به گزارش مشرق، بعدازظهر روز چهارشنبه چهارم مرداد ماه کودتایی در نیجر رخ داد و نیروهای گارد ریاست جمهوری این کشور اقدام به محاصره «محمد بازوم» رئیس جمهور نیجر در کاخ ریاست جمهوری این کشور کردند. روز جمعه ششم مرداد ماه نیز تلویزیون نیجر از تعیین ژنرال «عبدالرحمن تیچیانی» فرمانده گارد ریاست جمهوری این کشور به عنوان رئیس شورای انتقالی این کشور خبر داد که با واکنش کشورهای اروپایی از جمله فرانسه روبرو شد.
کودتاچیان در نیجر نسبت به مداخلات خارجی در این کشور هشدار داده و از شهروندان نیجر خواستند که در حمایت از آنها به خیابانها بیایند که در پی آن هزاران نفر از مردم نیز در حمایت از کوتادچیان به خیابان آمده و اقدام به برگزاری تظاهرات در مقابل سفارت فرانسه در نیامی کردند.
ژنرال تیچیانی در نطقی که از تلویزیون ملی این کشور پخش شد، اعلام کرد که سربازانش به علت «نابسامانی اوضاع امنیتی» قدرت را به دست گرفتهاند. رئیس شورای انتقالی نیجر گفت: در دوران محمد بازوم، «گفتمانی سیاسی با این هدف شکل گرفته بود تا مردم را مجاب کند همه چیز در این کشور بر وفق مراد است. در حالی که واقعیت تلخ در این کشور مرگ، آوارگی و خواری و ناامیدی بود.»
نیجر، کشوری محصور در خشکی در غرب آفریقاست که از زمان استقلال از فرانسه در سال ۱۹۶۰، علاوه بر چندین تلاش برای کودتا، شاهد چهار کودتای موفق بوده که آخرین آن در فوریه ۲۰۱۰ علیه رئیس جمهور «مامادو تانگا» رخ داد.
کودتا در نیجر با واکنش شورای امنیت سازمان ملل نیز مواجه شد و کشورهای عضو این شورا بامداد شنبه هفتم مرداد ماه در بیانیهای کودتای نظامی در نیجر و سرنگونی دولت این کشور را محکوم کرد. در این بیانیه آمده بود: «ما اقدامات خلاف قانون اساسی برای تغییر قدرت در نیجر را به شدت محکوم میکنیم. خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط محمد بازوم رئیس جمهور منتخب نیجر، خانواده وی و اعضای کابینه او هستیم».
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد نیز اقدام به کودتا در نیجر را به شدت محکوم کرد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز پنجم مرداد ماه خواستار آزادی فوری رئیسجمهور نیجر شد.
امروز هم فرانسه اعلام کرد که قصد دارد فورا همه اتباعش را از نیجر خارج کند. هزاران تظاهراتکننده نیجری، بعدازظهر یکشنبه، در اعتراض به مداخله فرانسه در امور این کشور مقابل سفارت فرانسه در نیامی تظاهرات کردند. دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز در این باره اعلام کرد که اگر هر یک از شهروندان، نظامیان، دیپلماتها و منافع فرانسه در نیجر مورد حمله قرار بگیرد، قاطعانه و فوری عکس العمل نشان خواهد داد.
علاوه بر این، جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا روز یکشنبه هشتم مرداد ماه برای ارزیابی اوضاع نیجر، در شهر ابوجا، پایتخت نیجریه نشست اضطراری برگزار کرد.
* واکنش ایران
در همین خصوص نیز «ناصر کنعانی» سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه نهم مرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت نیجر خاطرنشان کرد: ما با دقت تحولات مربوط به این کشور را دنبال میکنیم.
وی افزود: تأکید جمهوری اسلامی ایران احترام به حاکمیت قانون است و اینکه ما خواهان آرامش و صلح و ثبات در این کشور دوست آفریقایی خودمان هستیم. راهحل مشکلات را گفتوگوی طرفهای داخلی این کشور میدانیم و امیدواریم روند تحولات در این کشور به سمت آرامش، ثبات و تامین نظرات مردم این کشور پیش برود.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه نیز روز دوشنبه نهم مرداد ماه درباره کودتای نظامی در نیجر بیان کرد: «وضعیت نیجر برای همه کشورهای شرکتکننده در نشست روسیه - آفریقا نگرانکننده است.روسیه خواستار احیای سریع مشروعیت در نیجر و خویشتنداری [طرفین] است».
دو منبع آگاه مرتبط با ریاست جمهوری نیجریه هم در این خصوص اعلام کردند که «محمد ادریس دبی»، رئیس جمهور چاد برای گفتوگو با رهبران نظامی نیجر و گزارش نتیجه مذاکراتش به «بولا تینوبو»، رئیس جمهور نیجریه و رئیس فعلی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکوواس) داوطلب شده است.