به گزارش مشرق، امروز (سهشنبه) ۱۳ تیر ماه و در بیست و سومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای که به صورت مجازی و به ریاست هند برگزار شد، عضویت جمهوری اسلامی ایران در این سازمان به صورت رسمی اعلام شد. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران نهمین عضو سازمان همکاری شانگهای شد. عضویت ایران در حالی است که اصلاحطلبان FATF را مانعی برای پیوستن به پیمان شانگهای معرفی میکردند:
FATF از نظر اصلاحطلبان مانعی برای عضویت در شانگهای
FATF از نظر اصلاحطلبان مانعی برای عضویت در شانگهای
FATF مانع عضویت دائم در شانگهای از نظر روزنامه اصلاحطلب
اصلاحطلبان نپیوستن به FATF را مانعی برای عضویت در شانگهای اعلام میکردند. اصلاحطلبان همچنین تا هفته گذشته نسبت به آثار سوء باقی ماندن ایران در لیست سیاه FATF هشدار میدادند. همزمان با روز جمعه دوم تیرماه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) طی گزارشی اعلام کرد ایران طبق روال سابق (از فوریه ۲۰۲۰- اسفند ۱۳۹۸) در لیست سیاه این گروه قرار دارد.[۱] این خبر مورد استقبال رسانههای اصلاحطلب قرار گرفت و در روز شنبه سوم تیرماه به صورت گسترده در رسانههای این جریان منتشر شد. برخی از رسانههای اصلاحطلب به گونهای این خبر را پوشش دادند که به نظر برسد ایران تازه در این لیست قرار گرفته است.
بازتاب خبر باقی ماندن ایران در لیست سیاه fatf در رسانه های اصلاحطلب
هشدار همتی درباره نپیوستن به FATF
عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی دولت روحانی که کاندیدای مورد حمایت اصلاحطلبان در انتخابات اخیر ریاست جمهوری نیز بود، روز شنبه سوم تیرماه در صفحه شخصی خود نسبت به این خبر واکنش نشان داد که با بازنشر زیادی از سوی رسانههای این جریان مواجه شد. همتی نوشت:«#FATF ایران را در فهرست سیاه، یعنی در کنار کره شمالی و میانمار که از نظر آنها،خطرپولشویی و تامین مالی تروریسم برای سیستم مالی جهانی دارند،ابقا کرد. تداوم این شرایط چه نفعی برای ایران دارد؟ پایان این ظلم درحق مردم ایران چه زمانی است؟ مسئولین برای تداوم این وضع چه استدلالی دارند؟»
توییت عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی دولت روحانی
بازتاب توییت همتی در رسانه های اصلاحطلب
بازتاب توییت همتی در رسانه های اصلاحطلب
بازتاب توییت همتی در رسانه های اصلاحطلب
بی اثر بودن لیست سیاه FATF به گفته همتی
صحبت های همتی در حالی است که قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF در زمان تصدی او بر ریاست بانک مرکزی اتفاق افتاد و او در واکنش به این اتفاق گفته بود:«یک جمله هم راجع به FATF بگویم. چون خیلی ها راجع به آن صحبت و اظهارنظر میکنند، قبلا گفتیم این را تصویب کنید. نظرم این بود که برای اقتصاد ما خوب است اما همان جا گفتم در شرایط عادی و بلندمدت ممکن است برای ما مثبت باشد،الان که کل تجارت مان را از روش های غیرقابل تحریم انجام میدهیم و اصلا روی ما تاثیری ندارد ... حالا آنها اشتباه می کنند و ما را به فهرست سیاه می برند. خب ببرند. من اعلام می کنم هیچ تاثیری ندارد.»
روز چهارشنبه 7 تیر همتی در کانال تلگرامی خود فیلمی منتشر کرد و کسانی که صحبت های سال 98 او را بازنشر دادند «فرافکن» نامید. او بخشی از صحبت های خود در مناظرات انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کرد و در پای این فیلم نوشت:
پذیرش حرف اخیر همتی یعنی دولت روحانی برای کنترل بازار به «دروغ» متوصل میشده است.
«فرافکنی از نوع FATF !! کسانی که مانع تصویب نهایی لوایح پالرمو و CFT بودند و امروز در راس تصمیمات کشور قرار دارند، هنوز هم حاضر به پذیرش عواقب تصمیم های خود در ورود ایران به لیست سیاه #FATF نیستند .سعی دارند مثل همیشه با فرافکنی و اینکه «چرا برای کاستن از التهاب بازار ارز در اسفند ۹۸ گفتی تأثیری ندارد»، مسئولیت را به گردن دیگری بیاندازند! #حافظه_تاریخی». در صورت پذیرش حرف همتی یعنی دولت روحانی برای کنترل بازار به «دروغ» متوصل شده است.
فیلم منتشر شده در کانال تلگرامی همتی:
بی اثریِ بودن در لیست سیاه FATF به روایت آمار
آمار ها نیز موید حرف سال 98 و نه جدید همتی است. طبق آمار، سال 1401 بدون عضویت در FATF صادرات غیرنفتی کشورمان به 53 میلیارد دلار رسید که این رقم بالاترین میزان در طول تاریخ تجارت ایران است، همچنین میزان واردات به 59 میلیارد دلار رسید، در مجموع سطح تجارت خارجی کشور در سال 1401 بدون عضویت در FATF بیش از 112 میلیارد دلار بوده است.
گره زدن سلامت مردم به FATF توسط دولت روحانی
در حالی اصلاحطلبان هنوز از FATF به عنوان دستاویزی برای حمله به حاکمیت استفاده میکنند که عضویت ایران در شانگهای، اعتراف رئیس بانک مرکزی دولت روحانی و آمارِ گویا، حاکی از بی تاثیری FATF بر روی اقتصاد ایران است. این اقدام اصلاحطلبان مسبوق به سابقه است وحتی دولت روحانی معیشت و سلامت مردم را به FATF گره میزد تا به نظام برای پیوستن به FATF فشار بیاورند. اصلاحطلبان و دولت منسوب به آنها در زمان همهگیری کرونا، نپیوستن به FATF را مانع واردات واکسن معرفی میکردند.
گره زدن سلامت مردم به FATF در دولت روحانی
گره زدن سلامت مردم به FATF توسط دولت روحانی
گره زدن سلامت مردم به FATF توسط چهره اصلاحطلب
گره زدن معیشت مردم به FATF توسط دولت روحانی
دولت مطبوع اصلاحطلبان برای جبران کم کاری های خود حتی FATF را به جیب مردم گره میزد روحانی در یکی از جلسات هیات دولت در تاریخ 13 اسفند 99 گفته بود:«وقتی این لوایح اجرا نمیشود یعنی برای نقل و انتقال پول باید پول بیشتری از جیب مردم بدهیم.» این درحالی است که همتی، رئیس بانک مرکزی در دوره اصلاحات، پیوستن به FATF را به دلیل وجود تحریمها اثر گذار نمیدانست.
عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای موجب رسوایی برای افراد و جریانی شد که پیوستن به FATF را برای ایران حیاتی میدانستند و حتی معیشت و سلامت مردم را که به دلیل عملکرد دولت روحانی در وضعیت بحرانی قرار گرفته بود به آن گره میزدند.
[1] fatf-gafi.org/en/publications/Fatfgeneral/Call-for-action-June-2023.html