کد خبر 1583590
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۳:۳۰
واکاوی علل مهاجرت پزشکان و پرستاران

مهاجرت پزشکان و پرستاران از کشور برای ادامه فعالیت شغلی چند سالی است به یکی از نگرانی‌های جدی تبدیل شده است.

به گزارش مشرق، پزشکان و پرستاران ستون‌های نظام سلامت کشور هستند. افرادی که تشخیص بیماری‌ها و درمان و مراقبت از بیماران به دست آنان انجام می‌شود، بدون حضور پزشکان، پرستاران و کادر بهداشتی و درمانی نظام سلامت کشور تعریفی ندارد. افرادی که در نظام نوین بهداشت و درمان دانش آموختگان دانشگاهها هستند و پس از سال‌ها تحصیل و هزینه‌های مادی توسط خودشان و دولت‌ها به عنوان فارغ التحصیلان رشته‌های مختلف وارد بازار کار می‌شوند و سلامت آحاد مردم به دست آنان رقم می‌خورد.

پزشکان و پرستاران و سایر گروه‌های ارائه کننده خدمات بهداشتی و درمانی جزئی از مردم هستند و در صورتی که حقوق و معیشت آنها تامین نباشد و وضعیت و چشم انداز روشن و رضایت بخشی از فعالیت شغلی خود نداشته باشند، دچار سرخوردگی و بی انگیزگی می‌شوند. به این ترتیب یا از کمیت و کیفیت خدمات سلامت کم می‌کنند یا از این حرفه خارج می‌شوند.

تفاوت عمده این نیروهای تحصیلکرده با سایر گروه‌های شغلی در این است که در بازار جهانی تقاضا برای جذب آنها بیشتر است. بسیاری از کشورها به علت نیاز به این نیروهای ماهر تسهیلات زیادی فراهم کرده‌اند تا آنان را جذب و بکارگیری کنند، حقوق‌های خوبی هم پیشنهاد می‌کنند و البته کاهش ارزش پول ملی ایران و ارزش بیشتر ارزهای خارجی در برابر ریال انگیزه مهاجرت و کار کردن در کشورهای خارجی را در این نیروها بیشتر کرده است.

آمار دقیقی از مهاجرت پزشکان و پرستاران وجود ندارد اما آمارهای تقریبی نشان می‌دهد سالانه بیش از دو هزار پرستار و بیش ۴ هزار پزشک از ایران مهاجرت می‌کنند

متولیان نظام سلامت اعم از وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و سازمان نظام پرستاری آمارهای دقیقی از میزان مهاجرت پزشکان و پرستاران ارائه نمی‌کنند اما آمارهای تقریبی از میزان مهاجرت آنها وجود دارد.

سازمان نظام پرستاری بر اساس گواهی‌های «گوداستندینگ» صادر شده برای پرستاران متقاضی مهاجرت اعلام کرده است که سالانه حدود دو تا سه هزار پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند، آمار مهاجرت پزشکان نیز در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده و بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان نظام پزشکی بر اساس گواهی گوداستندینگ صادر شده از حدود ۷۵۰ نفر در سال ۱۳۹۷ به بیش از ۶ هزار نفر در سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است که افزایش بیش از ۸ برابری را نشان می‌دهد.

چرا پزشکان و پرستاران از ایران می‌روند

اکنون سوال این است که علت افزایش گرایش پزشکان و پرستاران به مهاجرت و خروج از کشور چیست و چرا این نیروهای تحصیلکرده که به شدت در کشور به وجود آنها نیاز است بار سفر می‌بندند و در کشورهای دیگر ساکن می‌شوند.

برای بررسی این موضوع به پژوهشی که در سال ۱۴۰۱ توسط «دکتر علی اکبر حق دوست» محقق و استاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان و تیم تحقیق وی با حضور دکتر سمیه نوری حکمت دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دکتر بهروز طلایی استادیار این دانشگاه، دکتر رضا ملک پور افشار استاد پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دکتر بهرام صلواتی پژوهشگر دانشگاه صنعتی شریف،‌ فهیمه بهزاد پژوهشگر دانشگاه صنعتی شریف و اعظم بذرافشان عضو پژوهشکده آینده پژوهی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با موضوع « بررسی عوامل مؤثر بر مهاجرت نیروی انسانی در حوزه سلامت در سال ۱۴۰۱» مراجعه کردیم.

این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه این پژوهش تمامی دانشجویان، اعضای هیئت علمی، کارکنان و فارغ التحصیلان دانشگاههای علوم پزشکی کشور و نمونه پژوهش شامل ۳۶۰ نفر از دانشجویان، شاغلان و فارغ التحصیلان دانشگاههای علوم پزشکی کشور بودند که به روش نمونه‌گیری غیر احتمالی و آسان وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه استانداردی بود که روایی و پایایی آن توسط تعدادی از استادان خبره و متخصص در حوزه سلامت مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت.

از مجموع ۳۶۰ شرکت کننده ۱۷۰ نفر دانشجو و ۱۹۰ نفر فارغ التحصیل یا شاغل در دانشگاه‌های علوم پزشکی بودند. ۱۹۵ نفر از شرکت کنندگان زن (۵۴/۲) و ۱۶۵ نفر مرد (۴۵/۸) بودند. مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی (۱۱۸ نفر) دکترای تخصصی (۸۷ نفر) و دکترای حرفه‌ای (۷۷ نفر) بود و رشته های پزشکی (۸۹ نفر) و پیراپزشکی(۷۶ نفر) بیشترین میزان مشارکت را داشتند.

کاهش سن مهاجران

بر اساس یافته‌های این تحقیق ۱۸۹ نفر (۵۲/۵ درصد) از افراد شرکت کننده تمایل زیاد و بسیار زیاد به مهاجرت داشتند. ۱۳۵ نفر ( ۳۷/۵ درصد) از افراد شرکت کننده حتی تمایل به کار در مشاغل غیر تخصصی و پایین‌تر در خارج از کشور داشتند. ۱۰۸ نفر (۳۰درصد) برنامه زمانی مشخصی برای مهاجرت داشتند و فقط ۶۵ نفر (۱۸درصد) از افراد تمایل به برگشت پس از مهاجرت داشتند. در این تحقیق عوامل اقتصادی، مدیریتی و رفاه اجتماعی به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مهاجرت دانشجویان و شاغلان حوزه سلامت شناسایی شدند.

نتیجه‌گیری این پژوهش نشان داد که میل به مهاجرت در بین دانشجویان و شاغلان حوزه سلامت بسیار پررنگ است و بسیاری از افراد شرکت کننده به دلیل مسائل اقتصادی، اجتماعی تصمیم به مهاجرت دارند و حل مسئله مهاجرت فارغ التحصیلان رشته‌های مرتبط با سلامت نیازمند عزم جدی همه جانبه و طولانی مدت به مسئله مدیریت نخبگان، انجام اصلاحات ساختاری، قانون گذاری، شایسته سالاری و افزایش امید در جامعه دانشگاهی است.

در متن این پژوهش آمده است: مهاجرت نیروی انسانی متخصص در حوزه سلامت پدیده‌ای جهانی است که در سال‌های اخیر رشد فزاینده‌ای داشته است. به طوری که تعداد پزشکان و پرستاران مهاجر در کشورهای OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بیش از ۶۰ درصد افزایش یافته است.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، ۳/۲ میلیون نفر از پرستاران در ۸۶ کشور دنیا مهاجر هستند. به عنوان مثال سهم متخصص خارجی در نظام سلامت انگلیس ۱۲ درصد، در آمریکا ۱۷ درصد و در مجموع در کشورهای عضو اتحادیه اروپا ۱۱ درصد گزارش شده استبر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، ۳/۲ میلیون نفر از پرستاران در ۸۶ کشور دنیا مهاجر هستند. به عنوان مثال سهم متخصص خارجی در نظام سلامت انگلیس ۱۲ درصد، در آمریکا ۱۷ درصد و در مجموع در کشورهای عضو اتحادیه اروپا ۱۱ درصد گزارش شده است.

براساس پیش بینی‌های انجام گرفته وضعیت اقتصادی بخش سلامت نسبت به بخش‌های کشاورزی و صنعت رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است. این وضعیت تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد داشت و این امر موجب افزایش روزافزون تقاضا برای جذب نیروی کار بخش سلامت خواهد بود.

کادر سلامت از جمله متحرک‌ترین مشاغل ماهر هستند و با توجه به کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت و کمبود کارکنان بهداشتی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، مهاجرت این نیروها ممکن است منجر به خسارات رفاهی زیادی شود.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۰ درصد کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت کمتر از ۱۰ پزشک در هر ۱۰ هزار نفر جمعیت داشتند و بیش از ۵۵ درصد، کمتر از ۴۰ پرستار و ماما در هر ۱۰ هزار نفر جمعیت دارند. مهاجرت کادر سلامت همچنان موضوعی نگران کننده برای تامین و توسعه بهداشت کشورهاست و فرار مغزها تاثیر نامطلوبی بر رفاه کشورهای مبدا ایجاد می‌کند. از دست دادن متخصصان سلامت توانایی قاره‌ها را برای ارائه خدمات بهداشتی مناسب با مشکل مواجه می‌کند و به طور مستقیم و غیر مستقیم بر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها تاثیر منفی می‌گذارد.

عواقب مهاجرت نخبگان سلامت

در ادامه این پژوهش آمده است:‌ ایران به عنوان یکی از کشورهای دارای جمعیت جوان که بخش قابل توجهی از جوانان آن در حال تحصیل و فارغ التحصیل جویای کار هستند، از جمله کشورهای در حال توسعه است که با مشکلات خاص خود در زمینه رسیدگی به امور حرفه‌ای متخصصان رو به روست و به همین علت با مهاجرت نخبگان یا به عبارت بدبینانه‌تر «فرار مغزها» رو به روست.

مهمترین اولویت، کاستن از موانع و مسائلی است که افراد توانمند نظام سلامت را از خدمت مناسب دور می‌کند. بنابراین از سیاست‌گذاران انتظار می‌رود قوانین و برنامه‌های شفافی را برای رفع موانع ماندگاری نخبگان و تقویت جاذبه‌ها در داخل تدوین کنندآنچه در این گزارش بیشتر مورد توجه قرار گرفته دلایل مهاجرت متخصصان علوم پزشکی از ایران است. در این مطالعه به بررسی عواملی مانند فقدان خدمات اولیه، بیکاری بالا، مسکن بد، دستمزد پایین، آینده شغلی کم،‌ خشونت در محل کار،‌ تهدید، بی‌ثباتی سیاسی و جنگ به عنوان عوامل موثر در مهاجرت نیروهای بهداشتی و درمانی اشاره شده است. همچنین به خدمات خوب،‌ بیکاری کم،‌ دستمزد بهتر، آینده شغلی خوب، شرایط کاری بهتر و رضایت شغلی به عنوان مشوق‌ها برای جذب این نیروها در کشورهای مقصد یاد شده است.

در این تحقیق به مطالعه ولی زاده و همکاران در سال ۲۰۱۶ اشاره شده که در یک مقاله مروری با عنوان «مهاجرت پرستاران، علل و مشکلات» اعلام شده بود که جلوگیری از فرآیند استخدام و اخذ ویزا یکی از روش‌های کاهش مهاجرت پرستاران و پزشکان است و تاسیس موسسات خیریه در سازمان‌های غیر دولتی که شرایط کاری بهتری را ایجاد می‌کنند می‌تواند در کاهش مهاجرت نیروهای متخصص بهداشتی و درمانی موثر باشد.

همچنین آخرین مطالعه‌ای که در این زمینه با رویکرد آینده نگارانه انجام شد نشان داد که نخبگان به دلیل مسائل دافعه در داخل و جاذبه‌های کشورهای مقصد به مهاجرت گرایش پیدا می‌کنند.

مهمترین اولویت، کاستن از موانع و مسائلی است که افراد توانمند نظام سلامت را از خدمت مناسب دور می‌کند. بنابراین از سیاست‌گذاران انتظار می‌رود قوانین و برنامه‌های شفافی را برای رفع موانع ماندگاری نخبگان و تقویت جاذبه‌ها در داخل تدوین کنند.

عوامل مهاجرت نخبگان

این پژوهش می‌گوید: در حالی که آمار دقیقی از مهاجرت متخصصان در دست نیست؛ اما در بخش سلامت میزان تمایل به مهاجرت پزشکان و پرستاران بسیار قابل تامل است. شواهد نشان می‌دهد حدود نیمی از پزشکان تمایل به مهاجرت دارند. همچنین در سال‌های اخیر سن اقدام به مهاجرت کاهش یافته است و پزشکان و پرستارانی که قصد مهاجرت دارند در سالهای اولیه بعد از فارغ التحصیلی به مهاجرت اقدام می‌کنند. شواهد نشان می‌دهد مهاجرت پزشکان و پرستاران در ایران پدیده‌ای با سابقه است اما روند شتاب آن در سالهای اخیر قابل توجه است.

بررسی‌های این تحقیق نشان می‌دهد، مهاجرت یک پدیده چند بعدی است و عوامل زیادی در وقوع آن نقش دارد. عواملی که عمدتا جنبه اقتصادی و اجتماعی دارند.

بی ثباتی اقتصادی و اجتماعی،‌ وجود فساد، کیفیت زندگی بهتر در خارج، شیوه حکمرانی، فقدان شایسته سالاری، وجود تبعیض بین افراد شاغل در یک حرفه و نیز تبعیض‌های اجتماعی در کل جامعه، نابرابری افراد در برابر قانون و مقررات، فرصت‌های آموزشی بهتر برای فرزندان در خارج از کشور، دسترسی به آزادی‌های فردی و اجتماعی در خارج، مسائل مرتبط با روابط بین‌المللی، بحران‌های زیست محیطی و پیوستن به آشنایان در خارج از کشور از جمله مهمترین عوامل گرایش به مهاجرت در بین فارغ التحصیلان و شاغلان حرف پزشکی است.

شواهد نشان می‌دهد حدود نیمی از پزشکان تمایل به مهاجرت دارند. همچنین در سال‌های اخیر سن اقدام به مهاجرت کاهش یافته است

مطالعات نشان می‌دهد: وقتی مهاجرت از کشورهای جنوب به جنوب یا شمال به شمال رخ می‌دهد، عوامل اقتصادی پر رنگ‌تر هستند، اما وقتی مهاجرت از کشورهای جنوب به شمال یعنی مقصد کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی رخ می‌دهد، عوامل غیراقتصادی بیشتر مطرح است.

مهاجرت نخبگان فرایند توسعه کشورهای مبدا را مختل می‌کند و با توجه به هزینه کرد جامعه برای تربیت یک پزشک یا پرستار و سایر متخصصان علوم پزشکی، بر فضای کلی جامعه تاثیر منفی می‌گذارد. موضوع رقیق شدن مغزها و افت کیفیت ذخایر ژنتیک انسانی نیز یکی دیگر از تبعات مهاجرت نخبگان است که اثر مخربی بر توسعه کشور دارد.

این تحقیق اذعان می‌کند که با شناسایی عوامل و دلایل مهاجرت نخبگان باید راهکارهایی برای مواجهه با این پدیده اندیشیده شود. سخت کردن قوانین مهاجرت یکی از این راهکارهاست که ممکن است در کوتاه مدت میزان مهاجرت نخبگان را کم کند اما در بلندمدت راهکار مناسبی نیست و نمی‌تواند موثر باشد.

برخی کشورها برای بازگرداندن نخبگان از بهبود شرایط و مشوق‌های دلگرم کننده استفاده کرده‌اند. با این حال مطالعه بر روی نخبگان بازگشته نشان می‌دهد که بازگرداندن نخبگان بدون اصلاحات اساسی به سرخورده شدن بیشتر و هدر رفتن منابع منجر می‌شود.

در این پژوهش به این نکته نیز اشاره شده است که مهاجرت نخبگان همیشه یک پدیده منفی و مذموم نیست و می‌تواند به چرخش نخبگان و ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب برای گروهی از تحصیلکرده‌ها منجر شود و برقراری ارتباط درست با نخبگان حتی در صورت عدم بازگشت آنها به کشور می‌تواند در نهایت به کشور مبدا سود برساند.

محققان این پژوهش در پایان به عنوان راهکار بر این نکته تاکید می‌کنند که انجام اصلاحات در ساختارهای اجتماعی و سیاسی کشور، اصلاح قوانین، تقویت شفافیت و پاسخگویی سیاست‌گذاران و مدیران، توسعه ظرفیت مشارکت مدنی مهمترین راهکار برای مواجهه با پدیده مهاجرت نخبگان است و اعتمادسازی، ایجاد ثبات سیاسی و اقتصادی، تقویت حسن امید به آینده به خصوص در نسل جوان و نخبگان باعث تقویت احساس تعلق آنان به کشور و پذیرش مسئولیت در قبال آینده کشور در بین آنان می‌شود.

پیشنهاد پژوهشگران: اصلاحات در ساختارهای اجتماعی و سیاسی و قوانین، تقویت شفافیت و پاسخگویی سیاست‌گذاران و مدیران، توسعه ظرفیت مشارکت مدنی مهمترین راهکار برای مواجهه با پدیده مهاجرت نخبگان است

همچنین توسعه روابط بین‌المللی به ویژه در زمینه‌های علمی و فرهنگی، تقویت زیرساختها و تلاش برای کسب اعتبار بین‌المللی در حوزه‌های آموزشی و تحقیقاتی و ایجاد فرصت همکاری پژوهشگران ایرانی با مراکز تحقیقاتی بین‌المللی به دور از فضای امنیتی تا حدودی مشکلات را کم می‌کند.

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد تا زمانی که عوامل دافعه کم نشود، به نظر نمی‌رسد در کوتاه مدت و میان مدت بتوان اقدام قابل توجهی برای کاهش گرایش به مهاجرت در بین نخبگان انجام داد و اقدامات اساسی در این زمینه نیازمند زمان و اختیارات در سطوح بالای مدیریتی و قانون‌گذاری است.

جمع‌بندی

بر اساس یافته‌های این تحقیق میل به مهاجرت در بین دانشجویان و شاغلان نظام سلامت بسیار بالا و نگران کننده است. مهاجرت نیروی انسانی متخصص سلامت در سال‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته است به طوری که به یکی از چالش‌های اساسی و اولویت‌دار مدیریت نیروی انسانی در کشور تبدیل شده است و نگرانی‌های جدی را درباره آینده نظام سلامت کشور و کیفیت خدمات سلامت در جامعه ایران ایجاد کرده است.

مهاجرت نخبگان یک پدیده چند وجهی است که عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی دارد و تبعیض و نابرابری و وضعیت نامناسب حقوق و معیشت و نداشتن امید به آینده روشن نقش مهمی در ایجاد نارضایتی و تمایل به مهاجرت در بین متخصصان علوم سلامت دارد.

بی‌توجهی به جایگاه و شأن نیروهای متخصص علوم پزشکی اعم از پزشک، پرستار و سایر متخصصان، بی‌توجهی به مسائل شغلی، معیشتی و رفاهی این متخصصان، موجب دلسردی، بی‌انگیزگی و از بین رفتن روحیه میهن پرستی در بین متخصصان و افزایش گرایش آنان به خروج از کشور شده است. در این شرایط راهکار کوتاه مدت و میان مدتی برای برون رفت از این شرایط کارساز نبوده و نیاز به اقدامات زیرساختی است. برای نجات از پیامدهای بلند مدت خروج نخبگان از کشور، انجام اصلاحات در ساختارهای اداری، اجتماعی، فرهنگی و بهبود شرایط زندگی، رفاه اجتماعی و کیفیت زندگی و افزایش امید به آینده بهتر، غیرقابل انکار است.

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 61
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • رستم ایرانی IR ۰۵:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    13 20
    خیانت و درس های سکولاری که درراموز و پرورش و دانشگاه های ما می خوانند نتیجه ش تفکر دتیاطلبی است برین اونم ور برین ببینچه خبره
    • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      7 4
      درس های سکولاری و آموزش و پرورش. چه عجیب. یکم ادامه تحصیل اگه میدادی املات بهتر میشد با سرفصل دروس نظام اموزشیم بیشتر آشنا میشدی
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      6 3
      اینهمه مهاجرت داریم از اساتید دانشگاها و پزشکان و پرستاران و مهندسان و حتی نیروهای کار ساده. نمیخاین به خود بیاین؟
    • DE ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      0 0
      این همه نظریه
    • IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      2 0
      علاوه بر شایسته گزینی افرادی که زاویه اساسی با نظام و دیانت ندارند حالا که دولت بواسطه تحریم نمیتواند تورم را کنترل کند باید شهر را افقی کند تا درامد هنگفت در جیب دلال مسکن و زمین نرود زمین رایگان مسکن 99 ساله در اختیار قرار دهد تخصص های پزشکی و دکترای غیر پزشکی دانشگاه های معتبر 350 متر پاینتر از ان هم به تناسب استان و شهر حداقل 200 متر برای بقیه مردم هم همینطور اینگونه طرف عرق ملی میهنی پیدا میکند کسانی که وقت و حوصله دارند چهارتا بره 5 ماهه در حیاتشان پروار میکنند قیمت گوشت و مرغ فرو میریزد قالیبافی مشاغل خدماتی فنی همه رونق میگیرد نه اینکه طرف در تراکم شهر برا 10 متر مغازه خدا تومان اجاره دهد سر سال هم تخلیه کند
    • IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      1 2
      از سرنوشت میرزاخانی ها سگ های زرد و بسیاری دیگر باید عبرت بگیرند طرف بچه تاجر اول شهر بود لب اقیانوس ارام وسط ساحل نه درون اب موجی امد او را برد بدانند خیانت به خون شهدا و پول بیت المالی که هزینه انها شده گریبان گیرشان میشود اگر برای فرار از خدمت به نظام دینی بروند عاقبت خوش دنیایی و اخرتی ندارند اما اینجا هم مشکلات تا حد ممکن باید حل شود
  • IR ۰۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    13 14
    هر چه قدر هم مشکل وجود داشته باشه آدم خاک و وطنش رها نمی کنه بره ما همه مدیون شهداییم ما در همین کشور به جایی رسیدیم و باید بمونیم و دینمون به مردم و کشور ادا کنیم این رفتن هیچ خیر و برکتی نخواهد داشت کشور الان به شما نیاز داره اجازه بدید صریح تر بگم این کار یک جور عرق نداشتن به کشور
    • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      7 0
      خیلی ها همین تفکر را دارن میخوان بمونن اما وقتی دولت خودش دلارو میکنه 60 تومن و به کسی هم پاسخگو نیست و در پی آن تورم افسارگسیخته بود و گسیخته تر میشه آنها هم نگران فرزندان خودشون میشن و میرن
    • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      3 0
      موافقم
  • IR ۰۶:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    4 1
    چی شد شما بفکر مهاجرت افتادین
  • علمداری IR ۰۶:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    10 5
    وقتی تبعیض در تحصیل شد این می شود اکثر نه همه پزشکان از خانواده های مرفه و در مدارس غیردولتی تحصیل کرده اند و این آمار رسمی هست و پرستاران به دلیل تبعیض در حقوق با پزشکان ناراحت اند
  • IR ۰۶:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    5 3
    اولا که مهاجرت تو اکثریت جامعه نخبگان و افراد متخصص وجود دارد و با توجه به وضعیت حال حاضر ایران و دورنمایی که وجود داره اکثر نخبگان و افراد متخصص و هر کسی که بدونه بتونه کار و درآمدی خوبی داشته باشه تمایل شدید به رفتن وجود داره ثانیا پزشکان پس از رفتن متوجه میشن در کشورهای خارجی به پزشکی به یک شغل خدماتی نگاه می کنن که درآمد اینجا را نداره در عین حال مالیات فراوان پرداخت کنن و بنظر باید دید نویسنده نسبتی با پزشکان دارد یا خیر
  • IR ۰۶:۴۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    10 18
    متاسفانه جامعه پزشکی و پرستاری ما به لحاظ ایمانی و اعتقادی وضع مطلوبی ندارند علت به نظر من به دوران دانشجویی و دانشگاه بر می گرده مثلا دانشجو سر کلاس استاد آناتومی بدن انسان رو تشریح می کنه از جمله اندام جنسی و تناسلی خوب این دانشجو اگر کلاس مختلط نباشه بعد از کلاس چشمش به دانشجوی جنس مخالفش میفته به نظرتون می تونه گناه نکنه گناه می کنه قلبش سیاه میشه دست بال شیطان رو باز میکنه برای اینکه دیگران رو تحریک کنه اذیتش کنند و درنتیجه ایمان و اعتقاداتش ضعیف میشه و فکر فرار از دست اذیت کننده و ایمان ضعیف برای انگیزه خدمت به هموطن موجب به مهاجرت میشه
    • k IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      4 3
      ای نظرات شماها بیشتر از پدیده نادرست مهاجرت جامعه پزشکان انسان را به حیرت و تاثردچار میکند.
    • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      2 0
      یکی از ععلل عمده مهاجرت نظراتی از این دست هستند که متاسفانه در قوانین و اجرای اونها هم م نظر قرار می گیرن.
    • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      1 0
      قشنگ یاد داستان دکتر قریب افتادم. قبلا فکر میکردم بزرگنمایی کردن الان میبینم نه ما واقعا اینطوری هستیم. و اونهایی که خیلی واقعی ترین قدرت دارن اینجا
  • رضا IR ۰۶:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    23 1
    باید عنایت داشته باشیم که موضوع اقتصاد نقش مهمی در این مهاجرتها دارد. من کارمند وزارت راه و شهرسازی هستم و سال 1382 درحالی که فقط 8 سال سابقه کار داشتم حقوقم 82 هزار تومان بود که معادل 4 و نیم سکه طلا بود الان حقوقم 15 میلیون 300 هزار تومان است اما معال یک ربع سکه نیست!! یعنی قدرت خرید من یک هجدهم شده است!! با آنکه 20 سال سابقه کارم بیشتر شده!! خب حالا کسی که تازه استخدام می شود با نگاهی به این وضعیت چه تصوری از آینده اش خواهد داشت؟ دولت نرخ خدمات خود را گاهی تا چند برابر نرخ تورم بالا می برد ولی حقوق کارکنان را پایین نگه می دارد و به نظرم این عادلانه نیست!!
  • IR ۰۶:۵۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    6 0
    مسولان بهداشت و درمان، دیگه آرام آرام از خواب بیدار بشوند، بهتر نیست آیا؟!
  • IR ۰۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 3
    همین جا میگم اون مطالعه‌ای که به علل مهاجرت اشاره کرده رده. در پژوهش نباید سوگیری داشت. اولا سؤال پژوهش بر اساس نظر خود مهاجران نوشته شده. پس دیگه اسم پژوهش نمیشه علل مهاجرت. میشه انگیزه‌های مهاجرت. مثلا آزاد بودن در خارج یکی از انگیزه‌های مهاجرت بعضی افراده. اما علت مهاجرت چنین افرادی نیست. علت مهاجرت چنین افرادی رو میگن بی‌قید و بندی و عدم پایبندی به ارزش‌های دینی و اخلاقی.
  • DE ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    7 6
    پزشکان درایران با داشتن مطب و کلینک کمبود درامد هیچوقت نداشته و ندارند. که بخواهند بزارن برن. بلکه برای این عده ای میروند که عرق ملی شان یا بسیار ضعیف است و یا اصلا عرق ملی ندارند. نوعی بی تفاوتی و سکولارشدن با موج های اصلاحات چی هادر دوران دانشگاهی و ترجیح سودبیشتر ،پول بیشتر وتفریح و لذت بیشتر. قشر متوسطی که دارای بینش و جهان بینی ، بصیرت دینی و ملی نباشد ،صددرصد اسیر لذت و پول خواهند شد.
  • FR ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 1
    تعجب کردم و این در حالی است که این مطلب سابقا در هیچ سایت رسمی کشور با تیتر درشت نوشته نشده بود …
  • IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    6 4
    از آدم بیدین و بی وطنی (یکی لنگه هدی هاشمی یا بقیه تفاله ها) که مفتی تو دانشگاه تحصیل می کنه چی درمیاد؟ موقع انتخاب دانشجو حتما مصاحبه بگذارین و افراد مسلمان و میهندوست را جذب کنید. یا به همین روش ادامه بدید و هرسال با صرف هزاران میلیارد تومن برای دشمنان ایران یعنی برای انگلیس و آمریکا و کانادا و امارات کادر پزشکی مفتکی تربیت کنید!! یا روش جذب دانشجو را تغییر بدین. مملکتداری بلدی میخاد.
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 4
    بهترین روش برای مقابله با این مهاجرت ها، تقویت طبّ سنّتی، ورزش همگانی و تغذیه سالم و کم کردن تغذیه است تا مردم کمتر مریض بشن و نیاز به آنها نداشته باشند. باور کنید ورزش و کم کردن غذا بسیار مؤثر است بنده ورزش می کنم الحمد لله سالهاست که از دفترچه بیماری استفاده نمی کنم. این کادر پزشکی که دارند می رند یک روزی پشیمون میشن و می خوان برگردند ولی دیگه داخل به اونها نیازی نداره اینو جدّی دارم می گم. هیچ وقت خداوند بندگان خوب خودش را تنها نمی گذارد. ملّت ایران مستحقّ بهترین خدمت هستند. هر کی به ملّت ایران خدمت کنه مثل شهید سردار سلیمانی عاقبش به خیر است.
    • IR ۰۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      5 2
      مافیای داروهای شیمیایی اجازه عرض اندام به طب سنتی نمیده. نظام هم متاسفانه فکر میکنه طب جدید علم و دانش هست و از طب جدید داره حمایت میکنه. در حالی که علم درمان در طب سنتی هست و البته علم درآوردن پول و مریض کردن مردم از شاهکارهای پزشکی جدید هست
  • IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 2
    با روند فعلی کم بودن ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه های علوم پزشکی و مهاجرت پزشکان و پرستاران،در آینده ای نزدیک بهداشت و درمان به چالش مهم و غیر قابل حل کشور تبدیل خواهد شد و ناگزیر به استفاده از پزشکان هندی،بنگلادشی و پاکستانی خواهیم بود و یا باید برای درمان به خارج از کشور سفر کنیم.
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 6
    فقط این عوامل نیست، پر رو شدن و زیاده خواه شدن آنها هم هست. کسانی که می خواهند مالیات ندهند، هر وقت خواستند مطب خصوصی بروند و همه عیدها و تعطیلات هم به تفریح بروند. مسئولیت پذیری پزشکان بشدت کم شده و مثل بقیه اقشار مردم خام رویای زندگی مرفه تر در غرب شده اند اما آنجا باید در رستوران کار کنند. چون کسی به خارجی مجوز کار پزشکی نمی دهد.
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    5 1
    کدام احمقی سخت کردن و بستن و قلدری کردن را راهکار دانسته است؟ بگیریدش و بجای فاسد چای دبش این اراذل را محاکمه کنید . پول دوباره جمع می گردد ولی اعتماد مردم نه.
  • SMAH1 IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    1 4
    «رفاهی این متخصصان»!!!! یعنی هنوز پول می خوان؟؟؟؟‌ نه برادر جان آدرس اشتباه می دن! اینها اولا دارای پول هستند (که اونور براش له له می زنن) دوم اینکه اینجا (به خاطر عدم پیگیری درست) هر بلایی سر بیمار میارن و به اصطلاح «ماهر» میشن که اونور بیشتر می خوان و سوما شوستشوی مغزی میشن که برن و نهایتش میشه مهاجرت. همین حلقه دوم رو بشکنید تا مشکلات حل بشه
  • IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 6
    به نظر من برای دانشجویان کشورهای مسلمان بورسیه بزارین به شرط تعهد کاری بلند مدت، هر پزشک یا پرستار ایرانی هم خواست بره میتونه بره البته اگر برگشت براش تا ده سال مجوز کار بعنوان پزشک یا پرستار صادر نکنین!! مگه قبل از انقلاب دکتر بنگلادشی و هندی تو ایران پر نبود؟!
    • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      3 0
      باید با ایجاد امکانات از مهاجرت جلوگیری کنیم
  • کاربر IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 0
    حقوق پزشکان و پرستاران در بیمارستانها و سیستم های دولتی خیلی پایینه، اگر باور نمی کنید لطفا برید تحقیق کنید، اون چیزی که در اذهان مردم به عنوان قشر پولدار و مرفه شناخته شده مربوط به بخش خصوصی و مطب ها و زیر میزی هاست و گرنه در بخش دولتی اصلا اصلا از این خبرها نیست، حقوق یک متخصص داخلی طرحی در بیمارستان دولتی 15 میلیون تومان است، یعنی کمتر از یک دست فروش
  • alir IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    5 0
    دلایل مختلفتی می توان داشته باشد- - مسئله تفاوت درامد دوم جو سیاسی سوم رفتار ها و مخاطرات اجتماعی ... خوب وقتی مسئله درامد برای ایشان جذاب و امکان حضور در یک کشور دیگر با آزادی های اجتماعی بیشتر چرا که نه!(اینجا تعهد اخلاقی به هموطن خود کم رنگ می شود).
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 0
    اگر مهاجرت این قشر نباشد آدم باید تعجب کنه.
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 0
    جدای از حقوق ناچیز ،پرداخت نکردن تعرفه ها،بی احترامی به کادر درمان از موضوعات قابل تامل است برای نمونه به بیمارستان رضوی مشهد سری بزنید تا چگونگی رفتار مدیری که خانواده‌اش سال هاست که درکانادا زندگی می‌کنند و یک فرد روانی که کمبود عاطفه داره این محیط رو به‌یک پادگان نظامی تبدیل کرده بالغ بر ۵۰۰نفر اخراج شدند و تمام مزایای مربوط به پرستاران را کنسل کرده و همچنان به رفتار وحشی گری خود ادامه می‌دهد و متاسفانه تمامی کادر این مجموعه پریشانی روانی و رفتاری پیدا کرده اند و آسیب های جدی حتی به خانواده های ایشان وارد شده و همچنان گوش شنوایی وجود ندارد .بله این رفتارها باعث شده که خیل عظیمی از این مجموعه به فکر خروج از کشور افتاده اند.
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    3 0
    همسر من ماما رسمی بهداشت هست و هفته ای دو بار سرکشی به روستا ها دارند، بسیار به شغلش علاقه دارد اما بی عدالتی در ایتن سیستم خیلی زیاده، حقوق بسیار کم در حد 12 تومن که حتی راننده سرویس اونها هم حقوقش از همسر من که عضو تیم سلامت هست بیشتره، علاوه بر این سرویس رفت و آمدش را هم حذف کردند که هر روز باید اسنپ بگیرد، اگر علاقه شخصی خودش نبود هرگز اجازه نمیدادم در این سیستم کار کند
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    1 0
    شما به سایت های زرد و سیاه توجه کنید دائما در حال تبلیغ مهاجرت هستند . وقتی دهها شبکه جذب و انتقال افراد تحصیلکرده و سرمایه داران فعال است و کسی با انها برخورد نمی کند چه انتظاری دارید ؟ پرورش نیروی انسانی گرانترین و زمان بر ترین سرمایه های یک کشور است ولی به راحتی انها را ما از دست میدهیم . مشکل دیگری که با خروج سرمایه داران بوجود می اید بیکاری است
  • IR ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 1
    برای اینکه ادامه تحصیل در رشته های پزشکی انحصاری شده و دانشگاه های علوم پزشکی اجازه افزایش ظرفیت را نمکی دهند. همچنین امکان حضور پزشکان خارجی در کشور وجود ندارد. انترن ها و رزیدنت ها توسط اساتید به بردگی گرفته می شوند و بعد از فارغ التحصیلی صرفا به دنبال جبران سختی های گذشته با پول درآوردن هستند حتی به قیمت مهاجرت. ضمنا باید اموزش پزشکی از درمان جدا شود
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 3
    مهاجرت میکنن چون خیال میکنن شازده ن. پذیرش دانشجوی پزشکیو زیاد کنین تا دیگه خیال نکنن شازده ن. تا دیگه نگران رفتن چار تا شازده نباشیم
  • BE ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    4 1
    یعنی می خواهند از بهشت جمهوری اسلامی به جهنم غرب بروند؟؟ چه غلط ها!!
    • IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      2 1
      عزیز، شما که در بلژیک نشسته اید می دانید که بهشت نیست وقتی 53 درصد از حقوق شما قبل از نشستن به حساب شما رفته است، مابقی آن را برای هر چیزی قسطی می خرید خرج می کنید - اینجا آنها نمی دانند ... دکتر به آنجا می رود ولی به جای اینکه در بیمارستان پزشک شود در خانه سالمندان پرستار می شود...!!!
    • DE ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      1 0
      بهشت!! اگه بهشته چرا آقازاده ها رو فرستادید اونور
  • ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 1
    فقط اسناد رائفی پور بماند کافی هست .کدوم احمق ها این مشنگ استاد صدا می کند استاد چرندیات
    • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      0 1
      توهین نکن اگر نقدی داری با کمال ادب نقد را بیان کن
  • دارکوب IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 2
    نمیشه به زور مانع مهاجرت نخبگان شد ولی لطفا هزینه هایی که از پول بیت المال و بودجه عمومی برای به ثمر نشستن این عزیزان صرف شده رو به خزانه دولت برگردونند بعد تشریف ببرند.
    • IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      3 0
      تا پول ندی مدرک تحصیلیت رو بهت نمیدن. هر کسیم رفته یا میره پول داده و مدرک تحصیلیشو آزاد کرده. برو یه جا دیگه دنبال بیت المال بگرد
  • کاربر IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    ببخشید اونهایی که دم از زیاد کردن ظرفیت پزشکی می زنند، خبر دارند در این چند سال اخیر چقدر به ظرفیت پزشکی اضافه شده؟ قبلا طرف با رتبه 6 هزار منطقه 2 از پرستاری قبول می شد، الان از پزشکی قبول میشه، بعضی دانشگاه ها تا رتبه ده دوازه هزار هم پزشکی برداشتن امسال، برید سایت قلم چی رو ببینید، با این همه افزایش ظرفیت وقتی که زیر ساخت درست حسابی نداریم، بازم میگید ظرفیت رو افزایش بدن
  • حسن IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    والله چی بگه بجای بهتر کردن شرایط. کار مهاجرتو سخت کردن مثل گرفتن هزینه تحصیل از بچه‌ای دولتی درس خوندن از دانشگاه آزاد هم بیشتر کار رفاه رابیشتر کنید نه اینکه بازهم بروش جدید پول بگیرید اونکه میخواد بره پولو میده نبایدبره نه پول بگیری تا فکرشو خرابتر کنی
  • همت US ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    در ایران علوم پزشکی بی ارزش شده است به حداقل خواسته پزشکان که تخصص می خوانند توجه نمی شود و انان را به عنوان دانشجو حساب می کنند و با وجود کار زیاد و کشیک زیاد از انها مبلغ نا چیزی می دهند و اکثرا پزشکان دیگر در ایران تخصص نمی گیرند و راهی کشورهای دیگر می شوند هم احترام وهم درامد و هم تخصص می گیرند پرستار و پزشک به نسبت کار حقوق کم می گیرند
  • FR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    خیلی گزارش دقیق و جامعی بود و البته خیلی تاسف اور
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    علت فقر سیستماتیک جامعه
  • IR ۱۱:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    صبح بخیر چی شده حالا بفکر مهاجرت افتادین؟؟
  • TR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 1
    سران مملکت که نباید از این موضوع نگران باشن ، چون برای یه سرماخوردگی به بیمارستانهای اروپایی مراجعه میکنن ..
  • ج د ا IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    1 1
    عوامل مهاجرت پزشکان و پرستاران : 1- سیستم آموزشی قوی در داخل جمهوری اسلامی ایران که پزشکان و پرستاران کارآمد و نخبه تربیت میکند به نحوی که پرستار ایرانی در حد دکتر خارجی دانش و مهارت دارد و مورد توجه کشورهای حوزه خلیج فارس قرار میگیرند 2- تعداد بالای پزشکان و پرستاران فارغ التحصیل سالانه به نحوی که بخشی از آنها بیکار ماندند 3- تسهیلات و حقوق بالای کشورهای حوزه خلیج فارس به پزشکان و پرستاران 4- بیغیرتی نسبت به وطن و هموطنان و پول پرستی برخی و فقط ملاک مالی برای خدمت به مردم خارجی
    • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
      2 0
      تعداد پزشکان نسبت به جمعیت در ایران بر طبق استاندارد جهانی بسیار کم است.
  • IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    خیلی عجیبه چرا از ایران میرن. پیدا کردن دلیل‌ خیلی سخته
  • IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    2 0
    خواهرمن جراحی خیلی ضروری داشت بیمارستان علوم پزشکی وقت طولانی داد چون احتمال پیشرفت بیماری بود جراح همان بیمارستان پیشنهاد جراحی در بیمارستان خصوصی با اجرت چهل میلیون تومان داد به هر بدبختی بود پول را تهیه کردیم ولی منشی دکتر گفت ۲۵ میلیون به حساب شخصی منشی برای تعیین وقت عمل واریز کنیم وسایر هزینه ها هم سوای مبالغ فوق است هرچند به لطف خدا در بیمارستان مدرس عمل خارج از نوبت انجام شد وخواهرم با توجهات پزشکان حاذق ودلسوز وپرستاران متعهد ان بیمارستان مرخص شد ولی طمع جراح اولی هیچ وقت فراموش نخواهدشد اتفاقا اینها بیشتر مهاجرت می کنند
  • حسین شری زاده IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    1 0
    نه به طب یهودی و سلام به تمدن اسلام و طب اسلامی
  • Ti IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    خوب حقوق خوب بدید بمونن؟ حقوق همه را مانند نمایندگان مجلس بدهید تا برای خدمت به مردم و موندن تو کشور با هم رقابت نفس‌گیر ی انجام بدهن !!!!
  • IR ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    دکتر جماعت درامدش کمه! نخیر این جماعت مثل خیلیهای دیگه اسیر تبلیغات شدند وبه خیال خودشون فکر می کنند که جاهای دیگه دنیا بهشته ودکتر مهندساشون تو کاخ هایی از طلا زندگی می کنند وغم وغصه ای در اونجا وجود نداره ولی زهی خیال باطل اینجا دنیاست ،بر فرض محال که بهشتی باشه؟! این بهشت به جهنم خدا هم نمی ارزه چون از جیب بیت المال هزینه شده برات اقای یا خانوم دکتر بهترین جوانان وطن برای این اب وخاک خون ارزشمندشون رو دادند حب الوطن من الایمان 🤔😔🥺
  • IR ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
    0 0
    طب اسلامی که هست روازاده و روغن بنفشه و نذر و نیاز و امامزاده و....برای مردم. برای مسئولان و خانواده هم که بیمارستانهای آلمان و دکتر سمیعی و بهترین امکانات اروپا و امریکا و کانادا دیگه چه مشکلی هست
  • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
    0 0
    هر کسی هر روزنه کوچکی برای مهاجرت داشته باشه بیشتر به دلایل اجتماعی و بعد به دلایل اقتصادی به ترک ایران تن میده . ای کاش یه خورده بیشتر مسئولین به فکر زندگی مردم بودن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس