به گزارش مشرق، جعفرعلیاننژادی در کانال خود در ایتا مطلبی را با این عنوان منتشر کرد که، میدان رقابت چگونه باز می شود؟
"رقابت یعنی جناح های سیاسی برای «شرکت در انتخابات» با هم «مسابقه» بگذارند." پاسخ به سوال یادداشت، در گرو درک صحیح این جمله کلیدی مقام معظم رهبری است. رهبر انقلاب بر مبنای این تعریف، خواهان «میدان باز» رقابت شدند. نگارنده در این یادداشت سعی خواهد کرد، در حد فهم خود، لوازم باز شدن میدان رقابت را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
لازمه اول. رقابت به معنای مسابقه برای «شرکت در انتخابات» است. یعنی هر جریان سیاسی باید به سهم خود برای شرکت در انتخابات آگاه باشد. به این معنا که با یک انگیزه، وارد گردونه رقابت شوند. انگیزهای که معمولی نباشد، زیرا برای انگیزههای معمولی مسابقه برگزار نمیکنند. انگیزهای قوی باید وجود داشته باشد. انگیزه قوی برای حضور در جریانات سیاسی، از مشاهده و تحلیل میل مردم به مشارکت بالا ناشی میشود. آنها با دیدن خواست پرشور مشارکت، انگیزه رقابتی بیشتری پیدا میکنند. به این ترتیب لازمه شکلگیری مسابقه جناحهای سیاسی برای شرکت در انتخابات، تشویق مردم برای مشارکت پرشور در آن است. بنابراین آن حضور پرشور یا میل به مشارکت وسیع، عملا میدان را برای مسابقهای پرانگیزه، مهیج و جذاب میکند.
لازمه دوم. درک معنای مسابقه، لازمه بعدی پاسخ به این پرسش است. طبیعتا هر مسابقهای از قوانین و اصولی تبعیت میکند، قوانینی که شرایط بازیگران را مشخص میکند، قوانینی که خطاهای آنان را مشخص کرده است و قوانینی که قاعده و منطق رقابت را معلوم میکند. بدون این سه شکل از قوانین، اساساً مسابقه بیمعنا میشود و به چیزهایی دیگر نظیر ستیزش، جنگ، زد و خورد و غیره تبدیل میشود. بازیگران هم شرایط را احراز میکنند، هم قوانین و قواعد را قبول دارند. بازیگران نمیتوانند با قواعد مخالفت کنند، یا با قوانین موجود سرناسازگاری داشته باشند. بدون پذیرش قوانین مسابقه بیمعناست. بنابراین مسابقه یعنی شرکت قانونمند در انتخابات است و نه غیرقانونی. میدان برای شرکت قانونمند در انتخابات باز است نه شرکت قانونستیز یا قانونگریز.
لازمه سوم. دعوت به مشارکت مردم به عنوان یک وظیفه همگانی، لازمه تحقق رقابت با میدان باز است. یعنی مشارکت ظرف رقابت با میدان باز است و نه برعکس. تا میل به حضور پرشور نباشد، میدان رقابت به معنای واقعی کلمه برای جریانات باز و جذاب نخواهد شد. همانطور که گفته شد، جریانات سیاسی با دیدن فوران انگیزه گهای مردم برای مشارکت در انتخابات، بیشتر انگیزهمند خواهند شد و چارهای به جز تبعیت از این انگیزهها نخواهند داشت. میدان باز به معنای واقعی در این وضعیت شکل میگیرد. چون جریانات سیاسی باید تلاش کنند همه یا بیشتر سلایق و خواستهای عمومی را نمایندگی کنند. در این جاست که مسابقه برای تبدیل این تقاضاهای متکثر و متنوع به برنامههایی عینی و ملموس شکل خواهد گرفت. برنامههایی واقعی که از عرضه نامزدهای مطرح شده برآید. مردم مدتهاست فرق مسئول با عرضه و بیعرضه را فهمیدهاند و میدانند چه کسی برای شعار دادن شرکت کرده و چه کسی برای کار کردن.
لازمه چهارم. تخاطب مقام معظم رهبری در جمله "میدان باز باشد" تنها مردم و جناحهای سیاسی نیستند. مسئولان برگزاری انتخابات از نهادهای نظارتی گرفته تا اجرایی نیز به طور مستقیم، مخاطب این جمله رهبری هستند. مسئولان نظارتی در این تخاطب، امکان حضور تمام سلایق در چارچوب قواعد و قوانین مسابقه را فراهم میکنند. آن انگیزه بالای مشارکت و تنوع و تکثر خواست های عمومی، حتما مد نظر مسئولان نهادهای نظارتی قرار میگیرد. مسئولان اجرایی نیز تمام موانع حضور بی دردسر و راحت مردم در انتخابات و تبلیغات نامزدها را از سر راه برداشته و برای برگزاری سالم و امن انتخابات بیشترین تلاش ممکن را خواهند کرد.
نکته پایانی آنکه با این مقدمات، بیش و پیش از هر چیز باز شدن میدان رقابت، بستگی به دعوت همگانی برای حضور پر شور در انتخابات دارد، میل به مشارکت بالا ظرف میدان رقابت باز خواهد بود، رقابت باز ظرف برگزاری سالم انتخابات به معنی واقعی کلمه خواهد شد و برگزاری سالم انتخابات، امنیت آن را نیز تضمین می کند. بنابراین این چهار محور باید در طول یکدیگر دیده شود، نه در عرض یکدیگر یا معکوس هم.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.