سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
پس از ماهها برگزاری کمپینهای انتخاباتی و رقابتهای پرتنش میان نماینده احزاب دموکرات و جمهوریخواه بالاخره روز موعود فرارسید و انتخابات سراسری ریاستجمهوری آمریکا، با همان سازوکار عجیبوغریب و پیچیده برگزار میشود؛ اما آن چیزی که این دوره از انتخابات ریاستجمهوری و نمایندگان مجلس سنا و کنگره را متفاوت و حساستر از قبل میکند، حضور دو شخصیت جنجالی بهعنوان رقبای انتخاباتی دو طیف سیاسی نامدار در آمریکا و جنگهای نظامی و اقتصادی فراوانی است که ایالاتمتحده به نحوی درگیر آنهاست.
روزنامههای اصلاحطلب از زاویه مذاکره با آمریکا به استقبال انتخابات در آن کشور رفتهاند، روزنامه هممیهن با اشاره به نسخه تعامل با ترامپ در صورت پیروزی او در انتخابات نوشته است:
نگرشی که در جهان در حال تغییر و شکلگیری است، نگرشی براساس گفتهها و شعارهای جمهوریخواهان حامی ترامپ است که از منطق بیشتری برای جهان پیشرو برخوردار است و تصویر روشنتری را پیش روی صلحطلبان و آسیبدیدگان جنگهای اخیر میگذارد. ضامن این ادعا، سخنان او دربارهی بهبود شرایط تجاری و اقتصادی جهان در صورت برقراری صلح پایدار و حفظ امنیت منطقه خاورمیانه است که به فرصتهای جدید تجاری منجر خواهد شد.
این روزنامه در ادامه نوشته است:
با این وصف بهرغم اینکه سیاستهای کلی ایالاتمتحده، همواره علیه کشورهای آزادیخواه و استقلالطلب بوده، اما شاید تجربه ناخوشایند دوران ریاستجمهوری قبل او، کمک کند تا سیاست تعامل سازنده را در راستای احترام متقابل با کشورهای جهان در پیش گیرد.
روزنامه آرمان ملی دیگر روزنامه اصلاحطلب خیلی صریح به دنبال بحث مذاکره با آمریکا پس از انتخابات رفته و مینویسد:
تهران خواستی منطقی دارد و به رفع تحریمهای غرب میاندیشد. از این منظر و خصوصا در سالهای بعد از برجام و در چارچوب توافق وین گاهی به مذاکرات غیر مستقیم حاضر شده است. این مذاکرات در گذشته با میانجیگری اروپاییها بود اما اکنون که ایران و اروپا در اوکراین با هم وارد چالش شدهاند این میانجیگری به اعراب سپرده شده است. مقامات ایرانی و آمریکایی در سطوح امنیتی و هیاتهای دو طرف نیز در سطوح دیگر در حدود یک سال گذشته با هم به صورت غیر مستقیم دیدارهایی داشتند که خروجی آن به یک تفاهم نانوشته تحت عنوان کاهش تنش تبدیل شد و مقرر گردید که جلسات فنی برای ادامه مذاکرات در پنلهای حرفهای بین نمایندگان ایران و آمریکا به صورت غیر مستقیم ادامه یابد.
روزنامه اعتماد دیگر روزنامه اصلاحطلب نیز تیتر اول خود را به مذاکره میان ایران و آمریکا اختصاص داده و نوشته است:
در آینده هم این رویکرد ادامه پیدا کرده و ایران ممکن است در خصوص مسائل منطقهای و غیرمنطقهای گفتوگوهایی بدون واسطه با امریکا داشته باشد. حتما این گونه خواهد بود. اما این رویکرد جدا از رویکردی است که ارتباطات کشور را به معنای متعارف و دیپلماتیک آن برقرار ساخته و تغییر معناداری در مناسبات ارتباطی ایران و امریکا شکل دهد. معتقدم ایجاد رابطه با ایالات متحده نیازمند تغییر راهبردی در دکترین دیپلماسی ایران است که هنوز نشانهای از این تغییر مشاهده نمیشود!
رسانههای اصلاحطلب این ایام در حالی از موضوعاتی همچون لزوم ارتباط با آمریکا سخن به میان می آورند که اساس رئیس جمهور چهاردهم هیچ وعده و نکته ای را در زمینه این مطالبات رادیکال های اصلاح طلب طرح و بیان نکرده بود. ظاهرا برخی جریانات که معنای مذاکره و توافق در قاموسشان فقط تسلیم مقابل آمریکاست در صددند با ایجاد فشار تبلیغاتی و رسانه ای در داخل، تیم مذاکره کننده فعلی را نیز به وادی انفعال بغلطانند. اطمینان داریم دولت و مذاکره کنندگان ارشد ما بر این گزاره استوارند که: مذاکره آری، تسلیم هرگز!
غربگرایان داخلی اما از سوی دیگر در شرایطی از لزوم مذاکره با آمریکا سخن به میان می آورند که شخص رئیس جمهور در روزهای گذشته از دروغ های آمریکا در خصوص آتش بس سخن به میان آورده بود.