سرویس سیاست مشرق- دو حرکت متوالی سیاسی از جانب اصلاحطلبان در کمتر از یک هفته تکلیف جناح چپ در انتخابات را مشخص کرد، در اولین قدم جبهه اصلاحات در یک مصوبه خاص و عجیب اعلام کرد که : با توجه به شرایط موجود و با استناد به راهبرد انتخاباتی که دو هفته قبل در مجمع عمومی جبهه مصوب شد، اعضای مجمع عمومی در جلسه دیروز به این جمع بندی رسیدند که جبهه اصلاحات ایران در انتخابات اسفند ماه امکان ارائه لیست در تهران را ندارد.
سخنگوی جبهه اصلاحات ایران در پاسخ به این سوال که آیا احزاب عضو این جبهه می توانند به صورت جداگانه در انتخابات تصمیم بگیرند؟، گفت: راهبرد انتخاباتی جبهه به همراه تصمیم گیری دیروز مجمع عمومی موضع رسمی ما چه در مرکز و چه در استانها را در قبال انتخابات آتی مشخص کرده است. به موجب این راهبرد اعضا نمیتوانند با عنوان اصلاح طلبی و جبهه اصلاحات برخلاف این تصمیم اقدام به ارائه لیست کنند.
جواد امام برای محکم کاری راهبرد جدید گفته بود که مگر این که بر اساس ارزیابی و رای جمعی به شیوه دموکراتیک در مجمع عمومی، جبهه اصلاحات هر استان با رای دو سوم اعضا نسبت به ارائه لیست اتخاذ تصمیم کنند!
کمتر از ۲۴ ساعت پس از تعیین این راهبرد که نشان میداد جناح چپ کوچه را در تهران خالی کرده دو استان دیگر نیز با وجود داشتن نامزد اعلام کردند که در انتخابات لیستی نخواهند داد!
در ابتدا شورای هماهنگی احزاب اصلاح طلب استان فارس که تحت تاثیر برخی گروههای انحرافی است، در جلسه اخیر خود که در روز ۱۶ بهمن ماه به منظور تعیین سیاست انتخاباتی برای انتخابات ١١ اسفند ١٤٠٢ برگزار شد، به اتفاق آرا مصوب کرد که امکان ارائه لیست در انتخابات برای احزاب اصلاح طلب این استان میسر نیست.
پس از این اقدام جبهه اصلاحات استان کهگیلویه و بویراحمد با صدور بیانیهای مسیر رادیکالها در تهران را رفته و اعلام کرد در انتخابات لیستی نخواهد داد، این اقدامات دومینوار نشان میداد که جبهه اصلاحات به صورت مسری در حال پخش استراتژی تحریم انتخابات در شهرهای مختلف در کشور است!
جامعه محوری اسم رمز تحریم انتخابات!
در روزهای اخیر طیف رادیکال جبهه اصلاحات با عناوینی چون حرکت به سوی جامعه محوری انتخابات را تحریم کرده است، جامعهمحوری اسم رمز اصلاحطلبان رادیکال در تحریم انتخابات است. اصلاحطلبان رادیکال دوگانه موجود در جریان اصلاحات را «انتخابات محوری» و «جامعهمحوری» ارزیابی کرده و تأکید دارند که جامعهمحوری عدول از انتخابات بهعنوان یکی از راهبردهای جریان اصلاحات است. این طیف عدم ارائه لیست برای انتخابات مجلس پنجم از سوی مجمع روحانیون مبارز، کنارهگیری جریان غالب اصلاحات از انتخابات مجلس هفتم، کنارهگیری از انتخابات مجلس نهم را شواهدی بر این ادعای خود میدانند.
پیش از این روزنامه آرمان که متعلق به اصلاحطلبان مشارکتجو است جامعه محوری را عنوانی دروغین خوانده و نوشته بود:
جامعه محوری تعریف مشخصی دارد و برخی از اساتید جامعهشناسی به ابعادی از مساله جامعه محوری پرداختند. یک جریان سیاسی و حزب سیاسی که هیچ ارتباطی با جامعه ندارد، نمیتواند مطالبات جامعه را مطرح نکند اما ادعای جامعه محوری داشته باشد. درحال حاضر جامعه محوری، دروغ بخشی از احزاب اصلاحطلب برای تئوریزه کردن مخالفتشان با جریانی است که اعتقاد دارند نباید صندوقهای رای را رها کرد.
این راهبرد که بخش عمده آن را میتوان توصیفی ارزیابی کرد، عملاً جمع بندی دیدگاههای اصلاحطلبان رادیکال بهویژه حزب اتحاد ملت دانست، لذا باید تأکید داشت در این بیانیه مطالب جدیدی طرح و بیاننشده است. از سویی جنس مطالب مطرح شده از سوی جبهه اصلاحات نشانگر اشغال این جبهه از سوی رادیکالهای جریان اصلاحات میباشد که بهوضوح در بردارنده این نکته است که آنان بهجای رقابت در چارچوب نظام به دنبال مبارزه با نظام هستند.
جبهه اصلاحات و رادیکال جریان اصلاحات میکوشند تا با تعریف خود بهعنوان منتقد سیستم، خود را بهعنوان اپوزیسیون معرفی و دوگانه جامعه- حاکمیت را تا انتخابات ۱۴۰۴ به محور کنشهای خود تبدیل نمایند.
راهبردهای اصلاحطلبان رادیکال در انتخابات
بررسی اهداف و تحرکات جبهه اصلاحات بیانگر آن است که رادیکالهای جریان اصلاحات یا همان سردمداران اصلاحات ساختاری در وهله اول به صورت تک نماینده در استانها به فعالیت انتخاباتی پرداخته و می کوشند تا این مساله را در قالب عدم ارائه لیست پنهان نمایند.
همچنین در راستای این اقدام که در چارچوب کلی پروژه کاهش مشارکت معنا می یابد میتوان گفت رادیکالهای جبهه اصلاحات در حوزههای تک نماینده و یا در استانهایی که قدرت رای آوری دارند در قالب انفرادی عمل کرده تا این مساله به نام جبهه اصلاحات برچسب نخورده و از سوی دیگر در حوزه های کلی انتخاباتی با عدم ارائه لیست بازنمایی کاهش مشارکت را دنبال کنند.
از دیگر سو در حالی که تا ۱۹ بهمن زمان اعلام بررسی اعتراض ۵۵۰ نامزدها انتخابات مجلس از سوی شورای نگهبان فرصت باقی است این اقدام جبهه اصلاحات استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد در راستای تحت فشار قرار دادن و بی اثر سازی تلاش های اصلاح طلبان مشارکت جو محسوب می شود.
بی تردید این پروژه کاهش مشارکت تکمیل کننده سناریوی دشمن بوده و از جانب دیگر آن را باید در قالب مبارزه سیاسی اصلاح طلبان ساختاری با نظام دانست. همچنین باید تاکید داشت که تلاش اصلاحطلبان ساختاری برای جهتدهی به جبهه اصلاحات استانها، یک کودتای تمام عیار علیه نهاد انتخابات و طیف اصلاح طلبان مشارکت جو معنا مییابد.