به گزارش مشرق، احسان کیانی یادداشتی با عنوان زمینههای داخلی گشایش جبهه عراق علیه آمریکا را در کانال تلگرامی خود منتشر کرد:
بلالوهاب، کارشناس «اندیشکده واشنگتن برای سیاست خاورنزدیک» و سلیناویسال، مسئول پیشین میز عراق در وزارت خارجه فرانسه و رایزن سابق سفارت فرانسه در بغداد؛ طی یادداشت مشترکی مورخ ۳۰ آبان ۱۴۰۲ به ارزیابی زمینههای داخلی عراق که عملیات نظامی علیه آمریکا را تشدید نموده، پرداختند.
این دو معتقدند که «طی پویاییهای سیاست داخلی، بازیگران رقیب در عراق درصدد بهرهبرداری از جنگ اسرائیل و حماس برای ارتقای جایگاه خود هستند». وهاب و اویسال، دو زمینه در بین گروههای شیعه را موجب تشدید عملیات میدانند.
اول، اینکه «برخلاف لبنان، گروههای طرفدار ایران در عراق فاقد یک رهبر مشخص هستند و این مسأله پس از ترور ابومهدیالمهندس، به طور فزایندهای تشدید شد». به همین دلیل حتی ایران نیز لزوماً نمیتواند کنترل کاملی بر آنها داشته باشد.
مورد دوم، «رویکرد پوپولیستی مقتدیصدر» برای ارتقای جایگاه سیاسی خود به عنوان یک نیروی «ضدآمریکایی و ضداسرائیلی» است. به همین دلیل در رقابت با دیگر گروههای شیعی، خواستار مجازات اعدام برای مجرمانی شد که به اتهام «همکاری با اسرائیل» مجرم شناخته میشوند. به ویژه که پس از ناکامی در تشکیل فراکسیون اکثریت در پارلمان و بالتبع تشکیل دولت، سعی کرده چهرهاش به عنوان یک عنصر محور مقاومت، بازیابی شود.
به نظر نویسندگان، این «رقابت برای رادیکالیسم» هم جناحهای میانهروتر و هم نهایتاً دولت عراق را به سوی اتخاذ لفاظیهای رادیکالتر علیه آمریکا سوق خواهد داد تا بتوانند به نوعی تعادل را در فضای داخلی عراق، برقرار کنند.
به نظر میرسد معافیت اخیر آمریکا درباره پرداخت ۱۰ میلیارد دلار بدهی انرژی ایران از سوی عراق، تلاشی برای مهار گروههای مقاومت در عراق بوده باشد. همچنین احتمالاً ناظر به عملیاتهای شدید مقاومت که به تلفاتی هرچند اندک نیز منجر شده، آمریکا را اقناع نماید که فشار بیشتری بر اسرائیل برای تمدید توقف نبرد وارد نماید تا از گشایش دوباره جبهه عراق علیه نیروهایش در عراق و سوریه، جلوگیری شود.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.