به گزارش مشرق، محققان علوم پزشکی در موسسه سلامت جهانی بارسلونا در اسپانیا اعلام کردند آلودگی هوا به استخوانها نیز آسیب میرساند.
برخی عوارض آلودگی هوا همچون سرطان ریه، سکته مغزی و بیماریهای تنفسی تاکنون شناخته شده است، ولی چیزی درباره سلامت استخوانها نشنیده ایم.
اکنون محققان اسپانیایی در هند در این باره تحقیق جامعی انجام داده اند.
پوکی استخوان بیماری خاصی است که در آن توده استخوانی و کیفیت آن کاهش مییابد و البته یک بیماری قابل پیشگیری است.
محققان با بررسی ۳ هزار و ۷۰۰ نفر در ۲۸ دهکده در حوالی شهر حیدر آباد در جنوب هند، رابطه بین آلودگی هوا و سلامت استخوان را مطالعه کردند.
در این بررسی، آلودگی توسط ذرات ریز که قطر آنها ۲/۵ میکرومتر یا کمتر است و همچنین کربن سیاه مورد مطالعه قرار گرفته است.
دکتر آتاویو تی رانزانی و همکارانش میگویند استنشاق این ذرات سبب التهاب و استرس اکسیداتیو میشود که این روند نیز به نوبه خود به کاهش توده استخوانی میانجامد.
پوکی استخوان بیماری است که کاهش تراکم استخوان، کاهش استحکام آن و در نتیجه ضعیف و سست شدن استخوانها را به بار میآورد.
این بیماری در عمل منجر به استخوانهای سوراخ سوراخ غیرنرمالی میشود که مانند اسفنج میتوان آنها را فشار داد. این اختلال اسکلت بدن باعث تحلیل رفتن استخوانها و شکستگیهای متعدد در استخوانها میشود.
در این بیماری استخوان نسبت به یک استخوان عادی تراکم کمتری دارند.
استخوان در حالت نرمال شامل پروتئین، کلاژن و کلسیم میشود که همگی باعث استحکام استخوانها میشود.
استخوانهایی که دچار بیماری پوکی استخوان میشود با کوچکترین آسیب دیدگی میشکنند، آسیب دیدگیها که در حالت عادی باعث شکستگی استخوان نمیشدند.
شکستگی هم میتواند به صورت ترک (مثل شکستگی لگن) باشد هم شکستگی خرد و له شده (مانند شکستگی فشاری ستون فقرات) میشود. ستون فقرات، لگن و مچ دست نواحی از بدن هستند که در اثر پوکی استخوان میشکنند، اگر چه شکستگی استخوان ناشی از پوکی استخوان تقریبا در هر استخوانی ممکن است بوجود بیاید.
از آنجا که پوکی استخوان یک بیماری تراکم استخوان است، ممکن است موجب شود مهره برای جبران یکپارچگی ساختاری ستون فقرات، ضعیف شود و منجر به بروز علائم گودی کمر شود.