ایران و ترکمنستان

جایگزینی روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز ترکمنستان با گازوئیل در نیروگاه‌ها و صادرات ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل مازاد ایران، سودآوری حدود ۲ میلیارد دلاری برای کشور به همراه دارد.

به گزارش مشرق، در هفته جاری جواد اوجی وزیر نفت از آغاز واردات گاز ترکمنستان به ایران بعد از حدود ۷ سال توقف خبر داد. وی با اشاره به اینکه قرارداد گازی دو کشور به زودی امضا می‌شود گفت: بر اساس این قرارداد، ایران از همین ماه (خرداد) واردات روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز را آغاز می‌کند. ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت دریافت روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز را به‌منظور واردات و انتقال در مرزهای خود دارد.

علاوه بر واردات روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز ترکمنستان، ایران در آذرماه سال ۱۴۰۰ یک قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان نیز به میزان روزانه ۵ میلیون متر مکعب امضا کرده بود که این رقم هم‌اکنون به ۱۰ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است. بدین ترتیب ایران روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان وارد و سوآپ می‌کند.

*سودآوری ۲ میلیارد دلاری ایران از واردات گاز ترکمنستان

اما سناریوهای مختلفی برای استفاده از گاز وارداتی ترکمنستان وجود دارد که بهترین آن، خرید گاز ارزان از ترکمنستان برای تامین نیاز استان‌های شمالی و شمال شرقی و صادرات گاز مازاد ایران به قیمت بالاتر به کشورهای همسایه از جمله افزایش صادرات گاز به عراق و ترکیه یا احیای قرارداد صادرات گاز به پاکستان است.

البته این تنها سناریو نیست و ایران می‌تواند با مصرف گاز وارداتی ترکمنستان در نیروگاه‌ها، از مصرف روزانه ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل جلوگیری کرده و این گازوئیل مازاد را با قیمت‌های بالا به کشورهای همسایه صادر کند.

طبق آمار بورس انرژی ایران، گازوئیل ایران با قیمت حدود ۷۵ الی ۸۰ سنت بر لیتر در بازار منطقه به فروش می‌رسد. اگر قیمت گاز وارداتی ترکمنستان را متر مکعبی ۲۵ سنت فرض کنیم، جایگزینی گاز ترکمنستان با گازوئیل در نیروگاه‌ها و صادرات معادل ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل، سودآوری حدود ۲ میلیارد دلاری برای ایران دارد.

نکته جالب توجه اینکه همین یک قلم تعامل گازی ایران با همسایگان بیش از رکورد سالانه صدور مجوز معتبر سرمایه‌گذاری خارجی در اوج برجام برای کشور ارزآوری داشته است. طبق گزارش سازمان سرمایه‌گذاری (تصویر ۱)، ارزش مجوز معتبر سرمایه‌گذاری خارجی در سال ابتدایی اجرای برجام ۱.۵ میلیارد دلار بوده است.

سودآوری ۲ میلیارد دلاری ایران از واردات گاز ترکمنستان

تصویر - ۱

در مجموع به نظر می‌رسد ظرفیت‌های زیادی در کشورهای همسایه برای بی‌اثرسازی تحریم‌ها وجود دارد که البته احیای آنها نیازمند فرصت است. باید توجه داشت که‌ ۲۰ ماه طول کشید تا دولت سیزدهم، بدهی ۱.۶ میلیارد دلاری دولت قبل به ‎ترکمنستان را تسویه، اعتماد همسایه را بعد از ۵ سال تیرگی روابط جلب، قرارداد واردات گاز را احیا و تازه به حالت صفر گذشته برگردد و چنین ظرفیت و سودآوری را برای کشور به ارمغان بیاورد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    0 0
    از زمان مرحوم کردان که گاز ایران توسط ترکمنستان در سیاه زمستان قطع شد تا الان چند بار توافق سواپ امضا شده این تنش همچنان ادامه خواهد داشت
  • ... IR ۱۵:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    1 0
    ومنتاسفانه در مقابل میلیونها لیتر گازوئیل به کشورهای همسایه قاچاق میشود
  • IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    1 0
    این پولا کجا میره خدا میدونه
  • سید مرتضی IR ۱۶:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    0 0
    اینا خیلی خوبه امیدوارم موفق باشن فقط امیدوارم قیمت ارز بیات پایین یا یک مکانیزم جدیدی برای قیمت ها بر اساس ارز کشورهای بریکس صورت بگیره در جهت تثبیت ارز داخلی که واقعا امریکا سواستفاده نکنه، امیدوارم دولت اقای رئیسی در دور دوم با وزرایی بهتر وارد کارزار بشن چون برخی وزراشون اصلا خوب نیستن اما در کل رهبر راضی هستن ما کی باشیم ناراضی باشیم هرچند مشکلات فراوانی داریم
  • IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    0 0
    قابل توجه اونهاییکه پیر و جوانو راه انداختن و بردن برای رآی دادن به روحانی ، اونم در دو دوره ، الآن خجالت میکشن که قبول کنن که چه جنایتی در حق بقیه مردم کردن .
  • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    1 0
    مذاکره مشکل ما را با آمریکا حل نمی‌کند، زیرا شیطان بزرگ همیشه به‌دنبال باج‌خواهی است و هرگز به تعهدات خود عمل نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد. تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر شیطان بزرگ حیله‌گر و عدم توافق است. هرگونه توافقی با دشمن غدار، قطعاً به ضرر ما تمام می‌شود؛ آمریکا هرگز تمام تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد و با توافق یا بدون توافق، هر روز بر تحریم‌ها خواهد افزود. باید سلطه‌ی دلار را بشکنیم و تحریم‌ها را خنثی و بی‌اثر کنیم، از پیمان عدم اشاعه خارج شویم و به نظارت‌های پادمانی و فراپادمانی جاسوسان آژانس خاتمه دهیم.
  • Omid IR ۲۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۲
    0 0
    دروازه جهنم ترکمنستان کل جهانو میتونه گاز بده تازه ترکمنستان بخشی از ایران بوده😂😂

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس