کد خبر 1597668
تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۹
مست عشق

همه‌چیز در مست عشق سردستی است. چه رابطه مرید و مرادی مولانا با شمس باشد چه خواستگاری دفعی شمس از کیمیا خاتون، چه رابطه آن سردار نظامی با آن کنیزک مسیحی و چه جمع شدن این سه ضلع در کنار هم.

به گزارش مشرق، مثلا اسمش را بگذاریم نهضت آنتی تورکیش کانسپچوآل آرت! پدیده یک دهه اخیری که به مدد خط تولید سری‌دوزی همسایه شمال‌غربی‌مان در ترکیه راه افتاده.

این نهضت باید بفروشد، صادرات داشته باشد و دلار وارد کند. لاجرم باید عامه‌پسند باشد و لاجرم‌تر آنکه برای این عامه‌پسند بودن نباید خیلی توی مسائل غور کند. هر چیزی که بخواهد دستگاه هاضمه مخاطب را به زحمت هضم و پرداخت بیندازد و او را به گاوگیجه گرفتن انداخته باید قیچی شود.

جالب است بدانید که این نهضت از سال ۲۰۱۰ سایر پهلوان‌های رقبای سریال‌ساز در دنیا را زده به گاراژ و بعد از صنعت عظیم فرهنگ سریال‌ساز ایالات‌متحده در رتبه دوم دنیا قرار گرفته و مدام هم دارد به طول و عرض و ارتفاعش اضافه می‌شود.


سر ریز این خروجی هم به مدد ده‌ها شبکه ماهواره‌ای ریخته می‌شود توی حلق مردم منطقه در خاورمیانه و منطقه بالکان و برگردانش در ایران هم پر کردن سبد مصرف فرهنگی بخشی از قشر متوسط و رو به پایین جامعه که زیر ضرب مشکلات اقتصادی و در فقر تولیدات رسانه ملی، سرگرمی فرهنگی رایگان دیگری ندارد جز شبکه‌های ماهواره‌ای ترک و تخم‌وترکه‌های ایرانی‌شان. حتما صنعت سریال‌سازی ترک -‌حداقل آن قسمی که مخاطب فارسی‌زبان در یک دهه اخیر با آن روبه‌رو بوده- را هزار و یک ویژگی مخصوص به خود را دارد اما اگر خواسته باشیم دال مرکزی این هزار و یک ویژگی مخصوص را ذیل یک دال مرکزی جمع کنیم، آن دال مرکزی آن چیزی نیست جز «پرداخت سردستی»!


خصوصیت اصلی این جناب آنتی تورکیش کانسپچوآل آرت در همه‌ چیز، سردستی و سطحی بودن است چه زمانی که روایت زندگی می‌کند، چه زمانی که روایت حماسه می‌کند، چه زمانی که راوی خداست و کنش و واکنش‌های غیرمادی این عالم چه زمانی که با لعاب اروتیسم و جاذبه‌های غلیظ جنسی در جایگاه روایت عشق و خیانت خلق‌الله نشسته.

اصلا مساله این نیست که مای انسان ایرانی چقدر با این مفاهیم سر صلح داریم یا آشتی؛ مساله آن است که همه‌ چیز در این خط تولید سردستی است و فاقد عمق و فست‌فودی. در منظومه زیستی انسان امروز جایی برای «تامل» نیست. همه چیز برای مصرف است. لاجرم صنعت فرهنگ آن هم ورژن ترکش هم از این قاعده مستثنی نیست.
آنتی تورکیش کانسپچوآل آرت شاید قصه بگوید، پیرنگ داشته باشد و برخلاف صنعت فرهنگ مد شده این سال‌های سینمای ایران، پایان مشخص و غیر شرحه شرحه‌ای هم داشته باشد، اما خروجی محتوم هر نوع ورودی ولو متعالی به این دستگاه پرداخت تحلیلی، سطحی شدن است و سردستی و مبتذل شدن. هر چیزی تولید می‌شود که فقط «مصرف» شود. «تامل» کردن، سرعت مصرف را پایین می‌آورد پس باید از آن دور شد.

با«مست عشق» کرک و پر حسن فتحی ریخت؟!

خروجی این حالت سطحی و سردستی شدن است آنقدر که بعضا حس می‌کنی دارد به شعور مخاطب توهین می‌شود. این ۴۵۱ کلمه را عارض شدم که این را بگویم «مست عشق» هم بدجور به این آفت مبتلاست حالا گیریم راوی نوعی عشق باشد در جایگاه صلح کل عالم هستی نشسته بدون زهرماری‌های مرسوم در همتایان ترکش! خروجی اما همان همیشگی است؛ سردستی و سطحی و به‌قدر اقتضائات سینمای ایران بهره گرفته از مثلث و مربع‌های عشقی!


همه‌چیز در مست عشق سردستی است. چه رابطه مرید و مرادی مولانا با شمس باشد چه خواستگاری دفعی شمس از کیمیا خاتون، چه رابطه آن سردار نظامی با آن کنیزک مسیحی و چه جمع شدن این سه ضلع در کنار هم که قرار است مفهوم اصلی مست عشق را بسازد که از سنتز پا گذاشتن هر یک از کاراکتر روی شخصیت سابق‌شان حاصل می‌شود.

مولانایی که دیگر آن فقیه سنگین سر کرده در کتاب و درس نیست و شمسی که معترف است به شکستن خویش و فروتنی در برابر عشق کیمیا خاتون و درنهایت هم خودشکنی آن فرمانده نظامی که به خود می‌آید! انگار که مخاطب باید همه‌چیز را پیش‌فرض پذیرفته‌شده بداند تا کارگردان به‌سرعت قصه‌اش را بگوید و به سرانجامی برساند و سوژه را مصرف کند. این سطحی‌نگری و سردستی بودن نقطه مقابل کارنامه حسن فتحی است.

کافی است مست عشق را بگذارید کنار «شب دهم»، «مدار صفر درجه»، «پهلوانان نمی‌میرند»، «میوه ممنوعه» یا حتی «شهرزاد» که بین ساخته‌های فتحی، عامه‌پسندترین اثرش محسوب می‌شود تا مشخص شود این آنتی‌ تورکیش کانسپچوآل آرت چه بلایی سر فتحی آورده. آقای فتحی! چه داری می‌کنی با خودت؟!

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 11
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • فریده پرهام UA ۱۹:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    2 0
    نه انتظار خیلی بیشتری داشتم. فیلم متوسطی بود
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    2 2
    بهترین فیلمی بود که توی چند سال گذشته دیدم ... حتما حتما برید سینما و ازش لذت ببرید
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    3 2
    به تمام فیلمهای تاریخ صدا و سیما می ارزه ...حتما ببینید
  • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    1 2
    این کله پا شدن سرانجام اکثر کارگردان هایی است که از ساخت دلی فیلم به ساخت پولکی فیلم شیفت کردن
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
    1 0
    فیلم را جالب نمیبینم. انتظارم بیشتر بود از اقای فتحی با ان کارنامه اش
  • IR ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
    0 0
    شما با بهاییت چه می کنید ...
  • علی اصغر از تهران IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
    1 0
    ساخت این فیلم ها مشکل است ولی مطلب را با چنگ و دندان رساند ع عرفان جنگی وجود ندارد مرزی وجود ندارد همه عشق است مسلمان و مسیحی و کلیمی بی معنی است همه انسانها باید همدیگر را دوست داشته باشند
  • IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    فیلم رو که می بینی فکر میکنی بجای شمس و مولانا در مورد اکبر و مش قلی میرزا توی بازاره
  • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    فیلم را ندیدم ولی وقتی مشرق ازش نقد میکنه حتما فیلم خوب و سزح بالاییه باید رفت ودید.
  • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۲
    0 0
    چیزی از عناصر آنتی ترکیش در این فیلم ما ندیدیم
  • شهلا IR ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
    0 0
    واقعا آقای حسن فتحی کارگردان بسیار توانمند هستند و تا الان سریالهای زیبایی ساخته اند که اگر هر سال هم پخش بشود باید تماشا کردم مثل شب دهم یا زمانه بسیار زیباست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس