ماهواره اسرائیلی را ایرانی جا زده‌اند؟

بعد از بازدید رئیس جمهوری از نمایشگاه صنایع فضایی، برخی در فضای مجازی با انتشار تصویری مدعی شدند ایران ماهواره اسرائیلی تِک‌سار را به عنوان ماهواره وطنی جا زده است، اما آیا این ادعا صحت دارد؟

به گزارش مشرق، رئیس جمهوری ابتدای این هفته و به مناسبت مراسم روز ملی فناوری فضایی از نمایشگاه آخرین دستاوردهای فضایی کشور بازدید کرد. در این نمایشگاه ماهواره‌ ظفر ۲، نمونه پروازی ماهواره ناهید ۲ و نمونه پروازی بلوک انتقال مداری سامان ۱ به عنوان آخرین دستاوردهای حوزه فضایی کشور معرفی شدند. طبق گزارش‌ها، در دو هفته اخیر همچنین ماهواره مهدا روی ماهواره‌بر سیمرغ و ماهواره ثریا با ماهواره‌بر قائم در مدار زمین قرار گرفتند.

در اخبار منتشر شده از تولید یا پرتاب ماهواره دیگری سخنی گفته نشده، با این حال یک تصویر از حضور رئیس‌جمهوری در نمایشگاه، مورد توجه کاربری با عنوان Tal Inbar قرار گرفت که خود را محقق مستقل موشک و فضا و پژوهشگر موسسه MDAA معرفی کرده است. وی در توئیتی نوشته است: «ایران از ماهواره‌ای اسرائیلی برای ارائه ماهواره خود به رئیس جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد. ماهواره مورد نظر «تک‌سار» است که IAI (صنایع هوافضای اسرائیل) ساخته و ارائه آن مربوط به سال ۲۰۰۸ است.»

ماهواره اسرائیلی را ایرانی جا زده‌اند؟

اندکی بعد حساب کاربری اسرائیل به فارسی، وابسته به این رژیم با اشاره به پیام بالا مدعی شد جمهوری اسلامی سعی کرده ماهواره اسرائیلی تک‌سار را که صنایع هوافضای اسرائیل ساخته به عنوان ماهواره ایرانی قالب کند.

پرسشی که مطرح است این که ادعاهای مذکور چقدر با واقعیت انطباق دارد؟

درباره ماهواره اسرائیلی تک‌سار

ماهواره TecSAR که با نام‌های پولاریس و اوفک-۸ نیز شناخته می‌شود، ماهواره جاسوسی متعلق به رژیم صهیونیستی و مجهز به رادار دهانه ترکیبی است که شرکت اسرائیلی التا سیستمز ساخته و در ۲۱ ژانویه ۲۰۰۸ به فضا پرتاب شده است.

SAR مخفف Synthetic-aperture radar به معنای رادار با دیافراگم مصنوعی، شکلی از رادار است که برای ایجاد تصاویر دوبعدی یا بازسازی سه بعدی از اشیاء استفاده می‌شود. SAR از حرکت آنتن رادار روی منطقه هدف استفاده می‌کند تا وضوح فضایی بهتری نسبت به رادارهای متداول اسکن پرتو ثابت ارائه کند و معمولا روی یک سکوی متحرک مانند هواپیما یا فضاپیما نصب می‌شود. این نوع از فناوری مورد استفاده برخی کشورها بوده و رژیم اسرائیل هم نوعی از آن را به نام تِک‌سار تولید و بهره‌برداری کرده است.

آیا ایران فناوری SAR را در اختیار دارد؟

سال گذشته در نمایشگاه روز ملی فناوری فضایی کشور تصاویری از یک مدل ماهواره SAR منتشر شد.

ماهواره اسرائیلی را ایرانی جا زده‌اند؟

چند روز بعد مشرق‌نیوز مطرح کرد گام‌های پیش‌نیاز رسیدن به یک ماهواره حامل محموله «رادار روزنه مصنوعی» یا سار، تکمیل شده و روز ملی فناوری فضایی در سال ۱۴۰۱، شاهد نمایش یکی از محصولات کامل شده از این فناوری مهم بود. همچنین برخی از مقدمات اصلی ارسال یک ماهواره مجهز به رادار SAR، در ماهواره‌های پرتاب شده تا به امروز آزمایش شده است.

به نوشته این تارنما، «پاییز سال ۱۴۰۰ و در خلال بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه دستاوردهای صنعت فضایی، تصویری منتشر شد که رسما نخستین ماهواره تصویربرداری SAR ایرانی با رزولوشن متوسط را به نمایش گذاشته بود. این ماهواره به نام «سریر» توسط گروه فضایی صاایران وابسته به وزارت دفاع تولید شده بود.»

ماهواره اسرائیلی را ایرانی جا زده‌اند؟

آن گونه که در این گزارش و تصاویر منتشر شده آمده، ایران نمونه اولیه ماهواره سار را ساخته اما خبری از اعلام رسمی پرتاب این ماهواره و استفاده عملیاتی از آن منتشر نشده است.

آخرین خبر در این زمینه را حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران در نشست خبری هفته جهانی فضا بیان کرده است؛ او از آغاز طراحی و ساخت ماهواره سنجشی در کلاس راداری خبر داده و یادآور شده کشور در حوزه ماهواره‌های سار، توانمندی‌هایی دارد. ماهواره سار یک نوع ماهواره راداری است که کار طراحی و ساخت آن آغاز شده و با اجرای این طرح کشور صاحب ماهواره‌های سنجشی از جنس رادارای خواهد شد.

ماجرای تصویر ماهواره اسرائیلی در نمایشگاه هوافضا چه بود؟

اما تصویری که مورد توجه اکانت اسرائیلی قرار گرفت چیست؟ همچنان که اشاره شد روز شنبه ۱۴ بهمن‌ماه، رئیس‌جمهوری از نمایشگاه آخرین دستاوردهای فضایی کشور دیدن کرد. در یکی از تصاویر این نمایشگاه، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در حال نمایش نموداری است که ظاهرا برنامه های آتی این سازمان را نشان می‌دهد.

ماهواره اسرائیلی را ایرانی جا زده‌اند؟

در این تصویر ماهواره های پارس ۲، ۳ و ۴، راد ۱ تا ۳ ، ناهید ۳ تا ناهید ۵ و سامان ۲ تا ۴ در یک نمودار زمانی دیده می شود که ردیف بالای آن سال‌های ۱۴۰۴ تا ۱۴۱۰ را نشان می‌دهد. از عنوان «ماهواره های عملیاتی» بالای نمودار می‌توان حدس زد که این سال‌ها، زمان عملیاتی شدن و احتمالا پرتاب این ماهواره‌ها است.

یک ردیف از این ماهواره‌ها، راد ۱ تا راد ۳ است که تصویر استفاده شده برای راد ۱، همان تصویر ماهواره تک‌سار اسرائیلی است. در واقع این تصویر نشان‌دهنده وجود طرحی برای ساخت ماهواره SAR و نه محصول نهایی است.

در فرایند ساخت ماهواره، ابتدا طراحی، سپس ساخت نمونه کیفی، در ادامه تولید و در نهایت پرتاب ماهواره انجام می‌شود. با این حساب، ماهواره اسرائیلی به جای ماهواره ایرانی قالب نشده است. هرچند آماده‌کنندگان نمودار فعالیت‌های فضایی، با کم‌سلیقگی از تصویر تزئینی تک‌سار اسرائیلی در این نمودار بهره برده‌اند.

ردیف ادعا درستی‌سنجی
۱ ایران فرایند ساخت ماهواره سار را آغاز کرده است. تایید
۲ ایران ماهواره سار را نهایی و به فضا پرتاب کرده است. غیر قابل اثبات
۳ ایران ماهواره اسرائیلی را به جای ماهواره ایرانی ارائه کرده است. رد
منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    42 11
    اسقاطیل و یانکی ها و سایر ارازل حالا حالا ها نمی‌توانند کارهایی را که ما کردیم هضم کنند یعنی آنها فکر میکردند توانسته اند ما را به زمین بزنند ولی می‌بینند که نه و خودشان زمین خورده اند
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    15 9
    وقتی که یه عده ندونسته میان تو فضای مجازی مزخرف میگن شما هم به همون روش جواب بدید
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    22 10
    اعتبار ایران اونقدر زیاد شده که حتی اسراییل در حال کتک خوردن از حماس هم برای اثبات قدرت نداشته اش از ایران مایه میذاره
  • ترکیه آقای خاورمیانه IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    7 14
    ماهواره سار کاربرد زیادی در حوزه جاسوسی داره تقریبا نصف ترورهای موساد با کمک ماهواره سار انجام میشه...ترکیه هم دنبال ماهواره سار هست
    • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
      20 3
      ترکیه منافق منطقه هست و به عنوان اسقاطیل دوم بر علیه مردم منطقه و خود ملت ترکیه عمل می‌کنه پس منتظر باش تا ساز درست کنه نه سار
  • امید IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    8 3
    باید فعالیت ها بصورت کاملا محرمانه و حفاظت اطلاعات حتی در صورت موفقیت نیز رعایت شود تا شاهد ترور دانشمندان و نخبه ها توسط مزدوران نباشیم.
  • IR ۱۸:۵۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    1 6
    بدست اوردن ماهواره اسراییلی از ساختنش مهمتره
  • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
    4 0
    امان از این کج سلیقه ها به اون کارشناس های تنبل رسانه ای تون بگین کمی حواسشون رو جمع کنن. دیگه تو عصر ارتباطات اطلاعات نمی‌تونن به راحتی ماستمالی کنند
    • GB ۰۵:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۷
      0 0
      آفرین. راست گفتی.
  • لل IR ۰۲:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۷
    1 1
    چرا گندش میکنین اون طراح بنر دنبال عکس ماهواره میگشته از اينترنت یک عکس دانلود کرده چسبونده اونجا... همین
  • GB ۰۵:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۷
    2 0
    عجب مقاله بی معنی تلاش برای تبیین و عذر برای کار اشتباه. دقیقا ً مثل مقاله‌های طرفداری از سیاست‌های غلط تورمی دولت. یا طرفداری از ارز رانتی دون مرغ. عزیز جان کار اشتباه عذرخواهی داره نه بهانه. اون همه عکس تو اینترنت بود، خوب یکی دیگه اشو چاپ میکردن. از کار غلط دفاع نکن.
  • IR ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۷
    0 1
    اگر پیگیری بشه مطمئن هستیم اون فردی که از عکس ماهواره صهیونیستها استفاده کرده و اون کسی که در فضای مجازی این عکس و بزرگش کرده و خواسته مثلا ایران رو تحقیر کنه با هم مرتبط هستند ، ان شاءالله نیروهای اطلاعاتی سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات افراد نفوذی و وابسته به صهیونیستها و امریکای تروریست رو در دولت محترم اقای رئیسی شناسایی کنند
  • فرزند ایران IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۷
    0 0
    حتی اگر ایران ماهواره اسراییلی را نیز ساخته باشد یعنی به اطلاعات محرمانه آن دست یافته است. از کجا؟؟ چه بسا به خیلی از اطلاعات محرمانه صنعتی دیگر اسراییل نیز دست یافته باشد. این هم خودش برای اسراییلیها دردسر جدیدی است!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس