سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز چهارشنبه ۲۳ اسفندماه در حالی چاپ و منتشر شد که بیانات رهبر انقلاب در محفل انس با قرآن کریم؛ غزه در قله استقامت، ملزومات نوسازی بافتهای فرسوده، آیا این بار هم دربی مساوی میشود؟ و پیامدهای واگذاری دو باشگاه ورزشی در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
ماجرای برگزاری انتخابات و حواشی پس از آن همچنان در صد اخبار روزنامههای اصلاحطلب قرار دارد، روزنامه هممیهن اینروزها به دنبال پاسخی برای دلایل تحریم انتخابات از سوی خاتمی گشته و در شماره امروز خود نوشته است:
قاطبه اصلاحطلبان عمدتا مشارکتی در انتخابات نداشتند. نه لیست دادند و نه توصیهای به ثبتنام کردند. بنای اصلاحطلبان این بود که کنار اکثریت خاموش قرار بگیرند. سیدمحمد خاتمی به عنوان رهبر اصلاحات هم در بیانیه خود همین رویکرد را مطرح کرد. از این جهت اصلاحات یک آورده بزرگ کسب کرد. درست است که اکثریت جامعه شاید از اصلاحطلبان هم ناراضی باشند و نقدهایی داشته باشند، اما این حرکت آشتی بین اصلاحطلبان و اکثریت جامعه در این انتخابات بود. انتخاباتی که عدم مشارکت مردم در آن انفعالی نبود و فعال بود. به دنبال ارسال پیامی با عدم مشارکت بودند. همراهی با این کنش اجتماعی و سیاسی به اعتبار اصلاحات در جامعه افزود. امیدوارم اصلاحطلبان بتوانند از این ۶۰ درصد نمایندگی بگیرد.
مروری دقیق بر رسانههای اصلاحطلب حکایت از آن دارد که موضوع رای ندادن سیدمحمد خاتمی تبدیل به موضوع و بحث در جریان اصلاحات تبدیل شده است، اصلاح طلبان ساختاری و رادیکالهای جریان اصلاحات رای ندادن خاتمی را یک کنش موثر در زمینه عادی سازی تحریم انتخابات و تبدیل این موضوع از تنبیه حاکمیتی – اجتماعی به کنش و حق انتخاب سخن به میان آورده و از جانب دیگر تاکید دارند خاتمی با این اقدام خود زمینه های رونمایی از گفتمان جدید اصلاحات به عنوان آلترناتیو شرایط موجود را فراهم کرده است.
در آن سو طیف اصلاح طلبان نهادی و مشارکتجو نیز بر این عقیده هستند که رای ندادن خاتمی عمل به دستورات تاجزاده از زندن بوده و وی را از حوزه راهبر فکری جریان اصلاحات به پیرو تاج زاده و اصلاح طلبان ساختاری تنزل داده است. این بخش از اصلاح طلبان تاکید دارند در شرایط کنونی خاتمی با عمل به دستورات اصلاح طلبان ساختاری عملا به نیمه دیگر میرحسین موسوی(از سران فتنه) تبدیل شده و در عمل و بدون اینکه اعلام رسمی کند در مسیر گذاریون را انتخاب کرده است.
به باور این چهرههای اصلاح طلب، متوهمانی که به اسم جریان اصلاح طلبی به ترویج براندازی میپردازند، درصدشان بیش از ۴ تا ۵ درصد نیست.
واکنش اصلاحطلبان به تخریبگران انتخابات
بررسی اظهارات چهرهها و رسانه های اصلاح طلب و اعتدالیون بیانگر آن است که آنان به محور اصلی عملیات در خصوص تولید شکاف میان اصولگرایان و تولید انگاره پایان سیاست ورزی محمدباقر قالیباف تبدیل شده اند.
روزنامه اعتماد با اشاره به تلاش جریانهای مختلف برای به دست آوردن کرسی ریاست مجلس مینویسد:
متاسفانه بسیاری از افراد در طیف اصلاحطلب و اصولگرا از نظر مدیریتی چندان نقطه مثبتی در برنامه و کارنامه خود نداشتند، در گذشته درصدد تخریب قالیباف برآمدند. منتها موجی که در آستانه انتخابات مجلس شکل گرفت، موج متفاوتی است و باید به صورت جدیتر ارزیابی کرد چراکه با داخلیها و خارجیها همراه شده است. البته موج جدید تخریب قالیباف حرف قابل پذیرشی ندارد. نکته قابل توجه این است که هر فردی در کنار قوتهایش، ضعفهایی هم دارد اما آنچه از طریق تخریب دنبال میشود پشتوانه منطقی ندارد.
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشته است:
در هر صورت این دوستان تصور میکنند میتوانند مدیریت مجلس را در دست بگیرند، اگر مجلس تا این اندازه تنزل کرده، این اقدام را انجام دهند و قابلیتهای خود را نشان دهند اما بعید میدانم که در مجلس نسبت به ریاست افراد تندرو استقبال صورت بگیرد و اینها بتوانند نظر دیگران را به خودشان جذب کنند. امروز قالیباف را تخریب میکنند و فردا فرد دیگری را، چرا که این افراد متوقف نمیشوند و از تخریب یک نفر راضی نمیشوند!
روزنامه آرمان ملی نیز به نقل از مسعود پزشکیان درباره آینده کرسی ریاست مجلس نوشته است:
اگر قرار باشد افرادی که در روزهای گذشته، اظهارات غیراخلاقی و غیرمنطقی مطرح کردند در قامت ریاست مجلس قرار بگیرند، قطعا ریاست آقای قالیباف منطقیتر بهنظر میرسد. اینکه بیایم هنوز از راه نرسیده و کار نکرده، فردی را نقد کنیم که کارهای زیادی انجام داده است، منطقی نیست؛ افرادی که به قالیباف نقد میکنند، کجای مملکت را توانستهاند درست کنند؟
اصلاح طلبان و اعتدالیون تاکید دارند، اینکه قالیباف در ادامه مسیر همقطارانش را عوض میکند و همسو با جبهه پایداری و همفکران آن راه جدیدی برای خود تعریف میکند که اگرچه بقای آن را تضمین میکند اما از جرگه آن دسته از سیاستمدارانی که سایر جریانها هم او را گزینهای میدانند (که ریسک اعتماد به او را همچنان باور دارند) خارج میشود. این طیف ها اما در بیان مسیر سوم تاکید دارند، قالیباف اما در این مسیر برای مقابله با جریان تخریبگرش با جریان رقیب باقیمانده در مجلس (میانه رو ها و اصلاح طلبان حداقلی) همراه شود تا در مسیر دیگری (همچون لاریجانی) سیاستمداری را ادامه دهد.