سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه ۱۴ آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازتاب راهپیمایی ۱۳ آبان، سفر هیأت اقتصادی افغانستان به ایران و آتشسوزی کمپ اعتیاد لنگرود با ۳۲ کشته و ۱۶ مصدوم در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
راهپیمایی یوم الله ۱۳ آبان که روز گذشته مقابل سفارت سابق آمریکا (لانه جاسوسی) با حضور پرشور مردمی و دانش آموزان در تهران برگزار شد، با سانسور و باکوت رسانه های زنجیره ای اصلاحات همراه بود. روزنامههای اصلاح طلب، پیش از این نیز تشییع شهدای گمنام و شهدای مدافع حرم و شهدای مرزبان را نیز سانسور کرده بودند. سانسور راهپیمایی سراسری مردم ایران در محکومیت اغتشاشگران، سانسور راهپیمایی سراسری ۹ دی در محکومیت فتنه ۸۸، سانسور اظهارات ضدآمریکایی مقامات ارشد دولت و سانسور دستاودهای دولت از دیگر اقدامات تأمل برانگیز رسانههای اصلاح طلب است.
روزنامه هممیهن با کنایه به مارجای تسخیر لانه جاسوسی نوشته است:
بسیاری از سفرای جمهوری اسلامی در کشورهایی خاص، متعلق به وزارت خارجه نیستند و از دستگاههای نظامی یا اطلاعاتی به این ماموریت رفتهاند. این مسئله نهتنها عجیب و پنهان نیست، بلکه مطلوب و طبیعی است. قطعا ماموریت یک سفارت در برلین، با بغداد یا تیرانا یا اسلامآباد متفاوت است. همین الگو برای کشورهای خارجی نیز وجود دارد. البته نمیدانم رسانههای آنها وقتی سفیری با پیشینهای مشخص به کشورشان میرفت، رفتارهایی مثل بعضی رسانههای داخلی ما از خود بروز میدادند مبنی بر اینکه فلان کشور یک سفیر اطلاعاتی به تهران فرستاده، یا نه. اینها قواعدی هستند که نمیشود نادیده گرفت و در بازیهای سیاسی و امنیتی، رعایت میشوند!
روزنامههای مختلف همچنان جنگ در غزه را پوشش داده و برای آن تحلیل مینویسند؛ روزنامه اعتماد تز عدم دیگری با آمریکا را در جنگ غزه را برررسی کرده و مینویسد:
ورود غیرمستقیم ایران به جنگ جاری حتی حضور حزبالله لبنان به صورت خودجوش به صورتی پای ایران را به معرکه و احتمالا کمک امریکا به اسراییل در حمله به ایران بکشاند. موضوعی که اسراییلیها سالها دنبال آن بودهاند. همه به یاد داریم که در زمان حمله امریکا به عراق با عنوان محور شرارت اسراییل با اعزام نماینده به امریکا خواهان حمله به ایران به جای عراق با عنوان ریشه شرارت بوده است.
در بخشی دیگر از این یادداشت آمده است:
هماکنون اشغالگر صهیونیستی در دام ورود به غزه افتاده است و باید سعی کرد در همین دام آن را زمینگیر کرد تا با تدبیر و با کمترین خسارت به مقاومت و ایران از بین برود. خوشبختانه سیدنصرالله ضمن اینکه از همه احتمالات روی میز و امکانپذیر گفت ولی از بازدارندگی هم گفت. او هم به عنوان یک دولتمرد لبنانی و هم یک رهبر میلیشای مقاومت در این تعارض هوشمندانه ظاهر شد. این خویشتنداری اشغالگران را در موضع ضعف قرار خواهد داد و در باتلاق غزه انشاءالله غرق خواهد کرد.
روزنامه شرق نیز با اشاهر به جنایت و کشتار بیرحمانه کودکان توسط ماشین جنگی رژیم صهیونیستی نوشته است:
این روزها در غزه بیش از ۴۰۰ کودک زخمی یا کشته میشوند. شاید هرگز نام هیچکدام از آنها را ندانیم و آنها را هرگز نشناسیم یا به خاطر نسپاریم؛ اما برخی تصاویر در روح و جانمان خواهد ماند. تصویری که محمد سالم برای رویترز گرفته است، شاید یکی از این تصاویر باشد؛ جسدی که پس از دو هفته توانستند نامش را شناسایی کنند. هرچند ارتباطات بهسختی در غزه وجود دارد؛ اما دو هفته پس از گرفتن این عکس، رویترز توانست زن حاضر در عکس را شناسایی کند و با او در خانهاش در خان یونس مصاحبه کند. او ایناس ابو معمار است و جسدی که در عکس در دست داشت، جسد خواهرزاده پنجسالهاش، سالی بود. ایناس با شنیدن صدای اصابت موشک به خانه فامیلش دوید و سپس به سردخانه رفت. او گفت: وقتی سالی را دیدم، او را در آغوش گرفتم. دکتر از من خواست رها کنم... اما من به آنها گفتم که او را نزد من بگذارند.
لیست روحانی برای انتخابات خبرگان لو رفت!
ررسی رسانه های جریان اصلاح طلب بیانگر آن است که آنان در مطالبی می کوشند تا به تحلیل کنشگری های سیاسی- انتخاباتی حسن روحانی پرداخته و گمانه هایی را در خصوص فعالیت های انتخاباتی وی مطرح سازند.
این رسانه ها با تاکید بر ارتباطات و جلسات دوره ای روحانی با سیدحسن خمینی، خاتمی و لاریجانی عزم وی را برای مشارکت فعال در انتخابات بررسی کرده و تاکید دارند روحانی با نیم گاهی به انتخابات مجلس وخبرگان رهبری به دنبال زمینه چینی برای نقش آفرینی در انتخابات ۱۴۰۴ می باشد.
رسانه های اصلاح طلب در این رابطه معتقدند احتمال حضور روحانی در انتخابات خبرگان رهبری دور از ذهن نیست و تقریبا محتمل است، اما نگاه او فقط به این انتخابات نیست و بسیاری معتقدند او با نیمنگاهی به انتخابات مجلس برای نقشآفرینی چه مستقیم و چه نامحسوس و غیرمستقیم برای پاستور ۱۴۰۴ در تکاپو است و با برگهای برنده خود میتواند در لحظات حساس انتخابات نقشی مؤثر در چیدمان بهارستان و در نهایت پاستور داشته باشد.
روزنامه آرمان امروز در تشریح تحرکات انتخاباتی روحانی نوشته است:
در بررسی آخرین اخبار مرتبط با انتخابات دور ششم خبرگان برخی اسامی مانند حسن روحانی در این میان مطرح میشود تا بتواند علمای معتدل را ذیل یک خیمه واحد شکل دهد. انتخابات دور پنجم خبرگان رهبری در شرایطی برگزار شد که فضای عمومی جامعه برآمده از تحولات مرتبط با انتخابات سال ۹۲ و پیروزی اعتدالگرایان، نوع خاصی از شور و نشاط عمومی را تجربه میکرد. با این وجود او فردی است که اگر وارد میدان انتخاباتی شود علاوه بر حمایت اعتدالیون به احتمال زیاد از سوی اصلاحطلبانی که در انتخابات شرکت حمایت خواهد شد. برخی از تحلیلگران روحانی جانشینی برای مرحوم هاشمی میدانند. او در انتخابات مجلس خبرگان گذشته در کنار هاشمی بود و در شکلگیری لیست یاران اعتدال نقش پررنگی داشت. گمانهزنیها نشان میدهد او در میدان انتخابات خبرگان حاضر خواهد شد.
بنا بر تاکید رسانه های اصلاح طلب، آشتیدادن مردم با صندوقهای رأی مهمترین دغدغه روحانی خواهد بود و هرنوع ائتلاف، لیستبندی و... منوط به نحوه تصمیمگیری شورای نگهبان درباره نامزدهای نزدیک به جریان مدنظر روحانی است. ازاینرو بیش از تلاش روحانی، نقش شورای نگهبان در انتخابات پیشرو برای جلب مشارکت بالا در انتخابات حائز اهمیت است تا با تأیید چهرههایی از جناحهای مختلف امکان حضور نامزدهایی مطابق سلایق مختلف فراهم شود و اینگونه شاهد تشکیل مجلسی با آرای حداقلی مانند مجلس یازدهم نباشیم.