سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه ۱۳ اسفند در حالی چاپ و منتشر شد که، نتایج اولیه انتخابات مجلس بر اساس آمارهای رسمی و شگفتانههای یک انتخابات! در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
با مشخص شدن بخش زیادی از نتایج شمارش آرا، بخش زیادی از کرسیهای مجلس مشخص شده است، نامزدهای میانهرو نیز توانستند در رقابت با نامزدهای اصولگرا، ۳۳ کرسی متعلق به استانها را در اختیار بگیرند.
روزنامه هممیهن به بررسی دلایل شکست لیست صدای عدالت(نزدیک به اصلاحطلبان) در انتخابات پرداخته و نوشته است:
لیست صدای ملت که متعلق به جریان میانهرو بود، نتوانست در تهران جایگاهی به دست بیاورد اما مجموعهای از کاندیداهای مستقل، میانهرو یا تحت حمایت ۴ حزب اصلاحطلب و اعتدالگرا توانستند به مجلس راه پیدا کنند یا راهی مرحله دوم انتخابات شوند. مسعود پزشکیان، وزیر بهداشت دولت سیدمحمدخاتمی، نماینده ادوار مجلس و نایبرئیس مجلس دوازدهم که در حال حاضر یکی از نمایندگان تبریز (آذربایجان شرقی) در مجلس است، شاخصترین چهره سیاسی از طیف میانهرو است که در حوزه انتخابیه خود پیروز شد. پس از پزشکیان، باید به غلامرضا تاجگردون دیگر نماینده ادوار مجلس اشاره کنیم که صلاحیتش برای شرکت در این دوره مورد تائید قرار گرفت و از گچساران (کهگیلویه و بویراحمد) وارد رقابت شد و به پیروزی رسید.
شکستها و پیامهای معنادار!
رای نیاوردن برخی چهرههای شاخص اصلاحطلب باعث تحلیلهای متفاوت در رسانههای اصلاحطلب شده است، پیش از این برخی اصلاحطلبان با فرستادن نامزدهای اصلاحطلب به حوزههای خارج از تهران سعی در اثرگذاری روی مشارکت داشتند، این پروژه اکنون شکست خورده است، روزنامه آرمانملی نوشته است:
اگر بهواقع بخواهیم به موضوع تغییر حوزههای انتخابیه ورود کنیم باید این موضوع را نیز در دستور کار داشته باشیم که برخی از این تغییرها بهخاطر احساس عدم رایآوری در حوزه انتخابیه تهران بوده است. به این امید که شاید در حوزه جدید رایآوری بالایی داشته و به مجلس راه یابند.»، اما از همان زمان نیز این گمانهزنی و پیشبینی میشد که چهرههای کوچ کرده به شهرستانها نتوانند آنطور که باید رای حوزههای انتخابیه مقصد را از آن خود کنند.
در بخش دیگری از این گزارش قابل تامل آمده است:
لذا یک هفته کافی بود تا این فرضیه تحقق یابد و مردم در حوزههای انتخابیه شهرستانی نشان دادند که حتی با حضور چهرههای شناخته شده و جدید نیز روال عادی عملکردی خود را دارند و بر مبنای آنچه پیش از این عمل میکردند پیش خواهد رفت. در نتیجه بر خلاف اینکه گفته میشد چهرههای سرشناس از حوزههای انتخابیه شهرستانی رای خواهند آورد این اتفاق نیفتاد و بر این اساس محمدباقر نوبخت که ابتدا بنا بود سر لیست اعتدالیون در تهران باشد اما بعد خبر عزیمتش به رشت منتشر شد و دلیل این مساله را نیز درخواست مردم رشت برای کاندیداتوری از این حوزه انتخابیه عنوان کرده بود که نتوانست رای شایستهای از دعوتکنندگان خود به این شهرستان بگیرد.
روزنامه آرمانامروز دیگر روزنامه اصلاحطلب نیز با حمله به اصلاحطلبان شکست خورده آنها را بازندگان مدعی خوانده و مینویسد:
محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه با سابقه ۴ دوره نمایندگی مجلس از حوزه انتخابیه رشت و خمام و ۸ سال حضور در دستگاه اجرایی دولت تدبیر و امید، در این دوره، از حوزه انتخابیه تهران ثبت نام نمود و تأیید صلاحیت شد. در حالی که نوبخت طی نشستی با خبرنگاران از جمع بندی برای صدور لیست انتخاباتی در تهران خبر داده بود، در فاصله ۲۱ روز مانده به برگزاری انتخابات تصمیم به تغییر حوزه انتخابیه اش به شهر رشت و خمام گرفت، با مشخص شدن نتایج انتخابات، نام نوبخت در میان منتخبان رشت و خمام به چشم نمیخورد.
یکی از راهبردهای جبهه اصلاحات در انتخابات آن بود که در حوزههای تک نماینده و یا در استانهایی که قدرت رای آوری دارند اصلاحطلبان در قالب انفرادی عمل کرده تا این مساله به نام جبهه اصلاحات برچسب نخورده و از سوی دیگر در حوزه های کلی انتخاباتی با عدم ارائه لیست بازنمایی کاهش مشارکت را دنبال کنند، هدف از این اقدام خالی کردن شهر تهران از اصلاحطلبان با هدف بازنمایی کاهش مشارکت بوده است، شکست این افراد در حوزههای استانی حکایت از شکست این پروژه تحریمخواه بوده است!