به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: توماس فریدمن تحلیلگر ارشد روزنامه نیویورکتایمز در یادداشتی تحلیلی نوشت: یک هفته حضور در اسرائیل و کرانه باختری به من این درک و احساس را داد که چشمانداز راهحل دو کشور اسرائیلی- فلسطینی کاملا از بین رفته است. با این وجود، هیچ کس نمیخواهد بهطور رسمی مرگ و دفن آن را اعلام کند، زیرا رد کردن قاطعانه آن پیامدهای زیادی خواهد داشت. بنابراین، دیپلماتها، سیاستمداران و سازمانهای لیبرال یهودی وانمود میکنند که هنوز ضربان قلب ضعیفی وجود دارد.
پیروزی اخیر بنیامین نتانیاهو با رای اندکی بیشتر از رقبایش در انتخابات اسرائیل، منجر به ایجاد دولت ائتلافی افراطی و فوق مذهبی در تاریخ اسرائیل خواهد شد. قطعا استفاده از پیشوند «اولترا» به معنای فوق و افراطی برای دولت نتانیاهو نشان میدهد که چشمانداز خوبی در راه نیست. بدون خویشتنداری، نتانیاهو و شرکای ائتلافاش میتوانند راهحل دو دولتی و راهحل تکدولتی را در یک گور دفن کنند. این تنها ما را با راهحل یک آشفتگی بزرگ باقی میگذارد.
اگر از من بپرسید میگویم این محتملترین نتیجه است: یک آشفتگی کامل که اسرائیل را پس از این به دیگ بیثباتی و منبعی برای تشویش و نگرانی دولت ایالات متحده تبدیل خواهد کرد. چرا باید چنین نگرانیای داشت؟ زیرا شرکای جدید نتانیاهو دقیقا مخالف خویشتنداری هستند. چهار نفر از پنج رهبر اصلی حزب در دولت ائتلافی آینده نتانیاهو، آریه درعی، بزالل اسموتریچ و ایتامار بنگویر به اتهام فساد یا تحریک به نژادپرستی بازداشت، متهم و مجرم شناخته شده و یا مدتی را در زندان گذراندهاند. علاوهبر این، انتظار میرود نتانیاهو بنگویر افراطی ملیگرا، ضدعرب و رهبر حزب قدرت یهود را بهعنوان وزیر امنیت ملی خود معرفی کند. در آن صورت، بنگویر نهتنها بر پلیس اسرائیل بلکه بر سایر سازمانهای مجری قانون از جمله پلیس مرزی که در کرانه باختری اشغالی بسیار فعال هستند نیز نظارت خواهد کرد.
بنگویر به راحتی میتواند این سازمانها را علیه جمعیت عرب و فلسطینی مسلح کند. همچنین انتظار میرود که نتانیاهو اسموتریچ را بهعنوان وزیر دارایی منصوب کند و همچنین قصد دارد به او و حزباش صهیونیسم مذهبی مسئولیت اداره مدنی را که همیشه در اختیار وزارت دفاع اسرائیل بوده واگذار نماید. اداره مدنی این اختیار را دارد که شهرکهای یهودینشین را گسترش دهد زندگی روزمره فلسطینیها را محدود کند و تخریب خانهها را اجرا کند اسموتریچ و بنگویر هر دو متعصب مذهبی هستند و حضور یهودیان را در کوه معبد (حرم شریف) که برای مسلمانان نیز مکانی مقدس است تبلیغ میکنند.
اعراب اسرائیل ۲۱ درصد از جمعیت اسرائیل، نزدیک به ۲۰ درصد از پزشکان، حدود ۲۵ درصد ازپرستاران و تقریبا نیمی از داروسازان اسرائیل را تشکیل میدهند و در شعبه امایتی در اسرائیل بیش از ۲۰ درصد دانشجویان را اعراب اسرائیلی تشکیل میدهند.
در بتیام در حومه تلآویو گروهی از افراطگرایان راستگرای یهودی یک راننده عرب را از خودرویش بیرون کشیدند و به طرز فجیعی کتک زدند. این خشونت، بهویژه سوزاندن کنیسهها بدون شک تعداد قابل توجهی از یهودیان اسرائیلی را از راست میانه به سمت راست افراطی ملیگرا سوق داد و به بنگویر قدرتی بخشید که اکنون از آن برخوردار است.
در تلاش برای تحمیل برنامههای سیاسی یهودیان ملیگرای افراطی و برنامههای مذهبی یهودی افراطی ارتدوکس بر دیگر جوامع سکولار و عرب، ملیگرایان افراطی تازه به قدرت رسیده باید قدرت دادگاهها را کاهش دهند. در اینجا، منافع آنان با منافع نتانیاهو همسو میشود چرا که او میخواهد روند محاکمه جاری خود به اتهام فساد را متوقف کند. به همین دلیل است که انتظار میرود دولت آینده در قانون جدیدی با استفاده از اکثریت کرسیهای در اختیار ۱۲۰ نماینده کنست (پارلمان اسرائیل) اجازه دهد دادگاهها را نادیده بگیرند و به قوه مجریه بر دستگاه قضایی برتری ببخشد.
در کرانه باختری تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین، «محمود عباس» که اخیرا ۸۷ساله شد بر آن تشکیلات حکمرانی میکند. دولت او مملو از فساد است و نیروهای امنیتی فلسطینی در حال فروپاشی هستند و برخی از اعضای آن به تازگی یونیفورم خود را در آورده و به گروههای مقاومت علیه اسرائیل پیوستهاند. در نتیجه، توانایی اسرائیل برای حفظ کنترل امنیتی در کرانه باختری با هزینه نسبتا کم در حال کاهش است.
نظرسنجیها نشان میدهند در پنج سال گذشته تغییر بزرگی در جامعه فلسطینی رخ داده و نوجوانان ۱۵ تا جوانان ۲۵ساله به شکل بیسابقهای رادیکال شدهاند. آنان متفاوت از پدر و مادر و مادربزرگ و پدربزرگهایشان هستند. آنان به تشکیلات خودگردان فلسطینی اعتماد ندارند و آن تشکیلات را همکار اسرائیل میدانند. آنان معتقدند اسرائیلیها تنها زبان زور را میفهمند. چند جوان فلسطینی چندینبار در ماه از این طریق جانشان را از دست میدهند و بر شدت خشم فلسطینیان افزوده میشود.