مهاجرت

این گزارش در پی بررسی این موضوع است که آیا واقعا آمار مهاجرت اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کشورمان بالاست و میزان مهاجرت‌ها به اندازه‌ای است که دانشگاه‌ها به‌زودی از هیات علمی خالی می‌شود؟

به گزارش مشرق، در موضوع سالمندی جمعیت در اغلب موارد با یک موج رسانه‌ای مواجه می‌شویم که ادعا می‌کند سالمندی جمعیت ایران حتمی است و کار از کار گذشته و در شرایط کنونی فقط باید جلوی وقایعی که وضعیت را بحرانی‌تر می‌کند بگیریم.

در موضوع مهاجرت نیز مدتی است که شاهد موج خبری مهاجرت نخبگان، اعضای هیات علمی و پزشکان هستیم؛ انگار همه در حال مهاجرت هستند و آنهایی هم که مانده‌اند دوست دارند هرچه‌زودتر بروند و تا چند سال آینده دانشگاه‌های ایران خالی از استاد خواهد شد.

به گزارش جام جم، درواقع در جنگ شناختی ــ رسانه‌ای این روزها، عده‌ای از یک‌طرف با سیاه‌نمایی شرایط، قصد جذب و مهاجرت قشر تحصیلکرده ایران را دارند و از سوی دیگر ادعا می‌کنند که وضعیت مهاجرت نخبگان و نیروی انسانی باکیفیت در کشورمان بحرانی است درحالی‌که هیچ‌گونه مستندی نیز در این خصوص ارائه نمی‌کنند.

به همین علت ضروری است تا پیش از هر نوع قضاوت نگاهی به آمارهای مربوط به مهاجرت و به‌ویژه مهاجرت اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها بیندازیم تا به صحت و سقم ادعاهایی از این دست پی ببریم.

این گزارش در پی بررسی این موضوع است که آیا واقعا آمار مهاجرت اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کشورمان بالاست و میزان مهاجرت‌ها به اندازه‌ای است که دانشگاه‌ها به‌زودی از هیات علمی خالی می‌شود؟

واقعیت مهاجرت اعضای هیات علمی

طبق گزارش و تحلیل «موسسه تحقیقات جمعیت کشور» درباره مهاجرت اعضای هیات علمی، از سال تحصیلی ۹۶ تا ۱۴۰۰، حدود ۲۷۰۰نفر از تعداد کل اعضای هیات علمی کشورمان کم شده است.

به عبارت دیگر، این تعداد از اعضای هیات علمی با دانشگاه‌ها قطع همکاری کرده‌اند. جریانی که جنگ شناختی ــ رسانه‌ای را رهبری می‌کند این کم‌شدن را به پای مهاجرت اعضای هیات علمی می‌گذارد درحالی‌که اگر به دلایلی که در گزارش تحلیلی موسسه تحقیقات جمعیت کشور ذکر شده توجه کنیم دلایل متعددی برای کاهش ۲۰۰نفری اعضای هیات علمی ظرف پنج سال وجود دارد.

براین اساس دلایل خروج اعضای هیات علمی از دانشگاه‌ها را می‌توان در این موارد خلاصه کرد: بازنشستگی و ازکارافتادگی، فوت، بازخرید و استعفا و انفصال از خدمت. نکته حائزاهمیت این‌که از مجموع این علت‌ها درسال۱۴۰۰، ۵۷.۱درصد از قطع ‌همکاری‌ها به‌دلیل بازنشستگی، ۵.۴درصد به‌دلیل فوت و ۸.۴ درصد به‌دلیل استعفا و بازخرید بوده است.

مهاجرت، بخشی از حقیقت است

البته ذکر این دلایل به معنی نفی مهاجرت استادان دانشگاه به کشورهای خارجی نیست، زیرا به‌طورکلی استادانی که قصد مهاجرت از کشور را دارند از طریق استعفا، بازخرید یا با خروج خودخواسته از وزارت علوم اقدام به مهاجرت می‌کنند.

اما طبق آمارهای موسسه جمعیت که برداشتی حداکثری در موضوع مهاجرت استادان دانشگاه دارد، درصد خروج اساتید از کشور در بازه زمانی ذکرشده کم بوده است.

طبق گزارش این موسسه در سال‌های ۹۷ تا ۹۹ به ترتیب ۰.۷۶، ۰.۶۲ و ۰.۸۳ درصد از تعداد کل اعضای هیات علمی کشورمان مهاجرت کرده‌اند.

به بیان دیگر در سال‌های اخیر، کمتر از یک‌درصد اساتید مهاجرت کرده‌اند.

گرچه این عدد به‌صورت تدریجی در حال افزایش است اما هنوز برخلاف تصور عموم جامعه و ادعای برخی رسانه‌ها عدد قابل‌توجهی نیست. البته همین یک‌درصد نیز مهم است و اگر از آن جلوگیری شود اتفاق مبارکی است.

دروغی به‌نام مهاجرت اساتید

تکمیل جورچین تحریف

مهاجرت نیروی کار ماهر و تحصیلکرده مانند استادان دانشگاه، از این جهت حائزاهمیت است که سرمایه انسانی باکیفیت، عامل رشد و پیشرفت کشور است. این موضوع برای کشورهایی که درگیر چالش‌های جمعیتی هستند بیشتر نیز اهمیت پیدا می‌کند و بسیاری از کشورها تلاش می‌کنند از طریق مهاجرپذیری و جذب نیروی کار متخصص، کمبود نیروی کار خود را جبران کنند.

بنابراین عجیب نیست که در مواجهه با هجمه‌های رسانه‌ای برای جذب نخبگان کشور قرار داشته باشیم. اما باید هوشیار باشیم ایجاد جو ناامیدی در میان نخبگان و اساتید کشور و ادعای مهاجرت چشمگیر این افراد به کشورهای غربی، ادعایی بدون پایه و فاقد مدرک است؛ ادعایی که با سیاه و غبارآلود کردن فضای نخبگانی جامعه، راه هرگونه گفت‌وگو و ارائه مستندات علمی و کارشناسی موثق را مسدود می‌کند.

بی‌شک حاصل این انسداد چیزی جز شکل‌گیری ناامیدی و درنهایت رخوت در محورهای حرکت جامعه در پی نخواهد داشت. بنابراین اغراق در بیان حقایق نه‌فقط به حل مسأله کمک نمی‌کند بلکه فقط آب به آسیاب سناریونویسان می‌ریزد که اگر دقیق‌تر به آن نگریسته شود چیزی به‌جز وسیله‌ای برای تکمیل جورچین تحریف در جنگ روایت‌ها نیست.

درصد مهاجرت استادان دانشگاه

سال ۹۷ ۰.۷۶ درصد

سال ۹۸ ۰.۶۲ درصد

سال ۹۹ ۰.۸۳ درصد

دروغی به‌نام مهاجرت اساتید

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 10
  • غیر قابل انتشار: 0
  • سید فروزان CH ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 4
    مهاجرت از عهد قدیم وجود داشته و ادامه خواهد داشت ،آن استاد دانشکاه یا مثلا نخبه ،مهاجرت هم که بکنند ،هیچوقت مرتبه و ردهای که در داخل کشور دارند را در خارج نخواهند داشت ، مملکت با رفتن یک عده مثلا نخبه فلج نخواهد شد .خارجیان هم از میان یک درصد مهاجرین مثلا نخبه به یک درصد از این یک درصد میدان میدهند ، ضمن اینکه در تمام کشورها از جمله اروپایی ،سالیانه هزاران هزار نفر تحصیل کرده مهاجرت میکنند ، گنده نمایی مهاجرت در ایران ، کار روزنامه های زنجیرهای اصلاح طلب است
    • IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۵
      0 0
      هیات علمی هستم. حقوقم با پیک موتوری تقریبا یکی است.
  • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 4
    الحمدلله جا برای اساتید متعهد و انقلابی بدون رانت و پاچه خواری باز میشه
  • IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    2 0
    بازم مثل کبک سرتونو زیر برف کردین.
  • IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 2
    الکی میگن همه مهاجرت میکنن که بودجه بیشتری برای خودشون که هستن بگیرن
  • IR ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    2 8
    سیزده هزار نفر همین امسال ثبت نام کردن بره هیئت علمی شدن. کی گفته خالی میمونه؟
  • IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 1
    دانشجوهای دکتری بدبخت رو دریابید. این هیئت علمیا تو مجلس همه قوانین و به نفع خودشون وضع میکنن. نگرانی ندارن.
  • IR ۱۹:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    4 4
    سیزده هزار نفر دکتری بیکار برای هیئت علمی فقط در فراخوان نصف سال شرکت کردن
  • IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 0
    البته ناگفته نماند خیلی از ظرفیتهای خالی را با افرادی پر از خالی با وابستگی های سیاسی هر روزه پر کرده اند و می کنید
  • IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    3 0
    راسته
    • تک سوتر DE ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
      0 0
      آقا من موندم چرا امثال غنی نژاد و زیباکلام مهاجرت نمی کنند!!! فقط در پیت ها موندن و مدام لجن پراکنی می کنن
  • علی IR ۲۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
    0 0
    در گذشته تجربه وجود دارد که کارشناسان اخطار می دادن ولی توجه نمی شد تا حوادث سبب اسیب شد.مثل خشک شدن دریاچه ارومیه که 20 سال قبل گفتند این مسیر اشتباه هست و نروید.در خصوص مهاجرت و پیری جمعیت هم همین گونه هست چرا تلاش دارید موضوع رو دروغ جلوه دهید
  • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۴
    0 0
    دروغ
  • وحید IR ۱۳:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۵
    0 0
    در دانشگاههای دولتی وزارت علوم جنوب کشور خیانت به کارمندهای ضعیف زیاد شده است و به کارمندهای ضعیف بسیار ظلم می کنند و وزیر علوم نقش نمایشی دارد.
  • وحید IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
    0 0
    پزشکان و دندانپزشکان به مردم ایران ظلم می کنند. وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی کثیف ترین وزارتخانه کشور است. این پزشکان دندانپزشکان به دوبی اروپا و آمریکا می روند تا به مردم کشورهای خارجی ظلم کنند. لعنت بر فوتبالیستهای کثیف ایران. هیات علمی های وزارت علوم تحقیقات فناوری بی سواد هستند و دردی از کشور را دوا نمی کنند. دانشگاههای دولتی وزارت علوم تحقیقات فناوری تبدیل به حوزه علمیه شده است.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس