کد خبر 1516700
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۳۰
دندان

پوسیدگی دندان شاید در نگاه اول یک مشکل عادی در دهان باشد، اما این مشکل در بلند مدت می‌تواند منجر به بیماریهای زیادی در بدن شود.

به گزارش مشرق، بهداشت دهان و دندان، یکی از مهمترین اقدامات برای داشتن دهان، دندان‌ها و لثه سالم است؛ از آنجا که دهان یک ورودی اولیه در بدن است، بهداشت ضعیف دهان و دندان می‌تواند تاثیر منفی بر روی کل بدن بگذارد.

دندان‌هایی که درد دارند، لثه‌هایی که خونریزی می‌کنند و نفس‌هایی که بوی بدی می‌دهند، همگی نشانه‌ی بهداشت دهان و دندان ضعیف است. باکتری‌ها می‌توانند به راحتی از دهان وارد جریان خون شوند و باعث ایجاد عفونت و التهاب می‌شود.

بسیار مهم است که به طور متناوب به دندانپزشک مراجعه کنید تا از سلامت کلی بدنتان مطمئن شوید. در این بخش برخی از مشکلات رایج و جدی ناشی از سلامت دهان و دندان وجود دارد که خواهیم گفت.

بیماری‌های قلبی عروقی

داشتن بهداشت دهان و دندان ضعیف، خطر بیماری قلبی را در فرد افزایش می‌دهد. اگر لثه‌ها به علت باکتری‌هایی که باعث بیماری پریودنتال می‌شوند، ملتهب شود این باکتری‌ها می‌توانند در جریان خون وارد شوند و سبب سخت شدن شریان‌ها شوند.

این سخت شدن شریان ها، آترواسکلروز نامیده می‌شود که بسیار جدی است و باعث مشکلات جریان خون و انسداد قلبی می‌شود و احتمال حمله قلبی را نیز افزایش می‌دهد. همچنین، تاثیر مخربی بر عروق و رگ‌های خونی دارد و می‌تواند منجر به فشار خون بالا و افزایش سکته مغزی شود. همچنین می‌تواند باعث افزایش آندوکاردیت شود، که یک بیماری خطرناک و جدی است و زمانی رخ می‌دهد که پوشش قلب آلوده باشد.

زوال عقل

بهداشت دهان و دندان ضعیف، بر مغز نیز تاثیر گذار است. موادهایی که از لثه‌های ملتهب شده، توسط عفونت آزاد می‌شوند، می‌توانند سلول‌های مغزی را از بین ببرند و منجر به از دست دادن حافظه شوند. بیماری زوال عقل و احتمالاً بیماری آلزایمر، می‌تواند به علت ژنژیویت ایجاد شود، که باکتری در دهان به کانال عصبی گسترش می‌یابد و وارد جریان خون نیز می‌شود.

عفونت‌های تنفسی

سیستم تنفسی می‌تواند از بهداشت ضعیف دهان و دندان آسیب ببیند، باکتری در دهان از دندان‌های آلوده و لثه‌های متورم می‌تواند به ریه نفوذ کند، و یا از طریق جریان خون به آنجا وارد شود. این باکتری‌ها می‌توانند منجر به عفونت تنفسی، برونشیت حاد و حتی COPD شوند.

دیابت

نه تنها افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به عفونت هستند، بلکه بیماری‌های پریودنتال و عفونت‌های لثه‌ای، به نوبه خود باعث افزایش دیابت می‌شوند و کنترل آن را سخت می‌کنند. از آنجایی که بیماری لثه‌ها و پوسیدگی دندان‌ها، سطح قند خون را بالا می‌برند، پس افرادی با بهداشت دهان و دندان ضعیف بیشتردر معرض خطر ابتلا به دیابت قرار می‌گیرند.

عوارض دندان پوسیده در دوران بارداری

برای مادران باردار، رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است. تغییرات هورمونی باعث می‌شود که عفونت به راحتی در دهان گسترش یابد. هر گونه عفونت در بدن زن باردار، عوارض حاملگی را افزایش می‌دهد. پوسیدگی دندان‌ها و بیماری‌های لثه، مادر و کودک را در معرض خطرات جدی قرار می‌دهد.

ناباروری و رابطه اش با دندان پوسیده

ارتباط نزدیکی، بین بهداشت ضعیف دهان و دندان و مشکلات ناباروری در زنان وجود دارد. پوسیدگی دندان‌ها و آسیب‌های لثه، می‌تواند سلامت کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. افرادی که بهداشت ضعیف دهان و دندان دارند، دیرتر از افراد دیگر باردار و بارور می‌شوند.

ارتباط عوارض دندان پوسیده با سرطان

بدیهی است که اقدامات بهداشتی ضعیف دهان و دندان، مانند مصرف تنباکو یا سیگار کشیدن، می‌تواند منجر به سرطان گلو یا دهان شود. اما انواع دیگر سرطان‌ها هستند که با بیماری‌های لثه ارتباط دارند. خطر ابتلا به سرطان کلیه، سرطان پانکراس و سرطان خون در افرادی که بهداشت دهان و دندان ضعیف دارند بسیار بالاتر است.

بیماری‌های کلیوی

بیماری مزمن کلیه، یک مشکل جدی برای سلامتی است که بر کلیه ها، قلب، استخوان‌ها و فشار خون تاثیر میگذارد؛ که عفونت‌های بدن، مانند پریودنتال می تواند منجر به بیماری کلیه شود. در کل افراد مبتلا به بیماری لثه، دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند و احتمال اینکه عفونت را تجربه کنند بسیار زیاد است. گاهی اوقات بیماری‌های کلیوی می توانند بسیار جدی و حتی مرگ بار باشند.

آرتریت رو ماتویید

بر طبق گفته انجمن ملی آرتریت رو ماتویید، افراد مبتلا به بیماری لثه ۴ برابر احتمال ابتلا به آرتریت را افزایش می دهند. هر دو بیماری، التهاب مشترک دارند. باکتری‌های دهانی ناشی از ورم لثه، می تواند باعث افزایش التهاب در سراسر بدن شود.

زایمان زودرس

مراقبت‌های دهانی ضعیف در بارداری سبب ابتلای فرد به بیماری لثه‌ای می‌شود، این بیماری‌ها سمومی را در بافت ملتهب آزاد کرده که در نهایت جذب بدن می‌شود. سموم از لثه‌ها می‌توانند به کیسه‌های آمنیوتیک منتقل شوند که در آن نوزاد نابالغ رشد می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد مایع آمنیوتیک زنان بارداری که بیماری لثه‌ای دارند و زایمان زودرس داشته اند، دارای سموم مشابهی در لثه‌ها می‌باشد.

عفونت استخوان یا کورک استخوانی

دندان پوسیده و عفونی سبب می‌شود باکتری‌های عفونت دندانی وارد خون شده و خود را به بافت استخوانی برسانند و باعث عفونت استخوان یا کورک استخوانی شوند. این عارضه معمولا در نواحی استخوانی فک و صورت اتفاق می‌افتد.

ایجاد لخته در سینوس‌های مغز

مشکلات عفونی دندان، بیماری ترومبوز سینوس کاورنوس را ایجاد می‌کند. عفونت دندان ممکن است باعث شکل گیری لخته خون در این سینوس شود. این مسئله در صورت تشدید، حتی ممکن است منجر به مرگ فرد شود.

گلودرد مزمن

یکی دیگر از عوارض دندان پوسیده و عفونت دندان گلودرد است که ممکن است با تورم و درد در نزدیکی زبان و گردن همراه باشد. در مواردی که اختلال شدیدتر می‌شود، حتی می‌تواند مجرای تنفسی را مسدود کند.

سلولیت

عفونت باکتریایی از دندان می‌تواند به چربی زیر پوست یا غشای میان پوستی نفوذ کند و آن‌ها را در معرض حمله باکتری‌ها قرار دهد. قرمزی، تورم و احساس درد در محل درگیر از جمله علائم سلولیت هستند که به مرور زمان گسترش می‌یابد.

ایجاد میگرن

حفره ها، دندان‌های ترک خورده یا دندان عقل نهفته اگر درمان نشود، ممکن است فرد را دچار میگرن نماید، زیرا دندان درد با عصب سه قلو که پنجمین اعصاب جمجمه است، مرتبط است. عصب سه قلو نقش مهمی در پاتوژنز میگرن دارد و تحریک شاخه عصب سه قلو میگرن را ایجاد می‌کند.

راه‌های پیشگیری از پوسیده شدن دندان‌ها

بهترین راه برای پیشگیری رعایت بهداشت دهان و دندان این است که:

به طور منظم، دندان پزشکی بروید.

دندان‌ها و لثه هایتان را حداقل دو بار در روز شستشو دهید.

از کشیدن سیگار و محصولات تنباکویی اجتناب کنید.

خمیر دندان‌ها و دهان شویه‌هایی را استفاده کنید که حاوی فلوراید هستند.

غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را محدود کنید.

نکته: دندان‌های سالم پاک، بدون درد و ناشی از حفره‌ها هستند. لثه‌های سالم نیز صورتی رنگ هستند و با مسواک زدن خونریزی نمی کنند. سلامت دهان و دندان نشان دهنده سلامت کلی بدن است، پس با رعایت کردن آن خطر ابتلا به بیماری‌های جدی‌تر را در بدن خود کاهش دهید.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 1
    حتی موجب صرع و تشنج مداوم هم می شود/ بسیاری از افراد که صرع دارند اول دندان های شان را عصب کشی کنند و یا بکشند
  • IR ۰۲:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    25 0
    با پول عمت بریم دندون هارو بکشین یا پر کنیم؟ کمتر مطلب چرند بزار مشرق!
  • IR ۰۵:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    24 0
    واقعا درد دندان وبیمارهای لثه خیلی تحملش سخته
    • IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
      12 0
      دولت فکری به حال هزینه هایش کند فقط ارد دادن کافی نیست
    • IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
      5 0
      پول مسواک ندارم
  • IR ۰۵:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    52 2
    پول داریم دندان درست کنیم؟
    • یزدان علاالدینی....مستمری بگیر تامین اجتماعی IR ۰۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
      4 1
      احسنت...کو درامد؟؟؟
    • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
      9 1
      وقتی قیمت چیزی در داخل کشور بیش از حد گران می شود دولت آن را از خارج وارد می کند تا قیمتش پایین بیاید. چرا دولت همین کار را برای دندانپزشکان انجام نمی دهد؟ چرا دولت از 1000 دندانپزشک هندی و پاکستانی برای کار در ایران دعوت نمی کند تا همان کارهای دندانپزشکان ایرانی را به یکدهم و یک بیستم قیمت انجام بدهند؟ چون منافع مافیای دندانپزشکی به خطر می افتد. دندانپزشکانی که هرسال 2 سفر خارج و خرید یک آپارتمان را حق خود می دانند.
  • IR ۰۷:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    10 1
    چرا این مطلب را میزاری وقتی میبینی مردم نمیتونن دندونشون رو درست کنن نوشتن این مطالب از سوی شما ظلم هست
  • IR ۰۷:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    6 0
    درست کردن یک دندان تو این مملکت شده برابر خرید یک خونه از کجا مردم کم درآمد و کارگر بیارن دندون درست کنن بباید درد بکشن تا دندونه خودش از بین بره
  • FR ۰۷:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    5 0
    اصلا متوجه نیست که اگه بخواهیم دندانپزشک برویم باید حدود ده پانزده میلیون خرج کنیم دو برابر حقوق کارگر
  • محمد IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    شما که همه رو نوشتید، بالا بودن قیمت ارز رو هم وصل می کردید به این
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    4 0
    حل مشکلات دندان و پرکردن و ایمپلنت وارتودونسی و...به سرمایه بالا نیاز داره و فعلا اکثریت مشکلات معیشتی دارند و...بیمه ها هم ناتوان از پوشش هزینه های دندان و..‌
  • سجاد IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    4 0
    درسته،همه اینارو میدونیم و حتی درد دندان بعد از پوسیدگی کامل،ولی آیا با این هزینه های گزاف روزمره میشه پوسیدگی دندانمون درست کنیم،ما هیچ ،فرزندانمون چی،آیا تحمل دیدن درد دندان اونارو داریم
  • ناشنا IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    2 0
    به همین خاطر با سیاست های نظام از بیمه حذف شده
  • فداحسین IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    2 0
    اگه به فکر مردم هستید لااقل خدمات دندانپزشکی راتحت پوشش بیمه قرار دهید تا ملت با ارامش بیشتری زندگی کنند
  • عباس IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 1
    دین اسلام سفارش زیادی به مسواک زدن کرده.
  • IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    الان حتی کشیدن دندان گرونه
  • IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    2 1
    اینهایی که می روند شمال و ترکیه و سفر خارج از کشور چرا دندان های شان خراب است
  • محسن IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    4 0
    خدا نشناس نمک رو زخممون نریز
  • IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    1 0
    بودجه فوتبال را خرج بهداشت دهان و دندان مردم کنید/ به خدا که مردم و تاریخ ستایش تان خواهد کرد
  • محمد IR ۰۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۳
    2 0
    گرونه مشرق پول نداریم درستشون کنیم. سه تا از شدت درد کشیدم ولی کم کم همه رو میکشم.
  • IR ۰۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۳
    0 0
    باید جفت کلیه ها رو بفروشیم که یه دندون رو درست کنیم! چرا اینقدر کمرشکنه هزینه هاش؟؟؟؟
  • کامیکازه IR ۰۶:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۳
    0 1
    شما چرا از قیمت ها چیزی نمی گویی؟ من 12 عدد از دندان هایم خراب شده دندانپزشکی میگوید 150 میلیون من مستاجر هستم با داشتن یک دانشجو چکار کنم؟؟؟
  • منا IR ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۳
    5 0
    من رفتم عصب کشی کنم قیمتش ک شنیدم منصرف شدم دولت ما به این جور چیزا توجهی نداره هرکی پولداره میتونه زندگی کنه اونیم ک نداره باید بمیره
    • ع - ت IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۳۰
      3 0
      درود بر شما
  • فرانک IR ۰۵:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۳۱
    3 0
    باسلام وقتی هزینه اش نیست باید چکار کنیم؟ خدمات درمانی دراکثر کشورها رایگان است ولی اینجا سربه فلک میکشد
  • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۴
    0 0
    همه چی مافیایی شده حتی دندان باید این مملکت ویران واز نو ساخته شود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس