به گزارش مشرق، سخنگوی سفارت چین در واشنگتن گفت: در سالهای اخیر پرسنل کنترل مرزی آمریکا به صورت مداوم و بدون توجیه به ارعاب، تهدید و اخراج اتباع چینی که به آمریکا وارد میشوند، مبادرت ورزیدهاند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وی ادامه داد: پکن به آمریکا تاکید میکند که از ارعاب و تهدید اتباع چینی که به آمریکا سفر میکنند تحت عنوان و بهانه امنیت ملی دست بردارد، تضعیف حمایت عمومی از روابط بین ۲ کشور را متوقف کرده و ایجاد موانع همکاری و تعامل دوستانه بین شهروندان ۲ کشور را بر طرف کند.
در این بیانیه همچنین آمده است: قریب به ۳۰۰ شهروند چینی از ژوئیه ۲۰۲۱ از آمریکا اخراج شده که شامل بیش از ۷۰ دانشجوی چینی میشود.
از نوامبر گذشته میلادی نیز ۱۰ مورد ارعاب و اخراج دانشجویان چینی تنها در فروگاه واشنگتن گزارش شده است.
در بیانیه سفارت چین در آمریکا همچنین آمده است، در دسامبر ۲۰۲۳، پرسنل کنترل مرزی ایالات متحده یک محقق چینی را سه بار و هر کدام به مدت ۱۰ ساعت بازجویی، تلفن همراه، کامپیوتر و سایر وسایل قابل حمل او را چک کردند.
بر اساس این بیانیه، در فوریه ۲۰۲۴ یکی دیگر از محققین چینی که به آمریکا رفته بود به مدت ۲۲ ساعت در فرودگاه بین المللی سانفرانسیسکو هنگام ورود به آمریکا بازداشت شد.
این مقام دیپلماتیک چین ادامه داد: چنین اقدامی از سوی آمریکا بسیار فراتر از محدوده عادی اجرای قانون است و به دلیل تعصب ایدئولوژیک قوی انجام میشود. سفارت چین در ایالات متحده و سرکنسولگری مربوطه مراتب اعتراض خود را به این روند به وزارت امور خارجه، شورای امنیت ملی، وزارت امنیت داخلی ایالات متحده، گمرک و حفاظت از مرزها ارائه کرده است.
این سفارتخانه همچنین خاطرنشان کرد که حتی مقامهای چینی که از سوی آمریکا برای یک دیدار دوستانه دعوت شدهاند نیز به صورت ناعادلانه حین ورود یا ترک آمریکا هدف ارعاب و بازجویی قرار گرفتهاند.
دوم آوریل ۲۰۲۴، شی جینپینگ رئیس جمهور چین در تماسی تلفنی با جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بر ضرورت انجام اقداماتی برای تبادل بیشتر افراد بین ۲ کشور تاکید کردند.
تنشها بین ۲ کشور در اوت ۲۰۲۲ و پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان و با وجود هشدارهای پکن درباره این سفر تشدید شد.
پکن سفر پلوسی را به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را ژست حمایت از جدایی طلبی دانست و یک رزمایش بزرگ در اطراف این جزیره برگزار کرد.