کد خبر 1459148
تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۸:۱۲
چین: آمریکا و روسیه مسیر تفاهم با هم را بیابند

«شنا کردن بدون خیس شدن» این شاید توصیفی از سیاست مطلوب آمریکا در دوره کنونی باشد. به بیان دیگر آنها دوست دارند بدون اینکه درگیر شوند، درگیری ایجاد کنند.

به گزارش مشرق، سید محمدعماد اعرابی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: «شنا کردن بدون خیس شدن» این شاید توصیفی از سیاست مطلوب آمریکا در دوره کنونی باشد. ما از جلسات سیاست‌گذاری مقامات واشنگتن آگاهی نداریم اما آنچه از عملکردشان در نقاط مختلف جهان می‌بینیم، نشان می‌دهد آنها در مسیر تنش‌زایی گام برمی‌دارند اما نمی‌خواهند در صحنه تنش حضور داشته باشند؛ به بیان دیگر آنها دوست دارند بدون اینکه درگیر شوند، درگیری ایجاد کنند. هدف این درگیری چیزی جز تضعیف رقبای منطقه‌ای و جهانی ایالات متحده نمی‌تواند باشد. آمریکا از جایگاهش در جهان تک‌قطبی به راحتی دست نمی‌کشد و نمی‌خواهد با وضعیتش به‌عنوان یک کشور «معمولی» در جهان چندقطبی کنار بیاید.

آمریکا متحدان خود را که تا دیروز ظاهرا بی‌طرف بودند، امروز به سمت تقابل با رقبای خود هُل می‌دهد. در شرق آسیا این مورد در میان کشورهای کره‌جنوبی، ژاپن و استرالیا به وضوح قابل مشاهده است. آنها ژوئن ۲۰۲۲ به‌عنوان شرکت‌کنندگان ویژه به نشست ناتو در مادرید دعوت شدند. نشستی که در سند راهبردی‌اش چین را به‌عنوان چالشی برای اعضای ناتو شناسایی کرد. این اقدام بارزترین نمونه از راهبرد تقابل غیرمستقیم واشنگتن بود اما تنها نمونه آن نبود. پیش از آن آمریکا ائتلاف کواد را با ژاپن، استرالیا و هند راه‌اندازی و همراه با انگلستان اقدام به تسلیح استرالیا در اقیانوس آرام طی پیمان آکوس کرده بود. ژاپن به‌عنوان یکی از متحدین اصلی آمریکا در این منطقه، سال جاری بیشترین بودجه نظامی خود را از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون به رقم ۳۲۰ میلیارد دلار تصویب کرد و از توسعه موشک‌های دوربرد خود خبر داد.

ژاپن همچنین با به‌روزرسانی سیاست امنیت ملی خود، چین را به‌عنوان «تهدید راهبردی بی‌سابقه» خطاب کرد. در حالی که نظامی‌گری با تحریک آمریکا در همسایگان شرقی و جنوبی چین رو به افزایش است اما شاید مهم‌ترین اتفاق در مرزهای غربی این کشور رخ دهد. جایی که فعال کردن گسل اختلافات مرزی میان چین و هند ممکن است یکی از ایده‌آل‌های سیاست‌گذاران واشنگتن باشد. در این صورت آنها می‌توانند با یک تیر، دو نشان را هدف بگیرند. هند اگرچه اکنون روابط راهبردی با ایالات متحده دارد اما قدرتی نوظهور محسوب می‌شود که در جهان آینده نقش یک رقیب را برای نفوذ منطقه‌ای آمریکا ایفا خواهد کرد. تضعیف توأمان هند و چین می‌تواند کمک خوبی به بازسازی نقش از دست رفته آمریکا در جهان آینده کند. طی ماه‌های اخیر تحرکات مرزی در این منطقه از سوی هر دو کشور قابل توجه بوده است. دسامبر ۲۰۲۲ خبرگزاری‌ها از درگیری میان نظامیان چین و هند در مرز مشترک دو کشور خبر دادند. به‌دنبال آن هند، چین را به تلاش برای تغییر خط مرزی متهم کرد. اندکی بعد نیز سوبرانیام جایشنکار، وزیر خارجه هند از استقرار بی‌سابقه نیروهای نظامی هند در مرز با چین خبر داد.

این اولین‌بار پس از سال ۲۰۲۰ بود که بار دیگر آتش درگیری در این منطقه شعله‌ور می‌شد. طی آن درگیری‌ها که از ۵ می‌۲۰۲۰ آغاز شد دست‌کم ۲۰ نظامی هند و ۴ نظامی چین کشته شدند. پس از آن، دو کشور بارها یکدیگر را به ساخت‌وسازهای غیرقانونی در مرز مشترک متهم کردند. اینکه آیا چنین نزاعی میان هند و چین در می‌گیرد؟ سؤالی است که فقط پیشگویان می‌توانند به آن پاسخ دهند و ما پیشگو نیستیم. آنچه مسلّم به نظر می‌رسد و ما نیز بر آن تأکید داریم این است که آمریکا از ایجاد و افزایش تنش در جهان با هدف تضعیف رقبای فعلی و یا ممانعت از شکل‌گیری قطب‌های قدرت منطقه‌ای در آینده سود می‌برد. با این اوصاف آیا آمریکا حاضر است در جورچین سیاست خارجی‌ خود، هند را به‌عنوان متحد راهبردی‌اش با هدف تضعیف به سمت درگیری بیشتر با چین سوق دهد؟ برخلاف سؤال قبل پاسخ به این سؤال اصلا احتیاج به پیشگویی ندارد چون پاسخش پیش چشمان ما در اروپا در حال رخ دادن است. فقط کافی است به وضعیت اتحادیه اروپا و مشخصاً آلمان در جنگ اوکراین نگاه کنیم.

آلمان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپاست. این کشور یکی از بنیان‌گذاران اتحادیه اروپا و حوزه یورو نیز محسوب می‌شود. تا پیش از جنگ اوکراین چشم‌انداز تبدیل آلمان به قدرت غالب منطقه یورو و در نتیجه تبدیل اتحادیه اروپا با رهبری آلمان به یکی از قطب‌های قدرت در جهان آینده اصلا دور از ذهن نبود. اما امروز با نگاهی جامع به اتفاقات اروپا مشخص می‌شود آمریکا با دمیدن در آتش جنگ در شرق اروپا فقط روسیه را به‌عنوان رقیب قدیمی خود هدف نگرفته است؛ آنها حتی به متحد راهبردی خود در اروپا نیز رحم نکرده‌اند. وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد در حالی که پیش از جنگ اوکراین رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۲ چیزی حدود ۳.۶ درصد پیش‌بینی می‌شد، این رشد هرگز محقق نشد و تا ۲.۲ درصد کاهش یافت. کشوری که می‌توانست در آینده‌ای نه چندان دور یکی از قطب‌های قدرت منطقه‌ای در جهان باشد اکنون به گفته «مارسل فراتزشر»، رئیس مؤسسه تحقیقات اقتصادی آلمان (DIW) حداقل تا سال ۲۰۲۵ درگیر عوارض جنگ اوکراین خواهد بود که به معنی ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد یورو بازدهی اقتصادی کمتر است.

آلمان فقط برای جلوگیری از افزایش هزینه‌های انرژی و کمک به مشترکان جهت پرداخت قبوض حدود ۴۴۰ میلیارد یورو هزینه کرد. این مبلغ چیزی حدود ۱۱ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بود. اما شاید هیچ چیز به اندازه انفجار خطوط انتقال گاز «نورد استریم»(از روسیه به آلمان) در ۴ مهر ۱۴۰۱ نشان نداد که جنگ در اوکراین اهداف دیگری به غیر از روسیه نیز دارد. همان ایام جفری ساکس استاد اقتصاد دانشگاه کلمبیا نقش آمریکا در این انفجار را محتمل دانست و در برنامه تلویزیونی شبکه بلومبرگ گفت: «شواهد زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه هلیکوپترهای نظامی آمریکایی که معمولاً در گدانسک مستقر هستند، بر فراز این منطقه در حال گشت‌زنی بودند. ما همچنین بیانیه قابل توجه وزیر امور خارجه، بلینکن را داریم که جمعه گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در واکنش به آسیب‌دیدگی خطوط لوله گاز نورد استریم گفت که این یک فرصت فوق‌العاده است.» ما نمی‌دانیم مقامات آلمان متوجه شده‌اند بازنده بزرگ بازی آمریکا در اروپا هستند یا نه، اما می‌دانیم در هفته گذشته اختلاف نظر میان آنها بالا گرفت؛ وقتی در نشست پایگاه رامشتاین علی‌رغم فشار آمریکا برای سوق دادن آلمان به میدان جنگ، این کشور از ارسال‌ تانک‌های لئوپارد۲ به اوکراین و تقابل بیشتر با روسیه ابتدا خودداری و سپس به شرط ارسال ‌تانک‌های آمریکایی آبرامز با آن موافقت کرد.

در مورد آمریکا اما همیشه همه‌چیز آن‌طور که می‌خواهد پیش نمی‌رود. آنها درست همان زمان که برای ایجاد تنش و درگیری در اقصی نقاط جهان تلاش می‌کنند، کلید شکل‌گیری ائتلاف‌ها و همکاری‌ها را در کشورهای جبهه مقابل می‌فشارند. این قسمت از بازی دیگر در اختیار آمریکا نیست، یک عکس‌العمل طبیعی به هر عمل تنش‌آفرین است. آنها امروز از همکاری راهبردی صورت گرفته میان ایران و روسیه ابراز نگرانی می‌کنند؛ همکاری‌ای که می‌تواند کشورهای دیگر از شرق آسیا تا آمریکای جنوبی را نیز دربرگیرد. مقامات واشنگتن باید متوجه باشند گسترش این همکاری‌های جدید در جهان، نتیجه قهری اقدامات تهدیدآمیز آنهاست. شاید این مکر خدا باشد که نظم غیرآمریکایی جهان آینده را آمریکا به دست خودش و با تلاش‌های امروزش شکل دهد؛ مانند آن گورکنی که برای کندن زمین با تمام توان تلاش می‌کرد اما نمی‌دانست سرانجام خودش داخل این گور خواهد خوابید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 1
  • سید IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
    8 0
    دقیقاً چند سال پیش از آغاز جنگ دوم بحران اقتصادی و تجاری در یانکیستان به حدی رسیده بود که صهیونی های حاکم بر نظام آن کشور چاره را در به جان هم انداختن دول اروپایی دیدند و با تحریک انگلیس کشورهای همسایه آلمان به دسیسه چینی علیه آلمان پرداختند و طبیعتاً مردم آلمان به رهبری هیتلر در پی نجات آلمان از تبعات جنگ اول جهانی با همسایگانشان وارد جنگ شدند و نهایتاً پس از فروکش کردن گرد و خاک این جنگ، این یانکیستان بود که از رکود و بحران اقتصادی رسته بود و خود را کدخدای جهان می دید! گویا امروز هم سردمداران یانکیستان براساس همان تجربه در پی شعله ور ساختن جنگ و داغ نگه داشتن آن هستند تا بتوانند اقتصاد یانکیستان را نجات دهند! و صدالبته برای چنین موفقیتی به ابلهانی نظیر زلنسکی نیاز دارند!
    • محمد IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
      0 0
      شما در ادامه صحبتهاي خود بهتره بفرماييد كه بسياري فكر مي كردن آلمان به شدت ضعيف شده بعد از جنگ به اين زودي ها سرپا نخواهد  شد ولي همه ديدن اتفاقأ اوج پيشرفتهاي نظامي و صنعتي آلمان به واسطه اينكه مجبور بودن هر روز سلاح ها و تجهيزات جديد توليد كنن باعث يك انقلاب صنعتي اجباري شد اروپايي ها نشان دادن در برابر هر مشكلي سريعأ راه حل مناسب را اختراع يا اكتشاف كنن همانطور كه قرار شده تا سال ٢٠٢٥ تمام خودروهاي اتحاديه اروپا برقي شوند و توليد خودروهايي با سوخت هاي فسيلي ممنوع همينطور در ايجاد و گسترش انرژي هاي پاك كه ديگر نيازي به استفاده از سوخت هاي فسيلي نباشه و به پيشرفتهاي بزرگي هم رسيدن و طبق گفته خودشان نا ٥ سال آينده ٨٠ درصد كارخانه ها منازل با انرژيهاي پاك كار خواهند كرد
    • یکی نه عین هیچ کس 1401 IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
      5 0
      دقیقا" با گستره شارلاتانی بیشتر و متنوع تر و .......
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
    6 1
    آمریکای احمق و ذلیل و در مرحله دوم سقوط
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
    2 0
    «آنها دوست دارند بدون اینکه درگیر شوند، درگیری ایجاد کنند. هدف این درگیری چیزی جز تضعیف رقبای منطقه‌ای و جهانی ایالات متحده نمی‌تواند باشد» دیگه همه جهان ازش متنفر میشن. دقیقا همون پیش بینی آقای خامنه ای: آمریکا منزوی میشه. آمریکای احمق در عصر رسانه دنبال تنش است!!!
  • ح IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
    5 0
    آمریکا به دنبال کش دادن جنگ تا نابودی روسیه و اتحادیه اروپا ست تا بلکه دوباره با قرض دادن پول و فروش سلاح اقتصاد خودرا پایدار کند!! تنها 31 تانک آمریکایی به اکراین رفتند در حالی که 400 عراده تانک از فرانسه و انگلیس و آلمان و اتحادیه اروپا رفته!! آمریکا میخواهد مشتری تانک های لئوپارد و چلنجر را به مشتری آبرامز تبدیل کند!! تجارت اسلحه برای آمریکا رشدی 50 درصدی داشته!! دقیقا مثل جنگ جهانی دوم که رکود دهه 30 میلادی در آمریکا که شدیدترین رکود اقتصادی بود را با فروش اسلحه مهار کرد!!! آمریکا نه دلش به حال اوکراینی ها سوخته و نه بفکر حقوق بشر است!!
  • سعید IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۸
    0 0
    آ م ر ی ک ا استاد شکار جاهلان است . اندکی غفلت کنی در دام او خواهی افتاد . پس ای آدم هوشیار ، تو این نکته در گوش دار گر آسایش جان بخواهی ، ز اسباب غفلت تمامش فراموش دار

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس