به گزارش مشرق، توافق ایران و عربستان و خبر بازگشایی سفارتخانهها و نمایندگیهای دو کشور که استقبال بسیاری از مقامات خارجی را در پی داشت، در رسانههای جهان بازتاب گستردهای پیدا کرد.
چین و بسیاری از کشورهای منطقه ازجمله عراق، عمان، ترکیه، قطر، امارات، و.... حتی برخی کشورهای اروپایی در مواضع، بیانیه و پیامهای خود از این توافق ابراز خرسندی کردند و برخی رسانهها و شخصیتهای آمریکایی و صهیونیستی، ازسرگیری روابط میان ایران و عربستان را یک باخت و شکست مفتضحانه برای آمریکا و اسرائیل دانستند.
نکته قابلتأمل در این بین، واکنش مدعیان اصلاحات بود که سعی کردند برخی حقایق را کتمان و بر توافق ایران و عربستان که فصل جدیدی از دیپلماسی را در منطقه گشوده، خدشه وارد کنند.
گرچه مدعیان اصلاحات، در دیپلماسی منطقهای و حتی موضوع برجام خود را بازنده دانسته و سپهر سیاسی خود را بیفروغ و کوششهای خود را نقش بر آب میبینند اما قابلقبول نیست که سیلی خوردن آمریکا و اسرائیل، صدای آنها را دربیاورد!
مواضع و اظهارات طیف تندروی اصلاحطلبان طی دو روز گذشته (ازجمله سانسور سقوط دلار و گشایشهای اقتصادی، ادعای کاربلدی دولتهای سازندگی و اصلاحات در دیپلماسی!، سانسور باخت بزرگ آمریکا و اسرائیل، طرح ضرورت مذاکره مستقیم با آمریکا! و ادعای تناقض کیهان!) حاکی از آشفتگی و پریشانی سیاسی است که بعد از توافق ایران و عربستان،گریبانگیر آنها شده است.
۱. سانسور سقوط دلار و گشایشهای اقتصادی
خبر ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان و استقبال کشورهای منطقه از آن در ۴۸ ساعت گذشته باعث ریزش قیمت دلار شد.
مجیدرضا حریری، رئیساتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به توافق ایران و عربستان در صفحه خود در فضای مجازی با اخطاری به ذخیرهکنندگان دلار، نوشت: «هرچه دلار ذخیره کردید در بازار بریزید، چراکه یکی از توافقات پکن سرازیر شدن درهم از طرف امارات است و از یکشنبه کلید خواهد خورد.»
کامران سلطانیزاده درباره ریزش نرخ دلار در بازار آزاد پس از اعلام خبر توافق ایران و عربستان اظهار داشت: «دلار ۴۵ هزارتومانی در حال حاضر در بازار خریدار ندارد و تقاضا برای خرید دلار تقریباً به صفر رسیده است.»
وی با بیان اینکه با توجه به شرایط ایجادشده و همچنین افزایش عرضه دلار در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی احتمال برگشت نرخ دلار به کانال ۳۰ هزار تومان وجود دارد، تأکید کرد: «رفتار بازار بر اساساً عرضه و تقاضا است و در حال حاضر میزان عرضه و تقاضا در بازار نشان میدهد که نرخ دلار کشش کاهش تا کانال ۳۰ هزار تومان را دارد اما به شرطی که موانعی در مسیر کاهش نرخ ارز ایجاد نشود.»
با اینکه بهزعم کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، این سقوط ادامهدار خواهد بود و از سوی دیگر خبرهایی از گشایشهای اقتصادی و آزادشدن منابع ارزی بلوکهشده ایران در عراق منتشر میشود اما مدعیان اصلاحات سعی کردند ضمن سانسور خبر مزبور، طرح مسائل دیگری را در دستور کار قرار بدهند.
۲. ادعای کاربلدی دولتهای سازندگی و اصلاحات در دیپلماسی!
یکی از محورهای رسانهای و تبلیغی مدعیان اصلاحات که روز گذشته از سوی برخی کاربران شبکههای اجتماعی دستمایه طنز و تمسخر قرار گرفت، تیتر صفحه اول روزنامه سازندگی بود که نوشت: «بازگشت به راهبرد هاشمی»!
عباس. ع یکی از فعالان اصلاحطلب دیروز با اشاره به تیتر یک روزنامه کیهان درباره توافق ایران و عربستان و زیر تیتر آن با این عنوان که «مدعیان اصلاحات مذاکره را یاد بگیرند» در توئیتی نوشت: «ایران و عربستان در پکن پذیرفتند که به توافقنامه دو کشور در سال ۱۳۷۷ و ۱۳۸۰ یعنی دوره اصلاحات برگردند، حالا آموزش مذاکره؛ آنهم زیر سایه چین را میدهند. ۲۵ سال مردم را اسیر قدرتطلبی خود کردند.»
همین گزاره از سوی برخی دیگر از مدعیان اصلاحات در شبکههای اجتماعی مطرح و حتی ادعا شد که دیپلماسی منطقهای در دولتهای خاتمی و هاشمی بنیان نهاده شده است! حالآنکه از مدعیان کاربلدی در دیپلماسی کسی سؤال نکرد که چگونه در مقاطعی از دولت سازندگی (در اواسط دهه ۷۰ و در پی اعلام رأی دادگاه رسیدگی به ترور چند چهره معارض کرد در رستوران میکونوس در آلمان)، همه کشورهای اروپایی در اقدامی هماهنگ، سفرای خود را بدون تعیین تاریخی برای برگشت از تهران فراخواندند! یا آنکه در دولتهای اصلاحات، از رهگذر دیپلماسی سازش و تسلیم، صنعت هستهای کشور تعطیل شد و ماحصل مذاکرات سعدآباد و سایر مذاکرات هستهای که در ۸ سال دولتهای روحانی پیگیری شد، چیزی جز «تقریباً هیچ»، «سندی توخالی»، «دستاوردی روی هوا» و اساساً چیزی جز «خسارت محض» و تشدید تهدید و تحریمها علیه ایران نبود!
لازم به ذکر است دولت اصلاحات به واسطه برخی قول و قرارهای پنهان، به آمریکا در مقابله با طالبان کمک کرد اما به جای تشکر و دستخوش، اتهام عضویت در محور شرارت را دریافت کرد!
پیش از این نیز بارها گفته شده است حکایت دیپلماسی ضعیف منطقهای و اقتصادی در دولت قبل «مثنوی هفتاد من کاغذ است»؛ در یک نمونه در دولت قبل سفارت ایران در هند حدود ۳۰۰ روز بدون سفیر بود تا جاییکه خالی ماندن حدود ۱۰ ماهه صندلی سفیر ایران در هندوستان سبب شد میزان مراودات تجاری کاهش یابد و این در شرایطی بود که کشور هندوستان میتوانست نقش موثری در کاهش اثرات تحریمها علیه ایران داشته باشد.
مدعیان اصلاحات و داعیهداران کاربلدی در دیپلماسی حتی سعی کردند از تلاش و اهتمام دولت سیزدهم در توافق با عربستان اعتبارزدایی کنند.
محمدعلی. الف، رئیسدفتر دولت اصلاحات در پیامی توئیتری با تاکید بر اینکه «توافق ایران و عربستان گام مثبتی در سیاست خارجی بود» نوشت: به آقای شمخانی تبریک میگویم که «خارج از چارچوب دولت»، گام بزرگی برای امنیت و آرامش ما و منطقه برداشت.
از اینرو باید گفت که دولت رئیسی شانس آورد که «فیصل بن فرحان» وزیرخارجه عربستان دیروز در اظهاراتی گفت که «توافق با ایران نتیجه دو سال مذاکره بود...» وگرنه به مدعیان همه چی بلد! که در دولتهای سازندگی و اصلاحات جز خسارت و آسیب رساندن به منافع ملی کار دیگری نکردند، چگونه باید اثبات کرد که متصدیان حوزه دیپلماسی دولت سیزدهم قریب به دو سال اخیر، نشستها و مذاکرات متعدد و فشردهای با عراق و عمان و چین و عربستان داشتهاند.
۳. سانسور باخت بزرگ آمریکا و اسرائیل
نکته جالب ماجرا آنجاست با اینکه خود تحلیلگران غربی و صهیونیستی، توافق روز جمعه ایران و عربستان را یک باخت تمام عیار برای اسرائیل و آمریکا به ویژه تلاشهای خرابکارانه آنها در اغتشاشات اخیر عنوان کردند اما مدعیان اصلاحات این واقعیات را نیز سانسور کردند.
- «نفتالی بنت» نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی با بیان اینکه «از سرگیری روابط عربستان و ایران تحول خطرناک برای اسرائیل و یک پیروزی سیاسی برای ایران به شمار میرود» گفت: «این توافق شکست کوبنده و بزرگی برای دولت نتانیاهوست که سهلانگاری سیاسی و ضعف عمومی و نزاع و درگیری داخلی در دولت اسرائیل را نشان میدهد.»
- «یائیر لاپید»، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی با تاکید بر اینکه «این توافق شکستی تمامعیار برای رژیم صهیونیستی است» گفت: «با این توافق دیوار دفاعی منطقهای که علیه ایران ساختیم ویران شد.»
- «باراک راوید» خبرنگار اسرائیلی رسانههای صهیونیستی هم در مطلبی مطرح کرد: «اگر توافق اجرا شود. ضربه سختی به اسرائیل و قراردادهای صلح است، اینکه نخستوزیر اسرائیل در ۱۰ هفته گذشته با چیزهای بیهوده سروکار داشته است»
- «بیل هگرتی» سناتور آمریکایی گفت: «توافق ایران و عربستان افول واشنگتن است» و «مارک دابوویتز»، مدیراندیشکده ضدایرانی «دفاع از دموکراسیها» هم در توئیتر نوشت: «احیای روابط ایران و سعودی در نتیجه میانجیگری چین، باخت، باخت، باخت برای منافع آمریکا است»
-اندیشکدهها و رسانههای غربی در تحلیلها و گزارشهایی به شکست مفتضحانه آمریکا و اسرائیل اشاره کردند.
- «رویترز» در گزارشی تصریح کرد «توافق تهران- ریاض با ایفای نقش چین، سیلی بر صورت دولت بایدن بود.»
- «نیویورک تایمز» هم توافق ایران و عربستان را ضرری بزرگ برای منافع آمریکا توصیف کرد و نوشت: «نزدیکی روابط تهران-ریاض به ابتکار پکن، یک چالش ژئوپلیتیک برای واشنگتن ایجاد کرده است.»
- «فایننشال تایمز» در گزارشی نوشت: «توافق تهران-ریاض پیروزی برای دیپلماسی چین و چالش برای آمریکا است»
- شبکه آمریکایی «MSNBC» هم گزارش کرد: «توافق ایران و عربستان خبری است که حقیقتاً منطقه را در بهت فرو برد. نزدیک شدن عربستان به ایران میتواند مشکلات جدی برای اسرائیل و روند عادی سازی روابط با کشورهای عرب خلیجفارس پدید بیاورد. کارشناسان امنیت ملی در آمریکا از نقش چین بسیار نگرانند...»
۴. طرح ضرورت مذاکره مستقیم با آمریکا!
اما مدعیان اصلاحات، به عزا نشستن آمریکا و اسرائیل را سانسور کردند و به جای آن، در اظهارات و مواضعی که مرغ پخته را نیز به خنده وامیدارد، مدعی شدند «حالا نوبت مذاکره مستقیم با آمریکاست!»
روزنامه اعتماد تیتر صفحه اول دیروز خود را به اظهارات سخنگوی حزب اعتمادملی اختصاص داد که در مصاحبه با این روزنامه گفته بود: «باید از مذاکره مستقیم با آمریکا و عربستان استقبال کنیم»
وی گفته است: «ما چارهای جز تنشزدایی نداریم و تنشزدایی با دنیا نیز قواعد خود را دارد... در حال گفتوگو با شرق آسیا هستیم چه اشکالی دارد با غرب اروپا هم گفتوگو داشته باشیم. با غرب دنیا که آمریکا است گفتوگو کنیم. به نظر میرسد که اگر گفتوگوی مستقیم میان آمریکا و ایران در سطح جهانی و میان ایران و عربستان در سطح منطقه صورت بگیرد و پای میز مذاکره بنشینند مشخص خواهد شد که مشکل جدی به آناندازه که آنها آن را بزرگ میکنند وجود ندارد.»
اصلاحطلبان دیروز به در و دیوار زدند تا بازهم زلف همه مسائل را به برجام گره زده و در قد و قامت پادویی برای غرب حداقل بازهم از برجام و سازش در برابر آمریکا دم بزنند.
محمد. م، یکی دیگر از فعالان اصلاحطلب در صفحه مجازی خود در توئیتر نوشت: «گام عقلانی بعدی احیای برجام است.» روزنامه اعتماد هم در مطلبی به نقل از یکی از فعالان ضدانقلاب نوشت: «خبر خوب بازگشت روابط دیپلماتیک ایران و سعودی طی دوماه آینده به این معنی است که آمریکا در بازگشت به برجام جدی است.»
روزنامه هم میهن هم در سرمقالهای با عنوان «درسهای یک توافق» سعی کرد سازش با آمریکا در موضوع برجام را «درس» و «از گامهای ضروری بعدی» تعریف کند. در این مطلب آمده است: «توافق با عربستان تحت نظر چین حاوی نکات آموزندهای است که نباید از کنار آنها گذشت و در سرمقاله اشاره شده است. در هر حال پایداری این توافق مشروط به تغییر معنادار در رویکرد خارجی و نیز برداشتن گامهای ضروری بعدی از جمله برجام است.»
۵. ادعای تناقض کیهان!
پادوهای داخلی غرب که در قبال دیپلماسی منطقهای دولت سیزدهم و روش مذاکره در این دولت دچار سرگیجه شدهاند از تیتر یک ۷ سال پیش کیهان انتقاد کردند و سعی کردند از آن تیتر و تیتر دیروز کیهان «تناقض» در بیاورند؛ تلاشی که به مذاق رسانههای اپوزیسیون و معاند مانند صدای آمریکا خوش آمد حال آنکه کیهان همواره تاکید کرده است هر تصمیم و اقدامی که ضربه کاری به دشمنان ملت و نظام اسلامی از جمله اسرائیل و آمریکا باشد، مورد تأیید و پذیرش افکار عمومی بوده و جمهوری اسلامی ایران در دیپلماسی خود هرگز به بیگانگان باج نمیدهد.
نکته قابل تأمل آنکه این عربستان سعودی بوده است که در این دوره از حکمرانی خود، مواضعش تغییر کرده است نه ایران. آنها چند سال پیش به بهانه برخی اتفاقات اجتماعی در ایران بهصورت یکطرفه روابطشان با جمهوری اسلامی ایران را قطع کردند و حالا با درک این واقعیت که رژیم صهیونیستی رفتنی است و نمیتوان به آن اعتماد و اتکا کرد، به ضرورت ازسرگیری روابط با ایران رسیدند.
علت عصبانیت مدعیان اصلاحات
بر همین اساس است که میتوان گفت مدعیان اصلاحات از هر تصمیم و اقدامی که باعث بهبودی وضعیت اقتصادی کشور و موفقیت دولت سیزدهم در دیپلماسی بشود عصبانی هستند چه آنکه میزان آنها در سیاست ورزی، منافع حزبی و جناحی و انتخابات است نه منافع مردم ایران.
اصلاحطلبان در فصلی که گذشت شکستهای سنگینی را متحمل شدهاند به ویژه که اغتشاشات اخیر به بن بست رسید و توانمندی جمهوری اسلامی در مهار فتنه و جنگ ترکیبی دشمنان به رخ جهانیان کشیده شد. همچنین تلاش دشمن در اختلالات ارزی به شکست انجامید و با توافق اخیر، گشایشهای ارزی و گسترش مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورهای اسلامی در راه است. از سویی، توافق ایران و عربستان، نابلدی دیپلماسی و دست خالی مدعیان اصلاحات در مذاکره را بیش از پیش عیان کرد و ثابت کرد آنچه باعث عقدهگشایی آنها علیه کیهان شده، شکستهای سیاسی غرب و پادوهای داخلی آنهاست که دومینووار ادامه خواهد داشت.
حزبالله: توافق ایران و عربستان ضربه کاری به پروژه آمریکایی-صهیونیستی است
شیخ «نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزبالله ایران در سخنانی که نوعی برجسته سازی تیتر دیروز کیهان بود، توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دیپلماتیک را یک ضربه کاری به پروژه آمریکایی و صهیونیستی در منطقه ارزیابی کرد.
معاون دبیرکل حزبالله لبنان در توئیتی در این باره نوشت: «ازسرگیری روابط ایران و عربستان یک نقطه عطف مهم برای ثبات، امنیت و پیشرفت منطقه است.»
وی خاطرنشان کرد: «این توافق همچنین سرآغاز تجربیات برای ملتهای این دو کشور و برای مردم منطقه است.»
شیخ نعیم قاسم همچنین اظهار داشت: «این اتفاق ضربه کاری و دردناکی به پروژه آمریکایی و اسرائیلی است و آن را بیش از پیش متزلزل میکند.»
توافق ایران و عربستان؛بی اعتمادی به آمریکا و تفانداختن بر صورت اسرائیل
یدیعوت آحارانوت در مطلبی نوشت: «توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین گامی دراماتیک است که پیش از هر چیزی، بیانگر بیاعتمادی به رهبری آمریکاست. تصمیم ریاض برای از سرگیری روابط با تهران، به منزله تفانداختن بر صورت اسرائیل است.»
در این مطلب آمده است: «عربستان بهنظر میرسد متقاعد شده اسرائیل گزینه نظامی قابل اعتمادی علیه ایران ندارد و برای آرامسازی و رسیدن به تفاهم با تهران تصمیم گرفته است.»
یدیعوت آحارانوت نوشت: «این توافق شوک بزرگی برای اسرائیل بود و احزاب مخالف و مقامات سابق، نتانیاهو را مسئول آن دانستند. اگر توافق عملاً اجرایی شود، ضربهای جدی به تلاشهای نتانیاهو برای گسترش دامنه توافقات با کشورهای عربی وارد میشود.»
حمله لیبرمن به نتانیاهو درپی توافق ایران و عربستان: «بیبی» استعفا کن!
«آویگدور لیبرمن» وزیر دارایی اسبق رژیم صهیونیستی هم مطرح کرد: «ازسرگیری روابط ایران و عربستان شکست کاملی برای نتانیاهو (ملقب به بیبی) است و این شکست تنها به نام خود او ثبت میشود.»
وی با تاکید بر اینکه «نتانیاهو باید مسئولیت خود را بپذیرد و استعفا دهد» افزود: «او (نتانیاهو) ما را به به جایی رساندهاست که تا کنون شاهد آن نبودهایم، این ازسرگیری روابط عواقب بدی برای امنیت «اسرائیل» به همراه خواهد داشت.»
کارشناس بیبی سی: ابرزرادخانه موشکی تهران در صلح ایران و عربستان بیتأثیر نبود
کارشناس بیبیسی هم در برنامهای تصویری در این رسانه با ارائه تحلیلی درخصوص روابط ایران و عربستان گفت: «شما ایرانی را دارید که ابَر زرادخانه موشکهای بالستیک ساخته است و سپتامبر سال ۲۰۱۹، یک زنگ بیدار باش برای عربستان بود. در آن روز دستهای از موشکها و پهپادها زیرساختهای نفتی عربستان را در هم کوبیدند و نیمی از صادرات نفت این کشور را تنها در عرض چند دقیقه از چرخه خارج کردند. این حمله یک آژیر بیدار باش برای عربستان بود که نمیتواند در جنگ از پس ایران بر بیاید و بنا به همین دلیل تلاش کرد تا با ایران به یک آشتی و سازش برسد...»
آمریکا در نقش تماشاگر
همچنین «اِلویز فایه (Héloïse Fayet)» پژوهشگر موسسه فرانسوی رابط بینالملل (Ifri) تاکید کرد: «با این توافق، پکن یک کودتای دیپلماتیک را امضا کرد که ایالات متحده مجبور است به عنوان تماشاگر آن را مشاهده کند. این نشان میدهد که ایالات متحده نقش کمتر و کمتری برای بازی در خاورمیانه دارد، اما شاید این پویایی است که خودشان انتخاب کردهاند.»
سیلی واقعی به اسرائیل
«میشل پل (Michel Paul)» خبرنگار رادیو بینالمللی فرانسه در بیتالمقدس نیز برایند نگاه رسانههای اسرائیلی به این توافق را یک سیلی واقعی به رژیم اشغالگر صهیونیستی ارزیابی کرده است.
وی تاکید دارد: رسانههای اسرائیلی میگویند که این وضعیت جدید یک سیلی واقعی برای واشنگتن و اسرائیل است و برخی مفسران این رژیم از آن به عنوان خبر بد یاد میکنند.