم.
کهگیلویه و بویراحمد که اهرمهای صادراتی قدرتمندی نداشته و سالها با محرومیت رو به رو بوده، این بار با چالش عدم توان پرداخت تعرفه بالا مواجه شده تا فعالان این بخش آخرین امیدهایشان را به اصلاح تعرفه یا خرید و ذخیره محصول بسته، که مبادا حاصل دسترنجشان در ضعف حمایتی از بین برود.
۵٠ هزار تن گوجه روی دست کشاورزان ماند
در همین راستا استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: طبق اعلام جهاد کشاورزی، ۵٠ هزار تن گوجه فرنگی روی دست کشاورزان مانده است.
علی احمد زاده در گفتگو با خبرنگاران، افزود: در استان نزدیک به یکهزار هکتار زیر کشت گوجه فرنگی رفته که ۶۵۰ هکتار آن در منطقه «لیشتر» گچساران قرار دارد.
وی ابراز داشت: با توجه به آمارهای اعلامی سازمان جهاد کشاورزی، بیش از ۵۰ هزار تن محصول روی دست کشاورزان مانده است.
استاندار گفت: همزمانی برداشت محصول در دیگر استانها، تولید انبوه، نبود بازار و تقاضای متناسب با تولید، نداشتن صادرات به کاهش قیمت گوجه فرنگی و تشدید مشکلات گوجه کاران افزوده است.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از زیان گوجه کاران، باید راهکاری ارائه شود که خرید حمایتی از آنها محقق و یا به سردخانهها و کارخانههای تولید رب گوجه فرنگی انتقال داده شوند.
احمدزاده گفت: هرگونه فرصت سوزی به ضرر مردم خواهد بود زیرا که فرصت اندک است و محصولات هم استانیها فاسد میشود.
برگزاری جلسه اضطراری
استاندار خاطرنشان کرد: باید جلسهای اضطراری گرفته شود و ظرفیتهای خالی دیگر استانها در بحث سردخانه بررسی و همچنین اگر قرار است خرید حمایتی صورت گیرد باید سریعتر وارد عمل شوند و راهکار عملیاتی ارائه شود.
احمد زاده خاطرنشان کرد: ظرفیت کارخانههای تولید رب گوجه فرنگی در استانهای مختلف بررسی شود زیرا تعدادی اعلام کردهاند ظرفیت خرید آنها تکمیل شده است.
استاندار گفت: همه باید پای کار بیایند و راهکار عملیاتی ارائه شود و کشاورزان بدانند مجموعه استانداری و دولت تصمیمی که به نفع کشاورزان باشد را اتخاذ خواهند کرد.
صادرات به پاکستان و عراق
احمدزاده با بیان اینکه پیگیری از طریق معاون اول رئیس جمهور صورت گرفته تا در بحث عوارض صادرات که از ۶ هزار تومان به ۱۲ هزار تومان افزایش یافته تجدید نظر شود، گفت: در صورت تحقق، صادرات به عراق و پاکستان ادامه خواهد یافت.
همچنین تولید کنندگان کهگیلویه و بویراحمد خواستار حمایت جدی در بحث تولید محصولات کشاورزی شدند.
علی از تولید کنندگان گوجه فرنگی در لیشتر، گفت: علیرغم هزینههای بالای تولید و تلاشمان برای اشتغال زایی، افزایش ناگهانی تعرفههای صادراتی و نبود زیرساختهای قوی نگهداری چالشهایی را فراروی محصولات ما قرار داده است.
عدم روان سازی خرید و صادرات میتواند هزاران تن گوجه با کیفیت را به سمت افت کیفی سوق دهد
وی با بیان اینکه انتظار ما از مسئولین حمایت در چرخه تولید تا صادرات است، اظهار کرد: خرید محصول برای حمایت یا ظرفیت سردخانهای نیز میتواند بخشی از مشکلات را رفع کند.
این تولید کننده با تاکید بر اهمیت زمان بندی در چیدن محصول گوجه فرنگی، اظهار کرد: عدم روان سازی خرید و صادرات میتواند هزاران تن گوجه با کیفیت را به سمت افت کیفی سوق دهد.
وی تصریح کرد: امید است مسئولان استانی هرچه سریعتر چارهای اندیشیده تا مشکلات ما نیز برطرف شود
محمد که برای اولین بار در شهرستان کهگیلویه نسبت به تولید گوجه فرنگی اقدام کرده، نگران از ورشکستگی است.
این تولید کننده با بیان اینکه هزینه بسیار بالایی در هر هکتار پرداخت کردهایم، ابراز داشت: در کنار این موضوع اشتغال زایی نیز محقق شده و روزانه دهها نفر از این طریق امرار معاش میکنند
وی ادامه تولید را در گرو حمایت از کشاورزان دانست و خواستار خرید محصولات و یا تسهیل در صادرات شد.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان کهگیلویه نیز گفت: با توجه به اینکه امسال برای اولین بار در شهرستان کهگیلویه اقدام به کشت گوجه در سطح ۹۰ هکتار شد، هزینه تمام شده هر هکتار گوجه اعم از اتصالات، نشاء، کارگری و سایر هزینهها بالغ بر ۱۵۰ میلیون تومان در هکتار شده است.
حکمت نریمانی افزود: از طرف دیگر جلوگیری از رفت و آمد کارگران مقیم دهدشت در شهرهای اطراف برای امر گوجه چینی، از خروجیهای تولید در شهرستان است.
وی با بیان اینکه این کار میتواند باعث رونق کشاورزی و درآمد زایی و کمک به افراد کم درآمد و آسیب پذیر شهرستان شود، گفت: لازم است که این گونه کشاورزان مورد حمایت جهاد کشاورزی شهرستان و استان قرار بگیرند
ضرر کشاورزان کهگیلویه
نریمانی با اشاره به مشکلات کشاورزان، تصریح کرد: تا به حال مرزها باز و باعث رضایت کشاورزان بوده، اما مدت یک هفتهای است که با بسته شدن مرزها، صادرات گوجه نداریم و محصول به دست آمده روی دست کشاورزان مانده و دچار ضرر و زیان شدهاند.
وی ابراز داشت: این در حالی است که از هر هکتار گوجه میانگین ۶۰ تن برداشت عملکردی بوده و برداشت هر هکتار ۴ روز به طول میانجامد و روزانه ۴۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار بودند.
در روزهایی که غول تورم بر اقتصاد استان کهگیلویه و بویراحمد سایه افکنده و روز به روز از قدرت خرید مردم کاسته میشود، تنها امید کشاورزان و کارگران به حفظ چرخه تولید بوده تا ارتزاقی از این راه داشته باشند و اگر حمایتی اصولی در بحث تولید گوجه فرنگی شکل نگیرد، سرخی محصولات این دیار در بی رمقی و اشتیاق به زردی گراییده و هزاران تن محصول با کیفیت از بین میرود.